^

Sexuell mognad av tjejer

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 17.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Sexuell mognad av tjejer (eller på annat sätt, pubertetsperiod, puberteten) är en förändring i utvecklingsprocessen för tonårsflickans kropp, vilket leder till växande uppkomst och utseendet av en reproduktiv funktion (förmågan att fortsätta släktet).

Början av puberteten utförs med hjälp av signaler som sänts av hjärnan till flickornas sexuella körtlar - äggstockarna. Äggstockar svarar mot de mottagna kommandona genom att utarbeta olika typer av hormoner som stimulerar tillväxten av tjejen och hennes utveckling - hjärnan, bensystemet, musklerna, huden och reproduktionsorganen växer och ökar.

Den första hälften av pubertalet präglas av accelerationen av kroppstillväxten, vilket slutar växa i slutet av puberteten. Om före början av puberteten externa skillnader i strukturen hos flickor och pojkar är praktiskt taget frånvarande (endast de yttre könsorganen skiljer sig), sedan under puberteten med flickans kropp är det stora förändringar. Det mest uppenbara av dessa är sekundära sexuella egenskaper: bildandet av bröstkörtlar, en ökning i lårens bredd, och så vidare. Trots att omvandlingarna sker inte bara i det yttre planet finns det stora förändringar i många system, strukturer och kroppar som relaterar till deras funktioner, storlek, form och sammansättning.

Till sexuell mognad ingår även problem av psykologisk karaktär, nämligen sexuell identifiering av tjejen.

Sexuell mognad av flickan sker under påverkan av hormoner som utsöndras av körtlar av inre utsöndring - hypofysen, äggstockarna, binjurarna och även förändringar i centrala nervsystemet. Reglering av puberteten hos tjejer är huvudsakligen oroad över hormonerna östrogen som produceras av äggstockarna och hormonerna androgener som produceras av binjurarna.

Östrogener är ansvariga för tillväxten av flickans bröst (mjölkkörtlar), liksom en ökning i bäckenregionen, lilla labia, vagina och livmoder. Dessutom är östrogener ansvariga för fördelningen av fett i det subkutana locket som uppträder i olika delar av flickans kropp. Bildandet av sexdrivningen hos en vuxen flicka uppträder också under påverkan av östrogener.

Samspelet mellan östrogener och andra hormoner som produceras i flickans kropp orsakar full mognad av ägg i äggstockarna.

Hormoner androgener har mindre effekt på de förändringar som förekommer hos flickan under puberteten. De påverkar utseendet av hår i skönhetsområdet och ljummen, liksom i armhålorna. Stor labia växer också under påverkan av dessa hormoner. Androgener stimulerar arbetet med talgkörtlar i huden, vilket orsakar utseendet av ungdoms akne och akne i flickan, liksom att öka hårets fettinnehåll på huvudet.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Puberteten hos flickor

Pubertetiden hos tjejer är tillräckligt lång - ungefär tio år. Det kännetecknas av närvaron av flera steg för att förbättra flickans sexuella mognad.

Uppkomsten av puberteten uppträder vid åldern åtta till nio år, vilket kännetecknas av en acceleration i flickornas tillväxt.

Utseendet på ytterligare tecken på puberteten - ökningen av bröstkörtlarna, tillväxten av pubhår börjar ungefär tio tolv år.

I genomsnitt två år efter ovanstående externa omvandlingar visas den första menstruationen.

Den sista etappen av puberteten för tjejer är ålder, som inträffar efter fyra till sex år efter starten av den första menstruationsblödningen. Vanligtvis händer detta i åldern sjutton till arton.

Det finns dock grupper av tjejer som, på grund av deras egen utveckling, kan puberteten börja vid nio års ålder. Det betyder inte bara den accelererande tillväxten av kroppen och dess lemmar, men bildandet av sekundära sexuella egenskaper - utvecklingen av bröstkörtlar och så vidare. Det händer att helt friska tjejer börjar gå in i pubertetsperioden från åldern sju till åtta år, vilket beror på de genetiska särdragen i deras utveckling.

Även puberteten i vissa kategorier av tjejer kan vara försenade till tretton till femton år. Samtidigt är tjejerna friska och utvecklas normalt, och sådana förseningar i mognad orsakas av ärftliga faktorer.

Uppkomsten av puberteten hos tjejer

Det är allmänt accepterat att puberteten hos tjejer börjar med ungdomsperioden. Men det här är en felaktig åsikt, i själva verket sker allting mycket tidigare.

