^

Hälsa

Hudundersökning

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 22.11.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Det huvudsakliga klagomålet hos patienter, som orsakar att uppmärksamma hudens tillstånd, är klåda. Oftast sker det samtidigt med hudförändringar som detekteras under undersökningen (till exempel i psoriasis). Klåda kan dock vara en sekundär manifestation av en sjukdom i inre organ, vilket observeras, till exempel i lever och gallvägar, lymfogranulomatos. Klåda kan också vara det första tecknet på intolerans mot ett läkemedel, andra allergiska tillstånd (urtikaria som svar på vissa livsmedel etc.). Pruritus kan vara så outhärdligt att patienter som har förlorat sömn har tillgripit de mest extrema åtgärderna, är självmordsförsök möjliga. Med långvarig allvarlig klåda finns vanligtvis på hudspår av repor.

trusted-source[1], [2], [3], [4],

Vem ska du kontakta?

Visuell inspektion av huden

Hudfärgsändringar är lokala eller vanliga. Blanchering och rodnad av huden kan alternera på grund av fluktuationer i blodtillförseln hos personer med labbt vegetativt nervsystem. Permanent och ofta ökad pallor observeras med en minskning av hemoglobinhalten i blodet (anemi, anemi ), till exempel vid akut blodförlust eller i olika blodsjukdomar. Whitening med en känsla av nummenhet, till exempel av fingrarna (ett symptom på "döda fingrar") observeras med vasospasmer - Raynauds sjukdom. Huden och slemhinnorna kan förvärva en blåaktig nyans (cyanos) vid hjärtsvikt med blodstagnation i stor cirkulation och en ökning av innehållet i återställt hemoglobin i blodet. En märklig blek-kaffe skugga (färgen "kaffe med mjölk") förvärvar huden med obehandlad subakut infektiv endokardit, med uremi, huden är blekgrön (anemi med fördröjning i urokromens hud).

Den isteriska färgningen av huden observeras i lever- och gallvägarna som ett resultat av ackumulering av bilirubin i blodet (hyperbilirubinemi), som också kan bildas i stora mängder vid nedbrytning av röda blodkroppar (hemolys). Först och främst uppträder yellowness på sclera, sedan sprider den sig till mundhinnan i munhålan, palms hud och andra områden. Med långvarig svår hyperbilirubinemi kan gulsot förvärva en grön eller mörk ("jordisk") nyans.

Vid binjurinsufficiens ser huden ut garvat, vilket också noteras vid hemokromatos (en fördröjning i järnvävnaderna). Att använda stora mängder av vissa livsmedel (till exempel morothaltiga morötter, tomater) eller ta vissa läkemedel kan också orsaka förändringar i hudfärgen.

Förlust av pigment i vissa delar av huden sker i form av vitiligo- depigmenterade vita fläckar, som ofta ligger på symmetriska områden.

Ett karaktäristiskt utseende förvärvas av ansiktets hud hos många patienter som missbrukar alkohol: näsan och kinderna har en lila-cyanotisk nyans, det finns ett tydligt dilatation av sklerens kärl.

Olika diagnostiska utslag förvärvar stort diagnostiskt värde . Således, när det gäller ett antal infektionssjukdomar, öppnar de ofta diagnosen, i andra fall hjälper de till att differentiera sjukdomen. Blödningar och små hemorragiska (petechial) lesioner förekommer i olika patologier och inte bara i samband med blödningsstörningar. Stora fläckar i huden (erytem) har ett annat ursprung. Den så kallade erythema nodosum på den främre ytan av tibia med smärtsam komprimering av det erytematösa hudområdet observeras oftast vid sarkoidos, såväl som i tumörer, läkemedelsintolerans och tuberkulos. Till exempel, för diagnos är hemorragisk utslag av stor betydelse som en manifestation av hemorragisk vaskulit - primär ( Schönlein-Genoch-sjukdom ) och sekundär (vid kroniska leversjukdomar, vissa tumörer).

