^
A
A
A

Biologiskt åldrande av huden: typer av åldrande av huden

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Kronologisk åldring av huden

Det finns förändringar i både epidermis och hudstrukturerna. Särskilt den markanta minskningen i antalet epidermala celler av rader störningar av keratinocytdifferentieringen, keratinocyter ökning i storlek, förändring i förhållandet av ceramid eller andra starkt specialiserade hudlipider tillhandahåller ce barriäregenskaper, inklusive vätskeansamling i huden. Smoothening observeras i regionen av basalmembranet. I dermis med åldring registreras en minskning av syntesen av kollagen och elastinproteiner med fibroblaster. Det är från dessa proteiner i dermis huvudsakliga substans att kollagen och elastiska fibrer syntetiseras som ger huden turgor (ton) och elasticitet. Dessutom, konto Reduktion av de viktiga komponenterna i den grundläggande substansen i bindvävnad, som ger vattenhållningsförmågan i huden (glycosoaminoglycanes, kondroitinsulfater, etc), Hudbiverkningar mikrocirkulationen.

Som ett resultat av dessa morfologiska förändringar blir märkbara kliniska tecken på kronologiskt åldrande: gallring, torrhet, rynkor (grunda och djupare) och minskade hud turgor, gravitations ptos av mjuka vävnader i ansiktet. De angivna symptomen är primära eller obligatoriska. Kan också inträffa indirekt (sekundärt). Dessa inkluderar svullnad och pirog ansikte, särskilt i periorbitalt området, stora porer i huden, erythema ansikte, telangiektasi, seborroisk keratos, xantelasma.

Utställningsskedet av tecken på hudfading kan representeras enligt följande.

Ögonområde:

 • utseendet vid 20-25 års ålder av ett nätverk av fina ytliga rynkor i ögonens hörn;
 • Utseendet vid 30-35 år av den så kallade "kråka foten", som är de radiella vikarna i ögonens hörn;
 • förändring i hudens tillstånd på övre och nedre ögonlocket: utseendet av överhängande veck i övre ögonlocket, sänkning av nivån ögonbrynen uppfattas visuellt som en smalning av ögonslitsarna, liksom sacculära formationer i det nedre ögonlocket (inte på grund av de inre organens patologi); ptos av övre och nedre ögonlocken åtföljs av bildandet av fett "bråck" i ögonlocken, dvs svullnaden av intraorbitalt fett.

Pannhudsområde:

 • bildning av längsgående veck ("rynkor av tänkande") i pannan;
 • Utseendet av tvärgående veck i näsområdet ("koncentrationsrynkor").

Område runt munnen:

 • fördjupning av nasolabiala veckor;
 • utelämnande av munens hörn;
 • bildandet av små tvärgående veck över överläppen ("korrugering").

Område av kinder, nacke, öra:

 • minskning av turgor, hudens elasticitet och muskelton i kinderna och nacken, vilket leder till en förändring i den ovala linjen i ansiktet, utelämnande av fettklumpen;
 • Utseendet av veck i nötkreatur- och anteroposteriorområdena förändras i form av öronet på grund av att lobarna slingrar sig.

Menopausal hudåldring

En viktig roll i utvecklingen av åldrande upptas av fysiologiska åldersrelaterade förändringar i den endokrina sfären, särskilt de som förekommer i en kvinnas kropp. Efter uppkomsten av klimakteriet åldras åldringsprocesser. Det finns en minskning av produktionen av östradiol i äggstockarna, vilket leder till att menstruationstiden, heta blinkningar, stigande blodtryck, osteoporos och andra förändringar upphör. Bristen på östrogener påverkar signifikant de olika strukturerna i huden. Det är känt att den genomsnittliga nivån av östradiol i blodplasma under den normala menstruationscykeln är ca 100 pg / ml, och tidig menopaus det sjunker kraftigt till 25 pg / ml. Det är den kraftiga nedgången i koncentrationen av östradiol som förklarar det snabba utseendet på tecken på menopausalt åldrande av huden. Samtidigt uppträder extra ovariansyntes av estron i den subkutana fettvävnaden från androstenediol genom dess aromatisering. Det är därför på grund av utrotning av äggstocksfunktion detta hormon är det dominerande östrogenet, vilket ger en signifikant skyddande effekt på huden, särskilt hos kvinnor med överdriven kroppsvikt.

