^
A
A
A

Varianter av rynkor och orsakerna till deras utseende

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Som du vet, med någon form av åldrande finns det ett enda tecken, som skrynklig hud. Det är därför som de flesta metoderna för att korrigera åldersrelaterade hudförändringar direkt eller indirekt syftar till att minska rynkets djup och allvarlighetsgrad. Dessutom bygger många metoder för att bedöma effektiviteten hos olika exponeringstekniker att man utvärderar tillståndet av hudens lättnad (metoden för hudens "fingeravtryck"), räknar mängden och mäter rynkens dimensioner.

Det finns olika typer av rynkor. De kännetecknas av lokalisering på ansikte och hals (t ex de rynkor i pannan, ögon hörn, cirklar mun et al.), Djupet plats (ytlig och djup), liksom mekanismen för bildningen (efterliknar eller är associerad med en förändring av tonen i ansiktsmuskulaturen och gravitationsptos av ansiktsmjuka vävnader, dvs statiska sådana). Den kronologiska sekvensen av bildningen av olika rynkor är välkänd. De första rynkorna, som kan uppstå i åldern 20-25 år, är förknippade med en permanent sammandragning av ansiktsmuskulaturen. Med tiden när huden börjar lida av kronologiskt åldrande, det finns både yta och djupare rynkor i samband med uttorkning av epidermis, förtunning av dermis och förstörelsen det fibrösa strukturer. Fotografisk åldrande, som förstärker effekten av kronologisk åldring, bidrar till en ännu större destruktion av elastiska fibrer. Resultatet av denna process är att förbättra den tillgängliga av rynkor och utseende karakteristiska rynkor i huden, är särskilt väl synliga i kinden huden. I framtiden, när hormonella förändringar mot bakgrund av en kraftig nedgång i tätheten av dermis, ändra tonen i ansiktsmusklerna och gravitations ptos av mjuka vävnader i ansiktet och nacke verkar ovalt ansikte, ögonlock hud och andra förändringar. Detta åtföljs av en fördjupning av nasolabiala veck, uppkomsten av djupa rynkor som sträcker sig från hörnen av munnen till hakan (så kallade "mun dockor"), cervix-chin veck och andra rynkor.

Hittills har information ackumulerats på komplexet av morfologiska förändringar i huden som uppstår när rynkor bildas. Att veta mekanismerna för rynkbildning är nödvändiga för en professionell att lösa problemet med riktad komplex korrigering av detta fenomen.

Mimic rynkor

Mer än 19 muskler ger rörlighet i ansiktet när du pratar, tuggar, öppnar och stänger ögonen, ler, frowning ögonbryn, etc. Men bara vissa rörelser i ansiktsmusklerna leder till utseende av ansiktsrynkor. Detta sker endast i de ställen där musklerna ligger nära överlägsen dermis. Dessa områden inkluderar typiska sneda linjeprojektion "kråksparkar" på huden i den temporala regionen, horisontella linjer på pannan, mellan ögonbrynen vertikala linjer och sneda linjer i omkrets munnen. Fram till nyligen troddes det att deras förekomst berodde enbart på att dra upp dermis i områden med den mest frekventa sammandragningen av ansiktsmusklerna. Undersökningar under senare år har visat att ansiktsrynkor bildas inte bara under påverkan av sammandragning av de underliggande musklerna utan även som ett resultat av spontan sammandragning av de dermala fibroblasterna. Det är känt att muskelcellen kan sammandragas på grund av närvaron i det av ett speciellt submembran-komplex - systemet med tonofibriller och tonofilament. Sammansättningen av tonofibriller innefattar aktin och myosinfibriller. När en nervimpuls appliceras på muskelcellen, utgångar kalciumjonerna från den släta endoplasmatiska retikeln (EPR) och därigenom utlöser en biokemisk reaktion av aktin med myosin. Bildningen av aktino-myosinkomplexet åtföljs av en förkortning av muskelfibern på grund av att aktinsträngarna "insättas" i myosins filament och muskelkontraktion uppträder. Det har visat sig att dermala fibroblaster också har förmåga till en sådan reduktion på grund av närvaron hos dem av en liten mängd tonofilament jämfört med myocyter. Impulsen för deras sammandragning överförs från de kontraherande strimmiga musklerna i ansiktet. I framtiden släpps kalcium i EPR, under vilket inflytande fibroblastfibroblasterna är reducerade. Den minskade fibroblasten stramar bakom sig ett komplext nätverk av fibrösa strukturer av dermis och epidermis, vilket är resultatet av ständigt ökande degenerativa dystrofiska förändringar i dessa områden av huden. Således blir det klart att mimikronkrympningen bildas på grund av en slags konstant "mekanisk stress" i dermisområdet. Inte av misstag, vissa forskare identifierar en speciell typ av åldrande - myostheni.

