^

Hälsa

A
A
A

Chesotka

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Scabies - infektion i huden med fästing Sarcoptes scabiei. Scabies orsakar allvarlig klåda, erytematösa papiller och subkutana passager mellan fingrarna, handleden, midjan och könsorganen. Diagnosen "scabies" görs under undersökningen och baseras på resultaten av skrapor. Vid behandling av lokala droger används eller sällan ordineras oral administrering av ivermektin.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6],

Epidemiologi

Under de senaste två decennierna har världen sett en signifikant ökning av förekomst av skabb. Enligt statistiken är scabies i den allmänna strukturen av incidensen av scabies 3,6-12,3%.

Infektion med scabies sker från en sjuk person till en frisk person och i 50% - med sexuell kontakt. Det är också möjligt att överföra klåda mitten indirekt (med hjälp av sjuka föremål, vanlig användning av sängkläder, tvättdukar, barnleksaker, skrivmaterial).

Indirekt vägar för överföring av scabies tick konstateras mycket sällan på grund av mites svaga lönsamhet i miljön. Livslängden hos en kliarbet vid rumstemperatur på 22 ° C och en fuktighet på 35% är högst 4 dagar. Vid en temperatur på 60 ° C dör parasiter inom 1 timme och vid kokning och temperaturer under 0 ° C - dö direkt. Gynnsamma miljöer för att bevara en kliande mite utanför värden är husdamm, naturtyger och träytor. Ägg av parasiter är mer resistenta mot akaricidala medel

Infektion med scabiesmite kan förekomma i duschar, bastur, bad, hotellrum, tågvagnar under förutsättning att sanitetsreglerna bryts.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Orsaker skabb

Scabies (scabies) orsakas av kliar mite Sarcoptes scabiei. Fältets livscykel består av två perioder: reproduktiv och metamorf. Fruktens reproduktionscykel är följande: ägget, som har en oval form, avsätts av kvinnan i kliarbeteendet, där efter en tid luktar larverna. Scabies kan ta ca 1,5 månader och tjäna som en källa till ytterligare infektion. Den metamorfa perioden börjar med larvens utseende, penetrerar genom kursen i huden och omvandlas efter smältning till protonimus och sedan till en teleimorf som blir en vuxen. Scabby mite har en sköldpaddsform som mäter 0.35x0.25 mm.

Male scabies mite storlek är mycket mindre än honan. Honan rör sig längs huden med hjälp av två främre ben, på vilka är sugarna. I stratum tränger corneum av mitten med hjälp av sina massiva käftar och terminala spines av de främre paren av tassar. Honan matar på ett granulärt skikt av epidermis, men rör sig samtidigt i stratum corneum. Att lägga ägg uppträder i de bildade passagerna i en rad.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19]

Patogener

Patogenes

Excrementet som lämnas av parasiten i de intradermala passagerna orsakar en allergisk reaktion. Vid överträdelser i immunsystemet sker generaliseringen av processen med utvecklingen av norska scabies.

Förespråkare av den immunologiska hypotesen associerar fleråriga fluktuationer i morbiditet med immunobiologiska processer. Under epidemin av scabies finns det en överkänslighet för befolkningen, vilket resulterar i en viss grad av motstånd mot patogenen, främst hos unga. Det finns en åsikt om påverkan av sexuell promiskuitet på incidensen av skabb, som uppstod på grundval av att upprätta en koppling mellan förekomsten av skabb och sexuellt överförbara sjukdomar

När scabies tydligt uttrycks säsongsdynamik av sjuklighet. Det största antalet patienter registreras på hösten och vintern, den minsta på sommaren.

Öka förekomsten av skabb och bidra till brister i medicinska tjänster: fel vid diagnos, en låg grad av aktiv detektering, partiell inblandning i utvärdering och behandling av smittkällor, och personer som utsätts för patienter.

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24], [25]

Symtom skabb

De viktigaste symptomen på skabb är intensiv klåda, vanligtvis värre på natten, men tiden är inte en avgörande faktor.

Formulär

trusted-source[26], [27]

Klassiska skabbar

Först bildas erytematösa papules i de interdigitala vecken, i armbågens och handledernas veck, i armhålorna, längs midjan eller på skinkorna. Kanske spred sig till någon del av kroppen, förutom ansiktet hos vuxna. Sjukdomen kännetecknas av närvaron av små, vågiga kurser, skaliga linjer från några millimeter till 1 cm i längd. En liten, mörk papulus - en kryssning - kan ofta ses i ena änden.

Symtom på klassiska skabb kan vara atypisk. I svarta och svarta människor kan skabb manifesteras som granulomatösa knölar. Spädbarn kan ha handflator, sålar, ansikte och huvudskador, liksom öronörn. Hos patienter med låg immunitet kan hudskalning utan samtidig klåda (speciellt på handflatan och sålen hos vuxna och i hårbotten hos barn) vara möjlig.

