^
A
A
A

Risk för konsumtion av otillräckliga mängder proteiner

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Många idrottare, även om de koncentrerar sin uppmärksamhet på proteiner, men vissa av dem konsumerar proteiner i otillräckliga kvantiteter. Det här problemet finns för idrottare som tränar för uthållighet, till exempel löpare. Dessa idrottare fokuserar sin uppmärksamhet inte på att bygga muskelmassa, men på att konsumera överflödiga kalorier och öka kroppsvikt. De vanligaste nordamerikanska dieterna, som är proteinkällor, innehåller ofta många fetter som kan ersättas med kolhydrater. Ett otillräckligt protein kan sätta en idrottsman framför risken att minska muskelmassan. Otillräckligt intag av det betyder brist på aminosyror för reparation och syntes av vävnad och hotar idrottaren med skador. Kronisk trötthet hos dessa idrottare indikerar också svaghet i musklerna.

Triad av kvinnliga idrottare

Triat av kvinnliga idrottare kännetecknas för det första av otillräcklig kaloriförbrukning med efterföljande kränkningar av menstruationscykeln (amenorré) och slutligen med osteoporos. Det föreslås att otillräckligt proteinintag kan vara förenat med amenorrés början. Det visas att en överträdelse av normala menstruationscykeln och bristen på östrogener leder till otillräcklig ackumulering av kalcium och följaktligen benfel, inklusive frakturer och osteoporos.

Clark et al. Bestämd att amenorréiska kvinnliga löpare konsumerar 300-500 kalorier per dag mindre än kvinnliga idrottare med en normal menstruationscykel. Helson et al. Visade att 82% av amenorréa kvinnor hade mindre proteinintag än RDN, och endast 35% av kvinnor med normala menstruationscykler hade proteinintag lägre än RDN. Intaget av kalcium i dessa två grupper skilde sig inte. Det visas att dieter av idrottare som är involverade i löpning, dans och gymnastik inte är tillräckliga för många näringsämnen, inklusive det totala antalet kalorier och proteiner. Förhållandet mellan mängden protein och menstruationsfunktion är ännu inte klart, men det finns risk för amenorré för idrottare med brist på protein i mat. Det är också intressant att veta om proteinkvaliteten är relaterad till risken för amenorré eller ej.

En ungefärlig meny som visar intaget av proteiner från mat

  • Vegetarianer: proteinkvalitet

Proteinutnyttjande är mer effektivt vid hög kvalitet. FAO / WHO använder äggprotein som standarden mot vilken kvaliteten på andra proteiner jämförs.

En diet utan produkter av animaliskt ursprung ifrågasätter syntesen av alla aminosyror. Ju mindre animaliskt protein i idrottarens diet, desto större mängden växtprotein behövde för att möta behoven för aminosyror. Undantaget är sojaprodukter. För att bedöma kvaliteten på FAO / WHO-proteinet används en "aminosyraestimering" som ett alternativ till den äldre metoden, proteineffektivitetsfaktorn (CAB). Som en utvärdering används hydrolysat- och sojaproteinkoncentrat som är ekvivalenta med animaliska proteiner i förmågan att uppfylla de långsiktiga behoven hos barn i aminosyror.

Vegetarer som innehåller mejeriprodukter, ägg och sojaprodukter i deras kostvanor borde inte ha svårt att möta deras behov av aminosyror och vanliga proteiner.

  • Kvinnor som bryr sig om kroppsvikt

Många kvinnor konsumerar en otillräcklig mängd protein för att minska kaloriintaget. Användningen av proteiner minskar när energinivån faller under kostnaderna.

  • Gravida kvinnor

Under graviditeten ökar behovet av protein. Gravida kvinnor behöver ca 60 gram protein om dagen jämfört med 45 g per dag för RDH icke-gravida kvinnor. Studier relaterade till motion under graviditeten är relativt nyligen. Många idrottare tränar under hela graviditeten. Intensiteten och varaktigheten av lasten och dess påverkan på graviditet beror på många faktorer, bland annat kondition kvinna. Ett träningsprogram för en gravid kvinna bör diskuteras med sin läkare. Behovet av proteiner för en utbildad gravid kvinna är inte etablerad. Säkra rekommendationer ligger inom intervallet 1,0-1,4 g-kg kroppsvikt.

  • Äldre människor

Användningen av proteinändringar med ålder. Eftersom människor blir mindre aktiva med ålder, behöver deras behov i proteiner ytterligare studier.

  • diabetes

Diabetespatienter rekommenderas inte överskrida RDN för proteiner. Diabetespatienter som är utbildade ska uppfylla sina ökade proteinbehov tills det finns problem med njurarna och regelbundet rådfråga sin läkare.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.