^

Hälsa

A
A
A

Sprickor i benen på ett barn

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 15.06.2022
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Huden på fotsulorna och handflatorna på en person skiljer sig markant från huden på andra delar av kroppen. Och även om stratum corneum i epidermis i barndomen är tunnare än hos vuxna, uppträder sprickor i benen på ett barn ganska ofta.

Orsaker Sprickor i benen på ett barn

Med tanke på etiologin för sprickbildning av fötternas hud kommer vi att utelämna deras lokalisering på hälarna: en separat publikation ägnas åt detta problem -  Spruckna hälar hos barn .

De mest sannolika orsakerna till bildandet av sprickor på huden på sulorna, på fingrarna, under fingrarna och mellan tårna hos ett barn, är läkare villkorligt indelade i exogena (extern) och endogena (interna) och indikerar också fysiologiska riskfaktorer förknippade med egenskaperna hos barns hud.

Exogena orsaker inkluderar:

 • fysisk stress av huden inuti skorna på grund av överhettning och den ocklusiva effekten av stängda skor (förhindrar avdunstning av svett);
 • ökad  svettning i benen ;
 • ökad  torrhet i huden på benen  (trots att körtlarna som producerar talg på fotsulorna saknas);
 • exponering för hudrengöringsmedel och för varmt vatten.

Allt ovanstående leder till ett vanligt kroniskt tillstånd av huden på fötterna hos barn från 3 till 14 år - juvenil plantar dermatos. Eftersom det finns säsongsvariationer och tillståndet kan förvärras genom att bära syntetiska strumpor och skor, kallas denna dermatos atopisk vinterfots- eller svettig sockdermatit, och i själva verket anses smärtsamma sprickor vara en komplikation av det.

Hudläkare har kommit fram till att i många fall är orsaken till torr hud och spruckna hudlinjer på fotsulorna på ett barn  atopisk dermatit , som är en multisystemsjukdom och en del av ett tillstånd av hyperreaktivitet hos kroppen mot olika miljöfaktorer. [1], [2]

Så sprickor i benen på ett barn kan också uppstå på sommaren: i öppna skor kan fötterna utsättas för intensiv friktion, särskilt om de svettas.

Andra tillstånd som orsakar symtom som sprucken hud på benen inkluderar:

På grund av det ökade mekaniska trycket hos överviktiga barn kan huden i området för fettkuddarna på fötterna (med övergången till fotens laterala ytor) spricka. Torr sprucken hud på fötterna, såväl som spruckna tår hos ett barn, kan bero på hypotyreos eller metabola störningar i samband med diabetes.

Längsgående sprickor i tånaglar på ett barn kan vara resultatet av trauma (svåra blåmärken), för smala skor, ökad bräcklighet av naglar, svampinfektion -  onykomykos . Skador på naglar av dermatofyter manifesteras av förtjockning och kränkning av den integrerade strukturen av deras kåta plattor, som börjar smulas sönder, spricker eller skalar av. [7]

Patogenes

I alla åldrar utför huden barriärfunktioner, men barns hud är tunnare och lösare, och hudbarriären är mer genomtränglig: till och med pH i hydrolipidmanteln skiftas till en lätt alkalisk sida. Under de första fem eller sex åren av ett barns liv fortsätter bildandet av alla hudlager och omvandlingen av dess struktur - från cellulär till fibrös.

För att förklara patogenesen av atopisk hudreaktivitet, som är karakteristisk för ett tillräckligt antal barn, noterar experter en viss roll för genetisk predisposition. Detta gäller både medfödda störningar av förhorning av keratinocyter orsakade av mutationer i transkriptionsfaktorgener (proteiner involverade i celldifferentiering) och förändringar i genen för filaggrinproteinet (FLG). Det bildas i keratohyalingranulerna i det granulära skiktet av epidermis (Stratum granulosum) och binder inte bara keratinerna i stratum corneum, utan säkerställer också frisättningen av naturliga fuktgivande och syra-basfaktorer i huden under dess nedbrytning.

Dessutom har utländska studier visat att barn med hypertrofierade atopiska hudreaktioner har störningar i metabolismen av linolsyra, vilket är nödvändigt för att upprätthålla nivån av hydrering av epidermis och undertryckande av funktionerna hos hudens antimikrobiella proteiner: katelicidin (dess aktivitet regleras av vitamin D3, som syntetiseras i kroppen från vitamin D under exponering för solljus), och dermcidin, som produceras av de ekkrina svettkörtlarna (som mest finns på fotens och handflatsens plantarytor).

