^

Hälsa

Urtdrivande örter för cystit

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 17.06.2022
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Urinretention i kroppen, ofullständig tömning av urinblåsan är inte bara risken för ödem och trängsel, utan också jorden för bildandet av bakteriekolonier, vilket inte på något sätt bidrar till återhämtning.

Hur optimerar man utsöndringen av urin vid cystit? Först måste du börja ta formuleringar baserade på diuretiska örter. Det gjorde även våra förfäder och förmedlade många recept till oss. Verkan hos växter med diuretiska egenskaper är baserad på att öka hastigheten för bildning och utsöndring av urin, samt att hämma absorptionen av vätska och salter i njurarnas tubuli.

Ur en fysiologisk synvinkel bildas urin i 2 steg, med många gånger mer primär urin än sekundär. Urinering är handlingen att utsöndra sekundär urin från kroppen efter att det mesta av vätskan och näringsämnena från de primära i njurarnas tubuli har absorberats tillbaka i blodet. Sådan seriös filtrering är nödvändig för att upprätthålla vatten-saltbalansen, bibehålla blodets reologiska egenskaper, sålla bort användbara och skadliga ämnen, samt ta bort de senare och överflödig vätska från kroppen.

Utsöndring av överflödig vätska genom njurarna och rengöring av urinblåsan är inbördes relaterade processer, med tanke på urinflödets riktning och platsen för organen i urinsystemet. Urtdrivande örter hjälper till att rensa inte bara urinblåsan, utan också de organ i urinsystemet som finns ovanför och under den. Således blir infektionen mycket mindre sannolikt att sprida sig. Ju intensivare och mer frekvent sådan rengöring äger rum, desto mindre sannolikt är det att mikrober flyttar till njurarna eller stannar kvar i urinröret, vilket orsakar en inflammatorisk process där.

Sådana välkända medicinska örter som knotweed (highlander) och horsetail (pusher) har diuretiska egenskaper. Det är dessa växter som oftast används som diuretika för inflammation i urinblåsan, njurarna och urinröret. Dessa växter innehåller ämnen som irriterar urinvägarnas slemhinna och därigenom stimulerar deras kontraktila funktion (kisel) och stimulerar urinsekretion (equisetin, som finns i åkerfräken).

Åkerfräken är en växt som kan ha en giftig effekt på njurarna, så när du använder örten för cystit måste du strikt följa de rekommenderade doserna. För att förbereda infusionen för ett glas kokande vatten behöver du inte ta mer än 50 g gräs. Infundera kompositionen i 20 minuter, filtrera och ta 3 matskedar tre gånger om dagen. [1]

Denna mängd vätska är naturligtvis inte tillräckligt för effektiv urinering. Men det är också omöjligt att överdriva med åkerfräken. Därför måste resten av vätskan komma in i kroppen med mat, i form av vatten, drycker, samt avkok och infusioner av andra örter.

Som en dryck för akut och kronisk cystit kan du använda ett svagare och därför mindre giftigt avkok av åkerfräken. För att förbereda det, ta 2 matskedar per liter vatten. Torra råvaror (du kan köpa på apotek), koka upp och låt svalna i rumstemperatur. Silad buljong kan drickas under dagen istället för te. Du kan dricka upp till 3 glas av denna dryck per dag.

Vid akut cystit kan avkoket spädas i lika proportioner med kamomillinfusion (3-4 matskedar blomställningar per glas vatten, låt stå i ett vattenbad i en kvart). Detta kommer att hjälpa till att lindra den smärtsamma urineringsprocessen.

Kompositioner baserade på åkerfräken används inte under graviditet, amning, allvarlig njursjukdom.

Knotweed är en giftfri växt. Denna infusion kan användas i stora doser. [2]En medicinsk komposition framställs med en hastighet av 1-2 msk. örter i ett glas vatten. Infundera det i ett vattenbad i 10-15 minuter, varefter det tas bort från elden och lämnas i ytterligare 1-2 timmar. Spänd sammansättning rekommenderas att ta men 1 msk. Före frukost, lunch och middag.

