^

Hälsa

A
A
A

Diagnos av hudklåda

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

I differentialdiagnos av klåda bör noteras att mastocytos, pemfigoid eller dermatos herpetiformis Duhring början kan verka klåda till kliniskt frisk hud och talg bildning minskning i huden hos patienter med knappt mottaglig för objektifiering.

I de fall där det är omöjligt att relatera kliar till någon dermatologisk sjukdom, bör man söka andra orsaker. Allmänt klåda, i avsaknad av en primär hudsjukdom, kan vara ett viktigt tecken på en inre sjukdom: uremisk klåda (njursjukdom); Cholestatisk klåda (mekanisk gulsot, kolestatisk hepatit, primär biliär cirros); endokrinopatisk klåda (diabetes mellitus, klåda); paranoplastisk klåda (Hodgkins sjukdom, visceral karcinom); neurogen pruritus (neurologiska sjukdomar); psykogen klåda (psykisk sjukdom); drog klåda (tar vissa mediciner).

När man undersöker patientens kropp med klagomål på klåda, bör den ytterligare särskilja mellan klåda och hudfel och utan dem. Men innan den drog slutsatsen att det inte finns någon hud manifestationer, är det nödvändigt att genomföra den mest grundliga undersökningen av patientens kropp, från fötterna upp till huden i hårbotten, inklusive näshålan och den yttre hörselgången, anus området, pungen och vulva samt naglar och interdigitala utrymmen. Och först när alla dessa kroppsdelar är oförändrade talar vi om klåda utan hudförebygganden. Därefter bör du vara uppmärksam på om det finns en ökning i lymfkörtlarna, mjälten eller Exoftalmus symptom på diabetes och, naturligtvis, xeros.

En riktig bedömning av klåda är den svåraste uppgiften, vilket kräver noggrann undersökning av patienten. Detaljerad samling av anamnesis om tidpunkten för utbrott, kurs och intensitet av klåda är obligatorisk. Det bör alltid intervjuas om följande egenskaper hos klåda: generaliserad - lokaliserad; kontinuerlig - paroxysmal; progredient - fading; beroende på temperatur, situation, tid på dygnet.

Det bör fastställas huruvida klåden provocerar eller förstärker sådana faktorer som vatten, värme, torrhet eller fuktighet, fysisk stress, kyla av huden. Fråga alltid om att vistas i tropikerna, kontakta djur, ta läkemedel, och äta vanor och favoritsaker (färgämnen, tillsatser, konserveringsmedel). Noggrann anamnesis om atopi, såväl som yrke, social status, upp till sexuellt liv, bör också vara närvarande. Även om man inte undersöker patientens hud, kan den enkla frågan om andra familjemedlemmar eller partner lider av klåda redan indikera en infektiös genesis. Klåda, som lugnar sig med att somna, leder inte till sömnstörningar och ökar markant i intensitet vid stigande, vilket indikerar en belastning som kan vara psykiskt orsakad. Klåda, som inte tillåter att patienterna somnar, eller på grund av vilka de vaknar på natten, är troligen orsakad av en systemisk sjukdom. Olika hudsjukdomar kännetecknas av kontinuerlig klåda, såsom atopisk dermatit, där endast sömnen som kommer från utmattning "täcker upp" attacker av klåda. Nattsvett och subfebrila temperaturer i samband med klåda är nästan patognomoniska för Hodgkins sjukdom och provoceras ofta av en kvällsdrink av alkohol. Dessa få exempel skärp läkarens uppmärksamhet på den korrekta formuleringen av frågor i samlingen av anamnese hos en patient med klåda, speciellt utan typiska hudutslag.

Anamnes av sjukdomen med hud klåda

 • Början (skarp, gradvis)
 • Flödet (kontinuerlig, intermittent)
 • Karaktär (sömnad, bränning)
 • Varaktighet (dagar, månader)
 • Tid (cyklisk, under dagen, på natten)
 • Graden av lidande (påverkan på vardagen)
 • Lokalisering (generaliserad, begränsad)
 • De provokerande faktorerna (vatten, temperatur, friktion)
 • Mottagning av läkemedel
 • Miljöfaktorer (yrke, hygien, husdjur)
 • Psykotraumatiska situationer under senare tid
 • Allergier, atopi
 • Anamnese av resor (affärsställen, vila)
 • Sexuell historia
 • Tidigare terapi

Klåda är sällan kontinuerlig. Ibland beror det på temperaturändringen, till exempel när du kommer in i ett varmt rum efter en vistelse i den kalla luften. Klåda kan uppstå i form av kriser under dagen, men oftare intensifieras det på natten. Med vissa dermatoser (till exempel en enkel substräng av prurigo) kammar begränsad inflammation i huden tills blodet löper, bara då stannar klåset. Ofta med eksem, klåda är värre med kammar och recedes när patienten är utarmad efter repor. En kliar är känd, frånvarande under dagen och återupplivas på natten: en typisk anamnese för skabb.

