^

Hälsa

Klåda, brinnande och rodnad i människans intima område

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 17.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Klåda på kroppen är inte ett farligt, men mycket obehagligt och irriterande symptom, som de flesta har mött mer än en gång. Klåda ger alltid en obsessiv önskan att lindra ditt lidande genom att klia på kliande stället. Om dessa är händer eller ansikte, finns inga speciella hinder för att möta behovet av att ta bort kliarna mekaniskt, men kliar i den intima zonen för män och kvinnor är ett verkligt problem. Vi, folk, på något sätt pryder inte normalt deras intima ställen, och i sig kan en vanlig klåda inte vara ett ofarligt symptom på någon sjukdom. Vad kan egentligen vittna om klåda i könsorganet och perineum och hur man hanterar detta obehagliga symptom?

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Orsaker klåda i människans intima område

Eftersom det finns betydande skillnader i strukturen hos kvinnliga och manliga könsorganen, är det vettigt i en artikel att ta itu med problemen med ett visst kön, snarare än att tala i allmänna fraser. Idag kommer vi att prata om problemet med klåda på en intim plats hos män.

Det måste sägas att, trots all symtomens smärtsamhet, har det starka könet ingen brådska att gå med problemet med intim klåda till läkaren. Någon hänvisar helt enkelt till symtomet med lätthet och tror att allt kommer att gå för sig själv, medan andra upplever en psykologisk barriär när det gäller problem med en intim plan. Och det finns de som bara är rädda för att kliar kommer att vara ett symptom på en befintlig sexuellt överförbar sjukdom, vilket är bättre att hålla tyst.

Faktum är att det finns många orsaker till klåda i intima ställen, men det är bara specialistläkaren som kan avgöra vilken av symptomen som är förknippad med diagnosen, och sedan efter vissa studier. Att göra dig själv en diagnos är oprofessionellt, men att få en uppfattning om de möjliga orsakerna till klåda på intima platser är till och med användbar för allmän utveckling.

Innan du försöker förstå de faktorer som orsakar klåda, måste du själv förstå vad detta symptom är. Klåda läkare kallar kroppens svar på vissa stimuli, som kan vara både yttre och inre. Det är som ett mellanstadium, varefter smärta kommer att följa. Men jag måste säga att det ibland är lättare att uthärda smärta än klåda, vilket helt enkelt tvingar en person att på något sätt påverka kliande stället, nämligen att skrapa det. Och eftersom klåda inte uppstår från början, kan kammen bara förvärra problemet, vilket leder till bildandet av sår.

Så, vad kan leda till utseende av svår klåda i den intima zonen hos män och orsaka skador på sig själva? Orsakerna kan vara externa och interna. Tänk på första icke-patologiska yttre orsaker:

