^

Hälsa

Behandling av pruritus i det intima området hos män

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Eftersom klåda i det starkare könets perineum kan vara en följd av olika faktorer är det inte nödvändigt att prata om några generella behandlingssystem. Detta blev klart när vi ansåg beroendet av kvaliteten på differentialdiagnosen och resultaten av den behandling som föreskrivs av dess resultat.

Till exempel när det gäller genitalherpes, som, även om det anses vara en sexuellt överförd infektion, fortfarande inte är en bakterie, men ett virus, är det inte meningsfullt att behandla systemiska antibakteriella medel. Patienten tilldelas mottagnings immunstimulanter och vitaminer för att öka kroppens försvar för att bekämpa herpesviruset, såväl som systemisk och topisk administrering av antivirala medel i form av injektioner, tabletter och salvor ( "Acyclovir", "Panavir", "Alpizarin" et al.) Och preparat interferon. Tillämpas även några budget med antibakteriell verkan, väl beprövad behandling av herpesinfektioner (salva "Levomekol" lösningar "Klorhexidin" och "Miramistin").

Behandling av diabetes mellitus utförs med sockerreducerande läkemedel (Metmorphine, Diabeton, Maninil, Amaril, Glukobay, etc.). Med insulinberoende administreras insulinpreparat. Men i alla fall är en lågt kolhydrat diet obligatorisk, där socker är frånvarande och ger plats åt sötningsmedel.

Om det är en bakteriell infektion, förskriva vanligtvis antibiotika med ett brett spektrum av åtgärder, med hänsyn tagen till det möjliga orsakssambandet till sjukdomen. Det är sant att effektiv behandling endast är möjlig efter bestämning av denna patogen genom laboratoriemetoder. Genom systemet för antibiotikabehandling bör också åtföljas av en av de mest effektiva läkemedel, probiotika som hjälper till att återställa de brutna potenta antibakteriella medel tarmfloran, annars en stor risk att utveckla dysbios.

Bakteriell infektion leder alltid till utvecklingen av inflammation, därför att tillsätta ytterligare antiinflammatoriska läkemedel (hormonella lokala kortikosteroider, NSAID sällan). Om en man har på huden i den intima området omfattar inte bara klåda och rodnad, men såret använde sårläkande medel (t.ex. Samma salva "Levomekol" antiseptiska lösningar).

Behandling av svampinfektioner, inklusive ringorm lischay genomföres med användning av antisvampmedel i form av salvor ( "Klotrimazol" "Lamisil" "nystatin", "Nitrofungin" etc). Svampinfektion orsakar allvarlig inflammation i vävnaderna och kräver användning av antiinflammatoriska läkemedel.

Eksem på penis, scrotum och pubic regionen, som tillhör kategorin dermatoser, som rosa lungor, kräver en annan behandling. Denna sjukdom är mestadels allergisk, även om den snabbt kan bli komplicerad genom infästning av svamp- eller bakterieinfektion. Behandlingsregimen innehåller:

 • hormonella antiinflammatoriska läkemedel med smärtstillande effekt (oftare hydrokortison salva eller hydrokortison komplex + prednisolon),
 • sedativa ("Sedavit", "Tinkture of the motherwort", "Glycesed", etc., eftersom sjukdomen ofta utvecklas på nerverna),
 • lokala antiseptika ("Furatsilin", "Chloggexidin", "Betadin"),

Och, naturligtvis, antihistaminer som lindrar allergi, inklusive  klåda i den intima zonen hos män.

Blygd löss behandlas med speciell insektetsidnyh lösningar, lotioner, sprayer applicerade direkt på blygdområdet (sprayer "ParaPlyus", "PedikulenUltra", lotion eller emulsion "Medifoks" lotion och salva "Nittifor" et al.). Hår på denna plats bör rakas.

Behandlingen av olika sjukdomar som orsakar klåda på intima platser kan sägas under lång tid. Men förutom att direkt behandling av den identifierade sjukdom skall också vara symtomatisk behandling, som syftar till att avlägsna plågsamma symptom, inte tillåter effektiv terapeutisk manipulation och bara förvärrar situationen (bildandet av sår, infektion gå, separation infektion på ett stort område, etc.). För att mildra klåda är det föreskrivet antipruritiska läkemedel.

