Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Acyclovir för influensa och förkylning

Medicinsk expert av artikeln

Pulmonologist
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 16.04.2020

När den kalla och våta säsongen börjar ökar antalet besök hos läkaren för luftvägsinfektioner, som drabbar både barn och vuxna. Statistik hävdar att de flesta förkylningar är virala och inte kräver antibiotikabehandling. Med tanke på egenskaperna hos virusens liv har forskare kommit fram till att kroppen själv kan hantera infektionen, om du hjälper den lite. Immunostimuleringsmedel och antivirala läkemedel är bara sådana effektiva hjälpare. Så med hjälp av ett av de mest populära läkemedlen i denna grupp, "Acyclovir" för förkylning och influensa, kan du stoppa spridningen av infektioner på grund av exponering för själva viruset och värdens immunitet.

Hur relevant är behandlingen med Acyclovir?

Antivirala läkemedel är en relativt ung uppfinning av farmakologisk vetenskap. Den första drogen av detta slag tillverkades i mitten av förra seklet. Behovet av sådana läkemedel dikterades av den utbredda förekomsten av förkylningar, vars orsak är en viral infektion.

Om det inte fanns några tvivel om hur man skulle bekämpa bakterier efter uppfinningen av antibiotika väckte antiviral terapi många frågor. Faktum är att bakterier är extracellulära parasiter, och penetrationen av potenta läkemedel i blodet och vävnadsvätskan avgörde snabbt resultatet av deras fortsatta existens i personen eller på hans hud. Virus är intracellulära parasiter, vilket innebär att tillgången till dem är begränsad.

Att bekämpa intracellulär infektion är inte så lätt. När allt kommer omkring är det nödvändigt att minimera infektionsaktiviteten, utan att påverka cellens egenskaper, dess biokemiska sammansättning, utan att orsaka mutationer. Helst skulle jag vilja bli av med viruset för alltid, men vissa typer av virusinfektioner är så stabila att de bara kan minska dess aktivitet genom att skapa förhållanden som hindrar reproduktion av virioner. En sådan infektion är till exempel herpesviruset.

Förekomsten av herpes är extremt hög, men många misstänker helt enkelt inte förekomsten av viruset i kroppen. Stark immunitet bidrar till detta. Men när han har fått slack kryper herpes upp till ytan och bildas på huden och slemhinnorna, kliande foci täckta med en blåsigt utslag. När vesiklarna öppnas, bildas en såryta, som är en grogrund för en bakterieinfektion, och därför lockar den. Med tanke på att bakterier alltid finns på vår hud är risken för komplikationer extremt hög. Och om ett herpetiskt utslag främst orsakar obehag, innebär en bakteriell komplikation en mycket större fara.

Ja, men vad har herpes att göra med förkylningar och influensa, för helt olika virus blir vanligtvis orsakande medel för akuta luftvägsinfektioner (luftvägsinfektioner). Så orsaken till uppkomsten av influensasymtom anses vara viruset av orthomyxovirusfamiljen, som har 3 sorter (2 av dem A och B orsakar epidemier, C är bara isolerade fall av sjukdomen).

Varje serotyp av influensavirus överförs av luftburna droppar. Reaktionen från kroppen är produktion av antikroppar motsvarande hemagglutinin av en given serotyp av infektioner. Med immunsystemets stabila funktion hanterar kroppen infektionen på egen hand på kort tid. Om detta inte händer kommer viruset in i blodomloppet och börjar ha en toxisk effekt på kroppen, ökar vaskulär permeabilitet, provocerar blödningsblödningar, påverkar negativt funktionen hos olika kroppssystem, inklusive immunsystemet.

Ytterligare försvagning av kroppens försvar som hämmar aktiviteten av herpesinfektion (och det finns i 90% av vuxna) leder till uppkomsten av yttre symtom på herpes och infästningen av en bakteriell infektion. Ganska ofta kallas inte en förkylning faktumet för sjukdomen som uppstod under påverkan av förkylningen (det är han som ursprungligen försvagar immunsystemet), utan dess manifestationer i form av herpetiska utbrott på läpparna, i näshörnen, inuti det.

Virus som provocerar utvecklingen av luftvägsinfektioner tvingar immunsystemet att ge upp alla ansträngningar för att bekämpa dem, det är tydligt att det helt enkelt inte finns någon energi kvar att innehålla en latent herpetisk infektion. Det är inte förvånande att en sjukdom i början av sjukdomen upplever allvarlig svaghet och förlust av styrka. Det var också vanligt att vid akuta luftvägsinfektioner uppträder herpetiska utbrott i huden och slemhinnorna i ansiktet, vilket de kallar förkylning. Genital herpes förbättrar dess aktivitet, men få förknippar den med luftvägsinfektioner.

"Acyclovir" är ett specialiserat läkemedel som är aktivt mot herpesviruset. Därför kan frågan om Acyclovir kan användas vid förkylning bara ha ett svar - ett positivt. Inte bara möjligt utan också nödvändigt för att förhindra att viruset sprids till stora delar av kroppen och lockar till sig en bakterieinfektion.

"Acyclovir" är ett antiviralt läkemedel som kan orsaka dysfunktion av herpesvirus, så många förstår dess syfte med förkylningar, men det är inte klart varför läkare föreskriver medicin för influensa, eftersom sjukdomen orsakar en helt annan familj av virus. Efter att ha läst instruktionerna för läkemedlet och inte hittat indikationerna för användning omnämnande av sådana diagnoser som akuta luftvägsinfektioner eller influensa, tillåter många sig att ifrågasätta relevansen av en sådan möte.