 • Klåda är ett svar på effekterna av irriterande faktorer, vilket kan vara enkla fysiologiska utsöndringar (urin, avföring etc.). Om man inte betalar tillräcklig uppmärksamhet åt hygien penis och perineum, är det inte förvånande att över tiden, i ljumskarna kan visas klåda och irritation (rodnad, svullnad i vävnaderna, brännande på grund av förekomsten av mikrosprickor i huden).
 • Men klåda och rodnad i det intima området hos män är inte alltid en indikation på otillfredsställande hygien. Symtom kan uppstå plötsligt efter att du har påbörjat nytt underkläder. Kanske innehåller trosväven syntetiska trådar som orsakar allergiska reaktioner från hankroppen. Vanligtvis är det i sådana situationer klåda, rodnad och utslag (och de är ganska möjliga med allergier), nästan omedelbart efter det att vägran att bära olämpliga underkläder passerar.
 • En allergisk reaktion kan uppstå inte bara som svar på sammansättningen av underkläderna, men också till de tvättmedel som användes vid tvätt av kläder. Om många pulver orsakar allergisk irritation på händerna, än mindre, utsökt känslig hud på intima platser.
 • Allergi mot vävnad och pulver är bara en del av isberget. Det faktum att sådana displayer är också kännetecknande för individuell känslighet för de enskilda komponenterna i detergenter som används för personlig hygien (tvål, duschtvål, speciellt medel), olika smörjmedel som används vid samlag och kondomanvändning (kan vara allergisk mot latex eller ytterligare komponenter).
 • Vad mer kan orsaka allergi och klåda på intima platser? Naturligtvis, läkemedel. Vid överkänslighet mot komponenterna i lokala och systemiska läkemedel kan olika reaktioner uppstå, inklusive klåda, brännande hudutslag. Om det handlar om lösningar och salvor som appliceras externt på intima platser, är det inte förvånande om allergiska manifestationer uppträder i detta område.
 • Men tillbaka till underkläderna. Syntetiska tyger i underkläder och kläder är farliga inte bara för risken för allergiska reaktioner mot dem, men också för "växthuseffekten" som de skapar. Linne som inte andas in bidrar till att temperaturen i könsorganet ständigt ökar, vilket kan orsaka inte bara en klåda i perineum utan även ett brott mot människans reproduktiva funktion.
 • Det måste sägas att hypotermi, som minskar lokal immunitet, inte är mindre farlig för intima zoner än överhettning. Klåda kan vara en typ av allergisk reaktion mot förkylning, eller det kan orsakas av en minskning av kroppens försvar, och som ett resultat reproduktionen av den opportunistiska mikrofloran på huden. För män är det farligt, som överdriven förpackning av bäckenområdet, och dess frysning, och ännu mer en skarp temperaturförändring.

Nu är det dags att uppmärksamma externa patologiska skäl, dvs. Sjukdomar som påverkar den yttre huden i den intima zonen. Följande sjukdomar kan betraktas som riskfaktorer för utseendet av denna klåda:

 • Pediculosis. Det är inte nödvändigt att tro att denna sjukdom endast är karakteristisk för huvudets område. Löss kan hittas på någon hårig del av sommaren, inklusive pubic regionen. Naturligtvis är det blygd lus i utseende skiljer sig något från de "hyresgästerna" på huvudet (det är mycket små, genomskinliga och inaktiva), men kliar att det kan orsaka en månad efter infektion, mycket starkare än kliar när löss på huvudet.
 • Mykos, till exempel ringorm i ljummen. Lesioner är mikroskopiska svampar, såväl som löss, såsom kan ses i alla delar av kroppen täcks med hår, inklusive blygdområdet, perineum, pungen, anus. Och ett av symtomen på könsorganens mykos är den smärtsamma klåda och brännande känslan i perineum hos män.

Förresten kan reproduktion av svampar på en intim plats utlösas genom att bära syntetiskt underkläder som inte tillåter att huden andas och skapar en zon i ljummen med ökad temperatur och fuktighet. Namnlösa är sådana betingelser nödvändiga för att svampar ska reproduceras.

På vår hud, och särskilt i känsliga områden, samlas många patogena och opportunistiska mikroorganismer, men för att de ska föröka sig och orsaka sjukdom, behövs särskilda villkor. Värme och fukt är de mest lämpliga av dem, speciellt om kroppens immunitet inte är tillräckligt stark (och vilken av oss har den på nivån?).

 • Fukt och värme är älskad inte bara av svampar utan också av många bakterier. Vissa mikroorganismer lever hela tiden på vår hud och väntar på rätt ögonblick för att korrigera deras demografiska situation. Andra (patogena mikroflora) kommer till oss på huden från personer som bär denna typ av bakterier (som överfört sexuellt överförbara sjukdomar eller STI) och förväntar sig också lämpliga förhållanden. Det är bara immunitet för att ge slacken, och den levande mikrofloran som ackumuleras i den intima zonen börjar aktiv reproduktion. Detta leder i sin tur till utvecklingen av den inflammatoriska processen, vars första tecken kan betraktas som klåda, svullnad i vävnaderna och deras rodnad.