Eftersom klåda kan betraktas som ett allergiskt svar hos en organism på ett specifikt stimulus effektiva i detta avseende betraktas som antihistaminer (läkemedel allergi), som kan användas som monoterapi vid allergi vävnad och detergenter (måste emellertid allergen uteslutas från användning) , såväl som läkemedel.

Antihistaminer kan tilldelas för inomhus mottagning ( "Diazolin", "Suprastin", "loratadin", "Zirtek" et al.), Såväl som lokalt i form av hormonella och icke-hormonella salvor. Förresten, en bra antihistamin och klådstillande effekt har hormonpreparat ( "prednisolon", "Hydrocortisone", "Lorinden", "Sinalar", "Celestoderm", "Beloderm", "Advantan" och andra.) Och komplexa läkemedel kortikosteroider i antibiotika ( " Triderm ", etc.).

Om behandlingen är hormonell terapi inte är effektiv eller anses vara omöjligt, kan läkaren ordinera ett av de läkemedel kalcineurinhämmare ( "Elidel '' Protopic", 'Takropik' et al.), Som hämma frisättningen av inflammatoriska mediatorer och minska klåda. Klåda på nervös mark avlägsnas lätt av lugnande medel och lugnande medel.

För icke-hormonella anti-kliande medel kan även innefatta salvor "Fenistil", "Dimotsifon" och några andra som måste användas med försiktighet, eftersom de kan orsaka irritation i slemhinnor och känsliga vävnader i den intima området.

Effektiva droger för kliande i det intima området

Om man talar om det mesta av patologier, där det finns en klåda i den intima zonen hos män, anses detta symptom vara den mest smärtsamma och kräver snabb lättnad. När allt kommer omkring kan inte samma inflammation helt enkelt avlägsnas om patienten ständigt kammade sårpunkten. Dessutom, desto starkare och mer frekventa kammen, desto mer sannolikt bildar sår och deras infektion. Och då finns det en så viktig fråga,  hur man tar bort klåda i perineum?

Tänk på flera droger som kan hjälpa till att lösa detta problem. Låt oss börja med kortikosteroider, vilka i detta avseende är mest effektiva.

" Celestoderm " - inflammatoriska och klådstillande läkemedel baserat kortikosteroid betametason i form av en kräm för topisk applicering, som används för att behandla dermatologiska sjukdomar. Läkemedlet minskar inflammatoriska reaktioner i vävnaderna och klåda med olika typer av dermatoser och åldersrelaterade förändringar. Effektiv för användning på platser med hög kroppsvätska.

Salva appliceras ett tunt lager på inflammerad kliande ställer inte mer än 3 gånger om dagen. Du kan lätt gnugga det i huden och låt det absorberas, utan att täcka det med en trasa.

Läkemedlet är inte avsett för behandling av personer som är allergiska mot detta läkemedel, virala och svampinfektioner i olika lokaliseringar, rosa akne, dermatit, rosacea, bakterie dermatoser och veneriska sjukdomar, för behandling av ögonsjukdomar.

Läkemedlet ska inte användas under lång tid och täcka det behandlade området med lufttäta material.

I stället för salva appliceringen kan obehagliga känslor noteras i form av bränning, stickningar, förstärkning av klåda, utslag, vilket indikerar en allergisk reaktion på själva läkemedlet.

"Triderm" - detta är framställningen av läkemedel urladdnings komplex eftersom de tillsammans med en kortikosteroid (betametason) den innehåller ett antibiotikum (aminoglykosid gentamicin) och den antimykotiska komponenten (antimykotika klotrimazol). Denna medicinering är endast föreskriven om det finns anledning att misstänka bakteriell (oftare stafylokock) eller svampinfektion, vilket orsakar kliande i den intima zonen hos män.

Med hjälp av läkemedlet behandlas dermatoser orsakade av mikroorganismer, liksom vid senare infektion.

Salva är effektiv på våta, våta ytor, men det rekommenderas inte att applicera på skadad hud (sår, repor, sprängande bubblor). I sådana fall är det mer lämpligt att använda sårläkemedel och antiseptika.

Huden appliceras två gånger om dagen och försöker också fånga ett litet område av intakt hud runt det drabbade området.

