^

Vad ska kunna barn i 1 månad

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Den första månaden av ditt barns liv är en fantastisk tid. På bara 12 månader kommer ditt barn att resa från en nyfödd som är helt beroende av dig till en bebis som redan börjar gå, prata och visa de första tecknen på självständighet. Vad ska en baby kunna göra under den första månaden i livet?

Se även: Vad ska en baby kunna göra på 2 månader?

Höjd och vikt

Var inte orolig om ditt barn förlorar vikt under de första dagarna av livet. Bebisar är födda med överflödig vätska i kroppen och förlorar i regel upp till 10% av sin kroppsvikt vid födseln, innan deras vikt stabiliseras och börjar öka. Efter två veckor återfår barnen vanligtvis den vikt de hade vid födseln, och de återhämtar sig snabbare under den första månaden, någonstans mellan 15-30 gram per dag. Under samrådet, vilka mammor reser med barn en gång i månaden, kommer din läkare att kontrollera ditt barns vikt genom att jämföra det med tillväxtdiagrammet, och du kommer se att ditt barn växer normalt.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Motorfärdigheter hos ett barn på 1 månad

Nyfödds nervsystemet under den första månaden av livet är fortfarande omogat, men barn kan göra mycket under denna korta period. Du kommer märka att din baby föddes med flera medfödda reflexer, inklusive sugande. Kort efter födseln kommer ditt barn att kunna (och få hjälp av dig) att hitta och suga morens bröstvårtor. Om du sätter fingret i ditt barns handflata kommer du märka att han kommer att pressa knytnäven tätt runt honom (så många fäder skryter om styrkan hos deras nyfödda).

En nyfödd kan dra handtagen till sidorna och öppna sina kammar - det här kallas Moro-reflexen. Och upp till 1 månad har barnet en automatisk gångreflex. Om du lägger dina nyfödda fötter på en hård yta, kan du ta några steg när du stöder hans kropp. Även om 1 månad har ditt barn redan en Bauer-reflex - det kallas en krypningsreflex. Upp till två eller tre månader kommer barnet att ha en så kallad proboscisreflex. Om du slår fingret på sina läppar sträcker de röret.

Barnet kan också lyfta huvudet i några minuter, ligga på magen och även kunna vända det från sida till sida. Denna reflex uttrycks från de första minuterna av ett barns liv. Det är sant att huvudet inte kan höjas under lång tid - nackmusklerna är fortfarande mycket svaga. Om barnet har ett centralt nervsystem kan huvudet inte vända sig till sidan och ligga på magen, det kan kvävas om vuxen inte hjälper honom att vända huvudet mot sidan.

trusted-source[7], [8]

Barn sover i 1 månad

Födseln är hårt arbete. För de första veckorna verkar det som att allt arbete av en nyfödd är en dröm. Faktum är att nyfödda kan sova från 15 till 16 timmar om dagen. Det är sant att barnet inte är van vid den dagliga och normala cykeln. Du kan hjälpa ditt barn att reglera sömn genom att begränsa det under dagtid och hålla tyst och mörkt på natten. I slutet kommer ditt barn att förstå att dagen är skapad för spelet och natten för att sova.

Dessutom är barnets sömncykler vid 1 månad väsentligt annorlunda än din. Till skillnad från vuxna spenderar nyfödda mer tid i REM-fasen av sömnen, det vill säga i ytfasen än i de djupare faser av sömn. Det betyder att barn under dessa första veckorna kan vakna ganska lätt från det minsta ljudet.

trusted-source[9], [10], [11]

Barnsyn på 1 månad

Barn föds med mycket suddig syn. Nyfödda är extremt kortsiktiga. Ditt barn kan se objekt och människor tydligt när de är på avstånd från 20 till 30, 5 centimeter. Det betyder att den nyfödda kan se tydligt mamman ansikte när hon matar honom, och om människor är längre bort ser barnet på dem som fyllda djur, för att alla månadens barn uppmärksammas på mänskliga ansikten. De föredrar också objektets höga kontrast, så det är lättare att se det.

Du kanske märker att din utseende och utseendet på en 1 månadig gammal bebis skärs när han försöker koncentrera sig. Detta är normalt, eftersom kontrollen av nyföddens blick inte är fullt utvecklad. Om detta tillstånd kvarstår i ett barn i upp till tre eller fyra månader, kontakta en barnläkare, eftersom det kan vara ett tecken på strabismus.

trusted-source[12], [13], [14], [15]

Höra baby i 1 månad

Även om det nyfödda örat inte ännu är fullt utvecklat kan barn känna igen ljud - speciellt deras föräldrars röster, som de brukade höra i livmodern. De gillar särskilt höga ljud.

Om ditt barn inte svarar på höga och höga ljud, glöm inte att nämna detta till din barnläkare under samrådet.

Barns smaklökar på 1 månad

Liksom många äldre barn (och vuxna) föredrar barn i 1 månad en söt smak. Deras smaklökar är ännu inte mogna för att skilja mellan bitter och sur smak. Barn i 1 månad har en välutvecklad luktsans. En bebis under de första dagarna av livet kan även skilja lukten av sin mors bröstvårtor och bröstmjölk.

Hur mycket och när äter en baby på 1 månad?

På en månad kan ett spädbarn äta från åtta till tolv gånger om dagen (ungefär varannan tre till tre timmar). Konstgjorda matande barn äter mindre ofta - sex till åtta gånger. Vissa föräldrar ger sina barn mjölk när de är hungriga, medan andra håller sig till schemat. Du kommer att veta när ditt barn är hungrig, för att hon ska agera och gråta (flytta huvudet fram och tillbaka, leta efter mammas körkörtel) eller försök att bita på fingret när du rör barnets kind.

Barnet, som åt, kommer att vara lugn och kan till och med somna. Följ hans blöjor: 5-6 blöta blöjor per dag är ett tecken på att barnet äter tillräckligt.

trusted-source[16], [17], [18], [19]

Kommunikation med barnets föräldrar om 1 månad

I ett barn på en månad råder ett sätt att kommunicera - gråt. Din baby ska gråta upp till tre timmar om dagen. Inte panik, frekvensen av att gråta över tiden kommer att minska. Gråt är ditt barns sätt att säga, "Jag är hungrig, föda mig." "Jag har fuktat en blöja eller jag är väldigt trött." Så småningom börjar du översätta dessa skrik i tungan och upptäcka sätt att lugna din baby (till exempel genom att skaka eller sväva). Vissa barn gråter för mycket - då behöver de visa en läkare, eftersom de kan ha hälsoproblem.

trusted-source[20], [21], [22]

Tips för din bebis första månad

  • Barn älskar att bli rörd. Ge barnet en ljus massage, skaka den, kram, bara stroke. Detta kommer att ge din nyfödda känslan av att han är säker, älskad och tröst i ögonblick av ångest.
  • Slå på barnet lugn klassisk musik. Studier visar att ett barn, samtidigt som man lyssnar på musik i lugnande färger, utvecklas bättre och känner sig mer självsäker.
  • Sätt ljusa vackra leksaker framför ditt barn så att han kan nå för dem och utveckla muskler på detta sätt.
  • Gör ditt barn en "cykel" med benen i några minuter flera gånger om dagen. Denna enkla övning hjälper till att tona musklerna för att förbereda barnet för att krypa och gå. Nu har du lärt dig att ett barn ska kunna vara på en månad, och du behöver inte oroa dig för mycket om utvecklingen.
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.