Uppkomsten av puberteten uppträder vid åldern åtta till nio år. Detta stadium kännetecknas av ett starkt hopp i flickans tillväxt, som kan nå cirka tio centimeter per år. Det händer att tjejerna vid den här tiden övertar tillväxten av sina kamrater.

Under denna period av puberteten växer bensystemet, muskelsystemet och nervändarna i olika takt. Därför kan utåtstående tjejer som gick in i puberteten, förefalla sig obekväma och besvärliga, något vinklade.

Ofta gör sådana förändringar i figuren att tjejerna lider och fruktar att de kommer att förbli för alltid som roliga gräshoppor. Föräldrar behöver försäkra sig om tjejerna genom att berätta för dem att deras siffror snart kommer att få positiva omvandlingar.

Senare ungefär elva till tretton år börjar de sekundära sexuella egenskaperna förändras snabbt - bröstkörtlarna växer, midjan minskar, kroppens form är avrundad och så vidare.

Ålder av puberteten hos tjejer

Ungdomens ålder i flickor är som följer:

 1. Uppkomsten av puberteten uppstår ungefär elva eller tretton år.
 2. Slutet av puberteten förekommer i åldern sjutton till arton år.

Det finns flera kategorier av ungdomar som inte mognar lika. En av tjejerna börjar åka i puberteten tidigare och därmed tidigare och slutar puberteten. Dessa tonåringar kallas acceleratorer. På dem observeras pubertets början i form av ökning av bröstkörtlar i åldern nio - tio elva. Ett hopp i tillväxt uppstår ungefär ett år innan. Följaktligen förekommer utseendet på den första menstruationen hos ovanstående tjejer vid tio till elva.

I en annan kategori av ungdomar försenas puberteten till 13 till 14 år. Detta manifesteras i fördröjningen av tillväxt och bildandet av sekundära sexuella egenskaper. Den första menstruationen förekommer i dessa kategorier av tjejer i tretton, fjorton eller femton år. Följaktligen slutar pubertalperioden vid en senare ålder, i åldern av arton. Sådana ungdomar kallas fördröjande medel, det vill säga sakta ner i deras utveckling, vilket är helt normalt och genetiskt betingat.

Det finns emellertid vissa avvikelser i utveckling och hormonella störningar hos tjejer, vilket orsakar fördröjning i puberteten och menstruationens utseende. Därför, om det inte finns några tecken på puberteten i fjorton till femton år och månatliga tecken inte har börjat vid en ålder av femton, rekommenderas att visa tjejen till specialister hos en gynekolog och endokrinolog.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17]

Tecken på puberteten hos tjejer

Tecken på puberteten hos flickor manifesteras i följande:

 • Ett kraftigt hopp i tillväxt - en tjej kan växa upp till tio centimeter om året. Samtidigt överträffar tjejer tillväxten hos sina kamrater. Inriktningen av skillnader i tillväxt sker vid 17 till 18 år, det vill säga i slutet av puberteten hos tjejer. Vid denna tidpunkt har tjejerna ett stopp i tillväxten, på en tid då pojkarna fortsätter att växa.
 • Förändringen i figuren av en tonårsflicka i början av puberteten är en ökning av längden på lemmarna i jämförelse med längden på stammen. På grund av detta finns det en förändring i kroppens proportioner, vilket leder till ett visuellt intryck av hans inkonsekvens.
 • Senare börjar sekundära kvinnliga sexuella egenskaper att bildas. Först av allt börjar bröstkörtlarna öka. Sedan, efter ett tag, framträder slät pubhår på puben. Efter en kort tid börjar skönhår att förändras i struktur - bli vågig. Följande förändringar i flickans kropp påverkar utseendet på axillärt hår.
 • Liten och stor labia växer i storlek.
 • Snart kommer den första menstruationen - menarche.
 • Ändringar i flickans utseende fortsätter - lårvolymen ökar, midjan blir tunnare, axlarna redan, och figuren förvärvas runt, släta konturer, karaktäristiska för kvinnokroppen.
 • Mängden hår på flickans armar och ben ökar, och de blir mörkare.
 • Det finns en hormonell återuppbyggnad av flickans kropp, vilket förändrar utseendet på hennes hud och hår. Aktivering av talgkörtlar i huden börjar. Därför blir huden och håret mer fet. Ansiktet, nacken och baksidan av tjejen börjar bli täckta med röda finnar och blackheads.
 • Den totala andelen fett i flickans kropp ökar, och fettpålagringar ses huvudsakligen i bäckenregionen på buken och höfterna.

Stage av puberteten flickor

Flertalet av puberteten hos flickor är korrelerade med utseendet på varje tecken på puberteten.