Inkubationstiden för scabies varar från 8 till 12 dagar. Det första och huvudsymptomet hos scabies är klåda i huden, vilket är värre på natten. På huden finns parade, kliande papulovesiklar. Intensiteten av pruritus ökas med ökande varaktighet av sjukdomen och beroende på mängden av kvalster och individuella egenskaper hos organismen (nervstimuleringsnivån kvalster under dess rörelse över huden och sensibilisering för parasiten och dess avfallsprodukter (feces hemliga äggledare körtlar hemliga utsöndras vid gnagande stroke )).

Distributionen av scabies längs huden bestäms av hastigheten av återhämtning av epidermis, strukturen och termiska regimen av huden. Händerna, handlederna och fötterna har en sänkt temperatur, maximal tjocklek på hudens stratum corneum och det minsta hårbeläggningen. Det tjocka kåta lagret på dessa ställen gör det möjligt för larverna i kliarna att kläcka från ägget och inte riva av med de kåta hudvågorna. Sjukdomens höjd kännetecknas av en polymorfism av utslag: från follikelutbrott som uppträder vid parasitens införande till skorporna och erosionerna.

Diagnostiska kriterier för scabies är närvaron av kliar, papuler och blåsor. En typisk lokalisering av skabb är området i händer och armbågar, mage, skinkor, bröstkörtlar, höfter. Ofta finns det raderade former av skabb, som ofta diagnostiseras som allergiska dermatoser.

Andra hudutslag är också möjliga med scabies, såsom erosion, hemorragisk skorpor, excoriation, erytematös-infiltrerande fläckar. Vid infästning av bakteriell infektion uppstår pustler och purulenta skorpor. I 20% av fallen observeras Ardy-Gorchakovs symptom: peka purulenta korst på extensorytan av armbågsförband.

Det är möjligt att skilja flera separata former av scabies: nodular (postskabioznaya skin lymphoplasi), scabies hos barn, norska scabies, pseudocysts.

Funktioner hos scabies hos barn i de första månaderna av livet är omfattningen av parasitens skada: Kamar och blodiga, kräftande blåsor ligger på baksidan, skinkor och ansikte. Det är ofta komplicerat av pyoderma och sepsis fram till döden. På skolbarn maskerar skabbarna ofta under tecken på barns klåda, eksem och pyoderma.

Diagnos av scabies baseras på typiska symptom, epidemiologiska data, resultaten av laboratorietester.

trusted-source[28], [29], [30]

Atypiska kliniska former av scabies

Scabies utan stroke är början av sjukdomen eller förekommer hos personer som följer reglerna för kroppshygien. Det antas att frånvaron av kliarflyttningar är möjligt i ett tidigt skede av sjukdomen hos personer som har varit i kontakt med patienter med skabb och förklaras av smitta med larver. I detta fall finns det andra symtom som är karakteristiska för skabb: klåda, vilket intensifieras på kvällen, papuler och blåsor i ställen för typisk lokalisering.

Under de senaste åren, fall av atypiska ctertyh skabb - skabb så kallade "rent" människor, där det finns sporadiska utbrott i form av papler och blåsor på bålen och flexor ytor extremiteterna, ingen klåda drag.

Atypiska former innefattar även norska (cystiska) skabb, som först beskrivits för 100 år sedan av den norska forskaren Danielson, som observerade det hos patienter med spetälska. Förekommer med minskad reaktivitet i kroppen. Det kännetecknas av en liten infiltrering av huden med ett lager av massiv smutsig grå färg av skorstor upp till 3 cm tjock. I vissa fall tar de sig i form av ett kutant horn. Hos vissa patienter griper de kortikala skikten stora delar av huden, som liknar en fast kåt karapat.

Ofta följs norska scabies av en ökning av patientens kroppstemperatur, som upprätthålls genom sjukdomen.

trusted-source[31], [32], [33], [34], [35], [36], [37]

Scabies orecognized

Scabies unrecognized (incognito) utvecklas mot en bakgrund av topisk applicering av kortikosteroider. Steroider minskar inflammation och undertrycker klåda, samtidigt som man skapar gynnsamma förhållanden för reproduktion av fästingar, vilket resulterar i ett stort antal rörelser och ökad smittsamhet hos sjukdomen. Skabb förlorar sin specifika symtom, take-skivepitelcancer papler, papler, vesikulär och ibland även keratos karaktär och blir resistent, paradoxalt nog, i förhållande till kortikosteroider.

