^

Hälsa

Datortomografi i hjärnan

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 20.11.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

CT eller röntgen CT, är den första metoden för intravital bildbehandling av hjärnstrukturen (i den engelska litteraturen kallas denna metod ofta "datoraxial tomografi"). Beräknade tomografi av hjärnan bygger på en röntgenstudie med datoriserad analys av resultaten, vilket gör det möjligt att upptäcka subtila skillnader i absorption av röntgenstrålar i olika (normala och förändrade) hjärnvävnader. Med hjälp av datorgrafik erhålls lagrade bilder av "skivor" i hjärnan (3-10 mm tjocka).

Många CT-studier av hjärnan utförs utan införande av ett kontrastmedel. Till exempel, i differentialdiagnosen av intrakraniella blödningar och stroke hos patienter med akuta neurologiska störningar krävs inte införande av kontrastmedel. Det är emellertid nödvändigt att upptäcka en kränkning av blod-hjärnbarriären (BBB) som observeras i tumörer, metastaser och inflammatoriska processer.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Syftet med dator tomografi i hjärnan

Syftet hjärnan CT - identifiera, och bestämning av form, storlek och lokalisering av olika hjärn lesioner [posttraumatiskt, atrofisk, ischemisk foci (en dag) och Hemorragisk (första timmarna) av stroke, meningiom och gliatumörer] förskjutning av hjärnstrukturer, svårighetsgraden hjärnödem, tillstånd likvorosoderzhaschih mellanslag för att undvika eventuella "organiska" orsakerna till psykopatologi.

Indikationer för hjärnans datortomografi

Indikationer för hjärnan CT: misstanke för närvaron av "organiska" psykopatologi skäl (tillgänglighet av atrofisk, degenerativ eller demyeliniserande process, epileptiska fokus, cerebrovaskulära olyckor, hjärntumör).

  • Diagnos av hjärnskador i neuroinfektioner.
  • Differentiell diagnos av neuroinfections med volymetriska processer i hjärnan.
  • Övervaka effekten av behandling för encefalit, toxoplasmos, hjärntumörer.

Hur utförs hjärnans CT?

När CT i hjärnan utförs ligger patienten på ett exakt placerat bord. Genom successiv gradvis förskjutning av patientens kropp utförs en serie röntgenbilder med hjälp av roterande källor anordnade runt varandra (röntgenrör) och en röntgendetektor. 

För att förbättra visualiseringen av hjärnskador som förknippas med försämrad blod-hjärnbarriären (nyligen stroke, växande tumörer, smittsamma och inflammatoriska processer), används vid RT administreras in i blodomloppet joderade röntgenkontrastmedel.

Metod för datortomografi av huvudet

Alternativa metoder

MR kan användas som ett alternativ till att leda CT i hjärnan . Delvis ersätta CT, men med mindre information kan Echo.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Kontraindikationer till datorns tomografi i hjärnan

Allergiska reaktioner mot jod eller kontrastmedel, graviditetens trimester, efter införandet av en jodhaltig lösning kan ha en skadlig effekt på fostret.

  • omöjligheten att behålla patientens rörlösa hållning under studien;
  • närvaro i patientens skalle av främmande föremål (ben- eller metallfragment, kulor, etc.);
  • tidigare höga totala doser av joniserande strålning mottagen av patienten; risk för allergiska reaktioner hos patienten till radioaktiva material (om nödvändigt kontrasterande).

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31]

Tolkning av resultat

Den psykiatrisk klinik tillsammans med visualisering atrofisk hjärnskador i "organisk" metod för mentala störningar i hjärnan datortomografi avslöjade ett antal funktioner av strukturella avvikelser i schizofreni och vissa andra "funktionella" störning. Till exempel, schizofrenipatienter ofta avslöja förlängnings lateral och tredje hjämventrikeln (som kombineras med närvaron av "negativa" symptom och det värsta effektivitet neuroleptisk terapi), närvaron av atrofi cerebellum och mer uttalad destruktion prefrontala cortex i förhållande till andra kortikala områden, öka volymen eller partiell atrofi corpus callosum, en morfologisk hjärna asymmetri med en dominans av den högra hjärnhalvan, som inte noteras i andra psykiatriska patienter och friska försökspersoner.

Faktorer som påverkar resultatet

En viss begränsning av hjärnans CT är en svag separation av hjärnans grå och vita substans på grund av de nära absorptionskoefficienterna för röntgenstrålning av dessa vävnader. Om det finns främmande föremål (ben eller metallfragment, kulor, etc.) i skallen, ger de kraftfulla "skuggor" och snedvridningar på CT-bilderna. Dessutom, när CT utförs (liksom alla andra neuroimaging metoder), ska patienten bibehålla en fast hållning i en tillräckligt lång tid. Därför måste rastlösa psykiatriska patienter (särskilt unga barn) använda generell anestesi när de utför hjärnans CT. Det är viktigt att jämföra CT diagnostiska uppgifter och risken för komplikationer av anestesi.

trusted-source[32], [33], [34], [35], [36], [37], [38], [39], [40], [41], [42]

Komplikationer

Begränsningar metod inkluderar hjärna CT röntgenexponering, med jämförbara doser av doser som vid kraniell radiografi eller fluorografi, såväl som problem som är förknippade med användningen av kontrastmedel (nödvändigheten av intravenösa injektioner och risken för allergiska reaktioner mot joderade preparat).

trusted-source[43], [44], [45], [46], [47], [48], [49], [50], [51], [52], [53]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.