Symtom Sprickor i benen på ett barn

Du kan märka de första tecknen på sprickbildning i huden genom att fördjupa hudens veck i vecken av lederna mellan falangerna på fingrarna - från sidan av sulan. Förutom hälarna uppstår oftast en spricka på stortån hos ett barn. Det kan vara ganska djupt, mycket smärtsamt och blödande.

Sprickor under tårna hos barn, som påverkar böjspåren mellan mellanfoten och fingrarnas första falanger (på flexorsidan av metatarsophalangeallederna), uppträder i fall av juvenil plantar dermatos (där sulans bärytor också blir röd och glänsande), elementär hyperhidros, atopisk dermatit eller keratodermi.

Och med en svampinfektion observeras gråtande och kliande sprickor mellan tårna på barnet.

Komplikationer och konsekvenser

Med bildandet av djupa sprickor manifesteras konsekvenserna av en känsla av smärta när man går och skador på kapillärerna med deras blödning.

Och komplikationer är förknippade med sekundär infektion och utvecklingen av bakteriell inflammation, där huden blir röd, subkutan vävnad sväller, det kan finnas gråt eller suppuration.

Diagnostik Sprickor i benen på ett barn

Diagnosen baseras på kliniska symtom, undersökning av skadan och sjukdomshistoria.

Däremot kan tester och laboratorietester, såsom hudavskrapningar (för att utesluta en svampinfektion), blodprover för socker, sköldkörtelhormoner och antikroppar behövas. Läs mer –  Hudundersökning

Differentiell diagnos

Differentialdiagnos är viktig i alla fall, men särskilt i svamphudskador, eftersom dess behandling kräver utnämning av antimykotiska läkemedel, såväl som vid plantar psoriasis eller keratoderma, som behandlas med topikala kortikosteroider.

Vem ska du kontakta?

Behandling Sprickor i benen på ett barn

Sprickor behandlas med topiska medel. Dessa är läkemedel i form av salvor, krämer, krämbalsamer, hydrofila krämer (geler):

Metyluracil, Reskinol, Panthenol (Bepanten, Pantoderm), Sudocrem, Rescuer, 911 Zazhivin, Gehwo.

Om sprickan gråter appliceras zinksalva eller pasta.

Om sprickan är infekterad ska en antibiotisk salva användas: Levomekol, synthomycinemulsion, Baneocin, Nitacid, Isotrexin (för barn över 12 år) eller antiseptiska krämer som REPAIRcream,

Med djupa sprickor är flytande (hydrokolloida) förband för huden effektiva, innan de appliceras som det skadade området på huden behandlas med en lösning av furacilin, Betadine, Mramistin eller Klorhexidin.

När sprickorna mellan tårna hos ett barn är resultatet av mykos, är det nödvändigt att applicera en  salva från svampen mellan tårna .

Homeopati erbjuder cracksalvor som Boro plus, Calendula och Cycaderm.

Sjukgymnastikbehandling (elektrofores med hydrokortison) kan ordineras av en hudläkare om ett barn över två år har djupa sprickor i atopisk dermatit - det vill säga inte förknippas med en svampinfektion, och inte heller är infekterad med bakterier.

En läkare kan rekommendera att ge barn vitamin A och D.

Prova folkbehandling - smörj en spricka med havtorn eller nyponolja, fiskolja eller lanolin, juice av aloeblad eller viburnumbär, lösningar av mumie eller propolis.

Som regel är örtbehandling begränsad till fotbad eller lotioner med avkok och vatteninfusioner av kamomill, nässlor, calendula officinalis.

Förebyggande

Ingen hävdar att uppkomsten av sprickor på benen på ett barn kan förhindras i alla fall. Det är dock möjligt att förebygga den negativa effekten av exogena faktorer. Och det inkluderar:

 • daglig tvätt av fötterna med mild tvål, torka huden noggrant mellan tårna;
 • bära skor och strumpor gjorda av naturliga material;
 • regelbundet byte av strumpor;
 • ofta gå barfota hemma;
 • fuktgivande torr hud på fötterna (med en fuktgivande fotkräm efter ett bad eller dusch);
 • användningen av  effektiva botemedel för svettande fötter ;
 • snabb behandling av dermatomycosis och  svampdödande behandling av skor .

Med torr hud behöver barn essentiella fettsyror, i synnerhet linolensyra, som finns i fet havsfisk, äggulor, vegetabiliska oljor, nötter, solrosfrön.

Prognos

Läkare fastställer med tillförsikt att prognosen är god: de flesta sprickor läker inom en vecka efter behandling. Djupa sprickor i ett barns ben kan läkas på två veckor (med flytande hudförband).

Och juvenil plantar dermatos försvinner vanligtvis under puberteten.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.