^

Hälsa

A
A
A

Behandling av rickets

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Mål av rickets behandling

  • Eliminering av D-vitaminbrist.
  • Normalisering av fosfor-kalciummetabolism.
  • Likvidation av acidos.
  • Förstärkning av processerna för bildning av benvävnad.
  • Korrigering av metaboliska störningar.

Icke-läkemedelsbehandling av rickets

Rationell näring med rickets

Optimalt är amning, eftersom kalcium och fosfor i mäns mjölk ingår i optimalt förhållande för absorption. För blandad eller artificiell utfodring av ricketspatienter använder barn anpassade blandningar innehållande förebyggande doser av vitamin D (400 IE per liter) och ett komplex av andra vitaminer. Det rekommenderas att använda fermenterade mjölkblandningar (NAN-jäst mjölk, ASU-1-jäst mjölk) i en mängd av 1 / 2-1 / 3 av den dagliga volymen. Det är väldigt viktigt att i god tid introduceras i kosten av frukt och grönsaksjuicer, grönsaksbuljonger, äggula av kycklingägg, stallost, kompletterande livsmedel. Som den första kompletterande maten rekommenderas starkt vegetabilisk puree, som introduceras från 4-4,5 månader. Den andra locket - gröt på en grönsaksbuljong eller med tillsats av grönsaker och frukter. Från 5 månader är det lämpligt att utse en lever i form av en souffel, från 6-6,5 månader - malet kött.

Kontroll av barnets kost utförs med hjälp av regelbundna (1-2 gånger per vecka) beräkning av näring med efterföljande korrigering. Om barnet ammar bör man uppmärksamma moderens kost.

Kalcium i mat

Produkt, 100 g

Kalsiumhalt, mg

Produkt, 100 g

Kalsiumhalt, mg

Mjölk

120

Kål

60

Sur grädde

100

Sallad

83

Yoghurt

120

Grön lök

60

Stuga ost

150

Gröna bönor

40

Ost (hårt)

600

Olivgröna

77

Ost (smält)

300

Apelsiner

35

ägg

55

Torkade äpplen

45

Brödvit

30

Fikon

57

Bröd, svart

60

Torkade

170

Kokt fisk

30

Russin

56

Biff

30

Mandlar

254

Fisk, torkad (med ben)

3000

Jordnötter

70

-

-

Sesamfrö

1150

Regim

Organiseringen av barnets korrekta ordning ger tillräcklig vila, eliminering av olika stimuli (starkt ljus, buller etc.). Det är nödvändigt att stanna i frisk luft (> 2-3 timmar dagligen), regelbunden luftning av vardagsrummet.

Massage och fysioterapi övningar för rickets

Två veckor efter starten av läkemedelsbehandling omfattar den komplexa behandlingen träningsterapi och massage i 1,5-2 månader, vilket bidrar till en snabb återhämtning av muskelton och förhindrar brott mot hållning och utveckling av plattfot.

Balneoterapi

Applicera efter slutet av läkemedelsbehandling.

Barrträd är ordinerat till exklusiva barn (beräkna 1 tsk flytande extrakt per 10 liter vatten, temperatur 45 ° С) dagligen. Kursen består av 10-15 procedurer som varar 8-10 minuter.

Saltbad rekommenderas för tröga, inaktiva barn med muskelhypotoni (beräkna 2 matskedar salt eller salt per 10 liter vatten, kursen består av 8-10 procedurer i 3-5 minuter). De noterar intensifieringen av metaboliska processer, ökad syreförbrukning och utsläpp av koldioxid. Efter badning tvättas barnet med varmt sötvatten.

Kurser för balneoterapi utförs 2-3 gånger om året.

Läkemedelsbehandling av rickets

Tilldela en vattenhaltig (aquadetrim) eller oljig (viganthol) lösning av cholecalciferol i en dos av 2500-5000 ME under kurser om 30-45 dagar. Oljiga lösningar absorberas sämre, deras effekt är mindre förlängd.