Salva används inte för överkänslighet mot dess komponenter, antibiotika aminoglykosider och imidazolderivat. Andra kontraindikationer för användning av  droger  är: hud tuberkulos, syfilis, hudreaktioner efter vaccination, sår och sprickor i huden, akne, ojämn form av psoriasis, kutana virala natur infektioner inklusive herpes, vattkoppor. Drogen används inte heller för åderbråck.

Användningen av läkemedlet kan ibland åtföljas av utseende på huden av irritation, brännande eller andra reaktioner som indikerar ökad känslighet för läkemedlets komponenter. Andra obehagliga symptom kan endast uppstå mot bakgrund av långsiktig användning av salvan eller vid applicering under hermetiska beläggningar som blockerar luftåtkomst.

" Elidel " - en representant för läkemedel som hämmar syntesen och frisättningen av kalcineurin - ett ämne som är ansvarigt för inflammation och klåda, som härrör från en allergisk reaktion. Denna salva för extern användning rekommenderas om behandling med kortikosteroider av någon anledning är omöjlig eller det ger inte det förväntade resultatet.

Denna salva bör också appliceras ett tunt skikt på de röda kliarna, försiktigt gnugga in i den drabbade huden och behandla noggrant vikarna noggrant. Behandlingen utförs tills symtomen försvinner.

Läkemedlet används inte för överkänslighet mot läkemedlets huvudsakliga aktiva substans (pimecrolimus) eller dess hjälpkomponenter.

Användningen av läkemedlet kan utlösa utseendet på allergiska och anafylaktiska reaktioner av varierande svårighetsgrad, alkoholintolerans, utveckling av hudinfektioner. Det fanns också rapporter om isolerade fall av hudcancer och lymfadenopati, men det fanns ingen koppling mellan användningen av Elidel och dessa patologier.

Under appliceringen av salva på huden kan patienter känna brännande, klåda och smärta i området på det drabbade området. Sådana symtom tillsammans med svullnad i vävnaderna, ett brott mot deras känslighet, indikerar utslag att användningen av läkemedlet är ytterligare oönskad.

"Dimotsifon" är ett icke-steroidalt läkemedel med antipruritisk, antiallergisk, antibakteriell och antiinflammatorisk verkan. Salva har ingen negativ effekt på den lokala immuniteten som är inneboende i hormonella antiinflammatoriska läkemedel.

Läkemedlet är ordinerat för olika dermatit, eksem, herpes, allergiska reaktioner i form av klåda och utslag på olika stimuli.

Applicera salva 2 eller 3 gånger om dagen, applicera den på inflammerad hud med ett tunt skikt. Omslaget på den behandlade ytan rekommenderas inte i ytterligare en halvtimme, varefter inguinområdet rekommenderas att vara isolerat i minst ett par timmar. Behandlingsförloppet med läkemedlet är vanligtvis 1,5-2 veckor.

Stark sexanvändning av läkemedlet rekommenderas inte vid allvarlig inflammation, när det är mer sannolikt att använda hormonella medel i intima områden för män, och även vid överkänslighet mot salvets komponenter. Biverkningar av läkemedlet reduceras vanligtvis till milda allergiska reaktioner.

" Zirtek " är ett antihistaminläkemedel av en ny generation i form av tabletter för oral administrering. Samma sak är en allergi en systemisk reaktion, som inte alltid kan hanteras med hjälp av lokala medel.

Tilldela ett läkemedel för olika allergiska dermatoser, vars huvudsymptom är klåda och utslag i kroppen.

Läkemedlet "Zirtek" tar in 1 tablett om dagen. Du behöver inte tugga tabletterna, men du måste dricka den.

Om patienten har svåra patologier i njursystemet, ska läkaren justera dosen av läkemedlet. Tilldela i detta fall läkemedlet i sig är farligt för njurarna. Om det inte bara handlar om njursjukdomar, men om det terminala (mest allvarliga) skedet av njurfel är användningen av drogen förbjuden.

Andra kontraindikationer för de mediciner manliga patienter är: ett syndrom av glukos-galaktos malabsorption, medfödd galaktosintolerans, laktasbrist, överkänslighet mot komponenterna i läkemedel, en negativ reaktion på hydroxizin. Med försiktighet utse ett oralt läkemedel till patienter med svåra lever- och njursjukdomar samt äldre.

