^

Hälsa

Snabb och effektiv behandling av skabb i hemmet

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 17.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Det verkar som att de dagar då de smutsiga och oskadade arbetande människorna smög av halvt svältat liv och skabb hade förgått för länge sedan. Men skabb är fortfarande förknippade med smuts och skrupelöshet, vilket inte är helt sant. Faktum är att det inte är svårt även för någon som aktivt samarbetar med vatten och tvål för att ta upp en kliande kval, vilket är orsaken till svår klåda. Och om skabb inte behandlas, börjar det på några dagar börja klåda alla familjemedlemmar, eftersom sjukdomen är mycket smittsam, även om den är helt härdbar med alternativa metoder. Men behandlingen av skabb i hemmet bör utföras i enlighet med vissa krav, annars kommer inga effektiva föreskrifter att kunna stoppa bostadsepidemin.

Hur identifierar man skabb?

Scabies är en mycket smittsam sjukdom som orsakas av en mikroskopisk parasit på storleken av en vallmofrö. Scabies mite har en ljus kroppsfärg, så att märka det på huden (och ännu mer under det) är ganska problematisk.

Nämnandet av denna sjukdom med dess rötter går så djupt att det är svårt att föreställa sig. De finns på Bibelns sidor (Gamla testamentet) och i den grekiska filosofen Aristoteles skrifter. Men i dessa dagar och mycket senare kände man ännu inte orsaken till den märkliga klåda på huden, med tanke på sjukdomen som en infektion, som angivligen gavs som straff för synden.

Det faktum att sjukdoms orsaksmedlet inte är en himmelsk bestraffning, utan en fullständig terrestrisk parasit - en kliande mite, mänskligheten, som endast erkändes i slutet av 1700-talet efter mikroskopets uppfinning. Och beskrivet i alla detaljer om skabb var redan i mitten av 1800-talet av den tyska dermatologen F. Hebra.

Smittsamma kvalster kan smittas främst med långvarig hudkontakt (sexuella spel och samverkan, starka långa handslag, kontaktsporter, barns kramar, sov i en säng, etc.). Flikens överföring av hushållsmedel har också tidigare ansetts vara ganska sannolikt. Faktum är att en parasit av släktet arachnids vid rumstemperaturer och måttlig fuktighet kan överleva inte längre än 1,5 dagar, så sannolikheten för en sådan infektion är mycket låg.

Trots att människor som bor i samma lägenhet och spenderar tid i samma säng utsätts de för en verklig fara för både kontakt och inhemsk infektion. Därför bör behandling av skabb i en person hemma betraktas som hela familjen och omfatta förebyggande åtgärder för att förhindra infektion.

Det måste sägas att sannolikheten för "skyddande" scabies är högre under höst-vinterperioden. Det är under denna period att kvalsterna multipliceras aktivt. De lockas av minskningen i utsöndringen av svettkörtlar hos människor, eftersom mänsklig svett innehåller några antimikrobiella komponenter som negativt påverkar aktivitet hos kliande kvalster. Plus, när det är coolt klättar folk ofta till varandra för att hålla sig varm.

Scabbymite älskar cool luft och fukt, vilket bidrar till deras ökade aktivitet. Men frosten kan döda en liten parasit nästan omedelbart (som kokande vatten), för vilket det aktivt strävar efter att hitta bostäder "med uppvärmning och bekvämligheter". Detta är bäst för detta. Människokroppen.

Men fästet löser inte mycket på huden, det strävar efter att tränga in det. Manspersoner i denna plan är mindre lyckliga. Deras roll omedelbart efter mognad är att impregnera kvinnan, varefter de olyckliga individerna av hanen dör inom 24 timmar. Kvinnor kan leva från 1 till 1,5 månader, varje dag lägger 2-3 ägg i speciellt grävd i huden.

På ytan syns kvinnan bara sent på kvällen eller på natten, och då bara för att möta naturens upprop och dess destination - vilket ökar antalet parasiter. Det är under denna tidsperiod att sannolikheten för att få skabb är särskilt hög, eftersom fästet inte är särskilt hängivenhet för sin ägare.

När det gäller skabb och orenhet. Enligt statistiken är det i vårt land speciellt vanligt att det inte är bland vanliga hemlösa människor som nästan aldrig tvättar sig, men i studentkretsen, som främjas av ungdomars sexuella aktivitet och inte av brist på kroppshygien. Bakom eleverna är tonåringar, junior skolbarn, en dagis och sist men inte minst vuxna.

Och ändå ses en koppling mellan den orena kroppen och kliarvanen. Rena människor är sjuka oftare eftersom de är svåra att smittas. En kvinnlig mite behöver ungefär en halvtimme för att tränga in i epidermis, och under denna tid kan det lätt tvättas av med vatten i avloppet. Och sjukdomen hos rena människor är mindre uttalad av samma anledning att många av de vuxna som har vuxit upp och syns på ytan, helt enkelt avlägsnas på grund av kvällshygieniska förfaranden.

Om du ser ytligt, är de viktigaste symptomen på skabb klåda och utslag på kroppen. Dessa symptom kan knappast kallas specifika, eftersom de är typiska för många hudpatologier. Men när man tittar noga kan man se att klåda har en viss cykliskhet, intensifierar bara på kvällen och på natten när ticksna fungerar på ytan av huden och inuti den. Efter att ha lagt ägg upphör kvinnans vila under dagen och klåda.

Dessutom kan du under övre skiktet av epidermis se smarta vita rörelser som kan gå rakt eller böja i olika vinklar. Det är i dessa kurser att honar lägger ägg, från vilka i några dagar kläcker larverna, och inom ytterligare 10 dagar kommer de att bli fullvuxna vuxna som själva kommer att börja skapa avkommor.

