^

Retinol - den första i en rad vitaminer för huden

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Den ledsen upplevelsen av Eskimoerna och de framgångsrika egyptierna förklarades bara under mitten av det tjugonde århundradet. År 1930 syntetiserade Moore (Moore) retinol från karotenoider och började studera dess effekt på kroppen. Och endast i 1943 var det slutligen visat att det är den skyldige olyckor retinol intrepid upptäckts i Arktis och sista hopp för blinda egyptiska. Artikeln av Moore och Rohdal, publicerad i Biochemical Journal, var verkligen sensationell. Det visade sig att isbjörn levern innehåller så många av retinol (18 000-27 000 lU / g), konsumtionen av även en liten bit (exempelvis 250 g) överstiger den dagliga retinol hastighet av mer än 1000 gånger.

Brist på retinol är inte mindre farligt än dess överskott. Otillräckligt intag av retinol i kroppen leder till en irreversibel synförlust, minskad resistens mot infektion, uppkomst av alla slags hudproblem och till och med dödsfall. Ämnen som är nödvändiga för det normala livet och till och med för människans existens, heter forskare som kallas "vitaminer" (från latin vita-livet) för att betona deras betydelse. Retinol blev den första i sin serie och fick hedersnamnet av vitamin A.

Celler är mycket känsliga för koncentrationen av retinol, och eventuella, även en liten avvikelse från normen påverkar deras vitala aktivitet. Däggdjursorganismen har ett tillförlitligt reguleringssystem som tillåter att kontrollera och bibehålla koncentrationen av retinol på rätt nivå. Vitamin A syntetiseras i celler i tarmslimhinnan från beta-karoten, som levereras med växtfoder. Här, med deltagande av enzymet dioxygenas, delas beta-karoten i två retinala molekyler, vilka därefter reduceras till retinol. Mängden syntetiserad retinol är strikt reglerad för att förhindra förgiftning av kroppen. Vidare kommer retinol in i levern, där det deponeras i stellatceller, huvudsakligen i form av etrar. Därför levereras retinol vid behov till andra organ, inklusive huden.

Mekanismen för cellreglering av retinoidmetabolism är ett komplext men exakt och väl etablerat system. Den innehåller en mängd olika enzymer och bindande proteiner som möjliggör infångning, metabolism, deponering och transport av retinoider i cellen.

Med tiden har forskare funnit ämnen som har liknande effekter för vitamin A. Syntetiska och naturliga föreningar, vars verkningsmekanism liknar retinol, började kallas retinoider och används för att behandla en mängd olika sjukdomar, inklusive hudsjukdomar.

trusted-source[1]

Retinol föryngrar huden

Som ett derivat av vitamin A stimulerar retinol produktionen av kollagen, en naturlig del av dermis, vilket gör huden mer ungdommig. Resultaten av en av många studier visade att 36 kvinnor i åldern 80 år och äldre som applicerade salva med 0,4% retinol på handens hud, efter 24 veckor, markerade förändringar i hudförhållandena. Den fläck av huden på vilken salven med retinol applicerades blev mjukare, elastisk och elastisk.

Retinol gör huden friskare

Retinol tillåter dig att bli av med depigmentering, linjer och rynkor, för att korrigera hudens struktur, för att anpassa sin ton och färg. Som ett resultat av användningen av retinol ser huden ut friskare och jämnare.

Retinol stimulerar cellbyte

Regelbunden exfoliering är garantin för en ung hud: Döda celler avlägsnas, och nya, friska celler bildar hudens ytskikt. Tack vare regelbunden exfoliering blir huden mjukare, och en mängd olika kosmetika fungerar mer effektivt, och tränger fritt in i de djupaste skikten av huden. Skiktet med döda celler tillåter inte att fördelaktiga ingredienser penetrerar djupt in i huden.

Retinol behandlar akne

Retinol minskar inte bara tecken på hudåldring, men hjälper också till att lösa problemet med akne, säger hudläkare. Acne påverkar nästan 50% av vuxna kvinnor, och behandling av åldrande hud från akne kan vara ett mycket svårt problem. Lyckligtvis, tack vare exfolierande egenskaper retinol tillåter dess åtgärder för att bota akne: Regelbundet ta bort döda hudceller täppa till porerna inte att den mest gynnsam effekt på tillståndet i huden lider av akne.

Retinol är säkrare än retinoider

Att vara, som retinol, derivat av vitamin A, är retinoider endast tillgängliga på rekommendation av en hudläkare. Även om retinoider är mycket effektivare än läkemedel som säljs på ett apotek utan recept, har de en stor nackdel. Användningen av retinoider kan orsaka irritation och rodnad i huden. Retinol verkar samtidigt på huden mycket mjukare och blir till retinsyra - en viktig ingrediens i läkemedel som föreskrivs av en hudläkare - långsamt och gradvis. Retinol är idealisk för kvinnor med känslig hud, benägen att irritera.

