^

Hälsa

Kalkpreparat för klimakteriet

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 10.08.2022
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Det är ingen hemlighet att äldre människor har mer bräckliga ben än yngre. Och det här är ingen olycka. Faktum är att för att hålla den nödvändiga mängden kalcium i kroppen varje år blir svårare och dess kostnader ökar. Hos kvinnor är saken komplicerad av en särskild period som kallas klimakteriet. Minskad östrogenproduktion i åldern 40-50 år leder till det faktum att absorptionen av kalcium, som kommer in i en kvinnas kropp med mat, är markant inhiberad vilket leder till att ben lider. Kalciumpreparat med klimax gör det möjligt att fylla bristen på detta viktiga spårelement, medan deras sammansättning väljs så att kalciumassimilering var maximal.

Var går kalcium?

Först låt oss ta reda på varför vi är så oroliga för förlusten av kalcium, vad förlorar vi? Kalcium är en av de viktigaste mikronäringsämnena, utan vilken en person skulle skilja sig lite från de enklaste mikroorganismerna. När allt kommer omkring bildas vårt skelett i stor utsträckning tack vare kalcium, som i en ung mans kropp är ca 1,5-2,2 kg.

Så, 99% av kalcium i kroppen går till bildandet av skelettet. Men det betyder inte att resterande kalcium är värdelöst. Denna 1% klarar av att reglera syrabasbasen i kroppen, delta i processen med blodproppar, påverka de metaboliska processerna, normalisera utbytet av vatten, salter och kolhydrater.

Utan kalciumets deltagande kan många viktiga processer i kroppen inte undvikas. Till exempel, muskelkontraktion och hormonproduktion, nervsystemet och underhåll av enzymaktivitet. Tack vare kalcium har kärlens väggar en begränsad permeabilitet, och tänder, hår och naglar behåller sin styrka. Det är för alla dessa behov av kroppen och kalcium är förbrukad.

Vissa kommer att säga att det inte finns något fel med att förlora kalcium, eftersom det finns många livsmedel som innehåller detta mikronäringsämne, vilket innebär att kalciumbrist kan undvikas. Kanske är de rätt när det gäller unga kvinnor vars årliga förlust av kalcium inte överstiger 1%. Undantaget är bara graviditeten, när honkroppen måste dela kalcium med barnet som växer inuti det.

Med klimakteriet är orsaken till kalciumförlust något annorlunda. Här för allt fel av östrogener, vilket tyvärr inte räcker till för normal absorption av kalcium från mat. Förlusten av kalcium under denna period stiger till 4-5% och det är nästan omöjligt att fylla på det utan hjälp av kalciumberedningar med klimakteriet. Du kan ha hackade äggskal med skedar och kilo krita, men förutom njurproblem leder det till ingenting. När allt kommer omkring, att leverera kalcium i kroppen är liten, behöver du hjälp med assimileringen.

Fosfater, karbonater, kalciumoxalater som tas emot av kroppen med mat är knappast lösliga föreningar, och deras organismer kan ofta inte behandlas. Detta är särskilt märkbart med klimakteriet, när kroppen är berövad av huvudassistenten som reglerar kalciummetabolism, östrogen.

Symptom på kalciumbrist

Det faktum att situationen med absorptionen av kalcium är komplicerad under klimakteriet betyder inte att obehagliga symptom kommer att uppstå under de första dagarna eller månaderna. Det beror på om det fanns en viss brist på kalcium hos kvinnor före klimakteriet eller hon har tagit hand om sin hälsa i förväg regelbundet konsumerar en tillräcklig mängd av kalciuminnehållande livsmedel vid ung ålder, och om kvinnan medföljande sjukdomar, vilket resulterade i kalcium i betydande kvantiteten utsöndras i urinen.

Människokroppen kollar noggrant för att säkerställa att den optimala dosen av kalcium bibehålls i blodet. Situationen när kalciumkoncentrationen faller under 2,2 millimol per liter blod blir en slags "SOS" -signal, som kroppen reagerar på ett speciellt sätt. Han försöker fylla Ca: s brist i blodet och tar detta viktiga mineral från tänderna, håret, naglarna, benen, där detta spårämne var närvarande i tillräcklig mängd. Som ett resultat börjar tänderna och naglarna smula, håret blir skört och faller ut, benen förlorar sin tidigare styrka, vilket leder till frekventa sprickor och funktionshinder.

