^

Vad ska ett barn kunna göra inom 8 månader?

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

En helt ny värld öppnar sig för barnet och hans föräldrar när barnet blir 8 månader gammalt. Många barn i denna ålder börjar lära sig att krypa. De kommer att ha många slag och faller, eftersom barnet blir mer mobil, men du kan göra sitt liv säkrare om du inte lämnar barnet ensam. Vad ska ett barn kunna göra inom 8 månader?

Höjd och vikt hos barnet på 8 månader

Vid 8 månader når barnets höjd nästan 70-72 cm. Dess vikt ökar också gradvis till 8,5-9,5 kg. Om barnet är mer eller mindre. Oroa dig inte: utvecklingen av varje barn individuellt. Vid 8 månader når omkretsen av barnets huvud ca 45,4 cm, och omkretsen på bröstet är 46 till 47,2 cm.

Observera att dessa är ungefärliga siffror. Jämfört med tillväxten när barnet föddes, inom en månad till 8 månader borde han få från 1,5 till 2 cm. Och vikten i intervallet 7 till 8 månader barnet typ 550-600 gram.

Om barnets tillväxt är dåligt typad eller barnets vikt reduceras kraftigt, kontakta en läkare: detta kan vara ett tecken på dolda sjukdomar.

Förhållanden med främlingar

Ditt barn kan börja vara blyg av främlingar eller gråta om du lämnar honom med en barnflicka. Det här är början på barnets separation från moderen, som barnet tar mycket allvarligt. Med tiden lär han sig att när mamma lämnar honom kommer hon definitivt att komma tillbaka igen.

Ska barnet krypa på 8 månader?

Nu när barnet är åtta månader gammalt kan han krypa. Han kan också vända om från baksidan till magen och vice versa, och försök också att krypa på alla fyra.

Läs också: Hur man lär ett barn att krypa?

Ditt barn kan försöka stå, hålla på sig på möbler eller ett hantverk. Om du lägger barnet bredvid soffan kan du redan använda det för att stödja dig själv när du står. Var nära för ytterligare stöd om barnet börjar svänga. Det kommer en tid på slag och faller. Oroa dig inte: de är en integrerad del av barndomen.

Du kan hoppa över en blåmärken eller två med kottar och gråtande bebisar, men försök att ha kul, ge honom möjlighet att utforska omgivningen och utveckla fysiska färdigheter. Det är klart att du vill skydda ditt barn mot smärta. Men du måste ge honom möjlighet att växa och lära.

Nu när ditt barn rör sig mycket, måste du göra allt för att göra ditt hem tryggt för din baby. Till exempel måste du tillhandahålla (eller ta bort) några bräckliga eller skakiga föremål så att de inte faller på ditt barn.

Kan ett barn svalna små saker om 8 månader?

Självklart. Han kan ta föremål med två fingrar - stort och index. Det här är en ömtålig manöver som låter dig hämta små leksaker eller matstycken, som pannkakor och dra dem in i munnen. Se bara till att det inte finns några leksaker med små delar i barnets åtkomstområde, för vilket han kan kväva.

Barnet kan också hålla föremål i en sluten kamera. Han har redan lärt sig att kontrollera det när han vill klämma och släcka sin knytnäve. Därför kan barnet aktivt kasta föremål, till hans glädje och din skag. Ditt barn kommer att tycka om att objektet har fallit och använd pekfingret för att visa det.

trusted-source[1], [2], [3]

Kan ett barn visa fler känslor om 8 månader?

Ja, nu är ditt barns känslor ännu mer levande, han kan uttrycka sig ännu bättre. Han kan utföra ovanliga tidigare tricks, till exempel klämma i händerna när han är upphetsad, eller skicka en flygkista till bekanta personer, om han är glad att se dem och vinka sin hand farväl.

Ditt barn lär sig att utvärdera och imitera humör, och nu kan han visa de första tecknen på empati. Om han till exempel ser att ett annat barn gråter kan han titta på honom och börja gråta som svar

trusted-source[4]

Kan jag lämna ett barn i 8 månader ensam i sitt rum?

Det är helt normalt för ett barn att visa tecken när han är trött eller lämnad ensam. När du är ute av sikte, inte med honom, kan han vara upprörd och börja gråta.

För att hjälpa ditt barn att vänja sig vid tanken att mamma och pappa kan lämna, men definitivt kommer tillbaka, kan du försöka spela ett litet spel med en välbekant leksak. Dölj björnen eller dockan under filten under en kort stund, och visa den sedan till barnet. Detta kommer att hjälpa honom att förstå att även om han inte kan se något eller någon, finns det fortfarande ett objekt eller en person.

Även om det fortfarande är svårt för ett barn att förstå skilsmässan med sin mamma och pappa, är det viktigt att låta honom uppleva dessa känslor. Varje gång du lämnar ditt barn och kommer tillbaka, bevisar du för honom att du alltid kommer tillbaka. Det kommer också att hjälpa honom att utveckla sitt förtroende för människor.

När du lämnar ditt barn i en plantskola eller lekrum, kyss och krama honom och berätta för honom att du definitivt kommer tillbaka.

Om barnet är rädd eller sprängt i tårar, tar det dags att lugna ner sig och lugna sig. För en mamma kan det vara mycket svårt att inte gråta när han börjar gråta. Försök att hålla av att gråta, för att det kommer att ytterligare störa ditt barn. Om du fortfarande inte kan innehålla dina känslor, låt barnet lugna någon annan. Till exempel en pappa eller en farfar.

Om ditt barn är orolig och gråter på natten, krama honom, kyss och läs en saga innan du lägger honom till sängs igen. Du kan till och med göra honom till en massage så att barnet känner bekvämligheten av din beröring.

Vissa barn sover gott ifrån sina föräldrar, och vissa gör det inte. Det beror på deras temperament. Om det tar tid att lugna ett barn, oroa dig inte och vara fast: det kan inte vara så snabb process. Du känner ditt barn bättre än någon annan, så följ dina instinkter. Inom en månad eller två, med din hårdhet och konsistens, lär barnet att sova i sin spjälsäng själv.

trusted-source[5], [6]

Studie av objekt och utrymme i 8 månader

Ditt barn på 8 månader gillar passionerat att utforska saker på olika sätt. Han skakar, slår dem, kastar dem och tuggar dem. I det här fallet kommer barnet att uttrycka sin glädje med skratt, leenden, squeals och ens stomping.

Ditt barn älskar att titta på leksaksfallet, och du rusar för att hämta det. Observera att din åtta månader gamla inte försöker irritera dig. Han anser det bara vara en intressant syn och vill naturligtvis se honom igen och igen!

Ditt barn på 8 månader förstår redan att föremålen är kopplade till varandra. Han förstår till exempel att små saker kan passa inuti stora (exempel - en näsduk). Han kommer lätt att hitta vad du gömmer, och kan titta på de saker som du ringer.

Barnets utvecklingssyn bidrar också till hans kognitiva färdigheter. Han kan känna igen personer och kända föremål runt rummet. Så om han säger något som tar sin fantasi, kan du visa om detta ämne och coo, gulit, uttala vissa stavelser att visa sin beundran, och krypa till ämnet, om det kan.

Barnet på 8 månader vet redan hur mycket. Och han kommer att kunna göra ännu mer om hans föräldrar ständigt betalar honom uppmärksamhet och stöd.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.