Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Almagel för gastrit

Medicinsk expert av artikeln

Gastroenterolog
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 16.04.2020

Inflammation av magslemhinnan är en ganska vanlig sjukdom som kräver en diet och specifik medicinering. Bland olika mediciner föreskriver läkare ofta Almagel, en antacida som neutraliserar den aggressiva effekten av magsyra på slemvävnaden. Almagel för gastrit hjälper till att eliminera smärta och återställa de inre väggarna i magen.

ATC-klassificering

A02AX Антациды в комбинации с другими препаратами

Aktiva ingredienser

Алгелдрат
Магния гидроксид

Indikationer Almagell

Almagel kan förskrivas för olika matsmältningsstörningar som utvecklas mot bakgrund av undernäring, dåliga vanor och regelbunden medicinering. Almagel är lämpligt för magsår, enterokolit, näringsämnen toxiska infektioner, etc. [1]

Almagel ordineras ofta för gastrit med hög surhet. De aktiva ingredienserna i läkemedlet neutraliserar och inaktiverar saltsyra i tre till fyra minuter från det att läkemedlet tagits. Läkemedlets varaktighet är mer än en timme.

Almagelbeståndsdelar har en övervägande lokal effekt, så läkemedlet påverkar inte negativt arbetet i andra organ.

Förutom gastrit används Almagel ofta:

 1. vid förvärringen av magsår; [2]
 2. med reflux-esofagit, gastroesofageal reflux;
 3. med erosion av slemvävnad i matsmältningssystemet; [3]
 4. vid förvärringen av pankreatit;
 5. med halsbränna och periodisk smärta i magen.
 • Almagel med förvärring av gastrit hos många patienter blir ett medel för "nummer ett". Detta beror på den effektiva kombinationen av ingredienserna i läkemedlet, vilket säkerställer en absorberande, antacida och höljeseffekt. Dessutom "förvärras gastritis" framgångsrikt av alla sorter av detta läkemedel, inklusive Almagel A eller Neo.
 • Almagel för gastrit med låg surhet föreskrivs mindre ofta, eftersom detta läkemedel dessutom neutraliserar den sura miljön. Användning av Almagel A är tillåtet mellan måltiderna, eller 1-1 / 2 timmar före måltiderna.
 • Almagel för atrofisk gastrit ordineras i kombination med andra läkemedel som förhindrar patologiska förändringar i magslemhinnan. Almagel skapar i detta fall en speciell skyddande beläggning för slemhinnan, vilket bidrar till att accelerera läkningen av defekter.
 • Almagel för gastrit och pankreatit ordineras före måltider, så att läkemedlet har tid att agera inte bara i magen utan också längre i matsmältningskanalen. Det är optimalt att ta läkemedlet 30 minuter före huvudmåltiden. Redan påbörjande av en måltid bör du dessutom ta speciella mediciner som underlättar matsmältningen - till exempel Pancreasim, Mezim, Festal, etc. Cirka en timme efter att ha ätit rekommenderas att ta Linex eller Lacton för att återställa matsmältningssystemet. Endast en integrerad metod kommer att bota gastrit och pankreatit samtidigt och effektivt. Viktigt: endast en läkare kan förskriva behandling. Självmedicinera inte.

Släpp formulär

De aktiva ingredienserna som utgör Almagel är aluminiumhydroxid och magnesiumhydroxid. Den första föreningen påverkar pepsinproduktionen. När aluminiumhydroxid och saltsyra kombineras bildas aluminiumklorid och syran neutraliseras. En liknande process finns också när den kombineras med magnesiumhydroxid och bildning av magnesiumklorid. Det senare är nödvändigt för att bibehålla tarmens rörlighet, vilket kan försämras av påverkan av aluminiumklorid.

Almagel finns i specialflaskor med en kapacitet på 170 eller 200 ml.

Förutom Almagel för gastrit kan en annan typ av medicin förskrivas - Almagel A. Detta botemedel har en liknande sammansättning, men det finns en annan ingrediens i det - anestesin. Dess funktion är den snabba lindringen av smärta i magen. Almagel A hjälper även med svår smärta, kan lindra anfall av illamående och kräkningar.