Om du inte använder kalcium i klimakteriet kan detta leda till allvarliga hälsoproblem, till exempel:

 • sjukdomar som kännetecknas av en markerad krökning av ryggkotan (skolios, lordos, kypos),
 • muskelspasmer,
 • hjärtrytmstörning (arytmi),
 • ökat blodtryck,
 • ångest och nervositet,
 • problem med minne,

Det faktum att kroppen saknar kalcium indikeras av sådana symptom:

 • frekventa muskelkramper,
 • lätt tinning eller smärta i tungan och läpparna,
 • stickande eller oförståelig smärta i fingrar och tår,
 • arbetat andning på grund av spasmer i struphuvudets muskler,
 • aktiv förlust av tänder och hår, brittleness och delamination av naglar
 • frekventa frakturer av ben på grund av utvecklingen av osteoporos.

I princip är det oftast inte nödvändigt att förvänta sig uppkomsten av ovanstående symtom, kalciumbrist kan lätt identifieras genom laboratorieanalys. Ett blodprov plus ett EKG (på grund av nedsatt ledning i hjärtat av elektriska impulser) kommer snabbt att hjälpa till att bestämma patologin. Om en kvinna regelbundet genomgår en läkarundersökning och överensstämmer med läkarens instruktioner, kommer hon därför inte att möta allvarliga konsekvenser på grund av ett underskott av Sa.

Indikationer Kalciumberedningar med klimakteriet

Enligt reglerna, så att det inte finns några problem i åldern, ta hand om dig själv är fortfarande i sin ungdom. Användningen av ett tillräckligt antal olika typer av kål, rovor, en mängd skaldjur, mjölk och mejeriprodukter hjälper till att upprätthålla den optimala balansen i kalcium i kroppen. Om en kvinna sitter på kaloridieter, eller av ett antal skäl, är hennes kost begränsad börjar kroppen att sakna Ca, som efter en stund (ibland ganska lång tid) blir allvarlig problem. Till exempel vid osteoporos med progressiv förstöring av benvävnad.

Här kommer kalciumberedningar till räddning, som förresten används inte bara för klimakteriet och brist på Ca orsakad av undernäring. Indikationer för användning av kalciumpreparat är bredare, det här är:

 • Vissa CNS-sjukdomar, såsom depression eller apati,
 • sjukdomar i hjärt-kärlsystemet,
 • period av aktiv tillväxt i muskuloskeletala systemet (barn och ungdomar)
 • Perioden av fertil fertilitet och amning för bildandet av skelett och neuromuskulär vävnad i barnet, liksom för påfyllning av kalciumbutiker i moderns kropp,
 • förebyggande och behandling av vissa patologier som påverkar det muskuloskeletala systemet, den vanligaste är osteoporos.
 • förstärkning av tänder och tandkött (för förebyggande ändamål, samt vid komplex behandling av karies och parodontit)
 • normaliseringen av staten med ökad tillväxt,
 • underhåll av kalciumbalans hos män över 50 år och förebyggande av osteoporos hos kvinnor över 40 år,
 • behandling och förebyggande av frakturer,
 • behandling av rickets och andra störningar av vitamin D metabolism,
 • terapi av hypoparathyroidism (kränkning av fosfor-kalciummetabolism)
 • hyperfosfatemi (hög fosfatnivå i blodet)
 • långvarig behandling med läkemedel som främjar avlägsnande av Ca från kroppen (kortikosteroider, antiepileptika, diuretika),
 • patologi, där det finns frekvent urinering eller diarré,
 • långvarig iakttagande av sängstöd, vilket resulterar i att balansen mellan Ca,
 • som en motgift för förgiftning med oxalsyra, magnesiumsalter och fluor-syra.

Intaget av kalciumpreparat är också berättigat med några andra patologier: allergiska manifestationer, olika blödningar, dystrofi på bakgrund av uttalad energibesvär. Och även med astma, pulmonell tuberkulos, hepatit, ett kraftigt hopp i trycket i graviditet och moderskap, inflammation i njurarna (nefrit), leverskada mot bakgrund av allmänt förgiftning av kroppen.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Släpp formulär

Namn på kalcium läkemedel ordinerats under klimakteriet för förebyggande och behandling av mikrobrist i kroppen och symptom i samband med dem, ofta talar för sig själva. Ordet "kalcium" i en eller annan form är närvarande i praktiskt taget alla namnen på nämnda läkemedel "kalciumglukonat", "Calcemin", "Calcium D3 Nycomed", "Mountain kalcium D3", "Natekal D3", "Vitrum kalcium", "Kaltsimaks "," Miakaltsik "," Calcitrine "," Calcitonin ".