Var kan du hitta kliar flyttar? Ja, var som helst på människokroppen, men det mesta av fästet gillar det interdigitala rummet på händerna och sidoytorna på fingrarna, ljummen (särskilt hos män) och handleden. Och det här är inte förvånande, eftersom de flesta infektionerna uppträder antingen som sexuella kontakter eller genom händerna. En mite gör helt enkelt ingen mening att resa runt kroppen, så han leder ett stillesittande liv där han landade.

På de ställen där honor penetrerar huden bildas vesiklar och pustler, vilket kliar mycket. Men utslaget av utslag på kroppen är inte så mycket associerat med punkteringar i huden som med svaret på det mänskliga immunsystemet. Med andra ord är det en allergisk reaktion på de substanser som utsöndras av fästet i processen med vital aktivitet.

När det gäller de intradermala passagerna i kliarna är de inte alltid synliga, därför kan en person associera utslag och klåda med andra patologier. Intensiteten av klåda kan också vara annorlunda. Ju mer sexuellt mogna individer på kroppen, ju mer intensiva utslag och klåda. Utgående från detta kan en person helt enkelt inte uppmärksamma enskilda kvalster och associera sällsynta små finnar med andra parasiter.

Men å andra sidan kan för intryckbara individer ta för kliar en vanlig urtikaria eller bett av sängloppor. Det är uppenbart att behandling av allergier inte kommer att leda till förstörelse av fästingar.

Som vi ser, trots de specifika symptomen på skabb, bör diagnosen fortfarande göras inte av patienten, utan av en kvalificerad hudläkare. Annars kan tid, pengar och nerver slösas bort. Och det är bra om behandlingen kommer att sluta även utan komplikationer.

Så, före behandling av skabb i hemmet, med uppenbara misstänksamma symtom i form av nattlig klåda och utslag på kroppen omedelbart söka läkarvård. Ja, ännu en specifik symptom på skabb är framväxten av klåda på kroppen av nästan alla medlemmar av familjen efter en viss tid (det faktum att inkubationstiden för sjukdomen är 1-1,5 veckor innan symptomen är frånvarande). Men är det värt att vänta på att detta symptom uppträder för att se till att du har att göra med skabb?

Är det möjligt att behandla skabb i hemmet?

Eftersom scabies anses vara en mycket smittsam sjukdom, är tanken att isolera en sjuk person från friska familjemedlemmar. På sjukhuset behandlas sjukdomen bokstavligen på 4 dagar, men många anser fortfarande att denna sjukdom är skamlig, vilket indikerar skrupelfrihet och föredrar att behandlas hemma. Behandling på sjukhuset innebär dock sjukskrivning och då på jobbet, i skolan, dagis mm Ta reda på varför personen var frånvarande.

Det är därför som stannar många patienter och får dig att leta efter sådana lösningar som du kan använda hemma. Ja, och hälsotillståndet hos en person på dagtid kan betraktas som tillfredsställande, vilket gör att du kan studera och arbeta fruktbart och på kvällarna för att vara engagerade i behandlingen av sjukdomen.

Behandling i en sjukhusmiljö innefattar användning av miticida medel :. Låg salva "Bensyl" och "Svavelsyra salva" långt billigast aerosol "Spregal" långt osäkra bekämpningsmedel "Lindan" förbjudet utomlands, låga toxisk läkemedels "Medifoks" etc. Dessutom föreskriven anti och antihistaminer, och om på grund av att skrapa i såret fick infektionen även antimikrobiella läkemedel.

I princip slipper man av med en ficka i sjukhusförhållanden med korrekt terapi och hygien och lite isolering är inte särskilt svår. Men är det möjligt att använda en lika effektiv behandling för scabies hemma?

Minns att mitten lever huvudsakligen på huden och i det epidermala lagret av det, och därför förbereds förberedelserna för parasitens förstörelse främst för extern användning. Men inget förhindrar att sådana droger inte används på sjukhuset, utan hemma. Vidare utförs behandlingen endast på kvällarna, när kvalsterna är mest aktiva, förutom på ytan av huden är inte bara män, utan även honor.

Och efter att ha lärt sig att skabb kan tillämpas inte bara osäkra skabitsidy utan också naturligt icke-läkemedelssubstanser (mat, hygienprodukter, etc.), inte att skada kroppen, många människor inte ens tänka på att gå till sjukhus, praktiserande skabb alternativt sätt att hemförhållanden.

Rusa inte för att skylla människor för deras dårskap. Det här är våra fördomar och fördomar attityd gentemot personer med hudsjukdomar som tvingar dem att leta efter olika behandlingsmetoder som gör det möjligt att dölja diagnosen. Men å andra sidan, försök inte bli behandlad hemma, även om läkare inte har något emot det. Det enda de insisterar på är att vissa förebyggande åtgärder följs, som vi nu bekantar med.

Hur korrekt att behandla en skabb i hemmet?

Scabies, liksom alla smittsamma sjukdomar (och vi pratar om parasitisk infektion) kräver en speciell behandling. När allt kommer omkring, tills den sista typen av skabb i vardagsrummen utrotas, kan ingen av de boende vara lugna för sin hälsa. Så det första är att vidta alla åtgärder för att förhindra infektion hos familjemedlemmar och oavsiktliga gäster.

Så snart en av familjemedlemmarna diagnostiserades med skabb, visar alla boende i lägenheten omedelbart att misstankar. Någon kanske ännu inte smittats, och andra är asymtomatiska bärare av fästingen, hos vilka sjukdomen inträffar senare, när immunsystemet aktiveras och börjar att kämpa med ett främmande ämne som utsöndras av fästingar för att tränga in i epidermis. Men i alla fall är alla familjemedlemmar i nära kontakt med varandra, vilket innebär att de är i fara.

Du behöver inte skrika "du är smittsam" efter en obehaglig nyhet och stäng i ett separat rum. Vi måste förstå problemet och förstå det med gemensamma ansträngningar.