Vid undersökning av huden är det möjligt att upptäcka trofiska störningar, sängar i områden som utsätts för långvarigt tryck, liksom mol, tumörformationer ( basalcellkarcinom, sällsynta tumörer, tumörmetastas). Uppmärksamhet bör ägnas åt tatueringen, under vilken det är möjligt att hepatit B- och C-virusen kommer in i kroppen, vilket hjälper till att förstå etiologin för detekterade förändringar i levern och andra organ. Postoperativa ärr efter öppnandet av abscesser, fistösa passager måste också lösas. Spår av mindre brännskador på huden finns ofta hos personer som lider av alkoholism.

Olika hudförändringar observeras i systemiska bindvävssjukdomar. När systemisk lupus erythematosus kännetecknas av utseende av erytematös utslag på kinderna i form av fjärilvingar, näsbrygga. Med systemisk sklerodermi, maskerar ansiktet, försvinnandet av ansiktsuttryck noteras utseendet av veck runt munnen i form av en påse.

Livedo (lat. Bruise) - ett speciellt tillstånd av huden, kännetecknat av dess blåaktiga färg på grund av maskens eller trädmönstret av kärl genomskinliga genom huden. Det finns följande typer (etapper) livedo:

  1. marmorering av huden;
  2. tinklelis livedo - livedo reticularis;
  3. treelike livedo - livedo racimosa.

Oftast observeras livedo i systemisk lupus erythematosus, Sneddon syndrom, nodulär periarterit, dessutom kan det också observeras vid andra sjukdomar: dermatomyosit, systemisk sklerodermi, infektioner (tuberkulos, dysenteri malaria ); en länk med hyperproduktion av antikroppar mot fosfolipider (kardiolipin, fosfatidylserin) noteras, den patogenetiska betydelsen av sistnämnda i livets utveckling diskuteras.,

Xanthomas i form av vita vittor, som stiger ovanför hudens yta, är förknippade med kolesterolavsättning.

Särskilda dilatationer av hudkärlen ( telangiectasia ) i form av "spindelvener" observeras vid kroniska leversjukdomar ( levercirros ).

Överkänslighet hudreaktioner (allergier) mot olika ämnen, främst för läkemedel och livsmedelsprodukter, kan uppstå genom olika utslag och klåda, till exempel den så kallade urtikariaen.

Snabba håravfall observeras, till exempel i systemisk lupus erythematosus. Hirsutism, dvs överdriven hårväxt på ansiktet, kroppen, benen, observeras hos unga kvinnor som ett resultat av ett överskott av androgener i cirkulationen (manliga könshormoner). När hypogonadism, dvs. Minskning av gonads funktion både hos män och kvinnor, det finns en otillräcklig hårväxt i området i armhålan fossa, pubis.

Naglar kan modifieras för olika sjukdomar. De mest kända är förändringarna i fingrarna, som ser ut som så kallade drumsticks, medan naglarna ser konvexa ut, som klockglas (Hippocrates fingrar). Liknande förändringar observeras vid kroniska suppurativa sjukdomar ( bronkiektas,, osteomyelit ), liksom vid infektiös endokardit, kroniska leversjukdomar och medfödda hjärtfel. Med en förlängd järnbrist kan naglarna bli platta och sedan skedformade (koilonhia).

Hudkänsla

Känslan av huden görs vanligen tillsammans med undersökningen. Samtidigt är det möjligt att upptäcka ökad torrhet eller omvänt hudfuktighet. Överdriven svettning observeras med ökande kroppstemperatur, hypertyreoidism, hypoglykemi, med tidvatten hos kvinnor under klimakteriet, vissa nervösa tillstånd, smärta, rädsla. Överdriven svettning observeras med tuberkulos, infektiv endokardit. Ibland med ökad svettning uppträder en speciell hudutslag ( prickly heat ) i form av bubblor storleken på en vallmofrö som täcker huden som dagg. Svett innehåller de flesta blodelektrolyterna, men i en koncentration som är signifikant mindre än plasma. Ibland kan en studie av svettkompositionen ge värdefull diagnostisk information. I cystisk fibros uppmärksammas sålunda en karakteristisk ökning av koncentrationen av natriumklorid i svettning, i diabetes mellitus ökar glukosinnehållet i svett, vilket förorsakar infektion i huden ( furunkulos ).