Men när det gäller behandling av osteoporos, som utvecklas på grund av bristande eller dålig absorption av kalcium under klimakteriet, namnen på kalciumtillskott kan vara långt bort från namnet på den aktiva substansen: "Alostin", "Osteomed", "Osteover", "Oksidevit", "Osteogenon "," Veprena "," Bonviva "," Actonel ", etc.

Tabletter är den huvudsakliga och vanligaste formen av frisättning av kalciumberedningar. Det är i denna form att de är ordinerade för förebyggande och behandling av kalciumbrist i klimakteriet. Beredning "kalciumglukonat", såväl som läkemedel för behandling av osteoporos är också tillgängliga som en injicerbar lösning eller pulver, och ibland till och med i form av en nässpray, men sådana former är bättre lämpade för behandling av de motsvarande patologier, inklusive de som orsakas av kalciumbrist än för dess förebyggande . Sålunda, injektion av "kalciumglukonat" som visas i allergi, hudsjukdomar (psoriasis, eksem, furunkulos, etc.) och som ett motgift för förgiftning eller hemostatika, störningar i bisköldkörtlarna, diabetes, etc.

Vitamin och mineraltillskott med kalcium

Låt oss överväga mer noggrant vilka kalciumpreparat som tillhör gruppen vitamin-mineraltillskott är de mest populära i förebyggande och terapi av kalciumbrist i kroppen med klimakteriet.

"Kalciumglukonat" - det allra första av det som visades på hemmamarknaden och det billigaste mineraltillskottet till grunddieten. Låt det inte vara det mest effektiva, men det är tillgängligt för stora delar av landets befolkning som ett förebyggande botemedel mot sjukdomar som är förknippade med brist på kalcium i kroppen.

Detta är ett preparat av en komponent, vars aktiva beståndsdel är kalciumglukonat. Ta det, som andra kalciumhaltiga läkemedel, rådgör läkare, före slipning av tabletterna till tillståndet av små smulor eller pulver. Dosering av läkemedlet i klimakteriet fastställs individuellt, baserat på kroppens behov, och varierar från 2 till 6 tabletter (1 till 3 g) i taget. Multipliciteten av läkemedlet är 2-3 gånger om dagen. Ta tabletterna bättre före måltid eller efter en eller en och en halv timme efter en måltid.

Intaget av detta läkemedel kombineras bättre med vitamintillskott som innehåller vitamin D, vilket kommer att ha en fördelaktig effekt på assimileringen av Ca.

Denna till synes enklaste och generellt säkra förberedelsen har tillräckligt med kontraindikationer att använda. Denna ökade Ca-halten i blodet och urinen (hyperkalciuri och hyperkalcemi), bildandet av kalciuminnehållande njursten amid ovannämnda patologier nodulbildning (granulom) i olika organ, vilket är typiskt för sarkozidoza. Parallell mottagning av kalciumglukonat och hjärtglykosider är inte tillåtet, eftersom en sådan felaktig behandling ökar risken för arytmi.

Läkemedelsinteraktioner med andra droger är ofta reduceras till det faktum att "kalciumglukonat", medan mottagning eller minskar effektiviteten av vissa läkemedel (antibiotika tetracyklin, kalcitonin, fenytoin) eller retarderar deras absorption (järnpreparat oralt mottagande digoxin, tetracykliner), eller ökar toxiciteten hos droger (kinidin).

Har en lång hållbarhetstid (5 år), krävs inte speciella förvaringsförhållanden. Den behåller sina egenskaper perfekt vid rumstemperatur och låg luftfuktighet.

"Calcemin" (form "Calcemin" och "Calcemin Advance") är redan ett flerkomponent preparat, anrikat med avseende på D-vitamin och citronsyra som ökar Ca biotillgänglighet och mineraler: magnesium, zink, bor, mangan, koppar, reglering kalcium-fosformetabolism i benens vävnader. Ca i dess komposition föreligger i form av karbonat och citrat. Första salt mättar organism Ca-joner, och den andra ökar deras biotillgänglighet oberoende av gastrointestinal hälsa.