Till att börja med är det nödvändigt att spendera allmän städning i en lägenhet. Fördelen är att våtrening, eftersom allergener också finns i husdamm, vilket bara komplicerar patientens tillstånd, vars immunsystem redan är alltför aktivt.

Det kommer att bli nödvändigt att byta sängkläder och sängkläder på alla sängar och soffor (det är möjligt att de fortfarande kan ha levande parasiter). Detsamma gäller för underkläder.

På Internet kan du hitta råd all tvätt är inte bara tvätta, men också för att koka, vilket är ganska logiskt med tanke på att itch kvalster dödas omedelbart genom kokning, och vid en temperatur på endast 60 grader i en timme. Men här om det strykande stryket därpå kan vi säga att det bara är nödvändigt för de saker som inte kan kokas.

För din egen sinnesro innan du börjar behandla, bör du vara uppmärksam på hushållsartiklar som inte kan kokas eller tvättas på något sätt (mjuka möbler, mattor, vissa typer av kläder etc.). Det finns speciella medel som någon yta kan behandlas som ett desinfektionsmedel. När det gäller en scabies-myt har "A-Par" aerosol visat sig vara en bra. På vintern i frost kan vissa saker utföras på gatan, där på kort tid alla parasiter kommer att dö.

Behandling av skabb i hemmet innebär också kroppens renhet och hygien. Läkarna rekommenderar att duscha före behandlingen. Det är bättre att vattnet är varmt, men inte mycket. Varmt vatten gör ticks mindre aktiva och de kommer lätt att tas bort från kroppens yta. Dessutom kommer ett sådant hygieniskt förfarande att främja öppningen av porer, vilket tillåter droger att penetrera djupare in i epidermis. Det är bättre att ta en dusch på kvällen, så att honorarna också träffar de honor som dykt upp på ytan på jakt efter ett par.

Dermatologer tror att om bara en familjemedlem är sjuk med scabies, ska hela familjen behandlas samtidigt. Användningen av antiparasitiska läkemedel på huden kommer att förhindra infektion eller stoppa förökning av kvalster på roten, om infektionen redan har inträffat, men symtomen har ännu inte dykt upp.

Personlig hygien vid scabies är det viktigaste villkoret för ett framgångsrikt och snabbt bortskaffande av parasiter. Och detta gäller alla familjemedlemmar. Om möjligt, bör du också byta dagligt underkläder, som regelbundet ska tvättas (eller kokas) och strykas.

Men viktigast av allt, under behandlingen av en patient med skabb bör sova i en separat säng. Denna regim bör följas i ungefär en och en halv vecka för att säkerställa att alla parasiter förstörs. Det är nödvändigt att förbli bara ett par ticks eller till och med en gravid kvinna, så att behandlingen måste börja igen.

Alternativa botemedel mot skabb

Alla kan ha egna skäl att inte tillgripa hjälp av läkemedel vid behandling av skabb i hemmet. Någon sångar romantiker, och andra vill bara inte gifta sig med parasiterna.

Särskilt känsliga för säkerheten hos apoteksprodukter är mammor av spädbarn som förde skabb från en dagis eller en lekplats. Trots att det antas att scabicider är farliga främst för små parasiter, är det fortfarande ett gift, och en vårdande mamma är mycket svår att övertyga säkerheten för ett sådant läkemedel för hennes baby.

Alternativa medel ger i dessa fall större självförtroende. Dessutom kan du i ditt kök och badrum alltid hitta ett lämpligt verktyg utan att spendera extra öre. Sådana medel kommer säkerligen inte att skada hälsan, även om behandlingen med dem kan vara längre än medicinen.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Användbara grönsaker

Lök och vitlök finns det ännu effektivare antimikrobiella och antiparasitiska produkter av vegetabiliskt ursprung. Vi är vana vid att använda dessa brinnande grönsaker för förebyggande och behandling av förkylningar och helminder, men de är också användbara för att bli av med skabb. Det viktigaste är att korrekt förbereda hemlagad medicin, eftersom de inte används som ett självständigt verktyg som kan bränna huden, men i kombination med andra användbara ämnen.

Låt oss börja med receptet på lök och vitlöksåp. Det faktum att  tvål  är ett av de bästa och billigaste antiseptiska är känt för många, men det är troligt att de vet att det kan hjälpa till med skabb. Visst är effektiviteten av detta verktyg många gånger större, om du lägger till det antiparasitiska grönsaker - lök och vitlök.

Hur gör man det här? Till en början kommer en fast massa tvål att bli mer plast, så att den kan blandas i ytterligare komponenter. Plasttvål kommer att vara, om det gnids med en rivare, lägg till lite vatten och skicka till en svag eld.

Den här gången på en rivare eller i en mixer grindar vi mittlöket på lök och samma mängd vitlök. Tvålen blandas tills den är jämn, avlägsnas från värme och tillsätts lök och vitlök. Än en gång knådade vi och lät svalna, vilket gav en bekväm form.

Var ska man använda en sådan tvål? Naturligtvis, för att tvätta händer, fötter, könsorgan och hela kroppen. Kvällshygieniska åtgärder med en bit lök-vitlöksåp kommer att vara effektivare när det gäller att bli av med parasiter än vanlig tvättning med vatten med badtvål.

Så använder du  lök med vitlök från skabb medan du behandlar sjukdomen hemma. Men det måste sägas att löken inte hittade en så stor tillämpning för att bekämpa kliarvanen, som vitlök.

Lök som botemedel mot kvalster används huvudsakligen som terapeutisk komprimering. Vi tar några glödlampor, skär dem i stora bitar och koka dem i vatten tills de blir mjuka nog för att göra potatismos. Klistra på löken på huden på kvällen och lämna i en halvtimme eller mer.

