^

Barnets första dagar: hur man hanterar barnet?

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Här föddes ditt barn, och nu vet du inte hur man ska bry sig om honom, hur man reagerar på hans gråt, svårigheten att bada, hudens rodnad - du vet ingenting om honom alls. Barnets första dagar är de svåraste för mammor och pappor. Vilka egenskaper hos den nyfödda behöver du uppmärksamma?

Barnets första dagar är de svåraste för mammor och pappor

Anslutning av nyfödda med mamma

Ditt barn kan inte flytta eller tala, men han håller sig mycket nära med sin mamma genom varje beröring, kyss och kärlek som du ger honom. Oroa dig inte om du först inte känner den här anslutningen. Denna process tar lång tid. Bara slappna av och försök:

 • Rör vid hans hud
 • Titta in i hans ögon
 • Prata med honom
 • Krama honom

trusted-source[1], [2]

Hur man håller din nyfödda

Alltid ...

 1. Håll huvudet med handen på nacken.
 2. Använd denna position med barnets stöd, där den nyfödda lugnar ner sig snabbare. Vissa barn behöver ett litet utrymme när de håller det, medan andra känner sig trygga bara när de är nära deras mamma.
 3. Håll ditt barn så nära dig som möjligt när du ger den till någon. Låt den här personen lägga händerna under barnet innan du rensar din egen. Detta kommer inte att släppa barnet.

trusted-source[3], [4], [5]

Aldrig ...

 1. Ta inte ditt barn med skarpa rörelser som kan skaka sin hjärna - fortfarande mycket bräcklig och växande.
 2. Bär inte barnet i en speciell enhet när du lagar mat, skär grönsaker, gör shish kebab eller delta i andra potentiellt farliga aktiviteter.
 3. Håll inte ditt barn i en bil utan bilsäte, som är ordentligt fastsatt på baksätet. Kom ihåg att du inte kan bära ett barn i framsätet.
 4. Skaka inte barnet - även i spelet. Barn under 6 månaders ålder är benägna att "shaken baby syndrome" - de kan ha blåmärken och blödningar i hjärnan, ryggmärgsskada, ögonskada, och till och med dödsfall - allt detta på grund av det faktum att de är för mycket skakad.

Gulsot av nyfödda: tecken och behandling

I mer än hälften av alla nyfödda utvecklar gulsot detta är en medicinsk term som beskriver den gulaktiga färgen på huden. Den gula färgen orsakas av ett överskott av bilirubin, en biokemisk substans som ackumuleras i blodet. Vid äldre barn och vuxna utsöndras bilirubin snabbt och automatiskt från kroppen. Men det omogna levern hos ett barn är ibland oförmögen att behandla inkommande näringsämnen, och deras ackumulering orsakar gulsot.

För att kontrollera efter gulsot, håll barnet i naturligt ljus eller i ett rum med lysrör, såväl som:

 • Tryck på fingret försiktigt på pannan eller spetsen av barnets näsa. Huden ska se vit ut (gäller barn av alla raser). Om hon ser gult, informera doktorn.
 • Kontrollera vittnen i ditt barns ögon. Om de ser gula, kontakta en läkare.

Gulsot är vanligtvis harmlöst och försvinner efter några dagar, men doktorn kommer att ordinera regelbundna blodprov till barnet för att övervaka detta tillstånd, vilket kan leda till hjärnskador. Om barnets tillstånd inte förbättras kan läkaren rekommendera fototerapi. I allmänhet bör gulsot försvinna efter en dag eller två.

Hjälp efter att ha klippt navelsträngen

Resterna av ditt barns navelsträng kommer att falla bort inom de första veckorna. Fram till dess:

 • Blöjor bör placeras under naveln så att de inte irriterar området runt naveln.
 • Du kan smörja navelsträngen med någon form av desinfektionsmedel. Till exempel, grön. Det är okej om naveln blir lite våt - klistra det bara med en tappa.

Ring till barnläkaren om:

 • Från naveln suger pus eller du ser ett blodsbläck på blöjan (små droppar blod på blöjan är normala tills naveln läker).
 • Huden vid naveln blir röd, barnet gör ont när du rör på det, eller det här området har en obehaglig lukt. Detta kan innebära att infektionen tränger in, då behöver barnet omedelbart läkarvård.

trusted-source[6], [7], [8]

Under inga omständigheter ...