Bildandet av ytliga rynkor är förknippat med ytliga förändringar i huden - på nivån av epidermis och de övre delarna av dermis. Djupa rynkor är inte bara förknippade med ytliga, men också med djupare förändringar - i mitten och nedre delen av dermis. Det är känt att det normala mönstret och strukturen hos hudytan är försett av ett antal strukturer och fysiologiska mekanismer. En av dessa mekanismer är upprätthållandet av en viss återfuktning av stratum corneum. Det är känt att på ytan av huden under fysiologiska förhållanden etableras ett delikat balans mellan vattenhalten i stratum corneum och i miljön. Förändringar i syntesen och förhållandet mellan högspecialiserade lipider leder till att hudens barriäregenskaper bryts och följaktligen transepidermala vattenförluster. Dehydrering av stratum corneum leder till utseende av ytliga rynkor. Ett sådant fenomen kan inträffa vid en ung ålder med en konstant exponering för huden negativa miljöfaktorer (låg eller hög omgivningstemperatur för fuktighet och andra klimatfaktorer), irrationell hudvård (aggressiva tvättmedel, alkoholinnehållande lösningar, felaktig befuktning, etc.). , liksom vissa dermatoser (atopisk dermatit, ichthyosis, etc.). Förändringar som uppstår i huden kan kombineras med en gemensam term "delipidisering". Dehydratisering av stratum corneum, tillsammans med förtunning av överhuden, är också karakteristiskt för klimakteriebesvär åldrande huvud utlösande faktor för dessa förändringar är att bromsa hastigheten av basal keratinocytproliferation av epidermis under påverkan av att reducera koncentrationen av östradiol. Förändringar i hudmönstret, liksom ytliga rynkor, kan orsakas av ojämn förtjockning av stratum corneum. Detta fenomen är typiskt för fotografering.

En viktig roll i utseendet av rynkor spelas av sammansättningen av den grundläggande substansen i bindväv och de fibrösa strukturerna i dermis. Visserligen beror staten av dessa strukturer i stor utsträckning på den funktionella aktiviteten hos dermala fibroblaster. I början av förra seklet noterade forskare att de första tecknen på åldersrelaterade hudförändringar är inbördes relaterade till förstörelsen av elastiska fibrer och mer fördröjda - både elastiska och kollagen. Oxitalanovye elastiska fibrer är mest känsliga för olika utlösande faktorer i miljön, och de är de första som genomgår destruktion. En följd av detta är ytliga rynkor. När elanin och mogna (sanna) elastiska fibrer förstörs bildar djupare rynkor. Det är känt att efter 30 år börjar elastiska fibrösa strukturer genomgå fragmentering och sönderdelning. Dessutom, med ålder, aktiverar lipidavsättning i dermis elastasenzymet och börjar processen med elastolys, det vill säga förstörelsen av de elastiska fibrerna. Elastiska fibrer är mest utsatta för ultravioletta strålar, därför är de beskrivna förändringarna särskilt karakteristiska för fotografering.

När det gäller tallagenfibrerna, bildar de ramen för stroma och deras buntar är anordnade i olika riktningar. Studier på senare år inom området för åldrande biologi har visat att efter 40 år, minskar inte bara syntesen av kollagen i de dermala fibroblaster, men också öka produktionen av dessa celler är av speciella enzymer - kollagenaser eller matrismetalloproteinaser (matris metallo-proteinaser, MMP). Kollagenaser som elastaser bidrar till förstörelsen av fibrer. Resultatet av dessa processer är att huden förlorar sin elasticitet och, som det var "sag", och rynkor fördjupas. Denna process är mest märkbar i deformerande typen av åldrande när det finns djupa rynkor associerade med förändringar i tonen i ansiktsmusklerna och gravitationsptos av mjuka vävnader. Sålunda förstörs i alla former av åldrande fibrerna i dermis.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.