En annan variation av läkemedlet är Almagel Neo. En ytterligare ingrediens i kompositionen är simetikon - ett välkänt verktyg som lätt kan hantera ökad gasbildning i tarmen. Almagel Neo för gastrit föreskrivs när sjukdomen åtföljs av flatulens, förstärkt av produktionen av tarmgaser.

Det finns också en tablettform av medicinen - Almagel T. Varje tablett innehåller 500 mg magaldrat (magnesiumhydroxid med aluminium). Hjälpkomponenter är mannitol, sorbitol, MCC och magnesiumstearat.

Farmakodynamik

Almagel tillhör ett antal antacida - det vill säga, det neutraliserar fria syraföreningar i maghålan, inaktiverar pepsin, vilket orsakar en minskning av utsöndringens smältbarhet. Läkemedlets balanserade sammansättning har en inneslutande, adsorberande egenskap, vilket är mycket viktigt för gastrit. Magslimhinnan får ytterligare skydd på grund av stimulering av prostaglandinproduktion (cytoprotektiv förmåga). Detta förhindrar utveckling av inflammatoriska, erosiva och hemorragiska processer vid användning av irriterande och aggressiva medel - till exempel etanol, icke-steroida antiinflammatoriska eller kortikosteroidläkemedel etc.

Den terapeutiska effekten av Almagel med gastrit observeras efter 3-4 minuter. Effektens varaktighet är annorlunda beroende på magens fullhet:

 • om Almagel togs på tom mage, kan dess effekt pågå upp till 1 timme;
 • om Almagel togs inom en timme efter en måltid, manifesteras dess effekt inom 3 timmar.

Almagel leder inte till sekundär hyperproduktion av magsaft.

Farmakokinetik

Almagel med gastrit har praktiskt taget ingen systemisk effekt eftersom den lämnar kroppen utan absorption i cirkulationssystemet.

Aluminiumhydroxid:

 • det absorberas i små mängder som inte har en kliniskt signifikant effekt och inte förändrar koncentrationen av aluminiumsalter i blodomloppet;
 • distributionen är frånvarande;
 • metabolism är frånvarande;
 • utsöndras i avföring.

Magnesiumhydroxid:

 • magnesiumjoner absorberas i en mängd av högst 10% av den totala dosen som tas utan att det påverkar koncentrationen av magnesium i blodomloppet;
 • distributionen är lokal;
 • metabolism är frånvarande;
 • utsöndras i avföring.

Använd Almagell under graviditet

Frågan om användning av Almagel för gastrit av gravida kvinnor är ganska kontroversiell. Tidigare genomfördes specialundersökningar på gnagare, varför forskare inte hittade teratogena eller andra negativa effekter på fostret. Men kliniska studier med gravida kvinnors deltagande har inte genomförts, så det är omöjligt att säga med säkerhet att läkemedlet är helt säkert.

Baserat på detta kan läkare inte rekommendera användning av Almagel för gastrit hos gravida patienter. Om det finns ett akut behov av att ta läkemedlet utförs behandlingen endast under övervakning av en läkare och inte mer än fem eller sex dagar i rad.

Det finns ingen information om intag av läkemedlets aktiva komponenter i bröstmjölk. Därför är mottagningen av Almagel inte heller välkommen. Drugsbehandling är endast tillåten efter noggrann vägning av möjliga konsekvenser och förväntade fördelar. I denna situation bör emellertid mottagningen inte pågå mer än tre eller fem dagar.

Kontra

Det rekommenderas inte att ta Almagel för gastrit i sådana situationer:

 • med fenomen av överkänslighet mot någon av medicinens huvud- eller hjälpkomponenter;
 • vid allvarligt njursvikt;
 • under graviditet och amning;
 • med Alzheimers sjukdom;
 • med hypofosfatemi;
 • innan barnet fyller 10 år;
 • med fruktosintolerans.

Bieffekter Almagell

Almagel med gastrit kan orsaka svårigheter med tarmrörelser, men denna olägenhet försvinner efter minskad dosering.

Dyspeptiska fenomen i form av illamående, kräkningar, spastisk buksmärta och uppkomsten av en obehaglig eftersmak i munnen noteras sällan. Hos vissa patienter registrerades allergiska processer, en ökning av magnesiumnivån i blodomloppet.