Biologiska "mål" för östrogener i huden är basala keratinocyter, fibroblaster, melanocyter, adipocyter. Vi har redan byggt upp en omfattande information om förändringar i överhuden, i dermo-epidermal kontakt, i dermis, subkutana fettceller, liksom i de djupt liggande muskler. I epidermis detekteras en nedgång i hastigheten av proliferation av basala keratinocyter, vilket slutligen leder till dess atrofi. Det fanns en minskning av uttrycket av integriner och CD44, som spelar en viktig roll vid vidhäftning och differentiering av keratinocyter. Tunnning av epidermis och kränkning av differentiering av keratinocyter leder till en överträdelse av hudens egenskaper och en ökning av traineepidermalt vattenförlust. Kliniskt beskrivna förändringar i epidermis uttrycks i hudens utspädning, dess torrhet, ytliga rynkor; De optiska egenskaperna hos stratum corneum ändras också, vilket blir matt och förvärvar en gulaktig snitt. Patienter i klimakteriet registrerar ofta diffus xeros av huden, eventuellt utvecklingen av ett xerotiskt eksem. Torr hud och störning av keratinisering kan vara orsaken till utvecklingen av palmar-plantar keratoderma (Haxsthausen syndrom). Att bryta barriäregenskaperna i huden leder också till ökad känslighet hos huden; Det finns indikationer på epidermis ökade permeabilitet för olika allergener och en ökning av allergisk dermatit i denna åldersgrupp.

När det gäller den dermo-epidermala kontakten noterades i perimenopausperioden en minskning av innehållet av typ VII-kollagen i ankringsfibriller. Dessa förändringar leder till en störning i tillförseln av näringsämnen till epidermis och jämnheten av basalmembranlinjen, vilket också bidrar till utvecklingen av atrofi hos de ytliga skikten i huden.

I dermis noteras en minskning av antal och storlek av fibroblaster, liksom en minskning av deras syntetiska aktivitet, huvudsakligen i samband med framställning av kollagen och elastinproteiner. Det är nu känt att mängden kollagen och elastiska fibrer, liksom densiteten av kollagen och elastin minskar med åldern. Det noteras att under de första 5 åren efter klimakteriet förloras upp till 30% kollagen. Accelereringen av degenerering av elastiska fibrer registreras. Det finns också indikationer på en minskning av lösligheten hos kollagenmolekyler och en förändring av deras mekaniska egenskaper. Dessutom innefattar åldersrelaterade förändringar den accelererade förstöringen av dermisfibrerna. Det visas att varje man efter 40 år förlorar upp till 1% av fibrerna i ett år, och under klimakteriet, denna andel ökar till 2. Dessutom, kvalitativa förändringar sker också som en del av glikozoaminoglikanov (GAG), med toppen av dessa förändringar registreras till 50 år , vilket ofta motsvarar åldern för klimakteriet. De betonar också att innehållet av kondroitinsulfat (kolesterol) minskar, i synnerhet i papillärdermis, och i rynkorna vid 50 års ålder.

Sammanfattar komplexet av dermala förändringar i perimenopausen, kan vi dra slutsatsen att de leder till ett brott mot elasticitet, hud turgor och fenomenet första ytliga och sedan djupa rynkor.

För närvarande är en viktig roll i bildandet av djupa rynkor och deformering av ansiktskonturer i klimakteriet period dras inte bara förändringar i epidermis och dermis, men subkutan fettvävnad och ansiktsmusklerna. Volymen och fördelningen av det subkutana fettet i ansiktet ändras. Det är bevisat att det finns en fysiologisk atrofi av adipocyter. En minskning av adipocyters peroxisomala aktivitet noterades, vilket leder till signifikanta störningar vid reglering av deras population samt en minskning av förmågan att ackumulera fetter.