Användningsförhållandet och dosen av kalciumberedningar "Calcemin" och "Calcemin advance", som används vid klimakteriet för förebyggande och behandling av osteoporos, skiljer sig inte från varandra. Den dagliga dosen är 2 tabletter, vilka tas i 2 uppsättningar (till exempel på morgonen och på kvällen). Ta tabletter bättre före måltiden, men låt oss också acceptera dem under måltiden. Du behöver inte slipa tabletter.

Om doseringen av läkemedel är ett konstant värde, kan behandlingens varaktighet variera beroende på patientens tillstånd.

Kontraindikationer för användningen av läkemedlet överlappar strikt med de kontraindikationer som noteras i beskrivningen av "Calciumgluconat."

När en överdos av "Calcemin" och "Calcemin advance" -medicin kan utveckla hypervitaminos (ökad koncentration av vitamin D) samt ökade kalciumnivåer i blod och urin. Behandling av tillståndet reduceras till eliminering av kalciumpreparat och magsvikt.

Interaktion med andra droger kan vara både fördelaktigt (reducerar toxiciteten hos vitamin A) och oönskade. Barbiturater, steroidhormoner och fenytoin kan till exempel avsevärt minska effekten av vitamin D och laxermedel sänker processen för absorption i blodet.

Absorption av Cajoner hindras av glukokortikoider, levotyroxin och hormonella preventivmedel. Och "Calcemin" i sig kan störa absorptionen av tetracyklinläkemedel och natriumfluorid och öka toxiciteten hos hjärtglykosider.

Försiktighet bör iakttas och samtidig användning av diuretika, eftersom vissa av dem (tiazid) kan orsaka hyperkalcemi och andra ( "loop") - för att provocera förlust av kalcium genom att öka utsöndringen via njurarna.

Applicera inte "Calcemin" och samtidigt behandling av kalciumkanalblockerare och antacida som innehåller aluminium.

"Calcium D3 Nycomed" - en beredning av kalcium i form av tuggbara tabletter med apelsin eller mint smak. De viktigaste aktiva ingredienserna är kalciumkarbonat och vitamin D 3.

Ta pillret före eller under måltiden. Det är önskvärt att lösa upp tabletter, men det är också möjligt att tugga. Under klimakteriet för förebyggande av osteoporos rekommenderas att ta 1 tablett två gånger dagligen för att behandla benförstöring (som en del av komplex terapi) - 1 tablett 2 till 3 gånger om dagen.

Utöver de kontraindikationer som beskrivs för droger "kalcium glukonat" och "Calcemin" under utarbetande "Calcium D3" har sina kontraindikationer associerade med dess sammansättning. Dessa inkluderar: överkänslighet mot produkten, som är sammansatt av jordnötter eller sojabönor, svåra fall av njursvikt, tuberkulos i en aktiv form, fenylketonuri, intolerans sorbitol, isomalt och sackaros.

När en överdos av läkemedlet kräver att den tas bort och åtgärder för rengöring av magen från läkemedlets komponenter.

Läkemedelsinteraktionen med andra läkemedel är identisk med den som beskrivs i anvisningarna till mineraltillskottet "Calcemin".

Hållbarhet för detta läkemedel, liksom beredningen "Calcemin", är 3 år förutsatt att den lagras i ett rum med en rumstemperatur som inte överstiger 25 grader och låg luftfuktighet.

"Natekal D3" kan betraktas som en analog av föregående framställning drogen med samma aktiva beståndsdelar, som kompenserar för bristen av Ca i kroppen och bromsa produktionen paraterioidnogo hormon som ansvarar för benresorption (destruktion) av ben. Läkemedlet tillhör gruppen av regulatorer av kalcium-fosformetabolism.

"Natekal D3" produceras också i form av tuggbara tabletter, som kan tuggas eller resorberas. För att ta dem för profylaktiska ändamål är det nödvändigt tillsammans med mat 1 eller 2 gånger om dagen i en mängd av 1-2 stycken. Den terapeutiska dosen och varaktigheten av behandlingen fastställs av den behandlande läkaren.

Bland kontraindikationer för användning av sackaros intolerans är att tillhandahålla parallella mottagnings stora doser av vitamin D, urolitiasis, närvaron av benmetastaser av tumörer, osteoporos som utvecklar på bakgrunden av förlängda gränsrörelser kraftigt nedsatt dysfunktion. Kontraindikationer, beskrivna med avseende på andra kalciumberedningar, som används för klimakteriet i profylaktiska syften, är också relevanta.