Vid palpering kan du också upptäcka en lokal ökning eller minskning av hudtemperaturen. Ökad temperatur kan vara associerad med ökat blodflöde under inflammation, till exempel erysipelas, med benen i djup venetromboflebit. Att sänka temperaturen på lemmarna observeras i strid med det arteriella blodflödet.

Vid känslan bestäms huden av sin elasticitet eller elasticitet, vilket beror på tillståndet för dess kolloider och blodtillförsel. Med åldrande och vissa kroniska sjukdomar med förlust av vätska minskar hudens elasticitet, det är lätt att ta det i veckan. Speciellt stark hudelasticitet reduceras i Ehlers-Danlos sjukdom.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Utvärdering av hudens utseende

Visuell analys av huden är viktig för primär diagnos och för testning av kosmetiska preparat. Idag finns det flera typer av system som gör att du snabbt och bekvämt kan göra en objektiv bedömning av hudens utseende. Bedömningen är baserad på två huvudparametrar: 

  • yta topografi och 
  • hudfärg.

trusted-source[13], [14], [15], [16]

Visningsmetod (replikmetod)

Hudgjutningen erhålls genom att applicera ett tunt lager av en speciell komposition (nitrocellulosa eller silikon) på den. Kompositionen, härdning, bildar en film, vars inre yta upprepar hudens yta. Efter det att intrycket har tagits skannas reliefytan, data digitaliseras och analyseras. Så bestäm tätheten av rynkor (antalet rynkor per ytenhet), deras yta och djup. Ytan på intrycket förstoras under ett mikroskop och fotograferas; Den resulterande gråbilden digitaliseras och parametrarna som karaktäriserar hudens textur beräknas.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22]

Direkt optisk hudskanning

För några år sedan var metoden för gjutningar kanske den vanligaste sättet att studera hudens topografi. Det har emellertid ett antal olägenheter som främst hör samman med tillverkningen av själva gjutningen. Därför slutade sökandet efter alternativa metoder inte. I dag kommer en ny generation av teknologier att ersätta den - kontaktlös, snabb, säker och korrekt, med direkt optisk skanning av hudytan.

Moderna enheter är utrustade med kraftfulla datorer med specialdesignad datorsoftware som bland annat gör det möjligt att redigera volymetriska färgbilder.

Som ett exempel presenterar vi PRIMOS, ett system för optisk tredimensionell hudanalys utvecklad av det tyska företaget GFMessetechnik GmbH. PRIMOS-scannern är en komplex optisk enhet som består av en uppsättning mikromirrors, som "läser" information från en skannad yta i olika vinklar. Skannerns mätnoggrannhet är imponerande: det skiljer punkter som är från varandra på avstånd från några millimeter till flera mikron! PRIMOS tar en topografisk bild av hudytan och baserar sig på den resulterande bilden, utvärderar lindringen, bestämmer exempelvis graden av grovhet, "digitaliserar" rynkor, ärr och så vidare.

Ett annat exempel på ett direktsökningssystem är SIAScope, vilket är en avancerad dermatoskopi metod   (Astron Clinica Ltd., Storbritannien). Baserat på spektralanalys av ljus som reflekteras från hudytan, får SIAScope information om dess tillstånd. För att göra detta belyser SIAScope huden med ett osynligt eller nära rött ljus som är säkert för kroppen och registrerar sedan det reflekterade ljuset och konsekvent får 8 bilder vid våglängder från 450 till 950 nm (från blått till nära rött). Den resulterande kombinerade bilden är en cirkel med en diameter av 11 mm med en upplösning på mer än 900 punkter / mm 2. Därefter analyseras bilden i enlighet med hudens optiska modell, enligt vilken hudfärgen beror på huvudkromoforerna - melanin och hemoglobinpigment; det extracellulära ämnet i det dermala skiktet, som huvudsakligen består av kollagenfibrer, bidrar också till hudtonen. Den ursprungliga dermoskopbilden sönderdelas med spektralegenskaper i flera så kallade SIAgraphs (SIAgraphs), vars analys gör det möjligt att dra slutsatser om nivån på hudpigmentering, blodtillförsel och tillståndet för dermalmatrisen. Metoden är mycket känslig och har testats i ett antal större kliniker, där det har visat sig, särskilt för snabb diagnos av melanom.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.