Läkemedlet påverkar nervsystemet, så att ta drogen kan åtföljas av sömnighet, apati eller vice versa aggressivitet, nervös spänning, sömnstörningar. Det finns också hallucinationer, konvulsivt syndrom, nedsatt kropps-känslighet, extremt tremor, förvirring, svimning.

Det är även möjligt att tillfälligt försämra visuella funktioner, takykardi, utseendet på en kall, urineringstörningar. Eftersom Zirtek tabletter tas oralt är symptom som buksmärta, illamående, ont i munnen, torr mun, leverfunktion ganska godtagbara.

Trots att Zirtek är ett antiallergiskt läkemedel är det inte värt att utesluta utvecklingen av allergiska reaktioner på dess enskilda komponenter. En annan nackdel med läkemedlet kan anses vara sannolikheten för en ökning av kroppsvikt som ett resultat av dess intag.

Men det finns goda nyheter. Alla ovanstående biverkningar är typiska för antihistaminer, den nya generationen av läkemedel, som tillhör "Zyrtec" är mycket sällsynta, och klåda i privata delar av män och andra yttringar av allergier försvinner ganska snabbt.

trusted-source[1], [2], [3]

Alternativ behandling

Det måste sägas att inte alla fall av klåda i den intima zonen hos män måste misstänka en allvarlig patologi och tillämpa starka droger. Ibland är det för att eliminera ett obehagligt symptom tillräcklig kunskap om alternativ medicin.

Till exempel, om klådan orsakades av bristande hygien mellangården, vilket vävnadsirritation verkade fysiologiska vätskor, ett badvatten kanske inte är tillräckligt för att snabbt ta bort de smärtsamma symtom. Till stödet kommer lugnande decoctions av örter och aromatiska oljor.

Herbal behandling  i detta fall är mycket viktigt, eftersom många medicinska växter har antiinflammatorisk och viss antimikrobiell effekt, vilket hjälper dem att snabbt avlägsna obehagliga symptom. Till exempel, dekokt eller infusion av kamomill (1 matsked torkade blommor i 0,4 L vatten), vilken kan användas för att tvätta de intima delarna, eller såsom lotioner på platser med en stark irritation, den har en lugnande, antiinflammatoriska och antiseptiska verkan på huden.

Ett annat populärt gräs i folket, som kan ta bort klåda och inflammation, är nässla. Som ett läkemedel, använd ett avkok av nässla blommor (1 msk torrt råmaterial per 1 kopp kokande vatten, att stå på en liten eld i högst 3 minuter). Använd avkok för att tvätta intima platser. Det kan också läggas till badet.

För att avlägsna klåda och obehag i det intima området hjälper också avkolningen av blommorna i viburnum. Men 1 msk. Kokande vatten tar vi 1 msk. Torra blommor och insisterar i minst 20 minuter. Vi använder den för att tvätta den sjuka platsen och lotion.

Om det inte bara är en klåda utan även en stark irritation, kommer ett avkok av olika örter med en antimikrobiell effekt att komma till räddningen. Som råmaterial kan du använda en samling kamomill, kalendula, salvia, enbär, Johannesjurs, ekbark. Ett glas kokande vatten måste ta 1-1,5 matskedar. Samling av örter. Insistera kommer att ta lång tid, minst 1 timme.

Förutom örter kan inplanter också användas för att bekämpa klåda och irritation: aloe vera, aloe tree (agave eller rennel), Kalanchoe. Juice leaflets av dessa växter behöver smörja det drabbade området, vilket kommer att hjälpa till att bli av med den smärtsamma klåda, och såren på huden kommer att skärpas snabbare. Du kan smöra kliarområdet med eteriska oljor av mentol och tea tree, vilket har en ytterligare stark antimikrobiell effekt.

När det gäller andra droger som kan användas för att bekämpa klåda och inflammation, kan de inkludera:

 • lösning av läsk och salt (för 1 liter vatten tar vi 1 matsked granulära ämnen), som används för frekvent tvättning av den intima zonen,
 • honung (i avsaknad av en allergisk reaktion på biodlingsprodukter) appliceras på kliande, inflammerad hud en stund,
 • färskpressad citronsaft, mjölkvassle eller en svag lösning av naturliga äppelcidervinäger (effektivt medel för misstänkt svampinfektion, vilket skapar en sur miljö, olämplig för förökning av svampar och bakterier) används för frekvent bad och lotioner.