Ja, det finns en separat grupp antivirala medel vars verkan riktar sig specifikt mot influensaviruset: interferoner (analoger av proteiner producerade av immunsystemet för att deaktivera viruset) och läkemedel med antivirala och immunostimulerande effekter (hämmare av enzymer som är involverade i processen för att kopiera viralt DNA i förväg för celldelning, som ett resultat av vilket gör reproduktionsprocessen omöjlig). Den andra gruppen läkemedel inkluderar: Amantadine, Remantadin, Arbidol, Amizon, Relentsa, Immustat, Tamiflu och andra. Och om interferoner kan börja tas vid något stadium av sjukdomen, är läkemedlen i den andra gruppen lämpligare för att förebygga eller stoppa sjukdomen i ett tidigt skede (helst under inkubationsperioden).

"Acyclovir" i sin handling ligger nära läkemedlen i den andra gruppen. Men det har sina egna egenskaper. Som profylaktiskt kan det stoppa utvecklingen av både herpesviruset och influensavirus. Och under inkubationsperioden (om du börjar ta läkemedlet när de första symtomen på sjukdom uppträder) på grund av den immunstimulerande åtgärden kommer det att förhindra uppkomsten av symtom på herpes och hjälper till att snabbt hantera patogenen i luftvägsinfektionen.

Om symptomen på herpes redan har dykt upp kommer Acyclovir att hämma reproduktionen av infektionen, d.v.s. En ökning av antalet och storleken på foci för herpetisk utslag, och befintliga foci kommer att försvinna på grund av förstärkning av immunitet (kroppen avaktiverar de återstående aktiva virionerna). [1]

Eftersom den stora majoriteten av vuxna och en anständig andel barn på planeten redan är infekterade med herpesviruset, kan vi säga att Acyclovir kommer att vara användbart i de flesta fall av akuta luftvägsinfektioner.

ATC-klassificering

J05AB01 Aciclovir

Aktiva ingredienser

Ацикловир

Indikationer Acyklovir

Behandlingen av förkylningar med ”Acyclovir” väcker många frågor hos patienter, främst på grund av förvirring i begrepp. När allt kommer omkring kallar vi förkylning både en viral luftvägsinfektion och dess komplikation i form av aktivering av herpesviruset. Men ARVI orsakar inte herpesinfektion. Och även om vi talar om viral (herpetisk) tonsillit, är det i själva verket bara aktiveringen av herpes i slemhinnor och mandlar, provocerad av en försvagning av immunsystemet, troligtvis under påverkan av andra virus och förkylning. I detta avseende blir Acyclovirs roll i behandlingen av luftvägsinfektioner obegriplig.

I instruktionerna för läkemedlet hittar vi inte de vanliga luftvägsinfektioner, kombinerade med förkortningen ARVI. I avsnittet där indikationerna för användning av läkemedlet listas kan du hitta:

 • behandling av infektioner i hud och slemhinnor som provoceras av herpesviruset, inklusive könsherpes, vattkoppor och bältros,
 • förebyggande av återfall av herpetiska sjukdomar.

Och igen, konstighet. Om läkemedlet behandlar förkylningssår, vad har vattkoppor att göra med det - en mycket smittsam sjukdom som överförs av luftburna droppar?

De flesta människor lider av vattkoppor i barndomen och vet inte att sjukdomen, som utslag på läppar eller könsorgan, orsakas av herpesviruset. Ja, detta virus är ganska mångfaldigt och har flera sorter (typer).

Herpesvirus av typ 1 och 2 orsakar en sjukdom som kallas herpes simplex. Virus av typ 1 överförs oralt, så dess manifestationer är oftast synliga i läpparna, mindre ofta nära näsan, på dess slemhinna eller i svalg i slemhinnorna. Den andra typen av virus har en sexuell överföring, varför könsherpes sprider sig.

Herpes typ 3-virus (zoster) är just den typen av virus som överförs av luftburna droppar och provocerar utvecklingen av sjukdomen, som vi känner som vattkoppor. Liksom alla typer av herpesinfektion är denna typ av virus resistent. Symtomen på sjukdomen försvinner, men viruset kvarstår i kroppen.

För närvarande håller antikroppar som produceras av immunsystemet viruset inaktivt, men åldersrelaterade och hormonella förändringar, frekventa infektioner, kroniska sjukdomar, stress, överarbete, väderförhållanden, HIV-infektion försvagar immunsystemet och viruset påminner sig igen, men det är redan något annars. Ett ensidigt utslag uppträder längs sensoriska nerver, där viruset har gömt sig så länge. En äldre sjukdom med sådana symtom kallas bältros, även om den i allt väsentligt är samma vattkoppor från herpetisk etiologi.

Herpesvirus typ 4 (en av de vanligaste) är syndaren av infektiös mononukleos - en godartad sjukdom som uppstår med skada på lymfkörtlar, lever, mjälte samt vissa onkologiska sjukdomar, till exempel Barckitt lymfom.

Virus av typ 5 (cytomegalovirus) överförs genom olika kroppsutsöndringar. Liksom den tidigare typen främjar det utvecklingen av infektiös mononukleos, men kan också orsaka hepatit (leverinflammation) och utvecklingen av leversvikt.