Mot bakgrund av hypoöstrogenism också intensifierat melanogenes, vilket ofta leder till uppkomsten av melasma (kloasma). Förekomsten av erytem på ansiktet beror på avsaknaden av östrogeneffekt på den ytliga vaskulaturen. Detta faktum är orsaken till utvecklingen av rosacea-dermatos, vilket är mycket typiskt för klimatperioden. Den plötsliga kraftiga nedgången i koncentrationen av östradiol och en gradvis minskning i produktionen av progesteron i vissa fall leder till ökad androgen effekter på huden, vilket resulterar i hirsutism, seborré och acne (acne tarda), androgen alopeci. Förändringar i sammansättningen av talg och graden av sina produkter, samt brott mot barriäregenskaper i huden predisponerar för utvecklingen av seborroiskt eksem. Komplexet av morfologiska och hormonella förändringar kan leda till öppnandet av psoriasis, lichen planus, och andra kroniska inflammatoriska dermatoser klimakteriet. Dessutom blir menopausal huden mer mottaglig för fotoåldrande som solskyddsprodukter melanin blir oregelbunden och försvagad hudskydd systemet mot skador orsakade av ultraviolett bestrålning.

Olika typer av åldrande har också identifierats. Vid bedömning av tecken på åldersrelaterade hudförändringar är det viktigt att överväga typen av åldrande, eftersom algoritmerna för deras korrigering skiljer sig från varandra.

 1. Den typ av "trött ansikte" finns i de tidigaste åldringsstadierna. Kännetecknad av en minskning av hudturgor, puffiness, svullnad i ansiktet, främst på grund av nedsatt lymfflöde. Med denna typ finns det redan förändringar i ansiktsmuskulaturens ansikte. Uttrycket av nasolabiala veck, sänkning av ögon och läppar hör ihop med trötthet och trötthet.
 2. Den finkorniga typen, eller "skrynkligt ansikte", karakteriseras huvudsakligen av degenerativa dystrofiska förändringar från epidermis och dermis. Typiskt, en minskning av turgor, en minskning av hudens elasticitet, dess uttorkning, ett brott mot barriäregenskaper. Konsekvensen av detta är flera fina rynkor, kvar i ett tillstånd av efterlignande vila, torr hud, utseendet av ett symptom som stor porr hud.
 3. Deformering (deformation) typ, eller krupnomorschinisty typ, eller "deformerade ansikte", som kännetecknas av försämrad hudens elasticitet, minskad tonen i musklerna i ansiktet, en kränkning av lymfdränage och venös stasis ändrar tonen i ansiktsmusklerna inkluderar hypertonicitet stora musklerna i de övre och nedre tredjedelar av ansiktet och hypotoniska muskler mestadels mitten av ansiktet. Så, i ett tillstånd av hypertonic är det mm. Depressor lobii inferioris, procerusmuskeln, frontalis, patel anguli oris och andra muskler i ett tillstånd av hypotoni - mm. . Zigomaticus större et moll, orbicularis oculus, risorius, buccinator, etc. Resultatet av detta är att ändra konfigurationen av ansikte och hals: överträdelse linje ovalt ansikte, överhängande hud av de övre och undre ögonlock, utseende "dubbel" hakan bildandet av djupa veck och rynkor (nasolabiala veck, cervical-chin crease, rynkor från hörnen av munnen till hakan, etc.). Det är karakteristiskt för personer med välutvecklad subkutan fettvävnad. Mot bakgrund av tonen i muskler och ökad vävnads utbyggbarhet uppstår gravitations förskjutning av underhudsfett i kinderna med bildandet av överhänget av kinderna och den så kallade "bråck" undre ögonlocket, som representerar ansamling av fett i detta område.
 4. Den kombinerade typen av åldrande karakteriseras av en kombination av de tre första typerna.
 5. Den muskulära typen av åldrande kännetecknas av en minskning av volymen av subkutant fett. I representanter av denna typ är ansiktsmimikemusklerna initialt välutvecklade och den subkutana fettbasen är dåligt uttryckt. Typisk för invånare i Centralasien och Fjärran Östern. Mot bakgrund av åldersrelaterade förändringar märkta mimiska rynkor i hörnen av munnen, på pannan, djupa nasolabiala veck, mäts smidigheten i den ovala linjen i ansiktet.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.