 • Ett kraftigt hopp i tillväxten - i en normalt utvecklande tjej sker en sådan tillväxtökning på ungefär elva år. Innan denna period om sju - var åtta år gammal flicka läggas till framväxten av fem - sex centimeter per år, kommer in i puberteten präglas av en ökning från åtta till tio centimeter per år. Vid denna tid växer barnet så snabbt ut ur nyinköpta kläder och skor, att det inte bara förvånar sina föräldrar, utan flickan själv.

Vid denna tidpunkt uppnår den årliga viktökningen fyra till nio kilo, men upp till denna period uppgår den vanliga viktökningen till två och en halv och tre och en halv kilo.

Ökningen i tillväxten påverkar ökningen av barns aptit och mängden mat som ätas, eftersom sådana omvandlingar kräver ökad energiinflöde och byggmaterial.

 • Sådana förändringar kan förekomma tidigare i ungefär nio år i flickor som bildas tidigare än sina kamrater.
 • I framtiden finns en ökning av bäckens och höfterna, vilket avser bildandet av sekundära sexuella egenskaper. Det händer att sådana förändringar sker vid nio års ålder.
 • Ytterligare förändringar i flickans kropp manifesteras i en ökning av bröstkörtlar. Först och främst ökar bröstvårtan och areola runt bröstvårtan. På sex månader - ett år blir brösten som små kottar. Vid denna tidpunkt rekommenderas det inte att använda en bh, som kan stoppa bildandet av bröstkörtlar.
 • Ungefär i början av den första menstruationen växer hela bröstkörteln i storlek och blir rund i form, liknande bröstkörtlarna hos vuxna kvinnor. Detta sker vanligen under utseendet av den första menstruationen. Vid den här tiden är det värt att bära de första brasna, vilket kommer att bidra till bekvämligheten av flickans rörelser.
 • Vid tolv och tretton år fortsätter bildandet av sekundära sexuella egenskaper: i pubic regionen växer håret och en midja bildas, karakteristisk för kvinnokroppens struktur. Primära sexuella egenskaper utvecklas också - det finns en ökning av de yttre könsorganen (liten och stor labia).
 • Det finns olika hudförändringar i samband med aktiveringen av sebumsekretion. Sådana "innovationer" orsakas av processen med hormonella och fysiska förändringar i flickans kropp. Ökningen i mängden talg ger upphov till röda finnar på huden hos en flicka och akne och orsakar också en hög fetthalt i håret.

Sådana förändringar gläder inte de vuxna tjejerna som är mycket oroliga över försämringen av utseendet. Föräldrar bör konsultera med frisörer och kosmetologer för förvärv av speciella schampon och kosmetiska produkter för huden, med vilken du kan upprätthålla en bra kropp tillstånd hud och hår, samt att upprätthålla den visuella intryck flickor. Det är inte överflödigt att gå igenom speciella rengöringskosmetiska hudprocedurer på kosmetologens kontor. Dessutom behöver en vuxen tjej läras reglerna för noggrann personlig hygien, för att inte provocera försämring av hud och hår.

 • Utseendet på den första menstruationen, kallad menarche. Detta faktum innebär att flickan redan är sexuell mogen, det vill säga i reproduktiv funktion. Först - i två år - händer menstruationscykeln ofta ostadig. Detta uppenbarar sig i oförlindad rytm av blödning, liksom i deras styrka och längd. Efter månadsperioderna blir cykliska kan vi säga att tjejen är redo att bli barn och föda barn (men bara ur fysiologisk synvinkel, inte psykologisk och social).

Som nämnts ovan har menstruationen hos tjejer under de första två åren en oupplöslig cykel, det vill säga avvikelser av annan art framträder. Dessa egenskaper är inte ett brott mot flickans normala utveckling, men betraktas som fluktuationer som inte går utöver de vanliga fysiologiska stadierna av manifestation av puberteten. För det första handlar det om kränkningar av menstruationscykelns regelbundenhet, som har två faser. Vid en tidpunkt då menstruationsblödningen bara har börjat, kan de primära äggen inte mogna till slutet, och därför finns det ingen separation av mogna ägg från äggstockarna. Bildandet av en gul kropp i detta fall sker inte alls eller är underutvecklad, vilket inte stimulerar produktionen av ett ökat innehåll av progesteron i flickans blod.

Den första fasen av menstruationscykeln leder till ökad tillväxt av livmoderns slemhinnor (endometrium), som uppträder under påverkan av östrogener. Detta provar uppkomsten av obekväma känslor och långvarig livmoderblödning, kallad ungdomlig. Ungefär fem till tio procent av tjejerna upplever liknande manifestationer.