Forskare tror att det finns minst tre typer av virus, men de har inte studerats tillräckligt. Men detta är inte så viktigt, för om vi pratar om läkemedlet "Acyclovir", är dess effekt mest relevant för de första tre typerna av viruset som orsakar förkylningssår på läppar, näsa och hals, könsherpes, vattkoppor och dess sorter av bältros. Det vill säga den har utbredd användning, även om den inte är lika effektiv i olika typer av virus. Allvarliga patologier av den herpetiska naturen orsakade av virus av typ 4 och 5 kan inte behandlas med ett antiviralt läkemedel ensam, så det är meningsfullt att använda det som en del av komplex terapi för att minska infektionsaktiviteten.

Det blir tydligt att "Acyclovir" kan ordineras både för behandling av könsherpes eller kycklingkoppor och för förkylningar på läpparna, vilket orsakades av influensa eller SARS. Herpes tjänar i detta fall som en slags komplikation av influensan.

Ofta under förkylningar uppträder herpetiska utbrott också i näsan. Många tillskriver dem irritation på grund av en rinnande näsa. Saltet i näsutsöndringarna och mekanisk friktion kan naturligtvis irritera huden, men utslagets specificitet med herpes indikerar dess virala natur. Ett specifikt utslag i näsan kallas ibland förkylning i näsan, och Acyclovir blir ofta det läkemedel du väljer när detta symptom uppstår.

Vid förskrivning av det antivirala läkemedlet Acyclovir för förkylning och influensa har läkaren två mål på samma gång: att förhindra utvecklingen av en viral infektion som orsakade den underliggande sjukdomen (i synnerhet influensan) och att förhindra utvecklingen av komplikationer i form av aktivering av en vilande herpetisk infektion.

Läkemedlet uppvisar liten aktivitet mot influensavirus, så det ordineras vanligtvis till de patienter som tidigare har diagnostiserats med ett herpesutslag (enligt patientens historia eller ord). Men för personer med nedsatt immunitet kan läkemedlet för intern användning förskrivas för förebyggande syften, eftersom för sådana personer med en reducerad skyddsbarriär "herpes" fastnar i första hand

Släpp formulär

När herpesviruset är i ett inaktivt tillstånd i kroppen utgör det ingen fara och påverkar inte på något sätt människors välbefinnande. Det är därför vi inte misstänker en sådan stadsdel och vi går bara till läkaren om det vilande viruset plötsligt vaknar och börjar föröka sig aktivt och förstöra hudceller och slemhinnor. Så vi lär oss om förekomsten av viruset och dess lokalisering.

Genom att känna till lokalisering av viruset kan lokal behandling förskrivas med hjälp av externa medel som kommer att stoppa reproduktionen av viruset och stödja lokal immunitet, vilket underlättar snabb regenerering av drabbade vävnader. Med influensa och akuta luftvägsinfektioner vet du aldrig var fokus för herpesinfektion kan förekomma, vilket är så attraktivt för bakterier, därför, i frånvaro av yttre manifestationer av herpes, är det mer logiskt att förskriva systemiska läkemedel, dvs. Läkemedel för internt bruk.

Tillverkare av Acyclovir tillhandahöll alla dessa punkter, därför har läkemedlet flera topiska frisättningsformer: tabletter med olika doseringar (200, 400 och 800 mg), salva (2,5 och 5%), pulver för beredning av en lösning som används för att droppa intravenös administrering i händelse av svår patientens tillstånd. Det finns också läkemedel som inkluderar den aktiva substansen acyclovir. Så "Genferon" (en kombination av acyklovir och interferon) finns i form av suppositorier och kan användas för att förhindra och behandla herpetiska symtom både vaginalt och rektalt.

Salva "Acyclovir" används för förkylning, som har yttre manifestationer i form av ett bubbelutslag i läppar, näsa, ögon och slemhinnor i könsorganen. 3% salva (oftalmisk) är avsett för behandling av herpetiska foci på slemhinnorna i ögonen. %% - salva och grädde används på huden och i könsområdet. Detta är en effektiv lokal behandling av herpes, som kan användas både för primär infektion och för återfall av infektion.

Acyclovir-tabletter för förkylning kan förskrivas både för profylaktiska ändamål och för behandling av herpetiska komplikationer i närvaro av akuta luftvägsinfektioner och influensa. Innan ett herpesutslag uppträder är piller det enda sättet att förhindra det. Efter uppkomsten av herpessymtom föreskrivs kombinationsterapi, d.v.s. Systemisk behandling kombineras med lokal exponering. Topisk användning av Acyclovir för förkylning och influensa ökar lokal immunitet, d.v.s. Skyddande funktioner i huden och dess förmåga att återhämta sig, och systemisk - stimulerar allmän immunitet, vilket ökar kroppens styrka i kampen mot någon virus- eller bakterieinfektion som har kommit in i kroppen.

Farmakodynamik

Med tanke på effekten av läkemedlet på människokroppen vid olika sjukdomar uppmärksammar farmaceuter och läkare två huvudpunkter:

 • Hur läkemedlet verkar på sjukdomens orsakande medel och dess symtom (farmakodynamik). Läkemedlets effektivitet vid behandling av specifika sjukdomar beror på detta.
 • Hur är absorption, metabolism och utsöndring av aktiva substanser i kroppen (farmakokinetik). Detta påverkar både läkemedlets effektivitet och dess säkerhet.