Nodulära scabies

Nodulära scabies (post-scabios lymphoplasi) inträffar efter en fullständig behandling av sjukdomen och presenteras i form av kliande noduler. Det föreslås att den granulomatösa hudreaktionen kan inträffa som ett resultat av införandet av en kliande kval, på grund av hudirritation vid kamning eller absorption av produkterna av sönderdelning av excrement. Det finns rapporter om en immunoallergen genesis av nodulära scabies, till fördel för vilka histologiska bevis tyder på.

Kliniskt uttrycks sjukdomen av utseendet av runda, täta knölar upp till en strängböna, cyanotisk rosa eller brunaktig röd med en slät yta. Lokalisering av element övervägande på kroppens slutna delar. Kursen är godartad men varaktig (från flera månader till flera år). Det är möjligt att spontana regress av nodulära element och deras återkomst på samma platser.

Vanlig lokal och anti-stigmatiseringsbehandling är ineffektiv. Vi rekommenderar användning av antihistaminer inuti, presocil, externa steroidsalvor för ocklusiv dressing. Med långa kvarhållna noduler använd flytande kväve, diatermokoagulering, laserterapi, leeches.

Psevdochesotka

Pseudochick är en kliande dermatos som uppstår när du smittar ett klåda hos djur. Den vanligaste källan för mänsklig infektion är skabb av hundar, sällan andra djur: grisar, hästar, kaniner, får, getter, rävar.

Inkubationstiden för pseudotum är mycket kort och är flera timmar. Patienterna är oroliga av svår klåda. Ticks tränger inte in i epidermis och bildar inte rörelser. Utsprängningar är asymmetriska, lokaliserade vid kontaktpunkter med ett sjukt djur. Utsläppen presenteras i form av urtikaria och prurigopodobnyh papuler, papulovesiklar, blåsor med en uttalad inflammatorisk komponent. Från person till person överförs inte sjukdomen, därför bör kontaktpersoner inte behandlas. Laboratoriediagnosen är svår: endast kvinnor upptäcks och omogna steg är frånvarande.

Norska scabies

De norska skabbarna är en sjukdom som först beskrivs i en undersökning av spetälska patienter i Norge. Det orsakande agenset hos norska skabb är en vanlig scabiesmite. Norska scabies kännetecknas av följande egenskaper:

 • registrering av sällsynta sjukdomar;
 • ett speciellt kontingent av patienter: Downs sjukdom, senil demens, infantilism, asteni, immunbrist tillstånd;
 • svårigheter att diagnostisera: går ofta flera månader och jämn år från det att skador uppstått och tills en diagnos har gjorts. Detta beror på att klåda under sjukdomen är ofta frånvarande och skador som påverkar ansikte, hårbotten, naglar i form av skorpor och hyperkeratos, liknar andra sjukdomar - psoriasis, Dariers sjukdom, pityriasis, Histiocytosis;
 • dåligt studerad patogenes; huvudrollen ges till immunbrist; det finns en hypotes om den genetiska predispositionen av organismen för utveckling av hyperkeratosskador i samband med en minskning av intaget av vitamin A.

De viktigaste kliniska symptomen på denna form av skabb: massiv skorpa itch flyttningar, polymorft utslag (papler, blåsor, pustler, skalor, crust) och erytrodermi. Favorit lokalisering av skorpor - övre och nedre extremiteter (armbågar, knän, handflator, sålar), skinkor, ansikte, öron, hårbotten. Skorpans yta är grov, täckt av sprickor eller vassa växter som liknar rupier. Naglar av grågul färg med en tuberös yta, lätt smulad, kanten äts. Palmar-plantar hyperkeratos uttrycks. Det finns en ökning av lymfkörtlar. Ibland åtföljs norska skabb med en ökning av kroppstemperaturen, som upprätthålls genom sjukdomen. Sjukdomen kännetecknas av hög kontagiositet på grund av ett stort antal kvalster: upp till 200 per 1 cm 2 av patientens hud.

Komplikationer och konsekvenser

De vanligaste komplikationerna av scabies är pyoderma och dermatit, eksem och urtikaria är mindre vanliga. Det är extremt sällsynt lesion av nagelplattor hos patienter med skabb, främst hos spädbarn.

trusted-source[38], [39], [40], [41], [42], [43]

Diagnostik skabb

Diagnosen fastställs under fysisk undersökning och bekräftas av närvaron av fästingar, ägg eller utrotning vid mikroskopisk undersökning. För att skrapa på den skadade huden appliceras glycerin eller mineralolja (för att förhindra spridning av kvalster och material), som sedan skrapas av med en skalpell. Materialet är placerat på en glid och täckt med täckglas.