Retinoisk kosmetika

Det första företaget som gav sig friheten att släppa ut en reminosyrabehandling för den kosmetiska marknaden var Ortho Parmaceutical Corp., ett helägt dotterbolag

Johnson & Johnson. År 1971 presenterades allmänheten med ett preparat för behandling av akne Retin-A (0,1% tretinoin), vilket snabbt blev populärt. Efter 25 år, 1996, släppte Ortho Parmaceutical en ytterligare åtgärd, Renova, för att förhindra senil hudförändringar och återhämtning från fotodamage. "Renova" innehåller 0,05% tretinoin, inneslutet i en mjuk grädde, och används för att bekämpa fina rynkor och hyperpigmentering. Konsumenter uppskattade retinoic droger, och en framgångsrik serie Ortho Parmaceutical följdes (dock med stor omsorg) av ett antal andra företag. Retinovaya kosmetika mycket noggrant blandas med modern kosmetologi, gradvis övervuxna hushållsramar och förvärva funktioner av medicinsk disciplin.

Retinoider penetrerar huden direkt genom stratum corneum (den transepidermala vägen) eller genom excretionskanalerna i körtlarna (den transfollikulära vägen). I huden skapas en retinoidkoncentrationsgradient som minskar mot dermis. I epidermis styr retinoiderna processerna för keratinisering och pigmentering och i det dermala skiktet bidra till restaureringen av den intercellulära matrisen, gradvis nedbrytande under åldring eller UV-bestrålning. Den transfollikulära vägen tillåter att uppnå en ökad koncentration av retinoider direkt i folliklarna, vilket är särskilt värdefullt vid behandling av follikulära patologier, till exempel akne.

Varje år publicerar de ledande dermatologiska tidskrifterna i världen resultaten av studier av retinoic droger, inklusive kosmetiska sådana. Långsiktiga kliniska prövningar med parallell histologisk analys har stor betydelse, vilket gör det möjligt att jämföra de synliga effekterna med de morfologiska förändringarna i huden.

För djupare rengöring kan speciella ytskalor användas, mjukna stratum corneum och ta bort döda celler. Oftast innehåller dessa peeling fruktsyror (glykol pi-lingas), och peelingmedel som innehåller enzymer (enzymatiska peeling) finns också. En annan kategori av droger som utgör kosmetiska serien är de som lugnar, mjuknar, närnar, skyddar och regenererar huden. Deras uppgift är att förhindra förekomsten av biverkningar i samband med retinols verkan (erytem, inflammation, rodnad etc.) eller för att lindra patientens tillstånd i händelse av redan uppkomsten av obehagliga känslor.

Ett oumbärligt tillstånd vid användning av en sådan kosmetisk serie är en tydlig iakttagelse av appliceringssekvensen av preparaten. Endast i det här fallet är det möjligt att uppnå positiva resultat och undvika komplikationer. Kliniska studier visar att ett sådant övergripande tillvägagångssätt helt rättfärdigar sig vid mild till måttlig akne, fotodamaged och blekande hud. Den medicinska pressen rapporterade också om framgångsrik behandling av vitstriae genom en kombination av preparat innehållande glykolsyra (20%) och tretinoin (0,05%) i en mjuk gräddebas.

Komplikationer och kontraindikationer för användning av retinoa kosmetika

När man använder retinoic kosmetika i vissa fall, rodnad i huden, tillfällig skalning, sällan - blåsor, ökad känslighet mot solljus. Detta bör beaktas när formuleringen utvecklas, om möjligt, välja komponenterna på ett sådant sätt att risken för biverkningar minskar. Bland kontraindikationerna för användning av retinoisk kosmetika - samtidig mottagning av fotosensibiliserande läkemedel från grupperna av tiazider, tetracykliner, fluokinoloner, fenotiaziner, sulfonamider.

Jag vill särskilt notera problemet med att använda retinoisk kosmetika hos gravida kvinnor. Trots att koncentrationen av retinoider i kosmetiska produkter är liten och man tror att de inte praktiskt taget absorberas i blodet, är det bättre att återförsäkra sig och att avstå från att använda det. Man bör komma ihåg att vitamin A har en stark teratogen effekt och att retinoa läkemedel för gravida kvinnor är kategoriskt kontraindicerade.

trusted-source[2], [3], [4], [5], [6], [7]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.