Acyclovirs farmakodynamik, eller verkningsmekanism, är baserad på genetisk forskning, eftersom den aktiva substansen måste inaktivera viruset utan att påverka cellerna där det kan gömma sig.

Den aktiva substansen i läkemedlet (acyclovir) kan interagera med enzymet tymidinkinas som produceras av friska celler och infekterats. Men hans handling är selektiv. Normalt celltymidinkinas påverkar inte metabolismen av acyklovir, men det enzym som produceras av herpesvirioner inuti en mänsklig cell omvandlar den aktiva substansen till acyklovirmonofosfat, som därefter under verkan av enzymer under kemiska reaktioner förvandlas till di- och trifosfat.

För viruset är det farligaste acyklovirtrifosfat, som kan integreras i virusets genom (viralt DNA, ärftligt material). Interagerar med polymeras (det enzym som ansvarar för syntesen av polymerer av nukleinsyror som utgör RNA- och DNA-kedjan), hämmar acyklovirderivatet dess aktivitet. Detta leder till omöjligheten för replikering (fördubbling) av DNA som är nödvändigt för reproduktion (uppdelning) av virioner. När allt kommer omkring, ska dottervirion få en kopia av DNA från föräldercellen, där virusets egenskaper ärvs.

Därför kan vi dra slutsatsen att när man kommer in i människokroppen hittar acyklovir infekterade celler, ändrar dess form och egenskaper, integreras i virusets DNA och förhindrar dess reproduktion.

När det gäller läkemedlets farmakokinetik, utan att gå in på detaljer som endast är intressanta för specialister, kan vi nämna följande punkter som måste beaktas vid förskrivning av "Acyclovir" för förkylningar och influensa:

 • läkemedlet har ingen uttalad neuro- och ototoxisk effekt, påverkar inte strukturen och egenskaperna hos kroppsceller,
 • som ett resultat av metaboliska processer i levern, bildas en obetydlig mängd av en aktiv metabolit som ger en specifik effekt,
 • när den appliceras topiskt absorberas den inte i blodet på intakt hud,
 • salvan absorberas långsammare än grädden, så det är bättre att använda den på de utsatta delarna av kroppen. Kremen absorberas snabbt och lämnar ingen rest, så den kan appliceras under kläder,
 • det mesta av läkemedlet (cirka 85%) utsöndras av njurarna oförändrat,
 • hos patienter med allvarliga njurpatologier är eliminering av läkemedel avsevärt, vilket ökar dess toxiska effekt (detta måste beaktas vid beräkning av den effektiva och samtidigt säkra dosen av läkemedlet).

Använd Acyklovir under graviditet

Behovet och säkerheten av antivirala läkemedel under graviditeten utmanas av många kvinnor. För det första är det bättre under denna period att begränsa intaget av läkemedel, särskilt de som tränger igenom blodet. För det andra finns det bevis på den höga toxiciteten hos vissa antivirala medel och de flera biverkningarna av interferonbaserade läkemedel. [2]

"Acyclovir", föreskrivet för influensa och förkylning som ett förebyggande av återfall av herpesinfektion och ökar kroppens försvar, tillhör inte gruppen interferoner och har inte en uppenbar toxisk effekt. Men detta relativt säkra läkemedel är också i tvivel hos många mödrar. Ändå är dess effektivitet mot influensavirus, som är farligt för både den förväntade modern och hennes ofödda barn, extremt liten, och herpesviruset är farligt för barnet endast i kontakt med det aktiva fokuset, vilket är möjligt endast under och efter förlossningen.

Trots frånvaron av toxiska och teratogena effekter på fostret är det troligt att en erfaren läkare föreskriver Acyclovir för profylaktiska ändamål. Men med uppkomsten av ett herpetiskt utslag är läkemedlets syfte fullständigt motiverat, åtminstone för extern användning, dock kan en infektiös komplikation när bakterier kommer in i såret få mycket mer obehagliga konsekvenser, till exempel blodförgiftning.

Läkemedlets orala form under graviditet ordineras av läkare endast om det finns en allvarlig risk för moderns liv som överstiger fostret. Men ibland är syftet med läkemedlet motiverat av det faktum att dess användning förhindrar övergången av sjukdomen från mor till barn. Så, ett återfall av herpes på kvällen före förlossningen är fylld med en ökad risk för att få barnets virus under passage genom födelseskanalen. I detta fall är "Acyclovir" den mest optimala vägen ur situationen, eftersom en viral infektion är en viss fara för en nyfödd.

När du ammar måste du komma ihåg att acyklovir överförs i bröstmjölk. Visst är dess koncentration i mjölk mycket lägre än i blod, och det är osannolikt att det skadar ett barn, särskilt med tanke på att läkemedlet inte verkar på friska celler. Överskrid dock inte den dos som föreskrivs av din läkare. Och om möjligt är det bättre att tillfälligt byta till konstgjord utfodring. [3]

Kontra

Läkemedlet "Acyclovir" förskrivs ofta för förkylningar och influensa, inte bara på grund av dess effektivitet mot herpesviruset, vilket aktiveras mot bakgrund av minskad immunitet. Den andra orsaken till läkemedlets popularitet är minimikontraindikationer för dess användning.

