^

Solkrämer för ansiktet

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 10.08.2022
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Det är ingen hemlighet att huden från solen åldras snabbare, förlorar sin elasticitet och fasthet, vilket resulterar i att det bildas rynkor. För att bekämpa effekterna av ultravioletta strålar producerar den melanin, som inte alltid är jämnt fördelat över huden, pigmentfläckar bildas. Regenereringsprocesser störs, huden blir grov, förtjockad, uttorkad. Sådana förändringar kallas  fotoåldring .

Ansiktet är särskilt känsligt för yttre negativa påverkan, eftersom det är ständigt öppet, när andra delar av kroppen kan skyddas av kläder. Men det finns en möjlighet att positivt påverka situationen genom att använda solskyddsmedel för ansiktet.

Släpp formulär

För närvarande gör alla välkända världsmärken som producerar kosmetika, och de som är enklare, krämer som kan skydda ansiktet och kroppen från de aggressiva effekterna av solljus. Bland dem:

 • Vichy - franska tillverkaren Vichy utlovar en innovativ hypoallergen skyddsformel som innehåller melaninaktivatorer och ger återfuktning, även solbränna. Krämen innehåller inga parabener, testad på tunn känslig hud, orsakar inte bildandet av komedoner;
 • Avon är en delikat kräm med fin konsistens, vattenfast, innehåller vitamin E och inga konserveringsmedel. Lite rosa i färgen, den är väl fördelad över ansiktet, den absorberas snabbt utan att lämna intrycket av en hinna. Efter det är huden sammetslen och mjuk;
 • NIVEA SUN-serien har testats i enlighet med världsstandarder. Krämen börjar verka direkt efter applicering. Det är trevligt, effektivt och lätt att använda;
 • Barken är medeltjock, något vattnig kräm i en orange tub. Har en lite söt arom. Efter applicering på huden lämnar inte en klibbig känsla;
 • Garnier är en nästan flytande flytande kräm, konsistensen är lätt, efter den finns det ingen glans i ansiktet, inte vattenfast. Den kan användas som en sminkbas;
 • Klinik - blockerar UVA- och UVB-strålar. När den appliceras var 1,5-2 timme, blir ansiktet praktiskt taget inte brunt. Den är trevlig att använda, lätt, täpper inte till porerna;
 • Clarins är formulerad med Phyto-Sunactyl2 anti-aging botaniskt komplex och är lätt, inte fet och behaglig att använda.

Skyddsgrader SPF

Vad betyder dessa tre bokstäver på etiketterna? Förkortningen SPF översätts som "solskyddsfaktor", och siffran bredvid visar hur stor andel av den totala strålningen huden kommer att få i solen, förutsatt att en tillräcklig mängd av den appliceras på ansiktet (i genomsnitt 2 mg / cm2 ).

Valet av botemedel beror på många faktorer: hudtyp, säsong, plats.

Det svagaste skyddet är krämer med SPF 10-20, de är lämpliga för platser med låg solaktivitet. Låt oss titta på resten:

 • ansiktssolkräm med SPF 30 - används för medelstor solaktivitet, till exempel på stadens gator, personer med mjölkaktig hy, blå och grå ögon, rött eller vitt hår, fräknar på kroppen. Han kommer också att skydda mörkhåriga ljushåriga, ägare av straff och en ljus iris;
 • ansiktssolkräm med SPF 50 - samma typer av människor kommer att behöva det, men i varmare väderförhållanden, i naturen, på stranden, i bergen;
 • ansiktssolkräm med SPF 100 är det mest kraftfulla botemedlet. Den är avsedd för personer som generellt är kontraindicerade för att vara påverkade av ultraviolett strålning, till exempel gravida kvinnor eller med dermatologiska problem.

Typer av solskyddsmedel

Vilken solkräm är bäst för vilken ansiktstyp?

 • solskyddsmedel mot åldersfläckar - hyperpigmentering kan undvikas genom att använda produkter med hög skyddsgrad (SPF 50-100), såvida det inte är resultatet av hormonell obalans, skador, sjukdomar i lever, endokrina systemet, njurar.