Definitionen av en klåda av en oklar genesis är ett stort problem med en differentialdiagnos. Det är på senare tid att man bör tänka på samtidig sjukdom som kan ge upphov till klåda (ålderssebostas i kombination med hormonella störningar, undernäring eller maligna tumörer). I praktiken är det lämpligt att utföra provbehandling lokaliserad med ostörbara fettbaserade salvor. Ibland är det svårt att skilja de sekundära effekterna av klåda på huden från primära dermatoserna. Effekten av långvarig klåda på patientens psyke, vilket orsakar långvarig sömnlöshet eller neurastheni, bör inte leda till en felaktig diagnos av en psykisk sjukdom. Det är viktigt att fastställa om patienten har lymfadenopati eller hepatosplenomegali eftersom lymfom kan åtföljs av klåda. Klåda utan utslag på huden tjänar ibland som en indikator på HIV-infektion, ofta åtföljd av en candidiasis i munhålan och lymfadenopati. Ibland, när man undersöker huden, ses felaktiga utslag som orsak till klåda, men de representerar faktiskt sitt resultat.

Följande hjälpmedel bidrar till att göra en diagnos av hud kliar: ett förstoringsglas (kanske ett mikroskop), glaslinjen, ett par små tänger, ett verktyg med en trubbig ände (spatel), en prob, en liten anatomiska pincetter. Förutom en visuell undersökning behöver läkaren sin känsla av beröring (palpation, allmän undersökning) och i vissa fall - hans nagel. Före den kliniska undersökningen ska patientens historia samlas in så mycket som möjligt. För undersökningen uppmanas patienten att helt klä av sig. När det gäller kliande tillstånd är det viktigt att kontrollera varje centimeter av patientens hud, även om han förnekar närvaron av synliga hudskador.

Förutom att samla anamnese och fysisk undersökning, bör ett målmedvetet individuellt granskningsprogram genomföras, eftersom pruritus kan föregå manifestationen av en systemisk sjukdom. Patienterna bör noggrant övervakas i framtiden.

Minimilaboratorieprogram för att fastställa möjliga orsaker till klåda i frånvaro av typiska manifestationer av en dermatos bör innehålla, utöver bestämning av inflammationsparametrar (erytrocytsedimentationshastighet och C-reaktivt protein), differentialblodbilden med antalet eosinofiler och blodplättar, för transaminaser alkaliskt fosfatas och bilirubin, och även transferrin och järn, karbamid och kreatinin, urinsyra och socker, kalcium och fosfat. Studiet av hormoner, sköldkörtel och bisköldkörtlar, total IgE-nivå i samband med bevis på tarm parasitosis avsluta programmet.

Patientundersökningsplan med hudpruritus

 • Allmän undersökning (temperatur, svettning, trötthet, viktminskning)
 • Hud (pigmentering, torrhet, isterism, spår av excoriation)
 • Naglar (färgbyte, dystrofi, onycholi-zis)
 • Ögon (exofthalmos, missfärgning av sclera)
 • Endokrina system (tremor, kränkning av termoregulering, polydipsi, polyuri)
 • Blodsystemet (anemi, blödning, lymfatisk dränering)
 • Magtarmkanalen (illamående, kräkningar, pall, inkontinens i blåsan och färg)
 • Urogenitalt system (urinfärg, inkontinens, menstruation, graviditet)
 • Nervsystemet (huvudvärk, parestesi, synproblem)
 • Mental status (humör, sömnstörningar, hallucinationer, vanföreställningar)

Patientundersökningsplan med hudpruritus

 • Fullständig blodräkning
 • Biokemiskt blodprov (alkaliskt fosfatas, bilirubin, karbamid, kreatinin)
 • T4 (tyroxin), Betis (tiroksinsvyazıvayusçiy globulin)
 • Blodtest för järn, ferritin
 • Ett blodprov för totala protein- och proteinfraktioner (a1, a2, beta, gamma)
 • VIC-serologi (IFA-VIC)
 • Fekal ockult blodprov
 • Analys av avföring för ägg av helminter
 • Urinanalys (5-hydroxiindolättiksyra, 17-ketosteroider)
 • Hudbiopsi (histologi, immunofluorescens, elektronmikroskopi)
 • Röntgen och ultraljud
 • Endoskopi (fibroesophagogastroduodenoscopy, sigmoidoskopi, koloskopi, laparoskopi)

Om du misstänker en klåda som är förknippad med paraneoplasi, bör du genomföra lämpliga studier med hjälp av tumörmarkörer, liksom minimalt invasiva studier som bröströntgen och ultraljud.

Ibland bidrar det till att bestämma nivån av histamin, serotonin och tryptas (diffus mastocytos, nefropati, hepatopati). Med lung-venösa skador eliminerar biopsi granulomatösa dermatoser. Studier i samband med infektioner bör alltid utföras målmedvetet.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.