Således får formerna av läkemedlet för extern användning användas för att behandla barn från födseln, och läkemedlet i tabletter (tidigare krossat och blandat med vatten eller juice) ges även till ett år gamla spädbarn och väljer den optimala doseringen. Läkemedlet är inte förbjudet under graviditet eller amning.

”Acyclovir” behandlar både barn och äldre. Dosjustering av läkemedlet krävs endast för allvarlig njurskada, varför läkemedlet kvarstår i kroppen längre. Att ta standarddoser i denna situation kan leda till en överdos.

Den enda allvarliga kontraindikationen för användning av "Acyclovir" i någon form av frisättning är den individuella intoleransen mot någon av läkemedlets komponenter. Försiktighet bör iakttas i förhållande till patienter med neurologiska störningar (med tanke på att herpesviruset, i synnerhet tre typer, är dold i nervcellerna) och dehydratiseringen av kroppen. Mottagandet av "Acyclovir" innebär ett tillräckligt intag av vatten i kroppen, tillsammans med vilket njurarna också kommer att ta bort det förbrukade läkemedlet. Detta är särskilt viktigt om behandlingen sker med höga doser av acyclovir.

Tabletterna från vissa tillverkare innehåller laktos. Detta bör beaktas hos patienter med metaboliska störningar av denna komponent, d.v.s. Med ärftlig galaktosintolerans, brist på laktas (ett enzym som bryter ned laktos) samt med glukos-galaktos malabsorptionssyndrom.

Bieffekter Acyklovir

Oavsett orsaken till att förskriva läkemedlet "Acyclovir", är dess tolerans bra av de flesta patienter. Klagomål om försämring av välbefinnande är extremt sällsynta och är inte alltid förknippade med att ta läkemedlet.

Vad kan vara de negativa symtomen på ett antiviralt medel? Typiskt är dessa gastrointestinala störningar som är karakteristiska för de perorala formerna av Acyclovir. Buksmärta, illamående, kräkningar ofta och upprörd avföring kan förekomma. Liknande symtom förekommer oftast hos personer med allvarliga sjukdomar i matsmältningssystemet.

I vissa fall finns det hyperaktivitet i levern, vilket indikeras av en ökning av blodet i dess enzymer. Andra förändringar i blodsammansättningen är mindre vanliga: en ökning av nivån av urea, kreatinin, bilirubin, samt en minskning av koncentrationen av leukocyter och röda blodkroppar (leukemi och erytrocytopeni).

Det centrala nervsystemets reaktion på läkemedlet kan vara följande: utseendet på huvudvärk, svaghet, yrsel, dåsighet. Sådana symtom förekommer sällan. Än mindre sällsynta klagar patienter över hallucinationer, kramper, försämrad innervering av vokalapparaten (dysartri), skakningar, diskoordination av rörelser (ataxi), andnöd som inte är förknippad med hjärt-kärlsjukdom.

Smärta i njurarna kan uppstå hos patienter med sjukdomar i detta organ (njursvikt, njursten, etc.).

Hudreaktioner inträffar ofta under användning av salvor och krämer, men med ökad känslighet för komponenterna i någon form av frisättning kan klåda, ett litet allergiskt utslag (nässelfeber) uppstå och hudkänsligheten för solljus kan öka. Allergiska reaktioner förekommer vanligtvis i mild form, men med intolerans mot läkemedlet är anafylaktiska reaktioner också möjliga, till exempel Quinckes ödem.

Återigen minns vi att sådana symtom förekommer i sällsynta fall. Dessutom, om Acyclovir ordineras för förkylningar och influensa, är det ibland svårt att skilja symtomen på sjukdomen från biverkningarna av läkemedlet. Detsamma kan sägas om sjukdomen hos patienter med flera sjukdomar och störningar i kroppen.

Dosering och administrering

Instruktionerna för det antivirala läkemedlet Acyclovir indikerar rekommenderade doser för herpetiska skador, men det finns ingen information om hur man använder immunostimulanten för förkylningar och influensa. Läkaren kan, med tanke på sjukdomsförloppet (period till sjukhus, symtom, möjliga komplikationer) följa tillverkarens rekommendationer eller förskriva ett annat behandlingsprogram. I det här fallet är det bättre att lita på en specialist som, tack vare sin kunskap, kommer att kunna avgöra behovet av läkemedlet för varje specifik patient, med hänsyn till de individuella och åldersrelaterade egenskaperna hos hans kropp.

Det är värt att notera omedelbart att läkemedlet i form av ett pulver, som används för intravenösa infusioner, praktiskt taget inte föreskrivs för influensa, för att inte tala om en mild förkylning. Vanligtvis handlar recept om tabletter (används både för profylax och för medicinska ändamål) och deras kombinerade användning tillsammans med externa medel (salva eller grädde). Om det inte finns några influensasymtom och endast ett herpetiskt utslag finns, är endast lokal behandling möjlig, även om dess effektivitet är lägre jämfört med den kombinerade.

Enligt anvisningarna måste Acyclovir tabletter tas i doser som motsvarar den verkliga orsaken till sjukdomen. För behandling av infektioner provocerade av herpesvirus typ 1 eller 2, och för att förhindra återfall av sjukdomen, används samma enda dos - 200 mg. Men vid primär infektion bör denna dos tas med 4 timmars intervall (cirka 5 gånger om dagen). Om vi talar om sekundära manifestationer av infektion (återfall), provocerad till exempel av ett influensavirus eller annan patologi som försvagade immunsystemet, reduceras administreringsfrekvensen till 4 gånger om dagen (intervallet mellan doserna av tabletterna är cirka 6 timmar).

