^

Kobolt

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 10.08.2022
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Kobolt, som alla mikrodelar, är mycket användbart för människokroppen. Det påverkar hemopoiesis, deltar i syntesen av biologiska ämnen. Men för att lära sig alla dess användbara egenskaper, låt oss lära känna honom bättre.

Allmän information om kobolt

trusted-source[1], [2]

Allmän information om kobolt

Början av det tjugonde århundradet markerade en händelse: forskare som finns i levern av djur vitamin B12. Intressant är det 4% kobolt. Som det senare visade sig är vitamin B12 en biologiskt aktiv form av kobolt, och dess brist i kroppen kännetecknas av brist på vitamin B12.

Kobolt i människokroppen finns huvudsakligen i levern, ett litet antal är i lymfkörtlarna, binjurarna, njurarna, bukspottkörteln och sköldkörteln. Den totala massan är 1-2 mg.

Kobolt finns också i blodet, men koncentrationen varierar beroende på årstiderna. Vanligtvis ligger koncentrationen från 0,07 till 0,6 μmol / l. Denna skillnad förklaras av det faktum att en person konsumerar mer grönsaker och frukter på sommaren, vilket väsentligt ökar innehållet av kobolt i blodet.

Behovet av kobolt varje dag

Varje dag, kobolt, tillsammans med produkter bör konsumeras från 0,1 till 1,2 mg.

Användbar effekt av kobolt på kroppen

Kobolt påverkar signifikant metabolism och hematopoiesis. På grund av det faktum att det går in i vitamin B12, i sin frånvaro, bryter processen med splittring av proteiner, kol och fetter, syntesen av DNA och aminosyror, och detta påverkar nervsystemet. Arbetet, tillväxten och utvecklingen av blodceller - erytrocyter beror direkt på innehållet av kobolt i kroppen.

Kobolt är nödvändigt för att bukspottkörteln fungerar väl och frisättningen av adrenalin. Tack vare det absorberas järnen väl av väggarna i magen, och det deponerade järnet (Fe) passerar in i hemoglobinet av erytrocyter. Kobolt hjälper också att assimilera proteinkväve och stimulerar syntesen av muskelprotein.

Samverkan av kobolt med andra delar av kroppen

Kobolt hjälper till att assimilera järn (Fe). Han går också in i vitamin B12.

Tecken på brist på kobolt i kroppen

Om kobolt inte kommer in i kroppen i tillräckliga kvantiteter kan en person utveckla sjukdomar i det endokrina systemet och ha problem med blodcirkulationen.

Tecken på överflöd av kobolt i kroppen

Med en överflöd av kobolt i kroppen kan en sjukdom av kardiomyopati i samband med hjärtsvikt utvecklas.

Vad påverkar innehållet av kobolt i produkter?

Innehållet av kobolt i mat beror på dess mängd i jorden.

Varför kan det finnas brist på kobolt?

Brist på detta element i kroppen kan uppstå om en person har sådana kroniska sjukdomar som gastrit, kolangiocholecystit eller duodenalsår.

Produkter som innehåller kobolt

Kobolt är mycket mättat med fisk. För att öka nivån på detta element i din kropp, äta oftare tonfisk, torsk, sardiner, gädda eller flundra. Både havs- och flodfisk innehåller från 20 till 40 μg kobolt. Kalmar innehåller den största mängden kobolt - så mycket som 95 μg!

Uppmärksamhet!

För att förenkla uppfattningen av information, är denna instruktion för användning av läkemedlet "Kobolt" översatt och presenterat i en speciell form på grundval av officiella instruktioner för medicinsk användning av läkemedlet. Före användning läs anteckningen som kom direkt till medicinen.

Beskrivning tillhandahålls för informationsändamål och är inte en guide till självläkning. Behovet av detta läkemedel, syftet med behandlingsregimen, metoder och dos av läkemedlet bestäms enbart av den behandlande läkaren. Självmedicinering är farlig för din hälsa.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.