^

Kolhydrater: norm, typer, kolhydratmetabolism, biologisk betydelse

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 20.11.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Kolhydrater, eller som de kallas - sackarider, det här är det förenande namnet för organiska föreningar, vilket inkluderar kolet i sig, liksom väte- och syreföreningar.

Sackarider anses vara den huvudsakliga källan till energi i kroppen - de levererar energi nästan omedelbart, men inte spara den, till skillnad från fett, som styr tillförseln av mer än 80% av energiresurser, och proteiner som lagrar energi i skelettmuskel.

På grund av sin specifika mångfald kan sackarider utföra många funktioner i människokroppen, deras biologiska roll i metaboliska processer är extremt viktig.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Kolhydrater, roll och biologisk betydelse

 • Sackarider deltar i uppbyggnaden av kroppsceller.
 • Kolhydrater, oxideras, levererar energi till kroppen. Oxidation av bara ett gram kolhydrater frigör 4 kilokalorier.
 • Sackarider kan fungera som ett försvar av cellväggar.
 • Kolhydratföreningar är inblandade i reglering av osmos (osmotiskt tryck).
 • Kolhydrater går in i strukturen av några monosackarider (ribos, pentos), som deltar i konstruktionen av adenosintrifosfat (ATP).
 • Oligosackarider har en receptoregenskaper (perceiver).

trusted-source[7], [8], [9], [10]

Hur fungerar kolhydrater?

 1. Alla sackarider är det bästa "bränslet" och energikällan för normal, aktiv funktion av kroppen. Kanske för hjärnan, mer exakt för dess näring och liv, finns det ingen mer viktig komponent än kolhydrater. 
 2. Källan för kolhydrater kan vara socker, honung, majssirap, vissa typer av grönsaker, mejeriprodukter, mjölprodukter, bönor. 
 3. I kroppen omvandlas sackarider till den huvudsakliga typen av "bränsle" - glukos. Det finns kolhydrater som splittrar sig snabbt till glukos. Det finns också de som absorberar lite längre, så flödet av glukos i blodet kommer att bli gradvis. 
 4. Glukos tränger in i celler med hjälp av insulin, vissa sackarider deponeras i levern som en reserv för möjliga aktiva åtgärder. Om reservfrekvensen överskrids, eller om denna reserv inte används (en stillasittande livsstil) börjar fettvävnaden bildas.

Typer av kolhydrater

Kolhydrater klassificeras i följande kategorier: 

 • enkel 
  • Monosackarider är galaktos, fruktos, glukos 
  • Disackarider är laktos och sackaros 
 • Komplexa (polysackarider) - fibrer (fibrösa sackarider), stärkelse och glykogen.

Enkla sackarider absorberas mycket snabbt och lösligt i vatten, det är allt vanligt socker och andra produkter där det är.

Bland kolhydrater "en hedervärd" plats tas av glukos, som ingår i nästan alla typer av frukter och bär. Glukos är en monosackarid som, när den smälts, stimulerar produktionen av glykogen. Glukos är en sackarid som är nödvändig för kroppen, som levererar musklerna, hjärnan, upprätthåller sockerbalansen i blodet och kontrollerar graden av glykogen i levern.

Fruktos, i själva verket mycket lik de funktioner och egenskaper av glukos, och anses smältbar socker som skiljer sig från glukos bara det snabbt utsöndras och inte har tid att helt absorberas av kroppen. Mättnad av levern med fruktos är inte farlig, dessutom är fruktos lättare att förvandlas till glykogen än glukos. Överskottet av fruktos i blodet kan inte vara i princip, eftersom det snabbt lämnar blodet.

Sackaros är den typ av kolhydrater som främjar fettkluster, vilket provar omvandlingen till lipider av alla näringsämnen, till och med protein. I själva verket är sackaros föregångare till fruktos och glukos, som "ger upphov" vid hydrolys av sackaros.

Mängden sackaros, till viss del, är indexet för fettmetabolism i kroppen. Också socker överskott kommer förr eller senare att påverka blodserumsammansättningen och tillståndet i tarmmikrofloran. Tarmens mikroflora fylls i början av mikroorganismer, mängden som regleras av en syrabas och enzymatisk process. Överskridande nivån av sackaros leder till en snabb multiplikation av mikrobakterier, vilket är en risk för dysbios och andra dysfunktioner hos mag-tarmkanalen.

Galaktos är en sällsynt monosackarid, som inte förekommer som en självständig komponent i mat. Galaktos produceras endast genom klyvning, dissimilering av laktos, ett mejeriskolhydrat.

Karbohydratmetabolism

Kolhydrater kan snabbt och effektivt leverera energi till kroppen, och på så sätt används de väsentliga aminosyrorna från vilka resterande proteiner skapas. Om en person får en tillräcklig mängd sackarider med mat, är hans protein-kolhydratmetabolism i ett normalt tillstånd.

Om sackarider inte mottas från utsidan, börjar kroppen att bilda sina egna från glycerol och organiska syror (aminosyror) med användning av reserver av proteiner och fetter, utvecklar ketos - blod oxidationsresistent upp till metaboliska störningar.

Om kolhydrater i form av socker i kroppen i en alltför stor mängd, att de inte har tid att bryta ner glykogen och omvandlas till triglycerider, vilket gör att ansamling av fett. Det är också viktigt för den vanliga karbohydratmetabolismen av sackarider, särskild uppmärksamhet bör ägnas åt balansen mellan sockerarter, glykogen och stärkelse (långsamt absorberade kolhydrater).

Sackaridernas metabolism består av tre typer: 

 1. Syntes av glykogen i levern och musklerna från glukos-glykogenes 
 2. Syntes av glykogen från proteiner och fettsyror - glykoeogenes 
 3. Splitting av sackarider (glukos och andra), energiproduktion - glykolys

Metabolismen av kolhydrater beror direkt på mängden glukos i blodet. Nivån av glukos beror i sin tur på kosten, eftersom glukos kommer in i kroppen endast med mat. Den minsta sockerhalten i blodet är vanligtvis på morgonen respektive med låg kolhydratmetabolism. Medan en person sover, är sockerintaget reglerat av glykogenbutiker (glykolys och glykogenogenes).

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16]

Kolhydrater

Behovet av sackarider beror på många faktorer - kön, ålder, arbetets art, hälsotillståndet. Den genomsnittliga dagskursen för kvinnor är 300-350 gram, för män är det högre - 400-450 gram. Lätt assimilerade kolhydrater bör uteslutas från kosten för diabetes, förvärra hjärt-kärlsjukdomar, minimera med ateroskleros, allergier, hypotyroidism och gallblåsersjukdomar.

Kolhydrater i form av fiber, trots deras popularitet, bör också uppfylla normen - högst 30-35 gram per dag, både för män och kvinnor. Särskilt försiktig med fiber bör vara patienter med förvärring av gastrointestinala sjukdomar. Utan begränsningar kan cellulosa användas för diabetes, fetma, förstoppning.

Andelen stärkelsackarider, glykogen i kosten bör vara minst 80% av den totala mängden mat, eftersom dessa kolhydrater gradvis delas upp i matsmältningsorganet och inte prova produktion av fetter.

Så kallade "skadliga" sackarider finns i socker, i allt mjöl och pasta, med undantag för produkter gjorda av mjöl av grova sorter (eller med tillsats av kli). Mer användbara och energiintensiva kolhydrater finns i torkad frukt, honung, mjölk och mejeriprodukter, frukter och bär.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.