Hos patienter med signifikant nedsatt immunitet (immunbrist på grund av HIV, benmärgstransplantation etc.) kan en enda dos ökas till 400 mg utan att ändra frekvensen för att ta läkemedlet. MEN om det finns svåra njursjukdomar som minskar utsöndringen av läkemedlet från kroppen, kan vi inte prata om att öka dosen. Behandlingen är individualiserad.

För profylaktisk behandling med Acyclovir för förkylningar och influensa överstiger sällan 5 dagar.

Vattkoppor orsakade av herpes simplexvirus typ 3 kräver högre doser av läkemedlet. Den effektiva enstaka dosen är 800 mg, och administreringsfrekvensen förblir densamma som för förebyggande av herpes typ 1 och 2, d.v.s. 5 gånger om dagen med jämna mellanrum.

Vattkoppor är vanligtvis svårt, så det krävs en behandling varje vecka. Under samma kursperiod räknar de också med behandling av bältros.

Vid förkylning och influensa kan läkaren förskriva Acyclovir i tabletter i något olika doser. Om symptom på herpes har dykt upp eller läkaren är medveten om en tidigare infektion med herpes, kan läkemedlet förskrivas enligt följande scheman:

 • 4-5 gånger om dagen, 200 mg,
 • 400 mg två gånger dagligen
 • 200 mg tre gånger om dagen.

Om läkemedlet förskrivs i förebyggande syfte, dvs. Det finns inga symptom på herpes och det finns ingen information om dess närvaro i kroppen, läkare är ofta begränsade till låga doser: 2 eller 3 gånger om dagen, 200 mg vardera.

Läkemedlet i form av salva eller grädde appliceras på fokorna till det herpetiska utslaget 5 gånger om dagen och försöker hålla fast vid fyra timmars intervall i 5 (ibland fler) dagar. Det föreskrivs endast med utseendet på yttre tecken på herpesviruset. För förhindrande används inte dessa medel.

"Acyclovir" för barn med förkylningar och influensa

"Acyclovir" i tabletter är avsett för behandling av patienter äldre än 2 år, medan ett barn i denna ålder med förkylning erbjuds den dos som rekommenderas av vuxna, d.v.s. 200 mg 4-5 gånger om dagen (såvida inte läkaren har ordinerat en annan behandling). För barn som är 1-2 år kan läkemedlet ges i en doshalva som rekommenderas (100 mg 4-5 gånger om dagen), men om det inte finns några symtom på herpes kan det vara ännu mindre.

Men är det nödvändigt att ge ett litet barn ett läkemedel för att förebygga herpes, om han inte har sådana symtom? Du måste förstå att immunsystemet hos spädbarn bildas minst tre år gammalt. Under denna period kan kroppens försvar ännu inte motstå infektionstrycket, så all kontakt med den kan bli avgörande för utvecklingen av herpetisk sjukdom.

Och om kroppen dessutom försvagas ytterligare av influensavirus, vad kan då förhindra att herpesviruset kommer in i det och börjar aktiv aktivitet? Läkemedlet "Acyclovir" är ett antiherpetiskt medel och ett immunostimuleringsmedel i en person. Det är knappast möjligt att komma fram till förebyggande bättre än en sådan komplex handling, särskilt eftersom läkemedlet inte påverkar friska celler och inte har en märkbar toxisk effekt.

Om vi talar om behandling av vattkoppor, som kräver höga doser, bör utnämningen av läkemedlet närma sig utifrån patientens ålder. Spädbarn äldre än 2, men yngre än 6 år har ordinerats läkemedlet i halverad dosering. En enda dos på 400 mg erbjuds 4 gånger om dagen.

För barn över 6 år anses en dos på 800 mg vara säker, vilket också bör ges 4 gånger om dagen.

Eftersom kursen med vattkoppor hos barn är enklare än hos vuxna räcker det med en 5-dagars behandlingskurs.

Läkare föreslår att man behandlar lokala manifestationer av herpes med förkylning och influensa hos barn som använder externa medel: salvor eller krämer. Dosen för barn under 12 år beräknas utifrån det faktum att för varje kvadratcentimeter av barnets kropp, kan inte mer än 10 mg av läkemedlet användas. För äldre barn kan dosen ökas femfaldigt, d.v.s. Högst 50 mg per 1 kvm.

Applicera salva eller grädde på utslagets fokus 4-5 gånger om dagen med ett intervall på 4 timmar, om njurfunktionen hos barnet inte är nedsatt. Annars sätts doserings- och behandlingsregimen individuellt. Vanligtvis är 5 dagars lokal behandling tillräcklig för att erhålla den önskade effekten, men vid behov ökar kursens längd.

Överdos

I de flesta läkemedel med låg sannolikhet för biverkningar är patientens välbefinnande förknippad med att överskrida de rekommenderade doserna eller förlängd behandling med höga doser av läkemedlet. En överdos leder till ouppmärksamhet hos patienter.

