^

Hälsa

Spermanalys

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Spermogram är en analys av spermier, vilket medför att det är avgörande om en man har problem med att bli barn. Detta fenomen förekommer i nästan var tredje part av paren som inte kan starta en bebis. För detta genomförs speciella tester.

Vad ingår de? Så var uppmärksam på mängden "råmaterial". Det borde vara tillräckligt för uppfattningen. Förflyttningstiden spelar en stor roll. Sperma är en tjock gelliknande substans som blir flytande efter 20 minuter efter utlösning. Förflyttningstiden är perioden från själva utlösningen och tills spermierna omvandlas till flytande "råmaterial". Mängden "material" visar hur många spermatozoer som finns i en milliliter sperma från en utlösning. Spermiernas struktur visar vilken procentandel av spermierna som har en normal form. Mobilitet bestämmer också procentandelen, men normal spermobilitet. Faktum är att mobilspermatozoa kan vara små. Nivån av surhet, leukocyter och fruktos bestäms också. Dessa indikatorer anger huruvida normal sperma eller ej.

Dessa test utförs om en man har reproduktiva problem som ledde till infertilitet. Det fanns en framgångsrik vasektomi eller en reversibel vasektomi.

Innan du tar provet måste du förbereda. Det rekommenderas att undvika sexuell aktivitet 2-5 dagar före förfarandet. Detta kommer att bidra till att säkerställa att den erhållna spermien är maximal. Sällsynt sexuell aktivitet kan leda till att spermier blir mindre aktiva.

Analys av sperma (seminal vätska) är nödvändig för att ta itu med frågan om ämnets förmåga att producera avkomma. Orsaken till infertilitet hos män kan vara sjukdomar i testiklarna, prostata, ledningsstörningar hos vas deferens, sjukdomar och missbildningar i urinröret.

Analys av ejakulatet (spermier) är ett sätt att diagnostisera hormonella störningar vid reglering av reproduktionssystemet. Normala resultat av studien av ejakulat tillåter i de flesta fall att utesluta hormonella störningar som orsak till infertilitet.

Analys av sperma är ett alternativ som är vanligare för att höra, undersöka kvaliteten på manlig ejakulat, som kallas ett spermogram. Spermforskning utförs för att bestämma fysiska egenskaper och parametrar, samt att uppskatta volymen. Spermanalys innefattar också en bedömning av dess viskositet, färg. Den viktigaste parametern i studien av ejakulat är bestämningen av aktiviteten och antalet huvuddeltagare i befruktning - spermatozoa. Analys av spermier kan visa närvaron av främmande celler, på grundval av hans resultat planerar doktorn ytterligare diagnostiska och terapeutiska åtgärder. I ett ord, information om manens könsceller, cellegenskaper, parametrar och aktivitet, kemisk och kvalitativ sammansättning - allt detta beaktas i spermogrammet.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Varför tar de seminganalys?

För det första är en sådan studie mycket viktig för dem som försöker förgäves att fylla familjen med ett barn. I regel utförs en omfattande undersökning av en kvinna, men diagnostiska metoder för att studera människors hälsa är inte mindre viktiga. Egenskaper och rörelsehastighet för de mest aktiva deltagarna i befruktning - spermatozoa bestäms i spermogrammet.

Spermanalys är också viktigt för att diagnostisera olika typer av urologiska problem, både kroniska och akuta. Det bör beaktas att ibland analys av sperma inte är det enda forskningsprocedur som är nödvändigt för att ta reda på orsakerna till sjukdomen. Det här är bara en del av de diagnostiska aktiviteterna.

Hur tar man sperma?

Innan du går för att ta provet måste du överväga hur man tar spermier och hur många sätt det finns för exponeringen. Som regel måste du ta ett rent glas för detta. Vanligtvis förekommer en utbrott i honom, du kan göra denna procedur både i kliniken och hemma, om vårdinstitutet ligger i närheten.

Det vanligaste sättet är onani vid utlösning i ett glas. Du kan också samla spermierna i samband med samlag. I detta fall är det nödvändigt att få penis från partnern före utlösning. Ejaculation bör ske i ett rent glas. Denna metod används ofta efter en vasektomi för att kontrollera närvaron av spermier.

Att samla "råmaterial" är möjligt och med användning av kondom. Om en man föredrar det vanliga skyddet, måste han rengöras noggrant av smörjmedlet. Det är detta ämne som dödar spermatozoa. Det finns speciella kondomer som inte innehåller ämnen som dödar spermier. Efter själva utlösningen måste du försiktigt avlägsna kondomen, binda den med en knut och placera den i en behållare.