Metoden för särskild laboratoriediagnostik av scabies är den mikroskopiska undersökningen av en ficka som tagits med en nål från slutet av kliarna. Det är också möjligt att genomföra en alkalisk beredning: huden behandlas med en 10% alkalisk lösning, följt av undersökning av skrapning av macerated epidermis.

Diagnos av scabies innefattar att undersöka materialet (från blåsorna efter att ha skrapat med en skarp sked) för närvaron av klåda. Vid en mikroskopmider är deras ägg och utmattningar upptäckta. Endast i 30% av fallen är det möjligt att hitta en myt eller ägg, så diagnosen görs ofta på grundval av patientklagomål och klinisk bild.

Laboratoriediagnostik av scabies

Flera metoder för laboratoriediagnos av skabb är kända. Den äldsta av dessa är metoden att extrahera fästet med en nål. Metoden att skrapa en papul eller vesiklar med en skarp sked används emellertid nu oftare. Under 1984-J9S5 år. En ny metod för snabb diagnos av skabb med användning av 40% vattenhaltig lösning av mjölksyra utvecklades och infördes i praktiken. Metoden är baserad på förmågan hos mjölksyra att snabbt lysa epidermis och fästingar i beredningen.

Denna syra inte kristalliserar, inte irriterar huden och väl lossar stratum corneum av epidermis före skrapning, förhindrar spill av materialet under skrapning och utveckling av pyogenic komplikationer. En droppe på 40% mjölksyra appliceras på kliarelementet (stroke, papule, vesikel, koichku idr.). Efter 5 minuter skrapas den lossna epidermis med en skarp ögonsked tills kapillärblod utseende. Materialet överförs till en glid i en droppe mjölksyra, täckt med en skyddsglas och mikroskopiseras. Det finns också en metod för att tunna sektioner av det drabbade området av epidermis och stratum comeum lagret-skrapning teknik, där i stället för en lösning av 40% mjölksyra, en blandning av lika volymer av 20% NaOH med glycerin.

Komplikationer kan maskera de kliniska manifestationerna av skabb, vilket leder till fel i diagnosen. Mer vanligt är dermatit (enkel eller allergisk), pyoderma, mindre ofta - mikrobiellt eksem och nodulär lymfoplasi.

trusted-source[44], [45], [46], [47], [48], [49], [50]

Kriterier för diagnos av scabies

Diagnos av scabies är fastställd på grundval av:

 • kliniska data (kvällskväll, karaktäristiska utslag i typiska platser);
 • epidemiologisk information (undersökning av kontaktpersoner och upptäckt av kliniska tecken på skabb, information om patientens vistelse i epido-shag etc.);
 • laboratoriediagnostik (upptäckt av fästet och dess ägg i skrapningarna av hudutslaget).

trusted-source[51], [52], [53], [54], [55], [56], [57], [58]

Vad behöver man undersöka?

Differentiell diagnos

Den differentialdiagnos måste göras med sjukdomar som åtföljs av klåda, - nodulär scrapie, mikrobiell eksem, där klåda bekymmer under dagen, snarare än på kvällen och på natten, i skabb.

Inrättande av en korrekt diagnos hjälper till att identifiera platser i ett typiskt arrangemang hålor, papler, blåsor, som kan upptäcka vilka smittämnen - skabb kvalster.

trusted-source[59], [60], [61], [62], [63], [64]

Vem ska du kontakta?

Behandling skabb

Patienterna är på sjukhus av epidemiologiska skäl. Särskild regim och diet är inte nödvändig.

Behandling av scabies består i användning av läkemedel som skadar parasiterna i stratum corneum scabies och larver utan att orsaka biverkningar (allmänt giftigt, lokal hudirritation - enkel eller allergisk).

Många preparat som är kända för detta ändamål har använts och används för närvarande (svavel- och svavelhaltiga föreningar, bensylbensoat, syntetiska pyretroider, etc.). Oavsett vilket läkemedel som väljs och metoden för dess användning, för en lyckad behandling av en patient med scabies, måste ett antal allmänna regler observeras:

 • behandla anti-skrapläkemedlet all hud (förutom hårbotten), inte bara de drabbade områdena;
 • att genomföra behandling på kvällen, vilket beror på patogenens aktivitet på natten
 • följ noggrant den rekommenderade behandlingsmetoden.
 • tvätta omedelbart före och efter behandlingen;
 • Byt sängkläder före och efter behandlingen.

På senare år har bensylbensoat (bensylbensoesyraester) blivit utbredd på grund av hög effektivitet och låg toxicitet. Denna beredning är gjord i form av en officiell emulsionssalva (20% salva i ett rör, 30 g), som successivt gnids i huden i 10 minuter med en 10-minuters paus. Barn använder 10% salva.