Antivirala läkemedel som liknar ”Acyclovir” kan enkelt köpas på apotek utan recept eller läkares recept. Instruktionerna för läkemedlet indikerar säkra doser för alla kategorier av patienter. Särskild uppmärksamhet ägnas barn, äldre och patienter med njursjukdomar, särskilt i de fall där detta organ är aktivt involverat i att ta bort läkemedlets komponenter från kroppen. Om en patient med njursvikt och urinproblem börjar ta standarddoser av läkemedlet, kommer läkemedlet att samlas i kroppen. Efter att ha uppnått en kritisk dos kommer det att påverka patientens välbefinnande,

När det gäller Acyclovir är dess kritiska dos ganska hög. Även ett slumpmässigt intag av 20 g läkemedlet per dag ledde inte till en märkbar störning i välbefinnandet (det är inte värt att kontrollera!). Men det faktum att höga doser av läkemedlet inte hade en toxisk effekt för första gången betyder inte att allt i framtiden kommer att vara lika smidigt. Upprepade avsnitt av överdos provoserade gastrointestinal upprörelse, som varade i flera dagar.

Brott mot njurarna hos friska människor och neurologiska störningar uppstår vanligtvis med en överdos av en lösning av läkemedlet "Acyclovir" för intravenös administrering, som vanligtvis inte används för förkylning och influensa.

Om symptom på en överdos uppträder måste du skölja magen (om läkemedlet togs oralt) och söka hjälp från läkare. Förfarandena för hydrering av kroppen (dricksvatten, droppar), symptomatisk behandling visas. För att rena blodet från den aktiva substansen utförs hemodialys, som i detta fall är mycket effektiv.

Interaktioner med andra droger

När de gör recept är läkarna ofta intresserade av vilka läkemedel patienten tar. Detta intresse är inte oavsiktligt, eftersom specialisten inte bara är intresserad av de läkemedel som patienten tar i samband med diagnosen som orsakade begäran om medicinsk hjälp, utan också läkemedel som förskrivits eller tas utan recept för att korrigera andra störningar.

Faktum är att många läkemedel tenderar att interagera med andra droger och etanol (alkohol), och resultatet av en sådan kemisk reaktion ger inte alltid en positiv effekt. Om interaktionen kan förvärra patientens tillstånd eller minimera den terapeutiska effekten måste detta nämnas i instruktionerna för läkemedlen.

Det antivirala medlet "Acyclovir", förskrivet för förkylning och influensa, liksom i fallet med uppkomsten av ett herpetiskt utslag av en annan etiologi, hade inte kliniskt signifikanta interaktioner. Detta antyder att det passar perfekt i olika system för komplex behandling. Att ta "Acyclovir" behöver inte vägra att acceptera andra tidigare använda läkemedel.

Ändå är vissa punkter värda att överväga. Det antivirala läkemedlet Acyclovir utsöndras av njurarna genom glomerulär filtrering. När man tar andra läkemedel med samma mekanism för borttagning från kroppen, är det viktigt att förstå att detta ökar belastningen på organet, varför koncentrationen av acyklovir i blodplasma kan vara något högre och halveringstiden är längre.

Till exempel kan probenecid och cimetidin öka halveringstiden för acyklovir betydligt, vilket innebär att det är värt att minska frekvensen för att ta läkemedlet. Även om det under normal njurfunktion, med hänsyn till den låga toxiciteten för acyklovir, kanske inte dosjustering hos vuxna behövs.

Detsamma gäller för interaktioner med immunsuppressiva medel (hämmar naturlig immunitet). Å ena sidan verkar läkemedlets effekt vara antagonistiskt, men mot bakgrund av immunfördjupning är hjälp helt enkelt nödvändigt i kampen mot virus. Den immunstimulerande effekten av antivirala medel är liten, så den immunsuppressiva effekten förblir helt tillräcklig. En ökning av koncentrationen av acyklovir till blodet på grund av en ökning av halveringstiden spelar inte en avgörande roll.

Förvaringsförhållanden

Nästan alla läkemedel som säljs på apotek har en viss hållbarhet. Tillverkarna markerar vanligtvis två datum på förpackningen med läkemedlet: tillverkningsdatum och läkemedlets slutliga hållbarhet. Det sista datumet anses vara obligatoriskt, eftersom många läkemedel efter utgångsdatum inte bara förlorar effektiviteten utan också blir farliga för människor, eftersom kan orsaka svår rus.

Instruktionerna för läkemedlen anger läkemedlets totala hållbarhet, oavsett datum för frisläppande. Mycket beror på sammansättningen av en viss form av läkemedlet, så olika hjälpämnen kan användas av olika tillverkare (endast innehållet av den aktiva eller aktiva substansen ska vara konstant). Detta förklarar skillnaden i hållbarhet för samma medicin.

"Acyclovir", som ett effektivt terapeutiskt och profylaktiskt medel för förkylning och influensa, har en anständig historia. Olika läkemedelsföretag har tacklat frisättningen av detta populära antivirala läkemedel i årtionden, men teknologierna och komponenterna som används (med undantag av det nuvarande, dvs. Acyclovir i sig) kan vara olika, vilket återspeglas i kompositionen och hållbarheten. Så, "Acyclovir" i tabletter från en tillverkare kan ha en hållbarhetstid på 2 år, andra läkemedelsföretag garanterar säkerheten för läkemedlets egenskaper i sin egen produktion under 3 år. Förvara tabletter vid rumstemperatur.

Det rekommenderas att lagra salvan i 2-3 år (se anvisningarna från en viss tillverkare), medan lagringstemperaturen bör vara under 15 grader. Det är sant att frysning av salva eller grädde är inte heller värt det.