Vitlök finns i många alternativa recept, som används från scabies och ringworm. Några av dem är abströsa och sofistikerade, medan andra är enkla att genomföra och kräver inga unika komponenter.

Här är till exempel en ganska brutal metod att bekämpa klåda på basis av vitlök. Grönsaker slipar i en gruel eller kläm ut saften från den, torka de drabbade områdena av huden med kompositionen. Ovanpå applicerar vi en blandning av nypressad juice från burkrot och pulveriserad kol (helst björk) och gnugga den i huden i en halvtimme.

Något abstrusivt? Tja, då bränner vi 3 vitlökar, vi flyttar askan med mjukt smör och melass. Alla komponenter tas i lika stora mängder. Denna salva smörjer dagligen de drabbade områdena och närliggande områden av huden.

Eller ett annat recept baserat på senapolja. Ta 100 g avskalad vitlök, krossa den i en gruel och lägg till 2 koppar senapsolja, som används för matlagning och för hårvård. Efter att ha kokat massan över en liten eld i en kvart timme, avlägsna, kyla och filtrera. Genom denna komposition på kvällarna behandlar vi huden tills alla manifestationer av sjukdomen försvinner.

I stället för senap kan du använda mer välkänd solrosolja i vardagen, och lägga till ett par skalade och hackade vitlökshuvuden till glaset med olja. Obehaget av denna recept kan betraktas som behovet av att insistera på medicinen under en hel vecka. Använd drogen två gånger om dagen. Tvätta av den oljiga vätskan från huden inte tidigare än en timme med vatten och tvål.

För behandling av drabbade ytor är en lotion baserad på äppelcidervinäger och vitlök perfekt lämplig. Det är inte svårt att laga mat. Det är nog att lägga till några pinnar av en brinnande grönsak till ett glas vinäger och att insistera i 8 timmar i kylan och medicinen är klar.

Förresten, för att gnugga huden kan du använda en vanlig buljong vitlök i vatten. Faktum är att lukten av vitlök är otrevlig för kliar parasiter, så de kommer att skynda att lämna en sådan fristad, och utanför människokroppen kommer snart att omkomma.

Sannolikt kommer sådana läkemedel inte att uppskattas av många läsare på grund av den uttryckta specifika lukten av vitlök i dem, men hälsan kräver inte mindre offer än skönhet. Även om det finns många andra recept där vitlök inte används.

Här,  tomater, det visar sig, kan också vara effektivt mot skabb om de värms i 20 minuter i en stekpanna med vegetabilisk olja. Olja av solrosfrön tas i mängden 1 kopp (250 ml). Färsk mogna tomater behöver ta ett pund. Efter att massan är kokad dekanteras den och används endast för att behandla den flytande delen. Den tjocka kan användas i en dressing för borsch.

Torka av huden med tomatolja tre gånger om dagen, så att behandlingen inte tog mer än en vecka.

Kanske är detta recept inte ansett så populärt som andra, men det är fortfarande värt att försöka, om bara för att det är helt säkert för hälsan.

Vi går till köket

I princip, om du gillade receptbelagd lotion, kan du anta att du redan är där. Och eftersom vi pratar om ättika, kommer vi att överväga flera alternativ för ett läkemedel för scabies baserat på detta ämne med akrid smak och lukt.

Från fläsk anses det vara effektivt även ren vinäger utan tillsatser. Det rekommenderas att smörja platserna för parasitackumulering ett par gånger om dagen i två veckor eller använd ättika i form av en kompress, fuktad med en mjuk naturlig trasa. När det behandlas med detta botemedel kan obehagliga känslor inträffa, men skada kommer inte att resultera i ättika.

För personer med känslig hud och barn är ättika dock inte särskilt lämplig. Men dess äppelvariant kan användas även för behandling av små barn, för sköljning, ta 1 del ättika och 2 delar vatten. Vuxna får inte späda äppelcidervinäger i allmänhet eller tillsätt lite vatten.

Applicera  äppelcidervinäger från scabies efter badning (duscha), gnugga kroppen med en svamp eller häll den med ättika. Tvätta av produkten på basis av äppelcidervinäger kan bara vara på morgonen, men det är inte läskigt, eftersom det inte har så skarp lukt och irriterande effekt på huden, som en matsal.

Och vad har vi på hyllan bredvid vinäger? Naturligtvis, natron. Men kan det också hjälpa till att bli av med klåda? Enligt alternativa recept kan, och ganska effektivt.

Det är bäst att använda läsk för att bada. På vattenbadet från scabies tillsätt ca 200 g soda. Du kan ta ett bad i en halvtimme eller mer. Torka efter badning är inte nödvändigt, låt läsk fortsätta sitt arbete.

Vad kan vi hitta i köket? Jo, naturligtvis, salt. Detta är ett universellt botemedel mot bakteriell och svampinfektion, som framgångsrikt har använts i mer än ett decennium. Åh, parasiter är inte så känsliga för salt, och saltbad (2 matskedar per liter vatten) är osannolikt att hjälpa till att bli av med fästet, förutom att vattnet blir mycket varmt (från 60 grader och högre). Men en sådan folkmedicin för skabb på händer och fötter kommer sannolikt att leda till brännskador, snarare än att bota.

Du kan säkert göra en mer koncentrerad lösning, tillsätta 4-5 skedar salt till en fjärdedel av en liter vatten och torka den plats där kvalsterna ackumuleras, men från denna behandling kan kroppen fortfarande klia, så att inte alla kan stå på det. Det är möjligt och stark irritation av huden från salt.

Stänk saltet med fästingar och paprikautslag ännu mer grymt. För det första kommer saltet att förstöra såren och orsaka allvarlig smärta, och för det andra, efter läkning av såren kommer det att finnas ärr, vilket inte är mindre trevligt.