Efter varje behandling byter patienten sängkläder och sängkläder, den smutsiga tvätten efter tvätt är värmebehandlad. Gnugga upprepas på 2: a dagen (eller på 4: e dagen). Detta är motiverat av det faktum att de kläckande larverna som kläckts i två dagar från ägg är mer tillgängliga för effekten av antiskabisk terapi. 3 dagar efter behandlingens slut rekommenderas patienten tvätta och upprepade byte av kläder. Det är nödvändigt att desinficera ytterkläderna och klädseln.

Från preparat som innehåller svavel, som oftast används svavelsyra salva (20% för barn 6-10%) och MP metoden Demjanovich (inkluderar sekventiell bearbetning av alla hud 60% natriumtiosulfatlösning - 200 ml och 6% saltsyra - 200 ml).

Mycket effektivt och säkert är moderna skabb som Spregal (esdepalletrin aerosol i kombination med piperonylbutoxid i flaskan, SCAT, Frankrike) och lindan. På kvällen utan föregående tvättning sprinklar patienten hela huden (förutom huvud och ansikte) med Spragal spray från ett avstånd på 20-30 cm från ytan, vilket ger ingen del av kroppen obehandlad. Efter 12 timmar, tvätta noggrant med tvål. Vanligtvis är en enda applikation av läkemedlet tillräcklig. Under en betydande tid av sjukdomen behandlas huden två gånger (en gång om dagen). Biverkningar (stickning i huden och irritation av struphuvudet) är sällsynta. En ballong är tillräcklig för att hantera 2-3 patienter. Kanske Spregals behandling av barn.

Lindan är en organoklorinsekticid (gamma-hexaklorcyklohexan). Har hög effektivitet, utan färg och lukt. 1% grädde (emulsion) gnuggar på kvällen tre dagar i rad i hela huden från nacken till tårens tår. Före behandlingen och varje dag 12-24 timmar efter behandlingen måste du ta en varm dusch eller ett badkar. Gravida kvinnor och barn med lindan rekommenderas inte.

Behandlingen av scabies syftar till att förstöra patogenen med hjälp av akaricidala läkemedel. Den ideala antiskalanten bör:

 • har en lika effektiv effekt på fästingar och deras larver
 • har en minimal sensibiliserande och irriterande bieffekt även vid regelbunden applicering
 • snabbt utsöndras från kroppen i händelse av penetration genom huden, dvs den allmänna toxiciteten hos anti-scab-agenset bör vara försumbar;
 • vara enkelt att använda och sättet det används bör tydligt anges
 • Att vara trevlig nog ur kosmetisk synvinkel: Att inte ha lukt, inte att skämma bort kläderna.

För behandling av scabies erbjöds olika droger: svavelsalva, Wilkinsons salva, Helmerichs salva; Vätskor av Flemings, Moore, Ehlers; Milian pasta; lösningar av creolin, lysol; ren stenkolstjära, etylenglykol och andra bensoesyraester. Det har länge använts som icke-farmaceutiska produkter, såsom fotogen, bensin, eldningsolja, avtol, råolja, aska vätskan. Sedan 1938, öppnade den en ny era i behandlingen av skabb på grund av öppnandet sekvensen av läkemedel såsom bensylbensoat (1936), D. T. (1946), krotamiton (1949), lindan (1959), spregal (1984). Emellertid har ett enhetligt tillvägagångssätt för terapeutiska metoder för behandling av skabb inte utvecklats för närvarande. Det bör också noteras att dosen av drogerna i de flesta droger är mycket större än de terapeutiska behoven. Samtidigt är det nödvändigt att observera några allmänna regler för behandling av skabbpatienter:

 • Hela ytan av kroppen bör behandlas, och inte bara de drabbade områdena. Preparatet bör appliceras med ett tunt, enhetligt skikt; särskild uppmärksamhet bör ägnas åt behandling av händer, fötter, interdigitala utrymmen, underarmar, skrot och perineum;
 • Undvik kontakt med ögon och slemhinnor.
 • doseringen bör inte vara för stor; Samtidigt bör andra lokala lösningar inte användas med anti-skrappreparat;
 • Vid avancerade skabb med komplikationer bör hudskadorna behandlas först; för behandling av sekundär infektion används antiseptiska medel och allmänna terapimetoder för behandling av dermatit och eksem-mjukgörande läkemedel av lokal verkan;
 • När det gäller norska scabies är det med hjälp av keratolytiska medel nödvändigt att rengöra hudytor som är täckta med en skorpa och omedelbart isolera patienten. Preparat innehållande svavel har använts under lång tid för att behandla skabb (Helmerich salva, Milian pasta, svavelsalva). Svavelsalva används oftast (33% för vuxna och 10-15% för barn). Innan behandlingen påbörjas tvättas patienten med varmt vatten och tvål. Salva gnids i hela huden dagligen i 5-7 dagar. Efter 6-8 dagar tvättas patienten med tvål och byter underkläder och sängkläder. För barn rekommenderas 15% svavelsalva på 1: a och 4: e dagen för behandlingen. Nackdelar med användning av svavelsalva: behandlingstid, obehaglig lukt, frekvent utveckling av dermatit, kontaminering av tvätt.