I närvaro av akuta akuta sjukdomar hos patienter med rickets (ARVI, lunginflammation) ska intaget av D-vitamin suspenderas under feberperioden (vanligtvis 2-3 dagar). Efter normalisering av temperaturen bör behandlingen fortsättas.

Efter avslutad behandling föreskrivs ett förebyggande intag av vitamin D 3 i en dos på 200-400 IE från oktober till april i 2-2,5 år.

Hos barn äldre än ett år kan du använda beredningar av fiskolja.

Preparat vitamin D administreras i kombination med B-vitaminer (B g B 2, B 6 ), C, A och E. En särskilt viktig kombination med vitaminer B 2 och C, eftersom effekten av brist på vitamin D-behandling inte kunde utföras.

För normalisering av funktionen av bisköldkörtlarna och minska svårighetsgraden av symptom på autonoma i komplex behandling av rakitis läkemedel innefattar kalium och magnesium (* Pananginum. Asparkam *) hastigheten för 10 mg / kg kroppsvikt per dag i 3-4 veckor.

För att stimulera metaboliska processer, förbättra vikt- och höjdindex, eliminera muskelhypotension, föreskriv kaliumorotat vid 10-20 mg / kg per dag, karnitin 2-3 droppar en gång om dagen i 1-3 månader.

Barn som är i naturlig ålder och för tidigt rekommenderas 2-3 veckor av kalciumbehandling, vars dos beror på ålder, svårighetsgrad av ben och metaboliska störningar. I tabell. 11-6 visar kalciumhalten i olika preparat. För korrigering av fosformetabolism används kalciumglycerofosfat eller osteogenon * (178 mg kalcium och 82 mg fosfor i en tablett) i 3-4 veckor.

Kalsiumhalt i olika preparat

Kalciumberedningar

Kalciumhalt, mg / g salt

Kalciumkarbonat

400

Trebasbaserat kalciumfosfat

400

Kalciumfosfatdibasyraanhydrat

290

Kalciumklorid

270

Kalciumfosfatdibasisk dihydrat

230

Kalciumcitrat

211

Kalciumglycerofosfat

191

Kalciumlaktat

130

Kalciumglukonat

90

För att förbättra absorptionen av kalcium- och fosforsalter i tarmarna, använd en citratblandning (citronsyra 2,1 g, natriumcitrat 3,5 g destillerat vatten 100 ml) i 10-12 dagar för 1 tsk. 3 gånger om dagen. Citronsyra hjälper till att upprätthålla en surreaktion i tarmarna, bildar ett lösligt och lätt smältbart komplex av kalciumcitrat.

Under behandling med D-vitamin utförs ett Sulkovich-prov periodiskt, vilket bestämmer utskiljningen av kalcium i urinen, och utvärderar också kalciumhalten i blodplasma för snabb upptäckt av hyperkalcemi.

Indikationer för sjukhusvistelse

Svåra former av rakit uppträder i missgynnade bakgrund (för tidigt födda barn som har somatisk dekompenserad sjukdom) samt behovet av differentialdiagnos av sjukdoms rakitis i ineffektivitet standardterapi.

Klinisk undersökning

Barn som har drabbats av rickets i 1: a graden observeras av barnläkare upp till 2 år, och de som har drabbats av II-III grader - i 3 år. Alla barn är föremål för kvartalsundersökning.

Enligt vittnesmål av en barnläkare kan ordinera en biokemisk analys blod (bestämning av kalcium, fosfor och alkalisk fosfatas), densitometri eller radiografi av ben, ge råd till barn har en ortoped.

Rickets är inte kontraindikation för förebyggande vaccinationer. Efter avslutad behandling med D-vitamin kan barnet vaccineras.

Utsikterna

Vid snabb diagnos och behandling av icke-allvarliga former av rickets är prognosen för liv och hälsa gynnsam. Vid allvarlig sjukdomsprogression och en återkommande process är prognosen för hälsan relativt fördelaktig, eftersom grova kränkningar av muskuloskeletala systemet kan upprätthållas, vilket kräver observation och behandling i den ortopediska kirurgen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.