Under dagen kan du dricka en infusion utspädd med rent kokt vatten eller ett svagt avkok av kamomill och utomhusmåltider. Men med akut cystit och inflammation i njurarna bör det inte missbrukas.

Under graviditet, hjärtinfarkt eller stroke, infusioner av knotweed och avkok rekommenderas inte alls.

Knotweed och åkerfräken anses vara de mest kraftfulla diuretika, därför, i den akuta formen av cystit, måste försiktighet tas med dem, mest som en del av växtbaserade preparat som också innehåller antiinflammatoriska örter med en smärtstillande effekt (till exempel i kombination med kamomill, groblad, johannesört, renfana, nässlor). Valeriana, citronmeliss, njurte (staminate orthosiphon) har också kramplösande effekter.

Men vid kronisk cystit kan dessa örter användas aktivt, eftersom de kommer att förhindra trängsel och därigenom minska risken för exacerbationer. Knotweed kan användas regelbundet som te, och åkerfräken kan tas på kurser när tillståndet förvärras och de första obehagliga symptomen visar sig.

Andra växter kan också användas som diuretika för akut och kronisk cystit: björnbär, majsstämpel, gullviva, lingon, angelica. Effekten av att ta dessa växter är mer blygsam, men de verkar mjukare, vilket minskar smärtan.

Björnbärsört  (populära namn:  björnöron, björnbär, plågoande) används  för cystit, pyelonefrit, inflammation i prostatakörteln på grund av dess helande effekt på genitourinary systemet. Men samtidigt måste de angivna doserna observeras för att undvika feber och kräkningar, som är karakteristiska för en överdos. [3]

Ett diuretiskt avkok av bärbär framställs enligt följande: 10 g torrt gräs tas per glas kokande vatten, förvaras i ett vattenbad i en kvart, kyls sedan, bringas till 200 ml med kallt kokt vatten och tas en halv glas tre gånger om dagen.

Förutom diuretikumet har björnbär också en viss bakteriedödande och lugnande effekt, vilket gör det möjligt att använda ett avkok av växten vid behandling av akut cystit. Men björnöron har en obehaglig egenskap - gräset ökar surheten i urinen, så det rekommenderas att inkludera mat och dryck med alkaliserande effekt i patientens kost.

Majssilke är ett diuretikum som är helt acceptabelt under graviditeten, när vissa lyckliga mammor har en ökad risk för inflammation i urinblåsan, särskilt om hon tidigare har lidit av denna sjukdom. [4]

Ett avkok framställs av 3 tsk. Torra råvaror och ett glas vatten. Stämpeln hälls med kallt vatten, kokas upp och hålls på medelvärme i 10 minuter, varefter elden stängs av och kompositionen får infunderas i en timme. Den kylda buljongen filtreras och tas tre gånger om dagen före måltider, 2 msk. Inom 1-2 veckor. Därefter görs en paus i 4 dagar, och behandlingen fortsätter i ytterligare 1-2 veckor.

Framtida mödrar från cystit kan också ta en infusion av majsstämpel. Ta 1 msk för ett glas kokande vatten. Vegetabiliska råvaror och insistera i en timme. Ta en infusion av en halv kopp före måltider.

Medel baserade på majsstämpel rekommenderas inte för patienter med trombos, tromboflebit, åderbråck, ökad blodpropp, samt för dem som har minskad aptit och låg kroppsvikt.

Många medicinska örter värderas för sin komplexa verkan: diuretikum, antiinflammatorisk, antimikrobiell, smärtstillande, främjar upplösningen och avlägsnandet av stenar i urinblåsan, om sjukdomen orsakas av skador på blåstens väggar. Genom att använda sådana örter för cystit kan du uppnå goda resultat utan att bry dig om att förbereda en medicinsk samling för att ge en omfattande behandling för symtomen på sjukdomen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.