Demjanovich Metoden

Metoden är baserad på Demjanovich akaricid verkan av svavel och svaveldioxid frigöres under reaktionen av natriumhypofosfit och saltsyra. Behandling innebär sekventiell gnuggas in i huden av en 60% lösning av natrium -hyposulfit (lösning № 1) och 6% saltsyralösning (lösning № 2). För barn används lägre koncentrationer - 40% respektive 4%. -hyposulfit lösningen svagt värmas före användning och gned in i huden i en viss ordning: börja från huden på båda händerna, gnuggade sedan i den vänstra och högra armar, då - i bålen huden (bröst, mage, rygg, skinkor område, könsorgan), och slutligen i huden i de nedre extremiteterna till tårna och fotsulor. Massera varje region varar 2 minuter, bör hela proceduren tar inte mindre än 10 minuter. När uttorkning under 10 minuter, kristaller -hyposulfit vikt visas på huden. Efter en 10-minuters intervall för att börja massera 6% saltsyra, vilket utförs i storleksordningen en minut för varje region 3 gånger med intervall om 5 minuter till uttorkning. I slutet av och efter torkning, gnugga huden patienten sätter på rena kläder och rena i 3 dagar, men händerna gnids lösningar igen efter varje tvätt. Efter 3 dagar tvättar patienten varmt vatten och byter kläder igen. Nackdelar: komplexitet, ofta observerade skov, behovet av upprepade behandlingscykler.

Bogdanovichs metod

Bogdanovicha metod är baserad på användningen av polysulfid liniment (koncentration 10% för vuxna och 5% - för barn). Liniment aktiva beståndsdelen är natriumpolysulfid, för framställning av vilken som tar 600 ml vatten sattes 200 g natriumhydroxid (kvalificering av "ren"), och omedelbart 200 g pulverformig svavel ( "svavelblomma" kvalifikationer "rena") och omrördes sedan med en glasstav. Förhållandet av ingredienser 3: 1: 1 (vatten: NaOH: svavel), polysulfid innehållet i lösningen - 27%. Polysulfidlösning kan användas upp till 1 år om de förvaras i en tätt försluten behållare. Grundval liniment är en tvål gel, vars framställning tar 50 g mald tvål (företrädesvis "Baby"), som förvärmts i en liter vatten till fullständig upplösning, kyldes sedan i en öppen skål vid rumstemperatur. Liniment önskad koncentration framställs enligt följande: Till 100 ml av 5% tvål gel sattes 10 ml (för 10%) eller 5 ml (5%) lösning av natriumpolysulfid och 2 ml solrosolja. Behandlingsmetod: liniment gnuggas i 10-15 minuter i hela hudytan. Upprepad gnugga utförs på 2: a och 4: e dag. Borstar behandlas dessutom efter varje handtvätt. Bada innan den första och tredje gnuggning (1: a och 4: e dag) och 2 dagar efter den sista tredjedelen av gnidning, t. E. På den sjätte dagen. Byte av sängkläder efter den första gnidning och 2 dagar efter den sista gnugga (dag 6). Spridas och komplicerade former av sjukdomen är det rekommenderat att gnida drogen dagligen (en gång per dag) i 4-5 dagar. Nackdelar: obehaglig lukt av svavelväte, ibland utveckla eksem.

trusted-source[65], [66], [67]

Bensylbensoat

Benzylbensoat används i form av 20% vatten-tvål suspension, barn under 3 år - 10% suspension. Suspensionen behandlar hela huden (utom huvudet) och hos barn under 3 år - och ansiktets hud. Gnugga bör utföras i en viss sekvens: Börja med samtidig gnidning i huden i båda händerna, sedan in i vänster och höger övre extremiteter, sedan in i stammen och slutligen i huden på underbenen. En modifiering av behandlingsmetoden för patienter med bensylbensoat föreslås: 20% vatten-tvålemulsion gnids en gång en gång på 1: a och 4: e behandlingen. Byte av sängkläder och sängkläder utförs två gånger: efter första och andra gnidning av beredningen. Patienten tvättar inte för de närmaste 3 dagarna, men i händerna gnides läkemedlet upprepade gånger efter varje tvätt. Efter 3 dagar tvättas patienten med varmt vatten och byter kläder igen. I spädbarn istället för att gnugga spenderar vätskan på huden med dessa lösningar, upprepas behandlingsförloppet efter 3-4 dagar. Nackdelar med drogen: utveckling av dermatit, effekter på centrala nervsystemet, det finns fall av akut berusning.