Hållbarheten för detta läkemedel är relativt liten och är bara 2 år från frisläppningsdatumet. Förvara den vid en temperatur som inte överstiger 30 grader.

"Vitrumkalcium med vitamin D3" är en analog av ovan beskrivna preparat, som finns i form av vanliga tabletter, som ska tas en till en eller två gånger under dagen, men inte mer än 4 stycken. Per dag. Hållbarhetstid är 3 år.

"Bergkalcium D3" är ett preparat där inte bara D-vitamin är ansvarig för smältbarheten av Ca, utan också en mumie som också förbättrar hela mineralsammansättningen av ben.

Ta drogen 2 tabletter två gånger om dagen. Detta rekommenderas när man äter.

Läkemedlet är inte ordinerat för överkänslighet mot läkemedlets komponenter, särskilt för mumman, såväl som under graviditet och amning.

Utmärkta betyg när det gäller förebyggande och behandling av osteoporos under klimakteriet vann läkemedel "Kaltsimaks" där Ca presenteras i form av hydroxyapatit, vilket är högre smältbarhet än glukonater och karbonater. Dessutom bereds beredningen med mineraler som är användbara för ben och hela organismen (magnesium, kisel, mangan, bor, zink, krom) och vitaminerna D och C.

Ta drogen i form av kapslar för förebyggande av osteoporos med klimakteriet rekommenderas 2 gånger om dagen för 1 kapsel. Detta bör göras ungefär en timme före måltider eller strax före sänggåendet.

Kontraindikationer för användningen av läkemedlet är: en tendens till trombos, svåra former av kärlkärl i kärlkärlen, ett ökat innehåll av Ca i kroppen.

Förvara läkemedlet vid rumstemperatur högst 3 år.

Biverkningar av kalciumpreparat som ges med klimakteriet är inte fulla av variation. Vanligtvis uppstår de mot överdosering eller överkänslighet mot komponenterna i de tagna läkemedlen.

Kalciumtillskott ibland åtföljd av sådana obehagliga symtom som illamående, förstoppning eller diarré, huvudvärk, en stark ökning av halten av Ca i kroppen (typiskt uppträder i överdosering eller felaktig tilldelning dos och behandlas genom långvarig under 6 timmar efter administreringen av kalcitonin) reaktioner som är förknippade med irriterande effekt på mage-slemhinnan.

Mot bakgrund av överkänslighet kan allergiska reaktioner uppträda i form av hudutslag. Tunga reaktioner, tillsammans med koma, är extremt sällsynta.

Under intag av kalciumpreparat rekommenderas att övervaka koncentrationen av Ca i blod och urin genom att genomföra laboratorietester.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Andra droger för förebyggande och behandling av osteoporos i klimakteriet

Bland de populära drogerna för förebyggande och terapi av osteoporos, som utvecklas mot bakgrund av kalciumbrist under klimakteriet, är det värt att nämna "Miakaltsik" och "Calcitonin". Den aktiva substansen i båda läkemedlen är ett syntetiskt hormon av hypokalcemisk verkan - kalcitonin, extraherad från lax. Detta hormon kan minska nivån av kalcium i blodet, förebygga symtom på hyperkalcemi och stimulera ackumulering i benvävnad.

Båda läkemedlen finns i form av lösningar för intravenös, intramuskulär eller subkutan injektion och näspray med medicinsk verkan.

Dosering och administrering av kalciumpreparat innehållande kalcitonin som är effektiv för behandling av osteoporos under menopausen, bestäms av den behandlande läkaren, baserat på diagnosen, tillståndet och de fysiologiska egenskaperna för patienten. I fall av osteoporos kan den effektiva terapeutiska dosen av Miakaltsik vara 50 eller 100 IE. Ange läkemedlet subkutant eller intramuskulärt.

Doseringen av preparatet "Calcitonin" beräknas på grundval av standarden 5 eller 10 IE per kg patientens vikt, som är uppdelad i 2 doser.

I form av en spray används läkemedlet i en dos av 200 IE för Miakaltsik-preparatet och 100-400 IE för kalcitonin.

Kontraindikationer för användningen av dessa läkemedel är: minskat kalciuminnehåll i kroppen, graviditeten och laktationsperioderna samt ökad känslighet för den aktiva substansen. Sprayen är olämpligt att använda i rinit hos olika etiologier.

