Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Antibiotika för rotavirus: vilka som ska bli bättre?

Medicinsk expert av artikeln

Internist infektionssjukdom
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 11.04.2020

Rotavirusinfektion är en infektionssjukdom som orsakar diarré och symtomen på andningssjukdomar i början. Dess namn berodde på sitt utseende - hjulen (så översatt från latinska rota). I världen 25 miljoner. Fall av infektion, varav 2 till 4% resulterar i dödsfall. Utbrott av sjukdomen uppträder både episodiskt och massivt. Särskilt ofta uppstår de på platser där folk samlas: daghem, skolor. Epidemierna är tydligt säsongsbundna, deras frekvens och massökning i vintermånaderna. Infektionen överförs via fekal-oral route. För patologi karakteristiska inkubationstiden varar i upp till 5 dagar, en akut period av veckor eller mer med kräkningar, diarré, feber, rodnad i halsen och smärta vid sväljning, rinnande näsa, och några dagars återhämtning. Hur behandlas denna patologi och är antibiotika som används för rotavirusinfektion?

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Indikationer Antibiotika för rotavirus

Enligt rekommendationerna från Världshälsoorganisationen utförs inte behandling av rotavirusinfektion med antibiotika. Deras åtgärder är inriktade på förstörelse av bakterier, inte virus. Detta framhävs i hans video och trycksaker av den berömda läkaren Komarovsky. Vad är indikationerna på användningen av antibiotika vid tarminfektion? Antibiotika ska ordineras av tre skäl:

 • fragment av blod i avföringen;
 • Kolera eller misstanke om det;
 • Diarré som inte stannar längre än 10 dagar.

Kanske en annan anledning till att antibiotika förskrivs är kopplingen av en bakterieinfektion, bekräftad av laboratorietester. I en annan situation bör behandling med antibiotika betraktas som återförsäkring av läkaren och ovillighet att ta ansvar för patienten eller inkompetens.

trusted-source[5], [6], [7], [8]

Släpp formulär

Antibiotika är substanser som antingen existerar i naturen eller tillverkas konstgjort och hämmar den väsentliga aktiviteten hos patogener av infektionssjukdomar genom olika mekanismer för verkan på dem. Det finns olika doseringsformer. Vid behandling av tarminfektion, såsom tabletter, siraper, suspensioner, lösningar eller pulver är acceptabla. Var och en av dem har sina fördelar och nackdelar. Så, för vuxna, används piller, siraper och suspensioner är mer lämpliga för barn. Lösningar har 100% biotillgänglighet och snabb exponering, men introduktionen har en smärtsam känsla.

Namn

Om antibiotika måste användas för att behandla rotavirusinfektion, används ett brett utbud av läkemedel. Sådana medel inkluderar penicilliner, makrolider, etc. Här är några namn:

 • enterofuril (dess synonymer är ercefuril, diastat) - antidiarrheal agent, aktiv substans nifuroxazid, finns i tabletter, kapslar, suspensioner;
 • Loraxon (cefrioxon) - tillverkas på basis av cefrioxon, som tillhör tredje generationens antibiotika. Det säljs i pulver, en injektionsflaska innehålls innan injektionen späds med en lösning för injektioner eller novokain (0,25-0,5%). Injektionen utförs intramuskulärt eller intravenöst;
 • makropen - refererar till makrolider, tillverkas på basis av midekamycin. Det finns tabletter och granuler för framställning av en suspension. Det används ofta som backupalternativ, när andra antibiotika inte har någon effekt.

Beslutet att använda antibiotika vid rotavirusinfektion hos barn tas endast av barnläkaren. Den mest acceptabla formen för dem - suspensioner och siraper. De är trevliga att smaka på grund av smaksättningstillsatser, så barnet är lättare att övertyga om att ta medicinen.

Antibiotika för rotavirusinfektion hos vuxna kan vara i någon av de befintliga formerna, men det effektivaste är injektionen, särskilt eftersom vuxna kan uthärda den fysiska smärtan som åtföljs av injektioner.

trusted-source[9], [10], [11]

Farmakodynamik

Farmakodynamik för antibiotika är baserad på olika handlingsprinciper, och vid tilldelning av detta eller det läkemedlet är det därför nödvändigt att få resultaten av laboratorieundersökningar. Således kan enterofuril, beroende på dosen, ha både bakteriocid och bakteriostatisk effekt. Höga doser av läkemedlet förstör först mikroorganismen, i det andra saktar de ner tillväxten och reproduktionen. Det kan också aktivera immunsystemet, orsakar inte uppkomsten av dysbios.

Loraxon förstör väggarna i cellmembranet hos bakterien, har en antibakteriell effekt på både gram-positiva och gram-negativa organismer.

Makroben är det minst giftiga antibiotikumet, mekanismen för dess verkan är baserad på kränkning av proteinsyntes av ribosom hos en mikrobiell cell. Det är en bakteriostatisk, men i en stor dos är de bakteriedödande. Dessutom har makrolider, till vilken makropen hör, immunmodulerande och antiinflammatorisk aktivitet.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16]

Farmakokinetik

Farmakokinetiken för olika antibiotika har sin egen. Av de aktuella läkemedlen absorberas enterofuril inte i matsmältningssystemet. Den högsta koncentrationen av den aktiva substansen uppstår i tarmarna, kommer ut med avföring.

Loraxon vid administrering till en ven är maximalt koncentrerad i blodplasman efter 5-10 minuter, subkutant - efter 30-45. Halva referensperioden från kroppen är 8 timmar. Den aktiva komponenten av cetriaxon släpps oförändrad genom njurarna (50-60%), resten - med galla.