trusted-source[68], [69], [70], [71], [72]

Lindan

Lindan - läkemedlet används i form av 1% grädde, lotion, schampo, pulver, salva. Lindan eller gamma-bensenhexakloran är en organisk klor insekticid som är en isomer av hexaklorcyklohexan. Läkemedlet appliceras i 6-24 timmar, sedan tvättas av. Det är nödvändigt att strikt följa följande regler: Det rekommenderas inte att använda lindan för behandling av spädbarn, barn och gravida kvinnor. Läkemedlet ska appliceras i en enda dos på kall, torr hud; koncentrationen av läkemedlet bör ligga under 1%. Nackdelar med drogen: kontakta eksem; när det intas, är giftigt mot nervsystemet och blodet; tränger igenom den nyfödda huden lokal och allmän reaktion i samband med närvaron av ett bedövningsmedel.

Krotamiton

Crotamiton - en kräm innehållande 10% av 11-etyl-0-krotonyltoludin, är effektiv som ett anti-scab och antipruritiskt läkemedel som inte orsakar biverkningar. Det används framgångsrikt vid behandling av nyfödda och barn. Crotamiton appliceras efter tvättning två gånger med ett intervall på 24 timmar eller fyra gånger om 12 timmar i 2 dagar.

trusted-source[73], [74], [75], [76], [77], [78], [79], [80], [81]

Tiabendazol

Läkemedlet på basis av tiabendazol användes initialt framgångsrikt för oral administrering i en dos av 25 mg / kg vikt per dag i 10 dagar. På grund av den negativa effekten på matsmältningsorganet är dess användning för närvarande begränsad. Efterföljande studier associerades med extern administrering av tiabendazol i form av 5% grädde 2 gånger om dagen i 5 dagar och som en 10% suspension 2 gånger om dagen i 5 dagar. Inga negativa kliniska eller biologiska effekter observerades.

Esdepalletrin

Esdepalletrin - detta syntetiska pyretrin används som Spregal aerosols aktiva start. Förberedelsen behandlar hela huden, med undantag för ansikte och hårbotten, sprutar den från toppen ner längs stammen och täcker sedan armarna och benen. Efter 12 timmar rekommenderas noggrann tvättning med tvål. Vanligtvis är endast en behandlingscykel tillräcklig. Klåda och andra symtom kan observeras i 7-8 dagar. Om symptomen kvarstår efter denna period upprepas behandlingen.

trusted-source[82]

«Spregalь»

Aerosol betyder "Spregal" kan användas för att behandla skabb hos gravida kvinnor, ammande kvinnor, nyfödda.

Permetrin

Permetrin används som 5% salva (eller kräm). Metod för behandling: Salvan försiktigt gnids i hela kroppen från huvudet till fötterna. Efter 8-14 timmar tas en dusch. I regel är en gångs användning av läkemedlet effektiv.

Ivermektin

Ivermektin appliceras oralt en gång i en dos av 20 μg / kg patientvikt. Ivermektin (ivermektin) är effektivt och säkert. Läkemedlet används också topiskt en gång om dagen, men i 50% av fallen är det nödvändigt att upprepa behandlingen efter 5 dagar.

Dietylkarbamazin

Dietylkarbamazin används endast för att behandla scabies endast oralt. Läkemedlet är ordinerat för 100 mg 3 gånger om dagen i 7 dagar. Brist på läkemedel: låg klinisk effekt (50%).

trusted-source[83], [84], [85]

Alternativ för behandling av skabb och löss

Sjukdom

Drogen

Instruktioner

Kommentarer

Chesotka

Permetrin 5% (60 g), grädde

Applicera på hela kroppen, tvätta av efter 8-14 timmar

Läkemedlet i 1: a linjen kan orsaka en brännande känsla och klåda

Lindan 1% (60 ml), lotion

Det appliceras på hela kroppen, vuxna tvättas av efter 8-12 timmar, barnen efter 6 timmar

Det är inte föreskrivet för barn under 2 år, gravida kvinnor och kvinnor under amning, med omfattande dermatit, med hudsjukdomar på grund av möjlig neurotoxicitet. Upprepad ansökan om en vecka

Ivermektin

200 mg / kg oralt, upprepa efter 7-10 dagar

Tilldelas som ett extra botemedel mot permetrin. Används i epidemier. Du bör vara försiktig när du utser äldre patienter med lever, njure och hjärtsjukdom. Kan orsaka takykardi. Det rekommenderas inte att förskriva kvinnor under graviditet och amning. Säkerheten för användning av barn under 15 kg eller under 5 år är inte bevisad

