^
A
A
A

Venedig har all chans att helt gå under vatten

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

13 March 2017, 09:00

Faren för översvämning hotar mer än 30 regioner i Italien. Detta beror främst på globala klimatförändringar. På senare tid har forskare uttryckt en tid när det under vattnet kan försvinna Venedig - en av de mest ovanliga städerna på Adriatiska kusten.

Forskare från Italien och Schweiz har bestämt i vilka delar av staden det är störst översvämning, och vad som exakt orsakar detta. Specialisterna sammanställde en motsvarande karta där de mest "farliga" platserna listades.

Detaljer om studien publicerades av författarna i de periodiska vetenskapliga rapporterna.

Som forskare föreslår redan före 2100 den genomsnittliga nivån i terrängen, som ligger i Venedig, kommer att vara under cirka 17 till 53 cm. Om vi anser att den utskjutande delen av landet i den centrala delen av staden cirka 90 cm högre än vattennivån, kommer det så småningom kommer att leda till att tidevärden kommer att observeras mycket oftare (för idag är det fyra gånger i ett år, och därefter förväntas det 20-250 gånger).

Kartan, sammanställd av forskarna, var baserad på information som mottogs från satelliter, med hjälp av två radiovågsband med olika frekvens och rymdupplösning. Denna information samlades in under två perioder - från 1992 till 2010, och även från 2008 till 2011.

Om vi betraktar den period av förra seklet, kan vi se att Venedig nedsänkt i vatten under 25 centimeter: en femton centimeter - är grundvatten utarmning och tio centimeter - en ökad nivå av havet.

Sedan 2003, för att förhindra översvämningen av Venedig, började stadsregeringen bygga skyddande dammar.

Det faktum att den unika staden bosätter sig, forskare vet länge. Experter mäter regelbundet vattennivån i Venedig, experter började bara 1872, så nedräkningen av översvämningen började från detta datum.

Det totala antalet översvämningar i Venedig har ökat betydligt nyligen. Minst fyra till fem gånger om året måste invånarna flytta runt staden med träbrädor och tvärbalkar. Anledningen till detta är inte bara uppgången i havsnivån, men också stadens sänkning.

Men många italienska experter tror att denna gradvisa uppgörelse inte kan betraktas som mycket uttalad. "På 1-2 millimeter per år - detta är ett obetydligt värde, jämfört med de indikatorer som vi observerade några dussin år sedan," - kommenterade forskarna som representerar det italienska universitetet i Padova. Den snabba nedgången i förra seklet berodde till stor del på naturliga processer och pumpning av grundvatten. Även under denna period registrerades en ökning av havsnivån på 11 centimeter.

De flesta forskare uttrycker dock förtroende för att Venedig inte förväntar sig en så optimistisk framtid. Konstruerad vid översvämningsbarriärer, förmodligen, kommer snart att behöva användas mycket ofta. Det förväntas att i slutet av detta århundrade kommer havsnivån att stiga med ytterligare en halv meter, vilket kan förvärra problemet med att översvämma staden.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.