I det här fallet kommer klåget inte att vara lika intensivt och konstant som vid svampinfektion, och snart kan mikroskopiska sprickor och smärta uppträda på kliarstället. I det här fallet, infektioner som tenderar att gå djupt inuti kroppen, brukar dessutom uppenbaras sekretioner från könsorganen, förutom att ha en obehaglig lukt.

 • Eksem på könsorganen. Ja, ekosematösa lesioner ses inte så ofta även på intima platser. Det är sant att klåda uppträder huvudsakligen på natten. Mer uttalade symptom är smärta och brännande känsla i könsorganet, rodnad, svullnad i huden och blåsbildning i det intima området.

Hittills har vi talat alltmer om externa faktorer som kan orsaka klåda i den intima zonen hos män. Men det finns också några interna faktorer som bidrar till uppkomsten av ovanstående symptom. Vissa av dem, som hormonella obalanser som påverkar hudtillståndet eller psykologiska ögonblick (stress och erfarenheter) är inte patologiska i sig, men de kan bli predisponerade faktorer för utseendet på olika sjukdomar.

Det är inte nödvändigt att tro att hormonella misslyckanden är ett rent kvinnligt problem. Detta händer också hos män, vilket kan ses genom att minska kraften, håravfall på huvudet, humörsvängningar, förändringar i form och hud. Hud (inklusive intima platser) brukar bli mer torr och känslig, vilket kan uppstå som klåda och irritation.

Psykologiska problem är också vanligare hos kvinnor. Starkt kön anses vara mer stress-resistent än svagt. Ändå kan vissa situationer orsaka stark spänning även i starka fysiska män. Så, det sjuka temat för män anses vara olika problem inom könsområdet. Det är inte mycket lättare att bryta upp relationer och arbetsrelaterade problem som minskar människans självkänsla (demotion, brist på karriärtillväxt, låg lön, uppsägning, oförmåga att hitta ett nytt anständigt jobb). Utåt kan en man klara sig bra, men koka in i passionen undergräver nervsystemet. Och misslyckanden i sitt arbete manifesteras ofta av en otillräcklig reaktion på stimuli. En sådan reaktion kan till och med bli klåda i perineum.

Men det här är alla faktorer som är tillfälliga och inte lika farliga som några interna patologiska orsaker. Det har länge varit ingen hemlighet att vissa inre sjukdomar, ibland inte ens förknippade med reproduktionssystemet, kan också orsaka "skabb" mellan benen. Till sådana sjukdomar bär:

 • anemi (lågblodröda blodkroppar, som kan uppstå som stickningar och klåda i huden)
 • diabetes mellitus (klåda i det intima området är ett vanligt symptom på sjukdomen hos män och kvinnor),
 • inflammatorisk sjukdom i urinsystemet :. Cystit, pyelonefrit, njur- och urinstensjukdom, osv, varvid patienten kan kännas som sveda, och klåda i urinröret (patientens urin har en specifik sammansättning, som också kan orsaka irritation och klåda i närheten vävnader, om det inte finns någon möjlighet att tvätta omedelbart efter urinering)
 • onkologiska sjukdomar (i ett tidigt skede av en illamående process, hör läkare ibland sådana klagomål),
 • intestinala parasiter (de kan också störa en man på natten och orsaka kliar i den intima zonen),
 • systemisk infektion (patogener inre sjukdomar kan sprida sig i kroppen genom blodomloppet och når och ljumske plus förutom de avsevärt minska den totala immunitet, vilket gör det möjligt att multiplicera patogen mikroflora avsatt på könsorgan och anus)
 • virala patologier, och särskilt, genital herpes (patologi lätt överföras av agnar och manifesteras som rodnad och klåda i förekomst av bubblor på könsorganen hos en man, som sprack med bildningen av smärtsamma sår).