Förresten anses naturliga tvål vara ett utmärkt antibakteriellt vårdmedel. Det är naturligtvis bättre att ta en ekonomisk eller tjärsåp, som kännetecknas av en märkbar antimikrobiell och antiparasitisk effekt. I extrema fall, för hygienprocedurer, kan du använda vanlig barnsåpe med sväng, aloe eller kamille eller utan fyllmedel.

Alla ovanstående medel kan användas med doktorns tillstånd som ytterligare behandling. Infusioner och avkok av örter kommer också att hjälpa dem vars klåda har blivit outhärdlig, men möjligheten att snabbt söka hjälp från ett apotek eller sjukhus saknas.

Vad mer kan användas för att bekämpa klåda om det inte är en allvarlig patologi? Några kropps krämer med lugnande, anti-allergisk verkan (möjliga baserade på billigt daisy, calendula, serie, etc), salva typ "räddare" eller "Boro plus" sprej "Panthenol" och andra liknande medel.

trusted-source[4], [5]

Homeopati med klåda

Det verkar, vad kan homeopati hjälpa till med ett så märkligt symptom som klåda i människans intima zon? Det visar sig att det kan och hjälper till, även innan den slutliga diagnosen är etablerad. Dvs. Läkare-homeopatet kan utse en symptomatisk behandling med hänsyn till patientens klagomål, även innan speciella laboratorietester utförs.

I homeopati om ett symptom som klåda är det viktigare att inte veta orsaken till sitt utseende, men egenskaperna hos symtomet i sig: när det framträder, varifrån det ökar eller minskar. På grundval av denna information kan homeopatet redan förskriva vissa droger, patienten kommer att få resten av receptet efter att diagnostiska förfaranden har slutförts efter fastställandet av den slutliga diagnosen.

Så, vilken typ av droger kan ordineras för klagomål hos patienter på klåda i perineum:

 • Om en patient är bekymrad över klåda i underlivet, huden blir röd, kliande i kombination med smärta och stickningar kan uppstå bubblor, men befrielse från mekanisk påverkan på kliande hud patienten inte får, är det sannolikt att utses till drogen  Rhus  toxicodendron.
 • Detta läkemedel tillsammans med sådana läkemedel som Graphites, Mercurius solubilis, kan ordineras med prickig klåda på intima platser, när några utslag är frånvarande. Om klåda av kardning endast intensifieras, föreskrivs Pulsatilla och  Rhus  toxicodendron, och när Sulfuris, Calcium carbonicum, Thuja minskar är det användbart. Fosfor är ordinerad oavsett hudreaktion mot kardning.
 • När det gäller stark (stickande) klåda på bakgrunden av upplevelser och spänning sexuell plan för att få hjälp från det homeopatikum Causticum, Arsenicum album, fosfor.
 • Om klåda i den intima zonen hos män intensifieras genom exponering för kall luft (till exempel när en person tar av sig kläderna) kommer effektiva läkemedel att vara:
  •  Rumex crispus (det finns inga utslag eller de är allergiska mot blåsor)
  • Kaliumbichromicum (i närvaro av hudsjukdomar),
  • Natriumsvavelsyra (om inre sjukdomar inträffar),
  • Oleander (om det finns ett ekosematöst eller herpesutslag på könsorganen).
 • I händelse av att det finns en förbättring från förkylningen kan följande utses:
  • Alumina (outhärdlig klåda och bränning, utseende av sprickor i inflammerad hud),
  • Svavel (klåda är inte så starkt, det blir trevligt att klia sig),
  • Psorinum (med herpetic utslag, obehaglig lukt i klåda, intensifierar det smärtsamma symptomet i värmen).

Om läkaren är osäker är tullalternativet för en annan typ av klåda utnämningen av tre droger samtidigt: Svavel, Kalsiumkarbonum och Lycopodium.

Var inte rädd för att ta homeopatiska lösningar innan den slutliga diagnosen görs. Alla ovanstående läkemedel har en komplicerad helande effekt på kroppen, vilket inte kan orsaka några komplikationer. Det finns praktiskt taget inga kontraindikationer och biverkningar i homeopatiska läkemedel, som återigen talar om säkerheten vid sådan behandling.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.