^

Protein

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 20.11.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Protein (protein) - En viktig komponent i muskelvävnad, en organisk substans från gruppen av polypeptider, som inkluderar kedjeaminosyror, är en av de viktigaste kostkomponenterna. Det är ingen hemlighet att protein är väldigt viktigt för näringsämnen i muskeltillväxten, som utför många viktiga funktioner, förutom att bilda muskelvävnad, tar en aktiv roll i vitala processer i kroppen. De viktigaste proteinkällorna är mejeriprodukter, fisk, kött och spannmålsprodukter.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Vad är proteinets funktioner?

 • Katalytisk - ökar hastigheten på energimetabolism och metabolismreaktioner i kroppen.
 • Transport - ger anslutning och transport av ämnen från en kropp till en annan.
 • Skyddande - utförs med hjälp av antikroppsproteiner, som produceras av kroppen. De ansvarar för sammansmältning av nödvändiga komponenter och neutralisering av skadliga ämnen som ackumuleras i kroppen till följd av olika ogynnsamma faktorer.
 • Kontraktil - ger muskelkontraktion med aktin och myosin.
 • Strukturella - utgör grunden för cellens struktur, proteiner deltar i uppbyggnaden av cellmembran och formationer i celler.
 • Hormonal - utförs med hjälp av proteiner som reglerar ämnesomsättningen.
 • Näring - det utförs med hjälp av extra, eller näringsrika, proteiner.

Hur mycket kroppen levereras med proteiner, hälsotillståndet, den fysiska aktiviteten beror, och hos små barn - och mental utveckling. Som ett resultat av proteinbrist i kroppen kan leverpatologier utvecklas, funktionen hos de inre utsöndringsorganen liksom kroppens försvar kan störa. Optimalt proteininnehåll i konsumerade livsmedel förbättrar hjärnbarkens regulatoriska funktion, ökar tonen i centrala nervsystemet.

Typer av protein

 • Vassleprotein - ett utbrett, överkomligt och mycket smältbart protein, förbättrar kroppens försvar, vilket är nödvändigt för ökad energiomsättning. Kosttillskott som innehåller vassleprotein innehåller ofta vitaminer och mineraler. Veteprotein kan förbättra absorptionen av kalcium, liksom tillståndet i tarmmikrofloran. När du använder detta protein bör ta hänsyn till dess egenskaper är inte bara lätt att smälta, men också snabbt bort från kroppen. Därför måste ett sådant protein konsumeras oftare än andra för att säkerställa en tidig replikering av protein i kroppen.
 • Mjölkprotein med en liten mängd fett kan öka kroppens motstånd, ha en positiv effekt på restaureringen och uppbyggnaden av musklerna, kännetecknad av en genomsnittlig assimileringsgrad. Vissa av dess komponenter är vassleprotein (cirka tjugo procent) och kasein (åttio procent), liksom kolhydrater i kolhydrater. Mjölkprotein har en positiv effekt på viktkorrigering, kan användas för att bli av med övervikt, såväl som att skydda musklerna från utmattning. Väl lämpad för människor som leder en aktiv livsstil, såväl som professionellt engagerade i sport.
 • Sojaprotein kan eliminera de negativa effekterna av alltför aktiva belastningar, påskynda processen med muskelväxt, ökar deras hållfasthetsegenskaper. Sojaprotein anses vara en av de mest värdefulla typerna av protein i kosten, tack vare det kan du förhindra utvecklingen av sjukdomar i hjärt-kärlsystemet, justera kroppsvikt, stärka benen. Vegetabiliskt sojaprotein innehåller aminosyror (till exempel lysin och glutamin) med trettiofem procent mer än andra typer av protein. Sojaprotein är också indikerat för individuell intolerans mot mjölkproteinet. Man bör komma ihåg att med kontinuerlig kontinuerlig användning av denna typ av protein hos män kan det finnas störningar i det endokrina systemet.
 • Äggprotein - har en ganska hög bioaktivitet, trots att den inte ofta hittas i form av en separat produkt. Det påverkar processerna av utsöndring av anabola hormoner, består av svavelhaltiga syror, innehåller inte kolhydrater.
 • Kasein - tillåter lång tid att bibehålla muskelvävnadens oskadlighet, har antikataboliska egenskaper.

Balanserad och aktiv effekt i kroppen som krävs idrottare innebär också användningen av speciella tillsatser, av vilka det finns många. En särskilt viktig roll i detta fall ges protein tillsatser, som i sin tur är indelade i två typer: tillskott med rent protein (främja muskelåterhämtning som ett resultat av skada efter träning) och Kreatin (används för att bygga muskler, används huvudsakligen sportsmenami- yrkesverksamma). När du spelar sport, att hitta en lämplig för dig proteinet, det är bättre att konsultera en specialist, som kommer att välja rätt läkemedel och föreskriva lämplig dos.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.