^

Hälsa

Kalciferol

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Calciferol är mer allmänt känt som vitamin D och är en biologiskt aktiv substans. Det upptäcktes av en slump, från observationer av hundarna flöt ut att de som matas med fiskolja inte får rickets. I början var denna åtgärd hänförlig till vitamin A och neutraliserades sedan i en del av fiskolja, de var övertygade om att de helande egenskaperna var bevarade och hunden återhämtade sig. Detta var det fjärde öppna vitaminet, därför namngavs det motsvarande bokstaven i alfabetet. Det syntetiseras under inflytande av ultravioletta strålar (vitamin D3) eller kommer med mat (D2). Innehållet i följande livsmedel: fet fisk (lax, torsk), tång, kaviar, smör, ost, jäst. Brist på vitamin D elimineras med hjälp av läkemedelsdrogen calciferol.   

trusted-source[1], [2]

Indikationer Kalciferol

Indikationer för användning av kalciferol är förebyggande och behandling av osteoporos. Han utses vid frakturer under perioden med intensiv tillväxt av barn, med brist på intag i kroppen från utsidan.

trusted-source[3], [4]

Släpp formulär

Producerad i form av avlånga tabletter, täckta med ett vitt skal. På ena sidan finns ett snitt längs vilket du kan ta en tablett i två.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Farmakodynamik

Den huvudsakliga uppgiften med kalciferol är att främja absorptionen av kalcium och fosfor i människokroppen från mat. Det är bevisat att han deltar i regleringen av celldelning, metaboliska processer, utvecklingen av ett antal hormoner. Det påverkar tätheten av benvävnad, gör den starkare, deltar i blodproppsprocesserna. Det är också känt för dess effektivitet vid förebyggande av sjukdomar såsom respiratorisk, hjärt-, fetma-, prostata- och mjölkkörtelcancer, prostata.

trusted-source[13], [14], [15], [16]

Farmakokinetik

Läkemedlets farmakokinetik bestäms av det faktum att vitamin D faktiskt är en provitamin. Det absorberas i tunntarmen och för att starta sin transportmekanism, med vilken kalciumabsorption sker, först omvandlas den i levern till kalcidiol, sedan i njurarna till kalcitriol. Det utsöndras huvudsakligen av njurarna.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23]

Dosering och administrering

Administreringssättet och dosen är följande: Barn i åldersintervallet 8-12 år rekommenderas en tablett en gång om dagen. äldre än denna ålder - på morgonen och kvällen på ett piller helt utan att tugga. Behandlingsperioden bestäms av läkaren. 

trusted-source[33], [34], [35], [36]

Använd Kalciferol under graviditet

Benämningen calciferol betyder "en bärare av kalcium", det är på den här egenskapen att behovet av att använda det under graviditeten är baserat. D-vitamin främjar bildandet av barnets skelett, upprätthåller moderns bensystem i normalt tillstånd, förhindrar skador på tänderna. Faktum är att calciferols roll är mycket viktigare och mer komplex än påfyllning av kalcium i kroppen. Det är nödvändigt för genomförandet av viktiga vitala funktioner, så att minska koncentrationen medför betydande störningar i den framtida mamman och bebisens hälsa. Den farligaste är utvecklingen av rickets. De första manifestationerna förekommer redan under den andra månaden av barnets liv: ökad nervös upphetsning, dålig sömn, en skarp reaktion vid beröring, starkt ljus, högljudda ljud. Vid sådana barn sänks processen av förening, så viktökning ger en krökning av ryggraden, benen. För att undvika sådana patologier ordineras denna medicin för gravida och ammande mödrar. Dosen får inte överstiga 600 IE av vitamin D3 och 1500 mg kalcium.

Kontra

Kontraindikation för användning av kalciferol är överkänslighet mot läkemedlets komponenter, liksom ett antal sjukdomar. Dessa inkluderar: primär eller sekundär hyperkalcemi - en patologi i det endokrina systemet, hyperkalciuri - överdriven urinutsöndring av kalcium, njursten, cancer i benmärgen, benmetastaser, sarkoidos, njursvikt, osteoporos, där en person är orörlig. Ge inte läkemedlet till barn yngre än 8 år.

trusted-source[24], [25], [26], [27]

Bieffekter Kalciferol

Calciferol kan orsaka biverkningar från mag-tarmkanalen: illamående, uppblåsthet och magont, diarré eller förstoppning. Ibland fanns det fall av hyperkalcemi och hyperkalciuri.

trusted-source[28], [29], [30], [31], [32]

Överdos

En överdos av kalciferol kan leda till en överflöd av vitamin D, och detta är fyllt med en ökning av kalciumnivån i kroppen. När du tar drogen är det nödvändigt att ta hänsyn till intaget av det från näringskällor. Det finns en överdos av feber, andningssvårigheter, saktning av puls, illamående och kräkningar, svaghet, svettning, illamående, obehagliga känslor i matsmältningsorganen. Det finns muskulösa, ledvärk, kramper. Överdriven törst och frekvent uppmaning att urinera vittnar om kränkningar i njurarnas arbete. I detta fall är det nödvändigt att införa en stor mängd vätska i kroppen och tillämpa diuretika, steroidhormoner, kalcitonin, som deltar i kalciummetabolism, bisfosfonater för att förhindra störningar av metaboliska processer.

trusted-source[37], [38], [39], [40]

Interaktioner med andra droger

Interaktioner med andra droger är olika och beror på en grupp läkemedel. Samtidigt minskar aktiviteten av vitamin D3 samtidigt med mottagning av fenytoin (antiepileptiskt medel) eller barbiturater. Vid mottagning av kardiovaskulära läkemedel ska glykosider övervakas elektrokardiogram, tk. Calciferol dynamiserar deras effekt, och tetracykliner absorberas bättre från matsmältningsorganet, så de tas med ett intervall på 3 timmar. Gemensam användning av natriumfluorid eller bisfosfonater med D-vitamin leder till sämre förstörbarhet av den första, tidsavgränsningen i detta fall bör vara minst 2 timmar. Glucosteroids, loop diuretics, laxermedel reducerar kalciumhalten, i samband med denna ökning dosen av vitamin. Samtidig mottagning av tiaziddiuretika kan tvärtom leda till hyperkalcemi.  

trusted-source[41], [42], [43], [44], [45]

Förvaringsförhållanden

Förvaringsförhållandena för calciferol är standard för medicinering: en plats skyddad från solen, inte över 25 ° C, utanför barnens åtkomstzon.

trusted-source[46], [47], [48], [49]

Hållbarhetstid

Hållbarheten av läkemedlet är högst 3 år. Efter utgången av denna term, ta inte calciferol.

trusted-source[50], [51], [52], [53]

Uppmärksamhet!

För att förenkla uppfattningen av information, är denna instruktion för användning av läkemedlet "Kalciferol" översatt och presenterat i en speciell form på grundval av officiella instruktioner för medicinsk användning av läkemedlet. Före användning läs anteckningen som kom direkt till medicinen.

Beskrivning tillhandahålls för informationsändamål och är inte en guide till självläkning. Behovet av detta läkemedel, syftet med behandlingsregimen, metoder och dos av läkemedlet bestäms enbart av den behandlande läkaren. Självmedicinering är farlig för din hälsa.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.