Det visar sig att salt som ett självständigt botemedel mot skabb bör inte användas, särskilt eftersom det inte finns något underskott i alternativa föreskrifter om sjukdomen. Men här är hur tillsatsen till olika terapeutiska kompositioner, vilket förbättrar deras effekt, saltet är ganska lämpligt för att bekämpa scabiesmiten. Det kan tillsättas svavelsalva eller användas på recept för behandling av mange på händer baserad på kvas (drycken saltas och värms till den temperatur som händerna kan klara sig). Salt kan användas i ett läkemedel baserat på läsk och tvål (vi lägger till alla komponenter i vattnet som vi sätter på långsam eld, vi håller händerna i vattnet tills det blir för varmt) och andra recept.

Det är sant att vissa människor hävdar att de har tagit ut fästet och tar halvtimme bad varje natt eller två gånger om dagen med ett saltpaket. Så du kan fortfarande försöka saltbad. Plötsligt kommer sanningen att hjälpa, om inte ensam, då i kombination med andra metoder för att behandla skabb i hemmet.

Vad är användbart du kan hitta i köket? Kanske ett laurblad? Naturligtvis, för att det också har ett bra recept på en ficka. I en kaffekvarn konvertera flera torra lagerblad till pulver, blanda det med lika delar smör, noggrant knåda massan och tillämpa den på kvällen och på morgonen på den skadade huden kvalster.

Vi undersöker badrummet

Kanske här hittar vi också användbara hygien- och sanitetsanläggningar som hjälper till att bekämpa skabbmytan? Definitivt, för att vi redan har nämnt ett sådant verktyg. Detta är en ekonomisk tvål som hjälper till med skabb och i kompositionen av lök- och vitlökrecept, och som antibakteriellt medel för att tvätta kläder.

Förresten, som för att tvätta och städa i huset, så att bli av med "onda andar" hjälper  blekmedel, som vissa klarar av att använda också från skabb. Det är uppenbart att på kroppen av klor till allt, men att tvätta golven med detta desinfektionsmedel är mycket användbart även för alla infektioner.

En lösning baserad på vatten (5 liter), läsk (1 glas) och blekmedel (2 msk) kan bearbetas hushållsartiklar som inte kan tvättas eller klappas. Men på ett tyg är sådant medel bättre för att inte sätta eller rendera.

Under tvätt av vit tvätt kan du utan tvekan lägga till tvålkompositionens vithet, som innehåller blekmedel eller en lösning av "Blanidasa". Efter det kommer tvätten inte bara att vara snövit, men också desinficerad.

Men tillbaka till hygienen. Den vanliga badsåpen kan knappast ge oss något hopp om att bli av med skabb. Dess uppgift är att bekämpa smuts och smuts. Men tjära tjära tvål är en annan sak. Denna tvål innehåller 10% björktjära, en unik ingrediens, otroligt användbar för huden.

Vissa tror att  tjärsåp  inte är ett effektivt botemedel mot skabb, och hävdar att kli inte förstör ett sådant verktyg. Men samtidigt tar det klart klåda bort och är lämpligt för symptomatisk behandling av sjukdomen.

Men å andra sidan  björk tjära  som används på skabb sedan den tid då läkemedlet var på en mycket låg nivå. Patienterna smedades med tjära och skickades till badet så att substansen trängde djupare in i huden. Gör det 2-3 gånger om dagen, och tvätta bara bort tjära när symtomen på sjukdomen försvunnit helt.

Numera gör de det annorlunda med hjälp av salvor och formuleringar som innehåller 10 till 30% tjära. Man tror att detta är tillräckligt för att bli av med skabb och löss. Men tjära tjärsåp innehåller 10% tjära, vilket innebär att det också kan användas för att bekämpa hatad klåda.

Bara behöver förstå att tvätta kroppen med tvål kommer inte att ge det förväntade resultatet, men kommer bara att minska klåda. För att bekämpa mitten måste tjärtvålen skumas och appliceras på huden och lämnar i en kvart i timmen. Använd tjära tjära tvål rekommenderas efter härdning. Det hjälper huden att återhämta sig snabbare, ta bort inflammation och irritation. Ärren kommer snabbt att torka ut och strama utan ärr.

Stärka effekten av tjärtvål kan vara med vitlök. Tvålen krossas och läggs disken med den på ett vattenbad för att smälta kompositionen. När tvålen smälter (du kan lägga till några droppar vatten, så processen går snabbare), lägger vi 1 vitlök till saften och svetsar "doftande" medicinen ytterligare en kvart i timmen. Dra ut från värmen, tvål hälls i en form eller gjutas av händer när det svalnar lite. Vi använder den som en vanlig tjärsåpe.

Ja, de båda receptens doft är långt ifrån Shanelev, men efter 15-20 minuter lämnar det, och med det är det en kliande kval som är rädd för tjära och hatar lukten av vitlök. Så för din egen hälsa kan du och vara tålmodig.

Tjära kommer in i sammansättningen av naturmedicin, som säljs på apotek. " Greek balsam " (och detta är namnet på denna drog) innehåller i dess sammansättning finger växter, olivolja, propolis, björk tjära, träd harts rökelse och tallar och används ofta av skabb.

Det är nödvändigt att tillämpa denna tillräckligt effektiva åtgärd tre gånger om dagen tills alla manifestationer av sjukdomen försvinner. Och balsam appliceras två gånger för 1 procedur. Dvs Läkemedlet med en bomullspinne eller ett bandage som viks i flera lager appliceras på de drabbade områdena och lämnas att absorberas. Efter 10 minuter, upprepa manipuleringarna.

Det finns ett annat effektivt alternativ till skabb på basis av tjära. Blanda 1 sked smält smörgås och slipas på en riven hushållssoppa. Tillsätt 1 tsk björktjära och 2 gånger mer svavelpulver. Blanda kompositionen noggrant och applicera den på huden för natten 3 dagar i rad. Spola kompositionen är tillgänglig dagligen på morgonen.

