^

Hälsa

Enterovirusinfektioner: diagnos

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 17.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Diagnos av enterovirusinfektion i händelse av epidemieutbrott och typiska kliniska manifestationer leder vanligtvis inte till svårigheter, men kräver laboratoriebekräftelse. Det är ofta svårt att diagnostisera atypiska och milda former av sjukdomen.

Slutligen fastställs diagnosen med hjälp av serologiska studier och isolering av viruset från nasofaryngeal slem, ryggmärgsvätska, avföring, blod. Hög effektivitet skiljer sig från PCR-metoden. För serologisk undersökning i RN, CFT, HIT och fällningsreaktioner i gelén med användning av parade sera som erhållits med ett intervall av 10-12 dagar (den första på 4-5 dagen av sjukdom, den andra - efter den 14: e dagen av sjukdom). Diagnostisk kriterium - En ökning av antikroppstiter 4 gånger eller mer. Detektion av viruset i avföring i frånvaro av tillväxt av antikroppstiter under sjukdomsperioden tjänar inte som grund för diagnos av enterovirusinfektion, eftersom asymptomatisk transport ofta observeras.

Instrumentdiagnostik av enterovirusinfektioner:

  • EKG;
  • röntgen i bröstet;
  • CT och MR i hjärnan:
  • EkhoKG.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Indikationer för samråd med andra specialister

Indikationer för samråd med andra yrkesverksamma bestämmer smittens form:

  • med epidemisk myalgi - samråd med kirurgen
  • med meningit och meningoencefalitisk form av enterovirusinfektion - samråd med en neurolog
  • med epidemisk hemorragisk konjunktivit - samråd med ögonläkaren;
  • med perikardit och myokardit - samråd med en kardiolog.

Differentiell diagnos av enterovirusinfektioner

Differentiell diagnos av enterovirusinfektioner utförs med ett stort antal sjukdomar på grund av det stora antalet kliniska former av enterovirusinfektioner.

Serös meningit och meningoencephalitic form av tero infetsii differentierade serös meningit och meningoencefalit av andra etiologier. Samtidigt som hänsyn tas till de epidemiologiska och kliniska funktioner Enteroviral hjärnhinneinflammation: en egenskap hos sommarsäsongen, en del av gruppen sjukdomens art, en godartad kurs med en snabb tillbakagång av meningeal syndrom. När påssjuka meningit i de flesta fall det är förlust av glandulära organ (inflammation i spott, bukspottkörtel och könskörtlar) i blodserumet var signifikant ökade nivåer av amylas och lipas. När neutrofil pleocytos differentiell diagnos av bakteriell purulent meningit, kännetecknad av kraftigt uttryckt berusning, meningeal syndrom, 4-5-siffrig pleocytos av cerebrospinalvätska, sänka hennes blodglukosnivåer och förhöjda nivåer av laktat. Tuberkulos meningit och meningoencefalit kännetecknas av gradvis utveckling och progressiva neurologiska symptom. Inom 1-2 veckor, utvecklade måttlig svaghet, depression, en gradvis ökning i kroppstemperatur till subfebrile till 38-39 ° C, gradvis ökande huvudvärk, anorexi, autonoma-vaskulära störningar (ihållande röd dermografi, Trousseau fläckar). Utför studier för att identifiera tuberkuloseprocessen av annan lokalisering. Cerebrospinalvätskan avslöjar progressiv nedgång i glukos, klorider nivå i 1,5-2 gånger, utseendet när försvara en fibrin film in vitro.

I vissa fall, när en epidemi myalgi är nödvändigt att utföra differentialdiagnos av akuta kirurgiska sjukdomar: akut blindtarmsinflammation, kolecystit, intestinal obstruktion, samt att utesluta utveckling av lungsäcksinflammation eller kärlkramp.

För poliomyelit (i motsats till poliomyelitliknande form av enterovirusinfektion) kännetecknas av en akut start med en snabb temperaturhöjning. Uttryckt av katarrhal (rinit, tonsillit, trakeit, bronkit) och dyspeptiska fenomen.

Förekomsten av exantem vid enterovirusinfektion kräver en differentialdiagnos med sjukdomar som skarlettfeber, mässling och rubella. Således är det nödvändigt att uppmärksamma den prodromala perioden karakteristiken för dessa sjukdomar, utslaget av utslaget, karaktären och lokaliseringen av exantem och andra kliniska tecken samt data från den epidemiologiska anamnesen. Det är också nödvändigt att utesluta allergisk hudutslag från patienten.

Herpangin är differentierad från aphthous stomatit.

Med enteroviral diarré utförs differentialdiagnos av enterovirusinfektion med andra akuta diarréinfektioner.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.