Det måste sägas att många av de ovan beskrivna skälen också är karakteristiska för kvinnor, även om deras lista över riskfaktorer blir ännu längre. Så det starka könet på något sätt tur, de är främmande för många av de kvinnliga problem som orsakar ett så smärtsamt symptom.

trusted-source[6], [7]

Diagnostik klåda i människans intima område

För att förstå vad mannen har att göra med, det som orsakar ett sådant obehagligt symptom kan inte göra utan att besöka en läkare. En annan sak är att ibland är det nödvändigt att inte samråda med en läkare. Hudsjukdomar är till exempel kompetens hos en hudläkare, och det spelar ingen roll om det drabbade området ligger i vilken del av kroppen. När det gäller infektioner, kan det redan samarbetar flera läkare: terapeut, urolog eller andrologist (manlig läkare), infektionssjukdomar, veneriska sjukdomar (när det gäller sexuellt överförbara infektioner). Vid hormonella misslyckanden och endokrina patologier är det nödvändigt att få samråd med terapeuten och endokrinologen.

Men ändå är hälsan dyrare. Det här är vad du behöver tänka på först och främst, inte om hur känsligt ditt problem är och hur du inte vill sprida det till olika människor.

Diagnos av orsakerna till klåda i det intima området börjar alltid när man lyssnar på patientklagomål och undersöker det drabbade området. Läkaren uppmärksammar sådana stunder:

 • när det var ett obehagligt symptom,
 • om det föregicks av att ta droger eller köpa nya underkläder,
 • om en man regelbundet utför hygienprocedurer på intima platser,
 • om många sexpartners har en man,
 • Oavsett om det används under könet av ett preventivmedel,
 • om det finns konstigt tilldelning från en sexuell medlem,
 • om det finns sår och skrapa i den intima zonen, vad de har karaktär,
 • om ett liknande symptom uppstod tidigare (till exempel genital herpes kan påminna sig regelbundet och försvinna ensam), etc.

Läkaren undersöker nödvändigtvis patientens anamnes, eftersom informationen om de befintliga patologierna kan förklara utseende av klåda i perineum. I princip kan en erfaren läkare föreskriva en diagnos efter undersökning av patienten. Men det finns ingen anledning att prata om den slutliga diagnosen utan test, för det finns alltid möjlighet att patologin inte är en. Laboratorietester hjälper till att avslöja dolda sammansatta sjukdomar.

Vilken typ av test kan ges till en patient i denna situation:

 • standard urin och blodprov (OAM och UAC),
 • biokemiskt blodprov,
 • analyser för socker (endast de hjälper till att bekräfta eller utesluta diabetes)
 • ett smärta (skrapa) följt av undersökning på infektionspatogenen (hjälper till att bekräfta eller utesluta sjukdomens infektiösa natur)
 • När man misstänker den allergiska karaktären hos pruritus (om infektion, diabetes mellitus och dålig hygien är uteslutna), är det lämpligt att genomföra ett allergenstest.

Om det finns misstankar om tumörprocesser kan läkaren ordinera ytterligare studier: ultraljud och biopsi av vävnader (inguinal lymfkörtlar, om de förstoras) i neoplasmen. Om en ljung misstänks för grooming, utförs en ytterligare inspektion av "brottsplatsen" under trälampan och materialet för histologisk undersökning tas ut för att utesluta onkologi.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Differentiell diagnos

Differentiell diagnos utförs enligt resultaten av en fysisk undersökning och laboratorietester. Detta gör det möjligt att skilja på klåda som uppstår på grund av inre sjukdomar, och samma symptom som orsakas av lokala reaktioner på en infektion eller allergen.

För att kunna tilldela effektiv behandling är det väldigt viktigt att ta reda på vilken infektion som orsakade klåda: virus, svampar eller bakterier, bestämma deras utseende. Faktum är att viruspatologierna (till exempel herpesviruset) inte kan botas helt, symptomen avlägsnas med hjälp av immunostimulanter och speciella antivirala salvor. Bakteriell infektion kräver användning av antibiotika (lokalt och ibland systemiskt), och svampar kan förstöras endast av antifungala medel (antimykotika).

Om orsaken till klåda är urinvägens inflammatoriska patologi, antas infektionen initialt, så behandlingen ordineras med systemiska antibiotika.