Om symptomen återvänder efter ett tag måste du upprepa behandlingen med denna multikomponentformulering.

Men björktjära och medel på grundval av dessa är oönskade att användas för behandling av barn, gravida kvinnor och personer med torrkänslig hud.

Vi kommer att genomföra en revision i hushållsskåp

Här kommer vi säkert att hitta antiseptika (jod, väteperoxid, alkohol), och om tidigare en av familjens medlemmar plockade upp laven från djuren, då svavelsalven. Alla dessa verktyg kan vara användbara för oss i kampen mot kliarvanen.

Så, jod är användbart för att klargöra diagnosen. Om du smörjer huden på den avsedda platsen av lesionen, där klåda känns men du inte ser några andra symtom kommer mörka streck och zigzags att synas på scabies plats. Detta är mycket användbart om de intradermala passagerna inte var initialt synliga.

Vissa människor använder jod och behandlar skabb genom smörjning av parasiterna med en 3-5% lösning. Använd samma alkohol, alkohol och vodka. Men du måste förstå att varken jod eller medicinsk alkohol, som är utmärkta antiseptika, inte kan skada skabbarna allvarligt. Sådan behandling är ineffektiv. Och ren alkohol  kan också leda till allvarlig irritation av huden i utbrott från skabb. Den enda fördelen med dessa läkemedel är att förebygga smitta av sår.

Behandling av scabies hemma med alternativa recept anses vara mindre effektiv än medicaments. Dessutom gör de flesta av de alternativa botemedel mot skabb ett bra jobb med vuxna, men det förhindrar inte att larver av deras parasitägg förekommer. Därför kan du dessutom prova att torka din hud varje dag i 14 dagar med 1 eller 2% salicylalkohol.

Alkohol eller vodka kan också användas för att förbereda medicinska tinkturer. Till exempel tinkturer med guldgrönsjuice eller gröna, som också används för att behandla skabb.

Men 3%  väteperoxid  kan användas från scabies och som en självständig medicin, torka den med lesioner och binda dem med en vävnad, så att medicinen kommer att avdunsta mindre. Man tror att om du tillsätter kamferalkohol till peroxiden, kommer läkemedlet att penetrera huden bättre, vilket påverkar vuxna kvalster och deras larver.

Rummaging genom skafferi kan man oavsiktligt upptäcka linolja och terpentin, som tidigare tidigare användes för att lösa upp färgen och nu att rengöra ytorna på dess rester. Det visar sig att en blandning av dessa ämnen kan användas för att behandla scabies genom att ta 1 del terpentin och 4 delar linolja. En "medicin" används flera gånger under dagen.

Örter från scabies

I alternativ medicin för behandling av olika sjukdomar är medicinska örter och växter väldigt populära. Scabies är inte ett undantag, eftersom vissa recept kan framgångsrikt slåss och med denna smittsamma parasitsjukdom.

Den mest populära växten från scabies anses vara  celandine, som också används för olika hudpatologier. Oftast gör det på grund av en salva. Slip först växten i en köttkvarn och pressa saften från den resulterande vattnet. Sedan tillsättes vaselin till celandine juice i en mängd som är 4 gånger så mycket som juice. Allt detta är noggrant knådat och gnidas in i huden i mites livsmiljö 1-2 gånger om dagen.

Om friskt celandine inte är, så används salva pulver av torrt gräs, blanda det i samma proportioner med vaselin eller smör. Du kan också använda hemlagad gräddfil, grädde, smält fläskfett. Använd salva på kvällen, gnugga in i huden tills den är helt absorberad.

För behandling av barn och vuxna från scabies, har bad från köttbullar länge använts. 3 matskedar Det markerade råmaterialet bryggs 0,5 liter kokande vatten och insisterade på ett vattenbad med locket stängt i ungefär en halvtimme. Sedan insisteras buljongen i 15 minuter, filtreras och läggs till ett bad fyllt med varmt vatten. Det rekommenderas att ta ett bad varje kväll.

Enig, denna behandling kommer inte bara att vara effektiv, utan också roligt. Inga feta eller brinnande föreningar, en hemsk lukt och annat obehag.

Som tillsats i badet för behandling av scabies kan du använda ett avkok av enbärbär. 50 g vegetabiliska råvaror för en kvarttimme kokas i 5 liter vatten och hälls i ett bad. Badet tas varje dag före sänggåendet.

Förutom celandine och enbär för behandling av scabies, kan du använda saften av örtspurken, som måste smörja de drabbade områdena (helst på kvällarna). På samma sätt kan användas och juice av tranbär.

Du kan torka huden med alkoholtinkturer av guldfärg, livlighet (10 g torrt råmaterial hälls i 100 g vodka eller alkohol och insisteras i en vecka), en medicinsk rökning kalk.

Badet kan sättas till buljongen valnöt blad, tillsats till 2 liter vatten och en handfull av gröna blad genom att koka den under 10 minuter, eller infusions renfana (1 msk. Hackade örter fylla med 2 liter kokande vatten och insistera ca två timmar). En ren avkok av muttern och infusionen av skumben används dessutom för att gnugga de drabbade områdena.

Du kan också förbereda ett läkemedel baserat på magert olja och murgröna. 100 g vegetabiliska råmaterial läggs till 2 glas olja och upphettas på ett vattenbad till en temperatur av 75-80 grader. Efter detta ska läkemedlet insisteras i 3 dagar i värmen, dränera och behandla det med kroppen i lesionerna 2-3 gånger om dagen.

Applicera från skabb och finnar, vilket är känt för sin skadliga effekt på svampar, parasiter och larver. Växten används som en infusion (ta 2 tesked av krossade växter, kokt vatten och insistera 20 minuter) eller salvor (1 del pulver gnidas in torr ört blandning med 5 delar petrolatum eller smält fett). På sommaren kan du använda färskt gräs, smörja det med saft av habitat av fästingar på kroppen.

