^

Testosteron hos män: vad är det för?

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Testosteron är ett manligt könshormon som produceras i mänens testiklar. Om man specificerar, då utvecklas den av de så kallade Leydig-cellerna, kallas totalsumman av dessa celler också pubertalet. Förutom testiklar syntetiseras testosteron också från androstenedion, som produceras av njurcortex hos binjurskortet. Varje dag syntetiserar den manliga kroppen cirka 6-7 milligram av hormonet. Blodnivån i blodet sträcker sig från 300 till 1000 nanogram per deciliter. Märkligt nog, men män inte har ensamrätt till produktionen av det manliga könshormonet - testosteron produceras i kvinnans kropp (i samma binjurebarken och äggstockar), men i mycket mindre mängder - endast 1 milligram per dag. Testosteron syntetiseras från kolesterol, det finns två varianter av syntesen, den första och den andra, skiljer sig inte så mycket.

I vilket fall som helst direkt i testosteron omvandlas ett ämne som kallas en testosteronprekursor eller prohormon. Syntesen av testosteron uppträder, som redan nämnts, huvudsakligen i testiklarna (Leydig-celler). Huvudsakligen de sätt som påverkar hypofysen luteiniserande hormon (LH eller lutropin). LH produceras i sin tur i hypofysen under påverkan av det hypotalamiska hormonet, kallat gonadotropinfrisättande hormon (GnRH, GtRH). Hypofysen använder information om närvaron av könshormoner i blodet för att reglera produktionen av LH och hypotalamusen - för att reglera produktionen av GnRH. I vilket fall som helst är ökningen i nivån av fri testosteron i kroppen en signal för hypofysen att minska produktionen av LH, och när produktionen av luteiniserande hormon faller, minskar också produktionen av testosteron i sig.

Testosterons roll i kroppen av män och kvinnor

Värdet av hormon testosteron för män kan inte överskattas; testosteron gör oss faktiskt män - det är ansvaret för bildandet av sekundära sexuella egenskaper. Det är tack vare honom att män, vi är lyckliga att bära frodig vegetation på ansikte och kropp; det är tack vare honom att vi har en lägre röst och en mer aggressiv karaktär än det rättvisa könet. Slutligen är det testosteron som kan bidra till mänens skallighet, inte allt självklart, men vissa. Testosteron aktiverar också anabola processer i kroppen, och den här egenskapen togs som grund vid användning av detta hormon i medicinsk praxis och i sport.

Testosteron för kvinnor är också ett viktigt hormon. Den första var ett förhållande mellan testosteronnivåer i kvinnors blod och fettavsättning. Under perioden före klimakteriet, liksom efter det, reduceras testosteronnivån i kvinnornas kropp avsevärt. Det är under denna period att kvinnor är mest benägna att deponera fetter. Testosteron användes emellertid som ett hjälpmedel för att avlägsna överskottsfett under huden och för patienter som upplevde uppkomsten av klimakteriet bara under en mycket avlägsen framtid, men nivån av detta hormon i blodet var klart under normala.

Dessutom kan bristen på testosteron i blodet hos kvinnor väsentligt försvaga sexdriften. En låg nivå av testosteron bidrar till uppkomsten av problem med koncentration av uppmärksamhet, ökar sannolikheten för depressiva tillstånd. Dessutom resulterar bristen på testosteron i ökad torrhet och gallring av huden. Så för kvinnor är betydelsen av detta hormon inte mindre svår att överskatta än för män.

Nivået av testosteron i en mans kropp

Testosteronnivåer i blodet hos män kraftigt ökar under puberteten kan naturligt testosteron i unga år vara tillräcklig för att bilda en atletisk kroppsbyggnad. Men efter 45-50 år, nivån av testosteron i manliga kroppen börjar stadigt och ganska kraftig nedgång och östrogennivåer att stiga. Tillsammans kommer dessa två faktorer oundvikligen leda till olika och mycket obehagliga sjukdomar, bland vilka står ut problemet med prostatan, hjärt-kärlsystemet, minne, sjukdomar relaterade till en försvagning av immunförsvaret och även ålders gynekomasti (bröstförstoring). Förresten visar de senaste studierna att män inte har en gemensam nivå av testosteron i sin äldre ålder, men en nivå av fri testosteron. Detta beror på ökningen av deras blodnivåer av globulin, vilket binder könshormoner. Var det som det är möjligt, under denna period är ytterligare injektioner av testosteron mycket, mycket önskvärda. Och inte bara injicera testosteron - att bekämpa en förhöjd nivå av SHBG i blodet hjälper insulin. Testosteronnivån har dagliga fluktuationer: det maximala är 7-9 timmar på morgonen, minst 0-3 timmar på natten. Med sådana fluktuationer tillhörande intressant observation förs in i kroppen i den maximala perioden (06:00 klockan 12) som är tillräckligt stort jämnt antal kortlivat steroid (100 mg methandrostenolone) ger nästan ingen produktion av endogent testosteron. Uttalandet, förresten, är inte grundlöst - det bekräftas av praktiken.

Förutom dygnsfluktuationer har testosteron i männs blod också säsongsvariationer: det ökar på våren och dess topp faller på natten. Sedan juli minskar testosteronnivåerna gradvis, och den lägsta nivån når i mitten av september. Den här tiden är den mest "gynnsamma" för början av hösten depression.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.