Om en man samlar sämre vätska hemma, ska den levereras till kliniken inom en timme. Det är lämpligt att hålla provet borta från kyla, värme och solljus. Frysta inte spermierna. Det är nödvändigt att notera det faktum att spermier förändras nästan varje dag. Därför är det nödvändigt att ta det för analys 2-3 gånger inom 3 månader.

Hur är semenanalysen?

Worldwide, rekommenderar alla erkända Hälsoorganisationen donera sperma analys, det vill säga sperma analys efter exklusive sexuell relation under minst tre dagar med hjälp av självstimulering och upphetsning, det vill säga onani. Om sex var på tröskeln till sperma, kan det finnas en brist på sperma i termer av kvalitativ forskning. Om avhållsamhet innan analysen är för lång, kommer aktiviteten hos manliga könsceller minskas.

Materialet för studien behöver fräsch, så analysen av spermier utförs på sjukhus eller utanför sjukhus. Ejakulat bör vara i utspätt tillstånd, i sin helhet hemma, samling är endast möjlig om det är snabbt, inom en timme efter leverans till laboratoriet. Om en man ger en analys av spermier på sitt territorium, det är hemma, måste han först lagras med steril kapacitet och efter proceduren leverera omedelbart innehållet i behållaren till kliniken.

Krav på spermieruppsamling innefattar insamling av material utan konserveringsmedel - kondomer, eftersom kontakt av manliga gameter med latex kan snedvrida bilden av laboratorietester.

Bakteriell sperma sådd

En av de diagnostiska metoderna, som ofta används för att förtydliga orsakerna till manlig infertilitet, är bakteriell spermadödning. Denna procedur är tilldelad män i närvaro av inflammatoriska patologier i det genitourära systemet. Ofta parallellt med denna procedur, rekommenderar den behandlande läkaren att passera prostatens hemlighet.

Denna studie är ganska enkel. Det är nödvändigt att placera spermierna i näringsmediet, vilket är mest gynnsamt för tillväxten av mikroorganismer. Under flera dagar är det nödvändigt att behålla en viss temperatur. När mikroorganismerna börjar multiplicera blir det möjligt att undersöka dem under ett mikroskop. Det är lätt att fastställa deras antal, tillväxthastighet samt känslighet för antibiotika. Således kommer det vara möjligt att välja den optimala behandlingen.

Före analysen kommer det att vara nödvändigt att förbereda. Ejaculat för bakteriell ympning samlas uteslutande på morgonen i en steril behållare. Först måste mannen urinera och tvätta sedan sina händer med tvål och göra ett hygieniskt förfarande med de sexuella organen. Därefter torkas glanspenis och förhud med en steril torka. Insamling av ejakulat samlas endast av onani. Det bör noteras att behållarens väggar inte kan röras av antingen penis eller händer.

Innan spermierna lämnas till en bakteriekultur måste en man följa vissa regler. Så avstå från samlag 5-7 dagar före analysdagen. Neka att dricka alkohol i 3-4 dagar. Om en man tar antibiotika, ges spermierna inte tidigare än två veckor efter det att läkemedlet återkallas.

Spermanalys är en effektiv studie som hjälper till att ta reda på orsaken till infertilitet i tid och ta terapeutiska åtgärder. Spermaanalys hjälper också att diagnostisera många manliga sjukdomar, såsom prostatit, infektioner, olika hormonella systemstörningar, varicocele.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Sperma under mikroskopet

Hur ser spermierna under mikroskopet och vad kan du se genom att göra denna studie? Att överväga allt som händer måste göra en ganska stor ökning i ungefär 400 gånger. En droppe utspädd sperma 30 minuter efter utlösning placeras på glaset.

Det bör noteras att spermatozoa kan skilja sig från varandra. Vart och ett av dem utför en viss funktion. Så, befruktade spermatozoer innehåller de bara en procent av ejakulatet. De är unga, energiska och "atletiska" spermier.

Det finns spermatozoa - mördare. Antalet överstiger 85%. På vägen till ägget försöker de komma före konkurrenterna. Dessutom kan de förstöra spermier från en annan man, om någon. De har ett huvud mycket mer än andra. Den innehåller giftiga ämnen. Om du observerar denna process genom ett mikroskop, kommer du att se hur "mördare" närmar sig andra spermier. Under denna kontakt släpper de ut giftiga ämnen och dödar därmed sin konkurrent. En sådan sperma kan döda upp till 10 andra.

Det finns spermatozoa "ram". Tack vare deras attacker minskar de äggets väggar avsevärt och hjälper andra att tränga in i skalet och till sist befruktar ägget.