Båda läkemedlen har flera biverkningar från olika organ och kroppssystem. Den vanligaste: Ökning av symtom på klimakteriet (heta blinkningar och svullnad), sänkning av blodtrycket, förändring av smakförnimmelser, ledsmärta utan uppenbar orsak, allergiska reaktioner.

När parenteral administrering av läkemedlet kan uppstå: illamående och kräkningar, huvud och magsmärta, synstörningar, hosta, muskelsmärta, ömhet och rodnad på injektionsstället.

Sprutanvändningen kan åtföljas av torr nässlimhinna, näsblödning, rinnande näsa, nysning.

Hållbarheten för Miacaltsik och Calcitonin är 5 respektive 3 år. På lagringsförhållandena för olika droger kan man finna instruktionerna till dem.

Om mottagningen av vitamin- och mineraltillskott inte kräver någon särskild övervakning av läkaren medicinen för benskörhet, oavsett om det kontrollerar kalcium och fosfor metabolism och benresorption hämmare bör hållas strikt under överinseende av en läkare.

"Tung Artilleri" i Struggle för styrka av ben

Om behandlingen med kalciumhaltiga läkemedel och kalciumomsättningsregulatorer inte ger de förväntade resultaten, hjälper inhibitorerna av benresorption att stoppa processen med destruktion av benvävnad. Särskilt populära i detta avseende är kvävehaltiga bisfosfonater, vars verkan syftar till att förhindra förlust av benmassa.

En av de mest populära drogerna i denna klass är drogen på basis av ibandronatnatrium (ibandroninsyra) Bonviva. Dess verkan är baserad på att hämma osteoklasternas aktivitet utan att påverka deras antal. Läkemedlet har ingen negativ effekt på bildandet av nya celler i benvävnad men hämmar väsentligt processen för dess förstörelse. Det indikeras som en förebyggande åtgärd mot frakturer som åtföljer kvinnor under postmenopausala perioden.

Även om drog "Bonviva" är inte en kalciumberedning med klimakteriet i bokstavlig mening, är effekten av ibandronsyra i sin sammansättning liknar den kalciumhydroxiapatit (recall drog "Kaltsimaks"). Det påskyndar processen för förnyelse av benvävnad och ökar dess massa. Sålunda ibandronat natrium är inte karcinogen verkan och inte orsakar en mutation i cellstrukturen. Dess agerande leder inte till en överträdelse av mineraliseringen av ben.

Former av läkemedlet: tabletter med en dos av 150 mg (1 eller 3 per förpackning) och 2,5 mg (28 delar), injektionslösning i ett sprutrör med nål.

Drug "Bonviva" - nöje ganska dyrt, men när man betänker den tid som tar tabletter 150 mg utförs en gång per månad, kan den ge ett stort antal rättvisare kön som har nått den ålder då klimakteriet börjar negativt påverka tillståndet för ben i skelettet, och iakttagande av deras hälsa.

Tabletter med en dos av 150 mg ska tas samma dag i varje kalendermånad och med en dos av 2,5 mg - dagligen. Det är tillrådligt att ta tabletter en halvtimme före morgonmålet. Tabletter rekommenderas inte att tugga, de sväljs hela, tvättas med ett glas vanligt vatten för att minska den negativa effekten på slemhinnan i mag-tarmkanalen.

Egenheten att ta drogen är att patienten inte får ta en horisontell position, i. E. När man tar tabletterna och inom en timme efter det. Att ligga ner.

Injektion (intravenös) administrering av läkemedlet enligt indikationer utförs en gång i kvartalet (90 dagar). Injektion rekommenderas på ett sjukhus, med en spruta med en enda lösning.

Läkemedlet kan vara förknippat med följande biverkningar :. Yrsel, led- och huvudvärk, rinnande näsa och vissa SARS symptom, symptom på gastrit, en överträdelse av en stol i form av diarré, högt blodtryck, depression, atypiska frakturer, depression, etc. Ofta finns det också allergiska reaktioner i form av urtikaria, ansiktsvullnad, ryggsmärta, sömnlöshet, ökad trötthet.

Reaktioner från mag-tarmkanalen observeras ofta mot en överdos av läkemedlet, om frekvensen av att ta 150 mg tabletter är mer än 1 gång per vecka (rekommenderas en gång i 4 veckor!). Vid överdosering rekommenderas att man använder mjölk och administrerar antacidbehandling.