Om analysen för socker visar ett signifikant överskott av sin norm, diagnostiserar de "diabetes mellitus". I detta fall innebär behandling en kost och tar speciella läkemedel för att minska blodsockret.

Som vi kan se, beror effektiviteten av den föreskrivna behandlingen på grund av hur korrekt differentialdiagnostik ska utföras. Resultaten förlitar sig på visuell inspektion är svårt, eftersom funktionen intima zon att det alltid finns ökad fuktighet, och luftflödet är begränsad, och därför ännu mykoser dermatoser uppträder specifikt (med bildning av bubblor och fuktiga såret mer karaktäristiska virala patologier). Endast speciella laboratorie- och instrumentstudier bidrar till att fastställa den verkliga orsaken till utseende av klåda i den intima zonen hos män.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19]

Komplikationer och konsekvenser

Men det är inte värt att vara för stolt och avslappnad för män. Om du ser försiktigt ut, är antalet problem som orsakar klåda i den intima zonen hos män inte så liten att de försummas. Gör många män regelbundet hygien i könsorganen, bär bara naturligt linne, använd hypoallergen baby såpe och samma pulver, bibehålla optimal temperatur i bäckenet? Mest troliga sådana enheter, men de som inte uppfyller åtminstone en del av ovanstående, miljoner.

Och vad sägs om skydd under samlag? Låt oss släppa ämnet allergi mot latex och prata om kondomer som ett medel för skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar. Hur många män på bekostnad av deras nöje använder dem, eftersom latex minskar känsligheten hos könsorganen, vilket påverkar orgasmens styrka? Och detta är inte fiktion, men männenas uppfattning, som de rättfärdigar motviljan att använda kondomer. Tja, vad sägs om skydd mot STI? Har vi effektivare sätt att använda det starkare könet?

Det kan sägas under lång tid att det är nästan omöjligt att försäkra sig mot alla faktorer som orsakar klåda från ett intimt område. Du kan bara minska risken för ett sådant symptom, vilket i många fall kanske inte är så ofarligt.

Det verkar som hemskt om klåda orsakas av brist på hygien? Faktum är att detta symptom orsakar en oemotståndlig lust att hantera honom en gång för alla, skura kliariet noggrant. Och den mekaniska effekten på huden orsakar sådan lättnad, nära eufori, som helt enkelt inte tillåter dig att stanna i tid.

Men huden på händerna och på ett intimt ställe är väldigt annorlunda. Om händerna hud tjock, förgrovad när de utsätts för luft och sol, sedan på könsorganen är mer känslig och känslig, så brutto exponering kan orsaka sina skador (sår, repor), och särskilt om det redan finns en inflammatorisk process som indikerar ödem , rodnad, utslag.

Eventuella mikro- och makroskador på huden orsakar brännskador och smärta, och detta är en ytterligare oro. Utseendet på sår på den plats där det regelbundet fukt är närvarande, ganska stort problem, eftersom sådana skador kan läka under en lång tid, och deras placering är sådan att det finns en stor risk att hamna i sårinfektion, ständigt avel i anus och könsorgan. Jag måste säga att utsikten inte är den trevligaste.

I princip är alla ovanstående tillämpliga på allergisk klåda, och till sådana faktorer som externa och interna patologier, som manifesterar sig med samma smärtsamma lokala symptom i det känsliga området. Men patologiska faktorer är också farliga eftersom vissa av dem, förutom obehag, också medför vissa komplikationer i sexuellt liv. Om kammen är fyllda med smärtsamma känslor under rörelse och samlag, kan infektioner, hormonella störningar, diabetes, onkologiska sjukdomar och vissa andra patologier redan på allvar påverka människans styrka.

Klåda i den intima zonen kan vara det första tecknet på bara en sådan sjukdom hos en man. Och ju tidigare orsaken till symtomen identifieras, desto mer sannolikt är det att rätta till situationen utan att leda till allvarliga problem i sexuellt liv eller ett kritiskt tillstånd med ett livshotande tillstånd (som i cancer och anemi).