Det är möjligt att bekämpa scabies med Johannesjurt. Smält den gamla smaken och lägg till 2 delar pulveriserad doftande ört.

Också användbara är infusioner av elecampan, kvistar och bär av enbär, frukt av spindelgräs, grön skal av valnötter, bedövning, vissa typer av kamomill, etc. Med dessa infusioner rekommenderas att torka av kroppen, vilket gör att scabies-flickans liv helt enkelt inte blir utdragen.

Eteriska oljor från scabies

Överraskande, våra smaker och preferenser hos parasiter som lever på vår kropp sammanfaller ofta inte. För oss är eteriska oljor både en favorit arom och ett botemedel mot olika sjukdomar. Och för en scabies-myt kan ett sådant botemedel vara dödligt.

Det är till exempel känt att scabiesmite inte tolererar lukten av citron och annan citrus. Du kan försöka använda scabies citron, klämma saft ut av det och smörja det med de fästkrossade platserna på kroppen.

Men det är bättre att komplettera andra recept med citronsaft eller eterisk olja. Till exempel i sammansättningen av eteroljor av te-träd och lavendel, som appliceras på huden flera gånger om dagen. Kan jag tänka på en mer behaglig och säker behandling?

Tea Tree Oil  Scientists efter en serie studier överväga en lovande botemedel mot scabies. Faktum är att oljens doft inte bara är irriterande, det dödar en kliande mugg. Om oljan läggs till kompositionen av terapeutiska salvor eller emulsioner dör miderna 3 gånger snabbare än utan denna komponent. Tea Tree Oil, som andra eteriska oljor, kan appliceras på huden eller läggas till badet (endast 9-10 droppar). Samtidigt kommer en trevlig arom och enkel behandling att ges.

En annan viktig olja vid behandling av skabb i hemmet är lavendel. Lavendelolja skabb kan använda olika metoder: tillsats till badet och krämer för kropp och hand anbringas på de skadade områdena av huden, tillsats till lösningen av detergent för rengöring kläder från fästingar.

Kombinationen av mynta och lavendeloljor anses vara den mest effektiva behandlingen för skabb. Dessa oljor tillsätts till krämer i en mängd av minst 5%. Och för ett medicinskt bad är det bättre att kombinera lavendel med rosmarin och kamille.

Bland andra eteriska oljor har kanel och kryddnejlika fungerat bra. Men de används bara i kombination med grädde, och innehållet i oljor ska vara litet, eftersom de kan irritera huden.

Applicera krämer med eteriska oljor minst 2 gånger om dagen. Det är bäst att genomföra ett sådant förfarande efter att ha badat eller badat, där det återigen tillsattes lavendel och rosmarinolja (5-10 droppar, mint och citron (2-3 droppar).

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10]

Apotek läkemedel för scabies

Scabies är en sådan sjukdom, vars behandling kan utföras hemma, eftersom även behandling med kemoterapi läkemedel som föreskrivs från scabies inte kräver övervakning av en läkare. Dessutom appliceras de allra flesta läkemedel topiskt och orsakar inte allvarliga systemiska reaktioner. Läs också den fullständiga listan över sprayer från skabb.

Låt oss se vad läkare som erkänns som läkemedel kan användas för att behandla skabb i hemmet.

Emulsioner och geler från scabies

Vad är en emulsion? Under detta något ovanliga ord ligger en vätska, radikalt annorlunda från lösningar. Om lösningen blandar av flytande eller fasta och flytande ämnen är emulsionen en slags fackförening med icke blandbara vätskor.

Några läkemedel som föreskrivs för att bekämpa kliarna har denna form av frisättning. De mest populära är den inhemska budgetdrogen "Benzylbenzoat" och den ryska medicinen "MediFox", vilket är tiotals gånger högre än priset för det ukrainska botemedlet.

Som en del av det ukrainska läkemedlet ser vi vatten, emulgermedel och direkt bensylbensoat - ett ämne som dödar vuxna individer och skabbmider i en halvtimme. Nackdelen med drogen är dess ineffektivitet mot parasitens ägg, så en behandling är inte begränsad till behandling.

Applicering av emulsionen av bensylbensoat från skabb till kroppen rekommenderas efter att ha duschat. Bomullsvattnet impregneras med en vätska och masserar huden aktivt så att emulsionen absorberas. Förfarandet görs på kvällarna i 3 dagar, varefter du behöver tvätta igen och byta underkläder. Det finns en möjlighet att behandlingsbehandlingen måste upprepas efter 1,5 veckor.

Det rekommenderas att starta behandlingen med händer som inte tvättar i minst 3 timmar efter proceduren. Vanligtvis behandlas behandlingen inte av obehagliga känslor, men om ansikts- eller hudvecken i ljumskområdet utsätts, kan lätt brännande och hyperemi hos kroppens behandlade område kände. Allergiska reaktioner är sällsynta.

Läkemedlet används inte om det finns pustler på kroppen. Andra kontraindikationer för användning är överkänslighet mot läkemedlet, graviditetsperioder och amning. Läkemedlet är ordinerat för barn från 3 års ålder.

Även om det inte finns några systemiska effekter när läkemedlet appliceras på huden, anses läkemedlet fortfarande giftigt, vilket är anledningen till att det påverkas negativt utomlands.

Beredning " Medifoks " säljs som ett koncentrat, från vilket därefter framställa en emulsion, späda 8 ml av läkemedlet ½ kopp vatten.

Läkemedlet har en annan aktiv ingrediens - permetrin, som anses vara mindre giftigt än bensylbensoat, vilket gör det möjligt att använda det för att behandla barn, från en ålder av en ålder.

Som i det första fallet tar behandlingen 3 dagar, under vilken kvällen ska salvan appliceras på de drabbade områdena och försiktigt gnidas in i huden. Du måste tvätta före och efter slutet av behandlingen.