Lite mindre läkemedelskontra som måste beaktas vid anställning effektiv behandlingskur under klimakteriet. Dessa inkluderar brist på kalcium i kroppen, till störningar av esofagus bly fördröja tömning (striktur, akalasi), oförmågan att vara i ett horisontellt läge under och i en timme efter intag av tabletter, laktasbrist eller galaktos intolerans, svåra fall av njurinsufficiens, överkänslighet mot komponenterna i läkemedlet, graviditeten och amningen.

Med försiktighet utse läkemedlet för olika sjukdomar i mag-tarmkanalen.

När du skriver läkemedlet "Bonviva" måste du ta hänsyn till läkemedelsinteraktionen med andra droger. Eftersom den parallella mottagning av droger och kalciumpreparat (samt produkter som innehåller aluminium, järn eller magnesium) signifikant försvaga sug ibandronatovoy syra, men det rekommenderas att höja kalciumnivån i organismen, och sedan fortsätta behandlingen ibandronat natrium.

För att minska den negativa effekten på magslemhinnan rekommenderas det inte att ta både Bonviva och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel samtidigt.

Men lösningen av "Ranitidin", som administreras intravenöst, kan öka biotillgängligheten av den huvudsakliga aktiva substansen i läkemedlet "Bonviva" med nästan 20%.

Förvara läkemedlet i tabletter kan vara upp till 5 år, medan injektionslösningens hållbarhet är endast 2 år, förutsatt att någon form av läkemedlet lagras vid en temperatur av högst 30 grader.

Farmakodynamik

För förebyggande och behandling av osteoporos, som den vanligaste patologin i klimakteriet, används tre typer av kalciumberedningar:

 • vitamin-mineralkomplex som är rik på kalcium och D-vitamin, mättar kroppen med Ca-joner och förbättrar de metaboliska processerna som sker med deras deltagande,
 • droger som reglerar kalciummetabolism i kroppen och stoppar processen med benförstöring,
 • hormonella droger som förhindrar snabb tillväxt av ben i klimakteriet.

Farmakodynamik av 1 typ av kalciumberedningar baseras på egenskaperna hos den huvudsakliga aktiva substansen, vilken är Ca i form av olika föreningar. Vitamin- och mineraltillskott som en enda komponent, och med en rik uppsättning av användbara substanser används i fall där koncentrationen av kalciumjoner i blodet är lägre än normalvärden, även om villkoret inte är ännu en orsak till betydande hälsoproblem.

Kalciumföreningar i dessa preparat kompensera för den brist på spårämnen i människokroppen, de reducerar permeabiliteten av vaskulära väggar, och svullnad på grund av att frigöra den flytande delen av blodet (plasma och bildade element) genom väggarna i små kapillärer, beskärs inflammatoriska processer och allergiska attacker, stoppa blödning,

Kalciumjoner hjälper till att stärka skelettets tänder och ben, för dem är huvudbyggnadsmaterialet. Ca i kompositionen av vitamin-mineral komplex reglerar cellmembranens permeabilitet och ansvarar för överföringshastigheten av nervimpulser. Han är ansvarig för muskelkontraktioner, inklusive hjärtmuskulärens arbete - myokardiet.

Verkningsmekanismen för preparat av den andra gruppen är något annorlunda. De syftar inte bara till att fylla Ca i kroppen, utan också att förbättra dess smältbarhet och aktivera de funktioner som tilldelas den.

Det finns också andra användbara egenskaper hos dessa läkemedel, vilket gör dem oumbärliga vid behandling av osteoporos, som utvecklas under klimakteriet och postmenopausen. Under en persons liv genomgår benen ständigt förändringar, de växer och uppdateras.

I en ung organism kompenseras processerna för förstörelse och förnyelse av benvävnad, och deras struktur är därför relativt konstant. Hos kvinnor efter 40 år råder processen med vävnadsförstöring, för vilken speciella osteoklastceller svarar, över de restaureringsprocesser som osteoblaster tillhandahåller. Så verkar 2-nd-gruppens droger på dessa mycket "destruktiva" osteoklaster, vilket minskar deras aktivitet, vilket resulterar i att resorptionen (destruktion) av benvävnad stannar.