Ibland kan menstruation ske inte varje månad, men med avbrott om två eller tre månader. Kanske manifestationen av andra oegentligheter i menstruationscyklerna, men sådana avvikelser, som redan nämnts, försvinner efter ett par år.

Det är mycket viktigt att månadens utseende uppstår för att förbereda tjejen för intermittent blödning. Det är nödvändigt att berätta för tjejen om hormonella förändringar i hennes kropp, att hennes kropp redan är redo för reproduktiva funktioner. En sådan konversation kan utföras av flickans och / eller gynekologens mor. Det är nödvändigt att förbereda tjejen för att acceptera det faktum att menstruation är ett vanligt fenomen i kvinnornas liv. Men om blödningen åtföljs av smärta och andra obehagliga känslor som kan störa flickan och orsaka hennes obehag, är det nödvändigt att samråda med en specialist gynekolog.

Det är också nödvändigt att ha en konversation med en tjej om farorna med tidig initiering av sexuell aktivitet och eventuell graviditet i detta fall, vilket leder till tragiska följder vid denna ålder.

 • Sedan menstruationens början förekommer ökningen av flickans tillväxt inte i en snabbare takt. Vid denna ålder, i genomsnitt med tretton år, sänks tillväxttakten till en och en halv till två och en halv centimeter per år.
 • Vid en ålder av 14 till 16 siffra på en flicka börjar bli kvinnors konturer - förutom de redan vuxit bröst och börjar smal midja rundade höfter, bäcken växa, förändra formen på benen och så vidare. I armhålorna är det hår. Månad blir rytmisk. Utvecklingen av bensystemet, ökningen av ben stannar.

För att upprätthålla en flicka hygien behöver hon lära sig hur man använder en rakmaskin för att kvinnor ska raka håret under armhålorna. Könshår ska inte utvisas, eftersom detta inte är nödvändigt vid denna ålder.

Tidig puberteten hos tjejer

Tidig sexuell utveckling är uppkomsten av sekundära sexuella egenskaper och uppkomsten av menstruation (i vissa fall) hos tjejer ungefär tio år. Sådana manifestationer i utveckling, som ligger något före normen, anses inte som en avvikelse eller kränkning. Därför kan det sägas att för vissa tjejer är ett litet framsteg när det gäller utveckling en variant av normen. Sådana utvecklingsegenskaper observeras hos flickor-acceleratorer, som skiljer sig från deras tidiga fysiska, sexuella, psykologiska och känslomässiga utveckling.

Tidig puberteten hos flickor borde inte störa föräldrarna. Men i dessa fall rekommenderas det att genomföra speciella konversationer som kan förklara flickans förändringar i sin egen kropp och lära sig hennes personliga hygienkunskaper.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22]

För tidig puberteten hos tjejer

För tidig puberteten kännetecknas av uppkomsten av en komplett uppsättning sekundära sexuella egenskaper (eller några av dem) hos flickor upp till 8 års ålder. Ibland i denna ålder förekommer menarche - den första menstruationen. Det finns flera former av för tidig puberteten hos tjejer:

 1. Sann för tidig sexuell utveckling. Denna form av för tidig utveckling anses vara cerebral, det vill säga på grund av de processer som förekommer i hjärnan. Vid de tidiga stadierna av pubertets början uppstår en tidig manifestation av hypotalamusens eller adenohypofys aktivitet, som är ansvarig för reproduktiva funktioner. Aktiviteten hos dessa körtlar stimulerar produktionen av luteiniserande hormon (LH) och follikelstimulerande hormon (FSH).

Aktivering av LH leder till produktion av östrogen i flickans kropp, vilket leder till förändringar i hennes kropp på grund av puberteten. Aktiviteten av FSH leder till starten av tillväxt och mognad av folliklarna i äggstockarna.

Sann prematur pubertet har ett antal egenskaper:

 • issexually av natur, det vill säga det är relaterat till det kvinnliga könet genetiskt och genom gonadal tecken;
 • komplett i dess manifestationer, som kännetecknas av närvaron thelarche (tillväxt av bröstkörtlar), adrenarche (utseende blygd och hår under armarna) och påskynda tillväxten av kroppen.
 • komplett, det vill säga karaktäriseras av den tidiga utseendet på menarche.

Orsaker till hjärnform av sann för tidig puberteten kan vara infektioner som bärs av en tjej under en års ålder. Till sådana manifestationer leder och organiska lesioner i hjärnan, som pressar på hypotalamusen, liksom vissa problem som uppstått under graviditetsperioden.