Använd inte alkohol när du behandlar naveln. Studier visar att om du använder den för att hantera ditt barns navelsträng, kan helande ta två dagar längre.

Förbered allt du behöver för ett barn

Under den första veckan eller två - innan navelsträngen försvinner - behandla babyens navel med en svamp eller svamp. Under tiden förbereda allt du behöver för honom: ett bad, badsåp, schampo, bomullskulor, en terryhandduk för barnet (helst med huva).

 • Klä upp barnet, linda det i en handduk och lägg det på en mjuk yta. Ta aldrig ett barns händer och en naken kropp - han kan glida ut och falla.
 • Håll babyens kroppsdelar täckta med en handduk så att de är varma.
 • Rengör barnets övre ögonlock med en svamp fuktad i varmt vatten. Ta bort urladdningen från ögonen med fuktiga naturliga tamponger.
 • Torka den yttre delen av öronen med en svamp.
 • Tvätta alla rynkor på nacken, pennor och ben.
 • Torka huden i fram- och bakriktningen försiktigt i könsområdet. Om du har en pojke, sträck inte hans förhud noggrann rengöring är tillräcklig.
 • Tvätta barnets huvud med schampo, kläm rent vatten från våtullen på barnets hår, vid den här tiden måste det underhållas på ett tillförlitligt sätt.
 • Vik upp efter att ha badat barnet i blöjor och klänningar.

Att barnet var säkert i en dröm

Att barnet var säkert i en dröm

 • Låt alltid barnet sova på ryggen.
 • Frigör ditt hus från tobaksrök och låt inte någon röka i huset.
 • Air sängkläder - filtar och kuddar - drar dem ur barnens spjälsäng.
 • Håll temperaturen i barnets rum från 18 grader Celsius så att barnet inte överhettas under sömnen.
 • Amning barnet så länge som möjligt, detta kommer att stärka ditt barns immunitet och skydda honom mot infektioner i övre luftvägarna.

Titta på defekationer av barnet

Under de första dagarna efter födseln kan barnets tarmrörelser vara klibbiga, grön-svarta i färg. Detta ämne, kallat meconium, och dess utsöndring är helt normalt. Det här är massan som fyllde ditt barns tarmar när han var i moderns livmoder. Så snart barnets kropp blir av med det, kommer avföring att se gulaktig-orange.

Efter ungefär en vecka (och för de kommande sex månaderna) beror sekvensen och frekvensen av barnets avföring beroende på om han är ammande eller artificiell. Även om det är normalt för ett barn att avvärja från fem till sex gånger om dagen till en gång i några dagar, brukar brukar det oftare bröstmjölk smälter lätt.

Om ditt barn har något av följande symtom, kontakta en barnläkare. De kan indikera infektion eller matallergi

 • Du ser slem eller blod i barnets avföring.
 • Han har diarré
 • Han avfördes inte under sin första vecka efter födseln.
 • Hans avföring är svart och klibbig en vecka efter födseln

Ta hand om dig själv de första dagarna efter barnets födelse

Oavsett hur mycket du längtar efter ditt barns födelse, matning, swaddling och sömnlösa nätter kan dränera dig. Glöm inte: du behöver honom just nu och alltid. Ta därför hand om att du är frisk och kan ta hand om ditt barn fullt ut.

 1. Drick mycket vätska. Detta är särskilt viktigt om du ammar.
 2. Ät grönsaker och frukter som läkaren tillåter. Låt dem alltid vara i ditt hus, låt dem alltid vara tillgängliga för dig.
 3. Få tillräckligt med sömn. Sov så mycket som möjligt!
 4. Ta inte hela barnets omsorg. Be om hjälp från familj och vänner - eller en baby sjuksköterska - detta är inte ett tecken på svaghet eller misslyckande, är det ett tecken på att du gör allt som står i din makt för att ge den bästa vården till din nyfödda.

De första veckorna hemma hos den nyfödda är mycket glada - men de kan vara rastlösa. Du är orolig för en god och tyst sömn, utfodring, barnets komfort - allting - och det här är mycket mer bekymmer som du är van vid. Men oroa dig inte om du inte lyckas under barnets första dagar: snart kommer du att bli en professionell mamma på kortast möjliga tid.

trusted-source[9]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.