Mot bakgrund av långvarig behandling av gastrit med stora doser av läkemedlet medan oralt bristfälligt intag av fosfor från maten kan utveckla osteomalacia.

Långvarig medicinering bör åtföljas av regelbunden testning och övervakning av den behandlande läkaren. Med otillräcklig njurfunktion kan patienten uppleva humörsvängningar.

Dosering och administrering

Före varje mottagning måste flaskan med Almagel skakas. Därefter fylls en suspension med en sked eller en mätkopp och den nödvändiga dosen tas.

Hur mycket att dricka Almagel för gastrit, doseringen och frekvensen av inresa bestäms av läkaren. Om det inte finns någon möjlighet att besöka en läkare, börjar de ta Almagel enligt följande:

 • barn 10-12 år - 1-2 ml till 4 gånger om dagen;
 • barn under femton - 2-3 ml upp till 4 gånger om dagen;
 • vuxna patienter - 5-10 ml tre eller fyra gånger om dagen.

Det är optimalt att ta Almagel för gastrit ungefär 20-30 minuter före en måltid. Det är viktigt att inte göra någon fysisk ansträngning efter att ha tagit läkemedlet: det är bättre att ligga på din sida tills produkten fungerar.

I genomsnitt är medicineringens varaktighet 2-3 veckor, men kan fortsätta upp till 3 månader, enligt läkares bedömning.

Ansökan för barn

Läkare rekommenderar inte att behandla gastrit med Almagel-medicinen för barn under 10 år. Om behovet av en sådan behandling är motiverat utförs det försiktigt under övervakning av den behandlande läkaren under en kort tid (3-6 dagar).

Överdos

En enstaka tillfällig användning av en stor mängd Almagel åtföljs vanligtvis inte av några allvarliga symtom. I vissa fall utvecklas förstoppning, uppblåsthet och en smak av metall i munhålan.

Om en överdos av gastrit sker konstant, är utvecklingen av sådana tillstånd möjlig:

 • nefrocalcinos syndrom (diffus avsättning av kalciumsalter i njurstrukturer);
 • svårigheter med tarmrörelser;
 • gipermagniemiya;
 • lätt dåsighet.

I vissa fall finns det manifestationer av metabolisk alkalos:

 • humörsvängningar;
 • upp- och nedgångar av mental aktivitet;
 • muskelbedömning, myalgi;
 • känsla av trötthet, kort humör;
 • förändring i smak.

Om man misstänker en överdos är det nödvändigt att säkerställa att läkemedlet snabbt tas bort från kroppen: skölj magen, framkalla kräkning, ta ett sorberande läkemedel.

Interaktioner med andra droger

Almagel för gastrit rekommenderas inte att det tas med andra läkemedel, eftersom det försämrar deras absorption och därmed nivåer deras terapeutiska effekt. Det är optimalt att ta andra läkemedel två timmar innan du tar Almagel, eller två timmar efter det. Läkemedlets förmåga att neutralisera syra i magen kan påverka effektiviteten hos de flesta läkemedel om de tas tillsammans.

Du kan inte kombinera ett läkemedel och några tabletter och kapslar med en enterisk beläggning. En sådan kombination kan leda till förstörelse av detta membran, till irritation av magväggarna och slemhinnan i tolvfingertarmen.

Mot bakgrund av att du tar Almagel, kan du inte göra tester för att bestämma surheten i magsaften. Det är också olämpligt att bestämma nivån av gastrin och fosfor i serum, att studera pH i serum och urinvätska.

Förvaringsförhållanden

Almagel kräver inte specifika lagringsförhållanden. Det placeras på en plats skyddad från direkt ljus och värme, otillgänglig för barn och mentalt otillräckliga människor. Förvara produkten under temperaturförhållanden från +10 till + 25 ° C. Det är inte nödvändigt att sätta Almagel i kylen, men det är förbjudet i frysen (produkten förlorar sina läkande egenskaper).

Hållbarhetstid

Almagel förvaras i två år och kasseras om det utgångsdatum som anges på förpackningen löper ut.

Analoger

De fullständiga analogerna av läkemedlet Almagel i dess aktiva sammansättning är följande läkemedel:

 • Altatsid;
 • Adzhiflyuks;
 • Maaloks.