Det måste förstås att klåda kan vara ett symptom på en venerisk sjukdom, och då kommer mannen redan att vara en fara för sina sexpartners. Blyghet, ovilja att göra är inte ett problem på specialist och släktingar, rädsla för fördömande av ett tvingande skäl att inte gå till läkare för undersökning och behandling, samtidigt som man fortsätter att fylla leden av patienter med sexuellt överförbara sjukdomar. Män, om du inte oroa dig för dig själv, tänk åtminstone de som omger dig.

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24], [25], [26]

Förebyggande

De som en gång har upplevt all denna fasan, som är förknippade med klåda på intima platser, vill inte längre upprepa det. Och även om de flesta patologier och tillstånd som åtföljs av ovanstående symptom inte är särskilt farliga, och prognosen för deras behandling är generellt gynnsam, kommer få att vilja gå igenom det igen.

Vad som bör vidtas för att förhindra klåda i det intima området har aldrig dykt upp, vilken förebyggande åtgärd kommer att bidra till att undvika ett smärtsamt symptom:

 • Som vi vet grunden för hudens hälsa - deras renhet. Rengör hela huden, men intima platser med sina hemliga veck, specifika sekretioner och närhet till anusen bör ges särskild uppmärksamhet. Det är inte nödvändigt hur man under behandlingen ska genomföra intima hygienprocedurer 2 eller flera gånger om dagen. Det räcker att tvätta perineumområdet dagligen med vatten med naturlig tvål och dessutom ta en dusch efter samlag.
 • För hygienprocedurer måste du välja allergivänliga rengöringsmedel på ett naturligt sätt. Ett utmärkt alternativ är någon baby tvål.
 • När du köper underkläder bör du alltid vara uppmärksam på dess sammansättning. Helst bör kompositionen av tyger för sådana kläder inte ha syntetiska fibrer. Den bästa varianten av tyger är bomull och linne.
 • För att tvätta underkläder är det bättre att använda hushållssaft eller säkrare barnpulver. Detta minskar sannolikheten för en allergisk reaktion på tvättmedel.
 • Om huden i de intima områdena är mycket öm och känslig, den har mikroskador och irritation, är det önskvärt att begränsa badning i öppet vatten för att undvika infektion.
 • I händelse av att läkemedlet som föreskrivs för medicinska ändamål orsakar en allergisk reaktion, måste den avbrytas och flera dagar att ta antihistaminer.
 • Överdriv inte dina könsorgan, om det inte är för kallt ute. Överhettning av den intima zonen kommer att negativt påverka hudens och reproduktionssystemet, och om mannen också måste klä sig i ett kallrum, kommer en kraftig temperaturförändring att ytterligare komplicera situationen.
 • Om en man märker utseende av klåda och utbrott i könsorganet, kan hans första tanke vara en önskan att bränna sår med alkohol, jod, zelenka. Detta borde inte ske under alla omständigheter, eftersom ett ömt, hårdläkande bränn kan bildas på den känsliga huden.
 • Klåda i perineum kan vara ett tillfälligt fenomen (det tvättades inte i tid, använde någon annans tvål som orsakade en allergisk reaktion etc.). Vanligtvis försvinner detta symptom, om ingen irritationsfaktor efter effektiva hygieniska förfaranden och användning av alternativa medel föreligger inom några dagar. Om detta inte händer måste du söka råd och hjälp av specialister.

Klåda i den intima zonen hos män är ett ömtåligt problem, som många män föredrar att hålla tillbaka, tillgriper endast recepten för alternativ medicin och apoteksprodukter som de utser själva. Denna metod att lösa problemet är fylld med utseendet på nya obehagliga symptom. Dessutom kan den tid då man kan bli av med sjukdomen utan konsekvenser för människors hälsa gå förlorad till följd av ineffektiv "hem" -behandling. Tiden läker, men inte i det här fallet.

trusted-source[27], [28]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.