Farmakodynamiken hos de 3 läkemedelsgrupperna skiljer sig signifikant från de 2 tidigare. Reduktion av benvävnadsdensitet observeras också med den aktiva bildningen av ben under påverkan av kvinnliga könshormoner. Det är av denna anledning under klimakteriet att kvinnor diagnostiseras med låg densitet av benmaterial. Rätta till situationen kan vara att använda speciella hormonella läkemedel ordinerats under klimakteriet, som stoppar kraftig tillväxt av skelettet på grund av normaliseringen av hormonella nivåer klimakteriet, vilket förhindrar utvecklingen av osteoporos hos postmenopausala.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26]

Farmakokinetik

Farmakokinetiken för droger från olika grupper beror på de ämnen som utgör läkemedlen. Själva kalcium absorberas huvudsakligen i tjocktarmen, varefter den går in i blodet och levereras till olika organ och system i kroppen. En liten del av Ca (upp till 30%) går in i den systemiska cirkulationen från matsmältningsröret.

Inkludering av kalciumpreparat som används under klimakteriet, vitamin D på grund av det faktum att den aktiva komponenten förbättrar absorptionen av kalcium i kroppen, och spårämnen såsom magnesium, fosfor och natrium förbättrar kalcium och fosfor metabolismen i benet, vilket är betydligt viktigare än enkel mättnadskalcium organism. Bland annat bidrar magnesium också till kvarhållandet av användbara mineralelement i benvävnad.

Det härledas från en organism med deltagande av njurar, tarmar och svettkörtlar, avledande av D-vitamin är huvudsakligen engagerade i njurar och tarmar.

Biofosfonaty i inhibitorerna av benresorption förhindrar utlakning av Ca från kroppen. De bidrar till komprimering av benvävnad.

Innesluten i sammansättningen av hormoner, syntetiska eller naturliga hormoner stimulerar inte bara sexuell och reproduktiv funktion hos kvinnor påverkar de andra processer i kroppen, bland annat tillväxt och regeneration av benvävnad. I detta avseende är deras användning relevant i klimakteriet, när den naturliga produktionen av hormoner i kroppen störs.

trusted-source[27], [28]

Balansen av hormoner och hälsan hos bensinsystemet hos en kvinna under klimakteriet

Tiden för klimakteriet karakteriseras av vissa förändringar i kvinnornas hormonella bakgrund. Brottet mot hormonbalansen påverkar kvinnans allmänna välbefinnande under klimakteriet, och på villkor av sin kropp i efterföljande år.

Mycket dåligt med bensystemet. Minskning av könshormonernas produktion av äggstockarna leder till en acceleration av benmetabolism, åtföljd av förlust av benämne. Densiteten hos ben minskar, de blir sköra, benägna att spricka och andra skador. I åldern manifesteras detta tillstånd av utvecklingen av osteoporos.

För att förhindra processen att försvaga ben i klimakteriet är det inte tillräckligt att begränsa oss till att ta kalciumtillskott som kompenserar för brist i kroppen. Det är också nödvändigt att korrigera de metaboliska processerna i kroppen med hjälp av speciella preparat, så att kalciumintaget är fördelaktigt.

Dessa läkemedel, bidrar till att normalisera hormonell och metaboliska processer i kvinnans kropp under klimakteriet inkluderar "Klim", "Proginova", "sinestrol" och andra. Fördelarna med att ta dessa läkemedel är självklart, men det betyder inte att de kan utse en självständigt utan medicinsk undersökning av en endokrinolog och särskild analys för hormoner.

Hälsan hos en kvinnas bensystem under klimakteriet beror på många faktorer som måste beaktas vid ordination av effektiv behandling. Och ändå ges huvudrollen i att förebygga destruktion av ben till kalciumpreparat, vilket enligt läkare helt enkelt är oersättligt i klimakteriet. Kalkbrist under klimakteriet med alla dess egenskaper kan inte kompenseras endast av livsmedelsprodukter som är rika på detta värdefulla spårämne. Och till och med lägga till vitamin D och citronsyra i kosten som förbättrar kalciumabsorptionen kan inte lösa problemet så effektivt som specialiserade droger gör.

Uppmärksamhet!

För att förenkla uppfattningen av information, är denna instruktion för användning av läkemedlet "Kalkpreparat för klimakteriet" översatt och presenterat i en speciell form på grundval av officiella instruktioner för medicinsk användning av läkemedlet. Före användning läs anteckningen som kom direkt till medicinen.

Beskrivning tillhandahålls för informationsändamål och är inte en guide till självläkning. Behovet av detta läkemedel, syftet med behandlingsregimen, metoder och dos av läkemedlet bestäms enbart av den behandlande läkaren. Självmedicinering är farlig för din hälsa.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.