En liknande, men mer utökad komposition ägs av andra läkemedel:

 • Stödja sig själva;
 • RIOPAN;
 • Gastal .

Byt ut läkemedlet med analoger först efter att ha konsulterat en läkare. Detta är särskilt viktigt om behandling ordineras till en gravid eller ammande kvinna eller barn. Det rekommenderas inte att ersätta vissa läkemedel med andra på egen hand.

Vilket är bättre: Almagel eller Maalox för gastrit?

Många frågor uppstår ibland om att ersätta läkemedel med sina fullständiga motsvarigheter. Till exempel är Almagel och Maalox två nästan lika antacider av aluminium-magnesium, vars verkan är baserad på samma aktiva ingredienser. Men som praxis visar finns det fortfarande vissa skillnader:

 • läkemedlets aktiva sammansättning är densamma, men förhållandet mellan antalet ingredienser är olika;
 • Maalox kännetecknas av en mindre lista över biverkningar och kontraindikationer;
 • Maalox orsakar inte långvarig förstoppning, eftersom det praktiskt taget inte har någon effekt på kvaliteten på tarmens rörlighet;
 • ytterligare komponenter som presenteras som en del av det ena och det andra sättet är olika;
 • handlingen av Maalox är snabbare och längre, till skillnad från Almagel;
 • Almagel finns i flera versioner (vanliga Almagel, Almagel Neo och Almagel A), som skiljer det från Maalox;
 • Maalox har en lång hållbarhetstid (upp till tre år);
 • Almagel rekommenderas inte för barn under 10 år, och Maalox föreskrivs endast från 15 års ålder.

Det är svårt att säga vilket läkemedel man vill föredra. Läkaren bör svara på denna fråga mer rimligt. När man väljer ett botemedel beaktas inte bara de enskilda egenskaperna hos patientens kropp utan också indikationer och kontraindikationer.

Recensioner

För de flesta patienter med gastrit har Almagel blivit det valda läkemedlet - både för att förebygga förvärringar och för att eliminera dem. Enligt många recensioner lindrar detta läkemedel effektivt de kliniska tecknen på sjukdomen med övervägande av smärta och ökad gasbildning. Ihållande åtgärder upptäcks redan den andra eller tredje behandlingsdagen. Efter att ha tagit läkemedlet fyra gånger bibehålls en tillräcklig neutralisering av den sura miljön med ett pH i magen i intervallet 3,0-4,9 under hela behandlingsperioden.

Den enda nackdelen med medicinen är att användare kallar en sådan biverkning som förstoppning. Som klinisk praxis visar uppträder emellertid svårigheter med tarmrörelser efter regelbunden administrering av läkemedlet under 10-14 dagar. Korta behandlingskurser orsakar sällan denna komplikation.

Almagel för gastrit anses vara ett av de säkraste sätten, vilket gör det möjligt att förskriva patienter i olika åldersgrupper. Under graviditet tillåts dess användning under tre dagar under medicinsk övervakning. Almagel är lätt att ta, eftersom den har en trevlig citrussmak. Dessutom är läkemedlet prisvärt, till skillnad från andra läkemedel med liknande effekt.

Farmakologisk grupp

Антациды в комбинациях

Farmaceutisk effekt

Адсорбирующие препараты
Антацидные препараты

Uppmärksamhet!

För att förenkla uppfattningen av information, är denna instruktion för användning av läkemedlet "Almagel för gastrit" översatt och presenterat i en speciell form på grundval av officiella instruktioner för medicinsk användning av läkemedlet. Före användning läs anteckningen som kom direkt till medicinen.

Beskrivning tillhandahålls för informationsändamål och är inte en guide till självläkning. Behovet av detta läkemedel, syftet med behandlingsregimen, metoder och dos av läkemedlet bestäms enbart av den behandlande läkaren. Självmedicinering är farlig för din hälsa.

ILive-portalen ger inte medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling.
Informationen som publiceras på portalen är endast referens och bör inte användas utan att konsultera en specialist.
Läs noggrant regler och policy på webbplatsen. Du kan också kontakta oss!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alla rättigheter förbehållna.