Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Kycklingvirus - zoster (VZ)

Medicinsk expert av artikeln

Infektionssjukdom
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 01.06.2018

Kycklingvirus - zoster (VZ) kan orsaka en mycket smittsam lungsjukdom hos barn - kycklingpoxar, som manifesteras vid utveckling av vesikelutslag på hud och slemhinnor. Hos vuxna (och extremt sällan hos barn) orsakar det samma viruset bältros (zoster), som kännetecknas av en inflammatorisk reaktion i ryggmärgen och i ganglierna bakom roten. Det åtföljs av utfällning av blåsor på huden på en plats som är innerverad av den drabbade sensoriska nerven. Kycklingkoppor ses som en reaktion på virusets primära kontakt med människokroppen, medan zoster är svaret från den delvis immuna värden till reaktivering av viruset närvarande i latent form i känsliga ganglier.

Detta virus är identiskt med herpes simplexviruset genom dess morfologiska, biologiska och jämna antigenegenskaper, men det multiplicerar inte i kroppen av laboratoriedjur. Det har en effekt på mänskliga celler: stopp av fission i metafas, krympning av kromosomer, kromosombrytning och bildning av mikronukleer ses ofta.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Patogenes och symtom på kycklingpox

Viruset VZ överförs av luftburna droppar, infektionskällan är en sjuk person. Primär reproduktion av viruset förekommer i epitel i slemhinnan i övre luftvägarna. Då kommer viruset in på lymfogen sätt in i blodet, med det - in i huden. Epitelceller sväller, ballongdämpning (dystrofi) av spikiga skiktceller observeras, ackumulering av vävnadsvätska leder till bildandet av vesiklar. I kärnorna hos de drabbade cellerna, särskilt i de tidiga stadierna, finns eosinofila kroppsintagioner. I herpes zoster finns dessutom en inflammatorisk reaktion i ryggmärgets bakre rots och känsliga ganglier. Inkubationsperioden med varicella är 14-21 dagar, med bältros som inte är känd. Kycklingkoppor börjar med sjukdom, feber, utslag i ansiktet, sedan på bagage och extremiteter. Först uppträder en kliande fläck som snabbt blir en flaska fylld med en serös grumlig vätska. Sedan sprutar vesikeln, i sin plats bildas en skorpa, som därefter riva bort och lämnar inget ärr. Utsläppen av nya blåsor i de senaste 3-4 dagarna, innehållet i dem inkluderar en stor del av viruset. Dödlighet och komplikationer (encefalit, lunginflammation) är ganska sällsynta, ofta observerade hos nyfödda. Under de tre första månaderna av graviditeten kan överförda kycklingpoxar hos kvinnor leda till medfödda missbildningar av fostret.

I herpes zoster efter en sjukdom och uppehällande temperatur finns det allvarliga smärtor i slemhinnan eller hudområdet som är innerverade av en eller flera grupper av känsliga ganglier. Några dagar senare visas bubblor i den här zonen. Oftast observeras det på kroppen (längs den interkostala nerven) på huvudets eller nackens hud.

Laboratoriediagnostik av kycklingpox

Det är exakt samma som den diagnos av herpes simplex-virus, men tänk på följande punkter. Herpes simplex virus orsakar utveckling av skador i hornhinnan hos kaniner, möss hjärna och korio-allantoiska membran hos kycklingembryo, medan VZ virus infekterar nästan nämnda tyger. I de flesta kulturer är celler herpes simplex-virus växer snabbt och bildar plack under 18-24 timmar. Viruset VZ växer huvudsakligen i fibroblastceller inom 3-5 dagar. Dessa virus skiljer sig i morfologi (huvudsakligen i storlek) virioner i vätska från blåsorna genom elektronmikroskopi samt av närvaron av antigen i vätska från blåsorna, detekterbar genom immundiffusion i gel med specifik utfällande serum (mot herpesvirus, vaccinia, och VZ).

Behandling av kycklingpox

En bra terapeutisk effekt är gammaglobulin, erhållen från serum av patienter med bältros i återhämtningssteget. Detta läkemedel kan också användas för att förhindra varicella i kontaktbarn med immunbristförhållanden.


ILive-portalen ger inte medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling.
Informationen som publiceras på portalen är endast referens och bör inte användas utan att konsultera en specialist.
Läs noggrant regler och policy på webbplatsen. Du kan också kontakta oss!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alla rättigheter förbehållna.