^

Fluor i kroppen

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 20.11.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Fluorid är det 17: e elementet i tabellen över kemiska element. Dess namn kommer från det latinska ordet "fluorescens" - strömmen. Fluor i sitt naturliga tillstånd finns i många källor - i vatten, mat, jord och flera mineraler, såsom fluorit och fluorapatit. Men det kan också syntetiseras i ett laboratorium där fluorid läggs till dricksvatten och används i olika kemiska produkter. När är fluor användbart för kroppen, och när det blir skadligt? 

Hur användbart är fluor?

Från vad ökar mängden fluorid

Koncentrationen av fluor i våra livsmedel ökar väsentligt med tillsats av superfosfat i jorden - ett gödningsmedel som innehåller signifikanta koncentrationer av fluor (1-3%). En ny studie visar att på grund av användningen av ett stort antal fosforgödselmedel absorberar växter en för stor mängd fluor.

Nivån av fluoridhalten i maten beror på innehållet av fluor, erhållet från vatten, som används vid jordberedning eller bearbetning.

Fluorkoncentrationen i råa eller otvättade livsmedel som odlas i närheten av industrikällor (utsläpp) kan vara större än samma produkt odlas i miljövänlig rayonah.Poetomu, köper matvaror, uppmärksamma deras märkning. Nu finns det speciella butiker av miljöprodukter som är mer användbara för hälsan än produkter av okänt ursprung.

Vem behöver fluor?

Många läkare rekommenderar en viss nivå av fluor till både barn och vuxna. Barn bör få fluor för att skydda sina tänder under bildandet. Vuxna behöver fluor för att skydda sina tänder från tandförfall.

Fluorbehandling är nödvändig för människor under sådana omständigheter

  1. karies
  2. Frånvaro eller begränsad tillgång till tandläkare
  3. Dålig hygien i munhålan
  4. En diet hög i socker eller kolhydrater
  5. rökning
  6. Alkoholmissbruk
  7. Hängslen, kronor, broar och andra föremål för restaurering av tänder
  8. Brist på saliv eller muntorrhet

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Källor av fluor i kroppen

Fluor kan komma in i kroppen med mat. Om du äter mat som innehåller fluor (som kött, fisk, ägg, te och blad av grön sallad), så kommer fluor in i blodet, då absorberas det av tänder och ben.

De flesta har möjlighet att befästa tandemaljen med fluor - med hjälp av behandlat dricksvatten eller hygienprodukter, som tandkräm och munvatten.

Fluor kan också appliceras direkt på tänderna i tandläkare. Tänderna absorberar fluorid väl och förblir i munnen i flera timmar.

Assimilering av fluor i kroppen

När man kommer in i människokroppen tränger fluoriden in i den allmänna blodbanan och bibehålls huvudsakligen i magen och tarmarna. Dess assimilering beror på lösligheten i vatten och dosen av förbrukning. Lösliga fluorider absorberas nästan helt av väggarna i mag-tarmkanalen, men graden av fluorabsorption kan minska element som aluminium, fosfor, magnesium eller kalcium. Fluor kan absorberas delvis eller fullständigt från andningsorganen som en gas eller i en fast form (t ex tandkräm).

Fluor sprider sig snabbt från vävnaderna via det systemiska blodet till den extracellulära vätskan, men hos människor och laboratoriedjur ackumuleras ca 99% fluor i ben och tänder.

I en gravid kvinna tränger fluoriden in i placentan och överförs från mor till foster.

Koncentrationen av fluor i benen beror på benens ålder, kön och tillstånd.

Hans assimilering beror också på effektiviteten hos njurarna som producerar fluor.

Fluor utsöndras från kroppen huvudsakligen med urin. Hos barn lagras cirka 80-90% av fluoridosen, och hos vuxna är denna siffra ungefär 60%.

trusted-source[8], [9], [10], [11]

Den dagliga dosen av fluorid

Det är från 1,5 till 2 mg per dag

Hur användbart är fluor?