Det rekommenderas inte att applicera emulsionen på hår, ansikte och nacke. Förresten anses Medifox vara ett mer effektivt läkemedel, eftersom det också har en skadlig effekt på äggmiderna. En upprepningskurs är vanligtvis inte nödvändig.

Samma droger finns i försäljning och i form av en gel. Men geler från scabies appliceras mindre ofta än emulsioner. Medifox i form av en gel används vanligtvis för att behandla hårbotten. Ett "bensylbensoat" i form av en gel används sällan på grund av det faktum att det kan lämna spår på kläder och inte absorberas så bra som en emulsion.

trusted-source[11], [12], [13]

Salvor och krämer för många

För behandling av scabies kan du använda samma droger som är effektiva mot håravfall, till exempel svavelsalva. Detta är ett ganska effektivt botemedel, men det har 3 nackdelar: en obehaglig lukt, spår på kläder och sannolikheten för toxiska effekter på njurarna.

Behandling med salva utförs i en vecka, på kvällarna gnuggar man läkemedlet i huden. För tvättning är det nödvändigt omedelbart efter avslutad behandling.

I vissa fall kan behandling åtföljas av utseendet av allergiska reaktioner. Barnsalva kan vara från 3 år.

Wilkinsons salva är en kombination av naftalensalva, svavel och tjära. Och eftersom både svavel och tjära är destruktiva för scabiesna, anses denna salva vara ett alternativ till en enkel svavelsalva.

Behandling med salva varar i 3 dagar. Och varje kväll på kvällarna måste du gnugga grädden i huden.

Terapi med denna salva kommer att vädja till några, men inte för att medicinen inte är effektiv, men på grund av den fruktansvärda lukten och igen de negativa effekterna på njurarna, särskilt om deras arbete redan har brutits.

Ett annat läkemedel i form av en salva kallas " Crotamiton " (det finns fortfarande en form av frisättning i form av lotion). Detta är en specialiserad medicin för skabb, som fortfarande anses mindre effektiv än Modofox, men den kan användas från 2 månaders ålder.

Vid behandlingens början utförs hygienprocedurer. Applicera sedan läkemedlet på huden 1 gång per dag i 2 dagar. Att ta ett bad är möjligt endast 48 timmar efter den andra behandlingen.

Inte så ofta i apotek finns och en gång populär drog " Lindan " i form av en kräm eller emulsion. Men dess aktiva substans - hexafloran - anses vara den mest toxiska av alla ovanstående, därför är insektsmedel endast förskrivet i svåra fall.

Ett läkemedel är föreskrivet för patienter som är äldre än 10 år. Applicera det på de drabbade områdena på kvällarna i 3 dagar, utan att spola. Barn som är äldre än 3 år av läkemedlet appliceras på kroppen, förutsatt att det tvättas bort efter 3 timmar.

Granskning av salvor från många läs i denna artikel.

Lösningar mot skabb

Vi talar om två lösningar: en sextio procent lösning av natriumtiosulfat och sex procent saltsyra (samma saltsyra). Tillämpningen av dessa två lösningar i komplexet är huvudidén av metoden för professor M.P. Dem'yanovich.

Först appliceras en lösning av tiosulfat på huden och får torka i en kvart i timmen. De bildade småkristallpartiklarna gnids i huden, vilket gör att skabbens skabb blir mer permeabla för läkemedlet. Förfarandet görs 2 gånger, men en andra gång 15 minuter efter appliceringen av tiosulfat, fuktas huden med saltsyra, tvättar noggrant noggrant. Efter en kvart i timmen kan patienten klä sig.

Ett förfarande är vanligtvis tillräckligt för att helt döda kvalsterna, om huden efter behandlingen inte tvättas i 3 dagar.

Behandling med ovanstående lösningar kan göras annorlunda. 3 dagar i huden gnids den första lösningen en gång om dagen, och sedan appliceras en lösning av saltsyra.

Kaos av scabies

Vi pratar inte om de "talkers" som pratar i lektioner och bänkar vid ingången, men om en multikomponentmedicin som är känd för människor sedan antiken. Det kallas en chatterbox, och alla komponenter som används i den måste blandas noggrant eller skakas.

Chatterbox är inte helt ett alternativt läkemedel, eftersom det kan köpas på apotek på begäran, om det finns recept från en läkare till hands. Emellertid kan sådana effektiva medel för skabb (ibland kallade zink talker) framställas oberoende av varandra, efter att ha köpt på apotek tidigare krävde komponenter: zinkoxid (zinkpasta), 2% borsyra och salicylsyra, svavel (svavelsyra klistra in).

Hur man lagar en bult från skabb i hemmet? Ja, det är väldigt enkelt att blanda alla komponenter i de angivna proportionerna:

  • Boric och salicylsyra - 50 ml vardera,
  • Zinkoxid och svavel - 4 g.

I vissa källor kan du hitta ett liknande recept där antibiotikum erytromycin används istället för svavel. Hur mycket effektivare är det att döma bara de som har testat det på sig själva. Men oavsett användningen av sådana droger måste man nödvändigtvis diskutera med läkaren, särskilt när det gäller starka droger.

Alla komponenter måste blandas och skakas noggrant och appliceras sedan på huden flera gånger om dagen.

I folket finns det många olika recept för behandling av skabb i hemmet. Några av dem kan till och med verka konstiga, som till exempel en salva baserad på 1 del krut och 3 delar gräddfil, som blir ett effektivt läkemedel för scabies 3 timmar efter beredningen. Men om ett sådant medel verkligen hjälper, varför inte prova det genom att ge upp giftiga drogbutiker. Men för att riskera att försöka nya sätt att behandla eller behandlas med gamla beprövade medicinska metoder, bestämmer alla sig själv.

trusted-source[14], [15]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.