Recensioner om läkemedlet

När du läser recensioner av läkemedlet "Acyclovir" återigen se till att hur många människor, så många åsikter. Dessutom, bland dem som medvetet använder läkemedlet mot herpesinfektion och dess återfall finns det de som smetar vårtor, papillomer och mullvader med salva. Överraskande nog hjälper läkemedlet "mycket bra" för många (bekämpa mänsklig papillomvirusinfektion, ta bort mullvader?).

Fördelen med sådana experter är inte så mycket. Tja, åtminstone är läkemedlet inte giftigt och kan inte orsaka skada. De flesta använder Acyclovir enligt avsikten, d.v.s. För bekämpning och förebyggande av herpes. Det är sant, inte alltid som föreskrivs av en läkare.

För förkylningar och influensa föreskrivs ”Acyclovir” mindre ofta, särskilt om det inte finns några synliga symtom eller skäl att förvänta sig att de börjar. Oftast föreskrivs en salva för förkylning på läpparna eller nära näsan, vilket uppstår till följd av en minskning av immunitet vid virala luftvägsinfektioner. I detta fall förstås en förkylning som uppträdandet av ett vesikelutslag som kännetecknar herpes. Bubblor tenderar att spontant öppna med bildandet av en våt yta och sedan en brun skorpa. Infektionscentrumen ökar gradvis i storlek och kan smittas med en bakteriell infektion.

Men erfarenheten visar att långvarig användning av salva inte alltid är tillrådligt. Uppenbarligen utvecklar viruset med tiden resistens mot den aktiva substansen, och effekten av läkemedlet försvagas gradvis. I det här fallet är det värt att hitta ett annat antiviralt medel. Men det är viktigt att uppmärksamma den aktiva substansen, som borde vara annorlunda. Till exempel är det meningslöst att ändra "Acyclovir" till "Herpevir" eller "Zovirax" - läkemedel med samma aktiva substans.

I vissa fall räcker inte salvens verkan för att begränsa infektionen. Genom att ta bort sina fokus på ett ställe kan man inte räkna med att de inte kommer att visas på en annan. En starkare och stabilare effekt kan uppnås genom att ta piller och smörja infocationscentralen med salva. Det är osannolikt att lokal behandling hjälper dem vars infektion tar en stark position och påminner sig med den minsta minskningen av immunitet. Vid ofta återfall utan oral administrering av ”Acyclovir” kan man inte räkna med en god effekt.

Det antivirala läkemedlet Acyclovir påverkar, enligt dess kommentar, aktivt 5 typer av herpesvirus. Men för vissa patienter som diagnostiseras med en av fem typer hjälper medicinen inte. Detta förklaras av virusmutationer, som ett resultat av vilka stammar som är resistenta mot långa använda läkemedel förekommer. Samma typ av infektion kan inkludera både känsliga och resistenta stammar. Således försöker viruset överleva.

Om medicinen inte hjälper ska du inte experimentera med doser och tortyr dig själv. Det är mer logiskt att ersätta läkemedlet med ett läkemedel mot ett annat aktivt ämne, efter att du först har konsulterat din läkare. Detsamma bör göras om en allergisk reaktion på Acyclovir uppstår.

Det finns inga referenser till biverkningar och toxicitet av läkemedlet. Men många upplevelser och tvivel hos framtida mödrar. Många tvivlar på, även om läkaren förskrivit läkemedlet.

Jag måste säga att erfarenheterna från gravida kvinnor är mest marklösa. Enligt många studier (även om de inte räcker för att förklara läkemedlet helt säkert) kan läkemedlet inte skada varken den förväntade modernen eller hennes ofödda barn. En indikation på att Acyclovir bör användas, med tanke på riskförhållandet för modern och fostret, är en enkel återförsäkring, som förresten hjälper till att minska antalet avsnitt av obehörig användning av läkemedel. Sådana anteckningar finns i anteckningar för många läkemedel.

Om Acyclovir föreskrivs av en läkare för förkylning eller influensa för en gravid kvinna eller ammande mor, måste man lita på hans professionalism. Dessutom innebär läkemedlets verkningsmekanism inte cellförändringar som kan påverka graviditetsförloppet eller fostrets utveckling. Virus som mottas från modern, inklusive de som överförts under förlossningen eller i kontakt med huden på barnet under den postnatal perioden, har en mycket större negativ effekt på barnet.

Farmakologisk grupp

Противовирусные (за исключением ВИЧ) средства

Farmaceutisk effekt

Противовирусные препараты

Uppmärksamhet!

För att förenkla uppfattningen av information, är denna instruktion för användning av läkemedlet "Acyclovir för influensa och förkylning" översatt och presenterat i en speciell form på grundval av officiella instruktioner för medicinsk användning av läkemedlet. Före användning läs anteckningen som kom direkt till medicinen.

Beskrivning tillhandahålls för informationsändamål och är inte en guide till självläkning. Behovet av detta läkemedel, syftet med behandlingsregimen, metoder och dos av läkemedlet bestäms enbart av den behandlande läkaren. Självmedicinering är farlig för din hälsa.

ILive-portalen ger inte medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling.
Informationen som publiceras på portalen är endast referens och bör inte användas utan att konsultera en specialist.
Läs noggrant regler och policy på webbplatsen. Du kan också kontakta oss!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alla rättigheter förbehållna.