De behöver användas året runt. Det återfuktar, jämnar ut tonen, förhindrar uppkomsten av nya fläckar och gör befintliga mindre märkbara;

 • anti-aging solskyddsmedel - har SPF 50+ skydd, berikat med antioxidanter som förbättrar hudförnyelseprocesser, återfuktande ingredienser, med hjälp av vilka det blir smidigt och elastiskt;
 • fuktgivande solskyddsmedel - kan vara av vilken grad av skydd som helst, men innehåller ingredienser som säkerställer hudens vattenbalans, förhindrar peeling, torrhet, ökar hudens immunitet och förhindrar förstörelsen av hyaluronsyra i celler;
 • solskyddsmedel för känslig hud - det är för känsligt för ultraviolett strålning. På vintern och på molniga dagar under andra årstider måste du använda krämer med SPF 15-20, på sommaren med hög solaktivitet - SPF 30-50 och glöm inte att applicera det regelbundet under dagen;
 • solskyddsmedel för fet hud - denna typ av epidermis är inte mindre sårbar på sommaren än torr hud, eftersom. Talgkörtlarna under påverkan av solen arbetar mer aktivt. Därför är det bättre att inte använda krämer baserade på mineraloljor, utan att välja lätta, med kemiska filter. Som regel har de mattande komponenter som inte lämnar glans på huden;
 • sunscreen bb cream - en tre-i-ett produkt: återfuktar, tonar, skyddar mot solen (skyddsgraden är annorlunda). Denna kräm appliceras bäst med en borste, fördela den jämnt över ansiktet och blanda försiktigt. Den har 4 toner, från vilka du måste välja den som passar din hy.

Filtertyper

Det finns två typer av filter som används i solskyddsmedel: mineral eller fysikalisk och kemisk. Funktionsprincipen för den första är att reflektera solens strålar. Till detta används metandioxid och zinkoxid. Applicera efter fuktkräm och skapa en film i ansiktet. Som regel används de inte i vardagliga medel. Eftersom har en tung struktur.

Andra absorberar strålarna och neutraliserar dem. Mer än 20 kemiska föreningar kan användas i produktionen. Inom 2 timmar i solen är de förstörda, så de måste appliceras igen.

Använd Solkräm för ansiktet under graviditet

Solstrålning kan vara skadligt under graviditeten, så det är bäst att undvika direkt solljus och se till att använda solskyddsmedel. Du bör välja det, styrt av ovanstående rekommendationer i enlighet med hudens egenskaper och din livsstil, men med en skyddsfaktor på minst 20.

Mer skonsamma för huden sådana filter: fysiska, vissa kemiska (pantenol, salicylsyra, bensofenoner), och bäst av alla naturliga ingredienser (grönt te, aloe, vitamin E, extrakt av örter och blommor).

Bieffekter Solkräm för ansiktet

De aktiva komponenterna i skyddskrämer absorberas lätt i blodet, så läkare varnar för risken för en allergisk reaktion, hormonella störningar och utesluter inte risken för att utveckla hudcancer.

Hållbarhetstid

Det är mycket viktigt att kontrollera utgångsdatumet för varje produkt som appliceras på kroppen, eftersom. Kemiska komponenter kan reagera och skapa hälsofarliga föreningar. Varje burk är stämplad med tillverkningsdatum och utgångsdatum. Du måste följa detta, och när det är över är det bara att slänga det.

Recensioner

Många recensioner tyder på att solskyddsmedel är mycket populära, särskilt bland ungdomar. Tjejer lämnar villigt kommentarer om vad som passar dem bäst, vilka är fördelarna och nackdelarna med detta eller det betyder.

Uppmärksamhet!

För att förenkla uppfattningen av information, är denna instruktion för användning av läkemedlet "Solkrämer för ansiktet" översatt och presenterat i en speciell form på grundval av officiella instruktioner för medicinsk användning av läkemedlet. Före användning läs anteckningen som kom direkt till medicinen.

Beskrivning tillhandahålls för informationsändamål och är inte en guide till självläkning. Behovet av detta läkemedel, syftet med behandlingsregimen, metoder och dos av läkemedlet bestäms enbart av den behandlande läkaren. Självmedicinering är farlig för din hälsa.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.