Spermatozoa är "blockerare". De tränger inte in i livmoderhålan och in i äggledarna. Dessa spermatozoa förblir i livmoderns livmoderhals och förhindrar därmed andra att tränga in i inredningen. Familjespermatozoa kan produceras i de mest ogynnsamma stunderna i människans liv, främst under stress. Detta förhindrar uppfattningen. Det är så mångsidigt kan vara spermier av ett starkare sex.

Blod i spermierna

Hematospermi är en av sjukdomarna, som ett resultat av vilket blod uppträder i semen. Ofta har detta symptom ingen betydelse. Naturligtvis ger blodet i semen i många fall ett allvarligt intryck och är oroande.

Ibland är blodets utseende i spermierna fortfarande okänt och detta symptom uppträder utan klinisk betydelse. Men i många fall indikerar blod i semen närvaron av en allvarlig sjukdom.

I allmänhet uppträder hematospermi hos män under 40 år. Blod i sperma kan uppstå som en gång och upprepas regelbundet. Ibland händer detta efter samlag. Men troligtvis ligger orsaken till det kvinnliga könsorganet. Därför tar vissa män detta fenomen för hematospermi.

Närvaron av blod i sperma kan associeras med urinvägsproblem. För att fastställa orsaken till blödning är det därför nödvändigt att utföra en undersökning av njurarna, urinblåsan och urinledarna. Under alla omständigheter är samråd med den behandlande läkaren nödvändig. Sperm bör ha normal färg.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21]

Klumpar i spermierna

Vad kan blodproppar säga om sperma? Klumparna i ejakulatet i form av ris eller geléliknande klumpar pratar inte alls om problemen. Men om de ändrar färg, form och till och med en lukt, så är det troligtvis en fråga om någon form av sjukdom.

Under prostatit, uretrit och stenar i prostata kan blodpropparna vara rödaktiga eller bruna i färg. Med vissa sjukdomar kan de ändra lukt och färg. Om dessa egenskaper skiljer sig avsevärt från normen så talar vi sannolikt om allvarliga sjukdomar.

Gula koagulerar är en harbinger av vesikel-prostatit. Det är nödvändigt att förstå att frekvensen av sexuella handlingar påverkar tätheten av sperma. Ju oftare de uppstår, desto mer flytande spermier. Med sällsynta sexuella handlingar stagnerar och fördjupar det. Brant cum kan vara hög feber.

Med regelbundet sexuellt liv är blodproppar inte alls normala. Förtydliga allt om i ordning kommer att hjälpa bakposev hemlig prostata, spermogram och urinanalys. Om det finns smärta under samlag och efter det måste du göra ultraljud. I det här fallet kan du avgöra vad problemet är och varför spermierna har blivit tjocka.

trusted-source[22], [23], [24], [25]

Leukocyter i spermier

Det finns god leukocyter i sperma. Mest troligt påverkas denna process av den inflammatoriska processen i testikeln eller dess bilagor. Det kan också förekomma i prostatakörteln och urinröret.

Om du jämför antalet leukocyter i semen, smeten från urinröret och utsöndringen av prostata, blir det lätt att bestämma lokaliseringen av inflammatorisk process. Behandling av prostatit bör väljas korrekt. Naturligtvis föreskrivs det endast på grundval av leukocyter. Men det finns andra parametrar som du bör vara uppmärksam på. Denna mängd lecitinkorn, amyloidkroppar, närvaron av mikroflora och expansionen av partiella vesiklar. Att känna till sådana parametrar kan du välja en bra behandling.

Det är alltid nödvändigt att övervaka antalet leukocyter. Därför är det nödvändigt att ta prov och undersöka läkaren hela tiden. Det är omöjligt att se närvaron av leukocyter i sperma. Detta tyder på att spermierna hela tiden måste genomgå forskning.

Protein i sperma

Vad påverkar proteinet i spermien och var kommer det ifrån? Prostatakörteln och seminala vesiklar har proteinföreningar i deras komposition. De förstörs omedelbart under utlösningen till aminosyror genom enzymaktivitet.

Bland de basala aminosyrorna som utsöndras av proteiner finns serin, leucin, glycin, tyrosin, glutaminsyra och histidin närvarande i plasmaet. Den genomsnittliga aminosyrahalten är ca 0,0125 g / ml.

Förutom aminosyror och proteiner innehåller seminal plasma ett stort antal fria aminer. Denna spermidin, kolin, spermin och kreatin. Den senare komponenten är känd som kreatintillväxt, vilket förbättrar hjärnaktiviteten. Kreatin i en signifikant koncentration finns i seminalvätska. Han är i full reciprocitet av kreatinfosfokinas. Detta är ett specifikt enzym som kan upprätthålla sin aktivitet i fläckarna i det seminalplasma under lång tid. Därför är sperma källa till många användbara komponenter.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.