Fluor skyddar tänderna från karies och deras emalj - från skador. När bakterier i munhålan samverkar med sockerarter, produceras en syra som kan förstöra tandemaljen och skada tänderna. Denna process kallas demineralisering. När tänderna redan är skadade av syra, ackumuleras fluor i de demineraliserade områdena och processen med emaljreparation börjar - en process som kallas remineralisering. Fluor är mycket användbar för att förhindra tandförfall och förstärka tänderna, men effektiviteten är mycket svagare om tandhålan redan är förstörd.

Varför är påverkan av fluor så kontroversiell?

Även om vetenskaplig forskning bekräftar fördelarna med fluor i förebyggandet av tandförfall, tvivlar forskarna på säkerheten. Tillväxten av tänderna fluoros på grund av den ökade koncentrationen av fluor i vatten som överstiger den optimala nivån kräver omedelbart upphörande av intaget av fluoriserat dricksvatten. Vissa forskare anser i allmänhet att behandlingen med fluor är onödig.

Tillägget av fluor till dricksvatten utövades ursprungligen 1940 för att förhindra tandförfall. Studier har redan visat att fluor orsakar fluoros av tänder hos 10% av befolkningen.

Vetenskapliga studier har också visat föreningen av fluorid med ökad risk för cancer (särskilt bencancer), liksom genmutationer och reproduktiva neurotoxiska problem (t.ex. Hyperdepression). År 1999 tog Vetenskapsunionens huvudkontor sitt ställningstagande mot fluoridering av dricksvatten.

Enligt Vetenskapsorganisationens EPA används fluorid för fluoridering av vatten som ett "obehörigt läkemedel". För korrekt användning av detta läkemedel måste du förstå hur optimala doserna är. Eftersom fluor redan finns i många livsmedel och drycker, uppskattar forskarna att den totala förbrukningen av dagliga doser fluor som läkemedel kan vara överdriven. Studier visar att enligt American Dental Association är artificiell fluoridering inte nödvändig för en person, eftersom det med mat och tandrengöring vi redan får 300% eller mer av den rekommenderade dagliga dosen fluorid.

Överskott av fluor

Korrekt användning av fluorider anses vara ett säkert och effektivt sätt att förhindra karies. Men en hög nivå av fluor, som påverkar tänderna under lång tid, kan orsaka personskador. Till exempel vid för höga doser av fluor kan tandtillförsel uppträda - en förändring i emaljens färg, brittleness och chipping.

De mer extrema, giftiga effekterna av fluor kan till och med leda till döden om en person använder för mycket av detta element. En överdos av fluor är möjlig, till exempel om ett litet barn äter hela förpackningen tandkräm. Och sedan finns det följande symtom: illamående, kräkningar blod, diarré, buksmärtor, dreglande, rinnande ögon, svaghet, andnöd, ökad trötthet, kramper.

Dessutom leder exponering för höga koncentrationer av fluor till en försämring av benen och skelettens fluoros (styvhet och smärta i dem). I höga doser ger fluor kollagensyntesen leder till förstörelse av kollagen i ben, senor, muskler, hud, brosk, lunga, luftstrupe och njurarna, och leder också till tidiga rynkor på huden

Vid förhöjda doser stör fluoriden immunförsvaret och tvingar det att attackera sina egna vävnader och ökar också tillväxten hos tumörer med en tendens till cancer.

Med ett brett spektrum av kroniska sjukdomar kan fluorid orsaka allergiska reaktioner, inklusive dermatit, eksem och urtikaria. Fluor i stora mängder orsakar fosterskador och genetiska störningar. Fluor kan förvärra förloppet av njursjukdom, diabetes och hypotyreoidism.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17]

Hur mycket fluor är i tandkräm?

Tandkrämer och geler för vuxna innehåller i allmänhet en fluoridkoncentration av 1000 till 1500 mcg / g och hygieniska pastor och geler avsedda för barn, innehåller lägre nivåer av fluor, 250-500 mcg / g

Munstyckningar för daglig hushållsbruk innehåller vanligtvis mellan 230 och 500 mg fluor / l och munvatten av veckovis användning eller användning en gång vartannat vecka kan innehålla ännu mer fluorid - från 900-1000 mg / l. Alla dessa är kraftfulla källor till fluorider.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.