Makrofen absorberas helt från matsmältningssystemet, det utsöndras av levern.

trusted-source[17], [18], [19], [20]

Använd Antibiotika för rotavirus under graviditet

Om det är nödvändigt att tillgripa antibiotika för gravida kvinnor, ska läkaren utvärdera om de förväntade fördelarna för kvinnan kommer att vara möjliga risker för det framtida barnet. Till exempel finns det inga uppgifter om de skadliga effekterna av enterofuril eller makroskum på fostret, så specialisten bör fatta beslutet. Loraxon rekommenderas inte för kvinnor under graviditetens första trimester.

Kontra

Kontraindikation för användning är den individuella intoleransen hos komponenterna i antibiotika. Enterofuril gäller inte för små barn upp till en månad av livet, och antibiotika kapslar är inte föreskrivna till 7 år. Loraxon är kontraindicerat till patienter med samtidig nedsatt njur- och leverinsufficiens, makropen - med allvarligt njursvikt.

trusted-source[21]

Bieffekter Antibiotika för rotavirus

Olika antibiotika kan orsaka biverkningar, beroende på verkningsmekanismen för patogena mikroorganismer. Så tolereras enterofuril väl av patienter. Enstaka fall av nässelfeber är kända. Loraxon har många fler biverkningar. Dessa är yrsel, huvudvärk, illamående, kräkningar, magont, förstoppning eller tarmskador, kolit. Injektionerna är smärtsamma, abscesser är möjliga vid punkteringsställen. Macropen kan orsaka allergisk reaktion, illamående, kräkningar, aptitlöshet.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26], [27]

Dosering och administrering

Dosering och administrering är följande:

Enterofuril - barn från en månad till 7 ger en halv måttsked av suspensionen 2-3 gånger om dagen; från 7 månader till 2 år - samma med en frekvens av 4 gånger; från två till 7 år - en sked (200 mg) tre gånger om dagen; efter 7 år och vuxna - en kapsel eller sked, men 4 gånger, dela genom lika stora tidsintervaller.

När dosering av Loraxon tar hänsyn till sjukdomens allvar, ålder, vikt. Därför är syftet med läkemedlet individuellt men bör inte överstiga 20-75 mg per kg vikt två gånger om dagen för barn under 12 år, efter denna ålder - 1 gång endast en gång.

Macropen är ordinerat för barn som väger upp till 30 kg i suspension, vuxna och barn, vars vikt överstiger denna siffra, i tabletter (1 stycke tre gånger om dagen). Suspensionens dos beräknas enligt barnets vikt och ges två gånger om dagen av:

 • upp till 5 kg - 3,75 ml;
 • 5-10 kg - 7,5 ml;
 • 10-15 kg - 10 ml;
 • 15-20 kg - 15 ml;
 • 20-30 kg - 22,5 ml.

Suspensionen bereds genom tillsats av 100 ml vatten till innehållet i flaskan. Behandlingsförloppet är i genomsnitt 1-1,5 veckor, om nödvändigt, förlängt till 14 dagar.

trusted-source[28], [29], [30], [31]

Överdos

En överdos av antibiotika kan orsaka de biverkningar som instruktionen varnar. Således, med införandet av stora doser av Loraxon kan konvulsioner, encefalopati och jämn koma förekomma, och användningen av makropen i mängder som överskrider normen åtföljs av illamående och kräkningar.

trusted-source[32], [33], [34], [35], [36], [37]

Interaktioner med andra droger

På interaktionen mellan antibiotika och andra läkemedel som är kända för att de inte är kompatibla med enterosorbenter, är tk. Detta minskar deras effektivitet. Enterofuril rekommenderas inte för gemensamt bruk med droger som innehåller etylalkohol. Parallell administrering av Loraxon och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel kan leda till blödning. Det används inte heller tillsammans med loopdiuretika och används inte i en spruta med andra antibiotika. Intaget av makroskum bör spädas i tid med karbamazepin - antiepileptiskt och antidepressivt läkemedel, läkemedel baserade på ergot, som används, främst inom gynekologi. Under behandling med cyklosparin (används vid transplantation) och warfarin (med trombos och tromboembolism) ges makropen inte.

trusted-source[38], [39], [40], [41], [42], [43]

Förvaringsförhållanden

Förvaringsförhållandena är standard för alla läkemedel: torr, mörk plats vid en temperatur som inte överstiger + 25 ° C, utom räckhåll för barn. Flytande former fryser inte.

trusted-source[44], [45], [46], [47], [48], [49], [50]

Hållbarhetstid

Holdbarheten hos enterofuril i kapslar är 5 år, i suspension - 3 år. Loraxon och Macropen hålls i 3 år.

trusted-source[51], [52], [53], [54], [55], [56]

Farmakologisk grupp

Антибактериальные средства для системного применения

Farmaceutisk effekt

Антибактериальные широкого спектра действия препараты

Uppmärksamhet!

För att förenkla uppfattningen av information, är denna instruktion för användning av läkemedlet "Antibiotika för rotavirus: vilka som ska bli bättre?" översatt och presenterat i en speciell form på grundval av officiella instruktioner för medicinsk användning av läkemedlet. Före användning läs anteckningen som kom direkt till medicinen.

Beskrivning tillhandahålls för informationsändamål och är inte en guide till självläkning. Behovet av detta läkemedel, syftet med behandlingsregimen, metoder och dos av läkemedlet bestäms enbart av den behandlande läkaren. Självmedicinering är farlig för din hälsa.

ILive-portalen ger inte medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling.
Informationen som publiceras på portalen är endast referens och bör inte användas utan att konsultera en specialist.
Läs noggrant regler och policy på webbplatsen. Du kan också kontakta oss!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alla rättigheter förbehållna.