^
A
A
A

Användning av hushålls kemikalier kan leda till fosterskador

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

26 July 2017, 09:00

Specialister på Osteopathic Medical School Edward Via, tillsammans med representanter för Polytechnic University of Virginia, kom till en obehaglig slutsats.

De fick reda på att kvaternära ammoniumföreningar som finns i olika kvantiteter i kemikalier för hushållsbruk kan framkalla utvecklingen av fosterskador.

Experiment på gnagare har redan utförts: Tyvärr har informationen bekräftats.

Sådana ämnen fungerar som konserveringsmedel eller desinfektionsmedel. De kan vara närvarande i tvättmedel, schampon, stylingprodukter och även i oftalmiska preparat. I små kvantiteter anses ämnen som ofarliga.

Forskare ägnade särskild uppmärksamhet åt sådana föreningar som bensalkoniumklorid och didecyl-dimetylammoniumklorid. Sådana ämnen är oftare än andra i sammansättningen av de flesta sätt som används i vardagen. De fungerar vanligtvis som ett desinfektionsmedel och antistatiskt medel.

Det visade sig att effekten av de listade ämnena på gravida kvinnliga gnagare var extremt negativ: i framtiden uppträdde avkommorna med anomalier i neuralröret. Sådana överträdelser kan jämföras med otillräcklig utveckling eller frånvaron av stora cerebrala hemisfärer hos människor.

"Användningen av kvaternära ammoniumföreningar i förhållande till gnagare ledde till fruktansvärda abnormiteter i utvecklingen hos de nyfödda avkommorna. Särskilt deprimerande är att sådana ämnen visat sig vara farliga för både kvinnor och män ", förklarade läkaren av anatomi Terri Khrubek, anställd vid Institutionen för biologisk och medicinsk vetenskap och patologisk biologi.

Forskarna noterade också att för att demonstrera ammoniumföreningarnas farliga förmåga, är det inte nödvändigt att använda stora doser av dessa ämnen. Teratogen effekt manifesterades även när cellerna med gnagare enkelt rengjordes med hjälp av de angivna kemikalierna.

Den mest negativa informationen var dock förväntad av forskare framöver. Det visade sig att risken för anomalier var närvarande även i den efterföljande generationen av gnagare. Således var redan två generationer hotade.

Tidigare har samma forskare funnit att ammoniumbaserade rengöringsmedel leder till en minskning av reproduktionsfunktionen, sänker antalet spermier i sperma och blockerar också uppkomsten av ägglossning hos gnagare. För övrigt är alla de listade konsekvenserna de vanligaste orsakerna till infertilitet, som är typiska för människor. Ett slump? Knappast.

"Vi är ofta frågade en sådan fråga: är det möjligt att tro att resultaten från gnagare kommer att vara lämpliga för en person? Vi svarar otvetydigt: ja. De substanser vi undersöker stör processerna som finns i mekanismen för embryonutveckling hos alla däggdjur. Bland forskare anses gnagare vara en prototyp av människokroppen, säger doktorn.

Dessa ammoniumföreningar har använts i kemisk industri sedan femtiotalet av förra seklet. Vid den tiden var det ingen fråga om att utföra toxikologiska studier. Nu börjar sådana studier av miljöskyddsmyndigheten.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.