Det finns inte bara en cerebral form av sant för tidigt puberteten utan också en konstitutionell form. Den sista typen av avvikelse i puberteten är mer sällsynt och har en ärftlig karaktär.

Falsk för tidig sexuell utveckling

Denna typ av för tidig modning beror på ökad utsöndring av östrogener i binjurarna eller äggstockarna. Användningen av droger vid behandling av flickor som innehåller östrogener eller gonadotropa hormoner provocerar också förekomsten av falsk pubertet.

Den falska typen av för tidig utveckling karakteriseras, som den sanna, av flickans accelererade tillväxthastighet. Men falsk utveckling har alltid en ofullständig karaktär, vilket uppenbaras i avsaknad av en för tidig menarkonst. Dessutom kan falsk utveckling ske både i isoseksuell och heteroseksuell typ.

Egenskaper för falsk isoseksuell typ av utveckling (av kvinnlig typ):

 • snabb tillväxt
 • Det finns en ökning av bröstkörtlarna.
 • förekommer pubic hår, inguinal zoner och underarmar.

Egenskaper hos en falsk heteroseksuell typ av utveckling (manlig):

 • Fram till åldern av åtta finns en ökning av klitoris, som börjar likna penis;
 • Det finns svängande hår i överläppens och hakans yta.
 • ben växer snabbare än tjejer som utvecklas i en isoseksuell typ;
 • Det feta lagret fördelas enligt hankön.

Det bör noteras att heteroseksuell typ av utveckling är ganska sällsynt och orsakas av hormonella störningar i kroppen av tjejer som fick hormon androgenpreparat. Om det fanns en tidig överklagande till specialister kan avvikelser i flickans utveckling vända sig tillbaka till kvinnokanalen. Användningen av rätt behandling, som utförs under lång tid, kan helt återställa den rätta sexuella utvecklingen av tjejen. Torakalkörtlar kommer att bildas i rätt tid, menstruationscykeln kommer att etableras i tid. I framtiden kommer de reproducerade funktionerna hos den härdade tjejen att bevaras, hon kommer att kunna bli gravid och tolerera barnet, och också föda det normalt. Om du försummar behandling, kommer utvecklingen av kvinnotypen i dessa tjejer inte alls.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28]

Ofullständig för tidig sexuell utveckling

Denna typ av för tidig puberteten orsakas av utseendet i kroppen av en flicka av överflödiga gonadotropa hormoner. En stark ökning av östrogen kan också leda till liknande abnormiteter vid sexuell utveckling.

Egenskaper hos ofullständig för tidig puberteten:

 • åtföljs inte av snabba tillväxträntor;
 • endast bröstkörtlarna bildas, utan att andra sekundära sexuella egenskaper uppträder
 • Det finns bara lammens embryologi, pubic och axillära zoner utan bildandet av andra sekundära sexuella egenskaper.

Sjukdomar av annan art, som framkallar utseendet av för tidig sexuell utveckling. Sådana sjukdomar innefattar:

 • framväxten av follikulära äggstockscystor,
 • närvaron av äggstockstumörer,
 • utseendet av primär hypothyroidism,
 • McKun-Albright syndrom,
 • Russell - Silver syndrom.

Sådana sjukdomar kännetecknas av utseendet av blodig urladdning, som liknar menstruationsblödning. Men sekundära sexuella egenskaper utvecklas inte.

Filmer om sexuell mognad av tjejer

Filmer om puberteten flickor rekommenderas att visa med sin mor eller en annan vuxen kvinna, vilket kan förklara flickan några konstiga eller pinsamt hennes stunder. Föräldrar uppmanas att samarbeta surfa med ditt barn att se filmen på egen hand för att säkerställa hans fördel och brist på personal och information, som i yttrandet från mamma eller pappa, är för tidigt för deras dotter. Börja titta på dessa filmer är i en ålder när det fanns första tecken på pubertetenflickor, liksom när hon hade intresse för sådana problem.

Filmer om sexuell modning av tjejer representeras av följande dokumentarfilmer och teckningar:

 • Filmen handlar om bildandet och skydd av den reproduktiva funktionen hos flickor När en flicka växer upp ... "som vann huvudpriset i nominerings" Applied Animation "Open Suzdal Festival i Suzdal 2003. Filmen skapades med stöd av det ryska hälsovårdsministeriet och läkemedelsföretaget Gedeon-Richter.
 • Dokumentärfilmen "Maiden styrka" från kanalen Discovery.
 • En dokumentärfilm producerad i Storbritannien 1998 "Människokroppen. Sexuell mognad. "
 • En dokumentärfilm, skapad 2008, "Om sex - puberteten".

trusted-source[29], [30], [31], [32]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.