^
A
A
A

Hudåldring: För tidiga och naturliga åldrande faktorer

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Åldrande är en komplex biologisk process av metaboliska och strukturella och funktionella förändringar i kroppen som fångar både inre organ och system och vävnader som utgör det yttre utseendet. Vävnaderna som utgör det yttre utseendet inkluderar naturligtvis huden, liksom vissa muskler (i synnerhet efterliknar ansikts- och nackmuskler).

Åldersförändringar i huden har alltid varit i fokus för dermatologernas intressen. Det finns många teorier om åldrande. Så väl studerat postulerar AF Weismann, vilket indikerar att åldrande - en genetiskt programmerad process eller resultatet av ackumulering i vävnader i giftiga produkter av metabolism, förhindrar reparation av celler. Känd hypotes ålder DNA förändrar celler, inklusive förkortning av telomer-DNA-molekyler som förändrar telomerasaktiviteten och andra. Under de senaste åren varit aktivt diskuterats hypotes om betydelsen av olika reaktiva syreradikaler (ROS), däribland dess fria radikaler, i cellulär skada, baserat på teorin om "oxidativ stress". Det förmodas att telomeras-DNA mer mottagliga för reaktiva syrespecies, som i sin tur orsakar förkortning av telomerer, vilket leder till apoptos (programmerad celldöd) av celler. Enligt termodynamisk teori om åldrande, i stor omfattning i gerontologi, dynamisk oscillation av pH och omgivningstemperatur har en betydande effekt på morfologin och tillstånd hos kroppsvävnaden. Enligt andra teorier spelas en viktig roll i utseendet av tecken på åldrande också av ett komplex av åldersrelaterade immun- och neuroendokrina störningar

Åldrande kan vara naturligt och för tidigt. Åldersintervallet för naturlig åldrande är 50 år. Detta är en process som inte kan förhindras. För tidigt åldrande ingår ett komplex av tecken på åldersrelaterade förändringar i kroppen som helhet, och i synnerhet huden, som kan korrigeras med hjälp av moderna tekniker.

Det är nödvändigt att skilja mellan endogena och exogena faktorer av naturlig och för tidig åldrande. Endogena faktorer innefattar genetiska särdrag, endokrina dysfunktioner, foci av kronisk infektion och andra.

Bland de exogena faktorerna, särskilt avger UV-strålning, aggressiv meteovozdeystviya, ogynnsamma arbetsförhållanden (täta byten av klimat- och tidszoner, nattskift, arbete i varma butiker, på gatan, och andra.), Obalanserad kost, felaktig hudvård.

Typer av åldring av huden

För närvarande är det vanligt att skilja mellan tre huvudtyper av hudåldring: kronologisk, associerad med klimakteriet (menopausala eller hormonella) och associerade med ultraviolett strålning (fotografering). Ofta förenas kronologisk och menopausalt åldrande med den gemensamma termen "biologisk åldrande".

Var och en av dessa sorter av åldrande har sina egna orsaker och kännetecknas av vissa morfologiska förändringar och dynamiken i manifestationer på huden.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.