Crotamiton 10%, kräm eller lotion

Applicera efter badning på hela kroppen, andra gången på 24 timmar, skölj efter 48 timmar

Upprepa på 7-10 dagar

Svavelolja 6%

Den appliceras på hela kroppen innan du lägger dig i 3 dagar

Mycket effektiv och säker

Pediculosis

Huvudlucka

Malering 5%

Applicera på torrt hår och hårbotten, tvätta av efter 8-12 timmar

Det är nödvändigt att återanvända när man upptäcker levande nits. Obehaglig lukt

Permetrin

Applicera på tvättat fuktigt hår bakom öronen och i nackområdet, skölj efter 10 minuter

Det är nödvändigt att återansätta efter 7 dagar om levande nits detekteras

  utrensnings Skall användas för någon behandling  

Lindan 1% schampo eller lotion

Skölj i 4-5 minuter, kamma kam med täta tänder eller applicera lotion och skölj efter 12 timmar

Det är nödvändigt att upprepa i en vecka. Toxicitet observeras vanligen inte men bör inte användas under graviditet och amning, barn yngre än 2 år. Använd inte om du förlorar ögonfransar

Ivermektin

Doseringen är densamma som hos scabies

Effektiv i stadigt flöde

Barnlöss

Lokal behandling används inte, eftersom löss finns på kläder. Behandlingen syftar till att lindra klåda och eliminera en sekundär infektion

Pubic lice

Lindan 1% (60 ml), schampo / lotion

Samma som för behandling av huvudlöss

Pyretrin med piperonylbutoxid (60 ml), schampo

Applicera på torrt hår och hud i 10 minuter, tvätta sedan av, upprepa efter 7-10 dagar

Applicera inte mer än 2 gånger inom 24 timmar

Permetrin1% (60 ml), grädde

Samma som för behandling av huvudlöss

Det är nödvändigt att upprepa om 10 dagar

Lesjon av ögonfransar

Salva baserad på vaselin

Fluoresceindroppar 10-20%

Applicera 3-4 gånger om dagen i 8-10 dagar

Applicera på ögonlocken

Ger omedelbar pedikulicid effekt

Klinisk undersökning

Spendera inte dispensären.

trusted-source[86], [87], [88], [89], [90], [91]

Mer information om behandlingen

Förebyggande

Förebyggande av scabies bygger på egenskaperna hos epidemiologin hos denna sjukdom och innefattar följande aktiviteter:

 • obligatorisk inpatient eller öppenvård behandling av patienter;
 • etablering av sjukdomskällan
 • Undersökning av alla personer med vilka patienten haft en hushålls- eller sexuell kontakt
 • kontrollen av bottensköljningen utförs inom 2 veckor: patienter och kontaktpersoner undersöks två gånger - under första behandlingen och efter 2 veckor;
 • Genomförande av nuvarande och slutlig desinfektion av patientens infektion, kläder och sängkläder.

Dekontaminering av sängkläder, handdukar, underkläder görs i 1-2% lösning av läsk eller eventuellt diskmedel inom 5-10 minuter från kokpunkten. Ytterkläderna (klänningar, kostymer, byxor, tröjor, tröjor) stryks på båda sidor med ett hett strykjärn. En del av saker (pälsrockar, rockar, regnrockar, saker av läder och mocka) kan dekontamineras genom att lufta utomhus i 5 dagar. Kläder och sängkläder, som inte kan tvättas vid temperaturer över 55 ° C, kan desinficeras med ett skrapmedel - Aerosol A-PAR. I patientens rum utförs en våt rengöring av rummet dagligen med 1-2% tvål och läsklösning, inklusive tvätt av golvet, torka in möblerna. Madrasser och filtar dekontamineras i en torr ugn vid en temperatur på + 100 ° C under 1 timme. Under vintersäsongen, vid temperaturer under noll, står dessa saker i 3-4 timmar utomhus. Final desinfektion utförs anställd SES dezotdeleniya efter sjukhusvistelse, efter poliklinisk behandling, och barngrupper två gånger: efter att ha identifierat en patient i gruppen och vid slutet av behandlingen i fängelset.

Scabies är en vanlig sjukdom. Kallas mycket litet, bara synligt genom ett förstoringsglasmyt som parasiterar i huden och orsakar outhärdlig klåda. Ficket kan överföras genom kontakt med patienten under samlag när man använder hushållsartiklar och kläder, när man reser i kollektivtrafik, på trånga platser (marknader, underhållningsevenemang). När huden klåda, kliande utslag måste konsultera en läkare eller infektsionistu dermatovenerologu som föreskriver närvaron av en effektiv behandling av skabb.

trusted-source[92], [93], [94], [95], [96]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.