^
A
A
A

Ätbart förpackningsmaterial uppfanns av forskare

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

06 May 2021, 09:00

Ett team av forskare från Indien och Ryssland har tagit fram en speciell plastfilm som du kan äta. Denna film kan användas för att packa nästan alla produkter - från grönsaker och frukt till kött och fisk. Förpackningen innehåller endast naturliga ingredienser som inte utgör någon hälsorisk och inte förorenar miljön. Under fuktiga förhållanden sönderfaller filmen nästan helt inom 24 timmar.

Forskarna publicerade resultaten av arbetet i den vetenskapliga publikationen Journal of Food Engineering.

Anställda på indiska utbildningsinstitutioner i Sri Padmavati och Sri Venkateswara, liksom representanter för Ural Federal University och Institute of Organosynthesis vid Ural Branch of Russian Academy of Sciences har utvecklat tre alternativ för livsmedelsförpackningar, som är baserade på en naturlig polymernatriumalginat - en algprodukt. Molekylkompositionen av natriumalginat kan bilda en film, och ytterligare "förstärkning" av molekyler med hjälp av en antioxidant - ferulinsyra - har lett till att filmen har blivit stark, enhetlig och till och med kan öka produkters hållbarhet.

”Tack vare den tillsatta komponentens antioxidantegenskaper var det möjligt att bromsa oxidativa reaktioner och förlänga färskheten hos den förpackade produkten. Dessutom kan antivirala komponenter läggas till i filmen, vilket kommer att ännu mer positivt påverka livsmedelskonservering ”, förklarade en av författarna till verket, kemisten Grigory Zyryanov.

Vad är huvudkomponenten i uppfinningen? Det är en ätbar polymer av naturligt ursprung. Det används vanligtvis vid tillverkning av läkemedel, livsmedelsprodukter, kosmetika, eftersom natriumalginat är ett utmärkt naturligt förtjockningsmedel och stabiliseringsmedel. Hjälpkomponenten i filmen är ferulinsyra, ett ämne med antioxidantegenskaper, en produkt av kanelsyra. Det kännetecknas av bred farmakologisk aktivitet, vilket ger antiinflammatoriska, antitoxiska, antivirala, antimikrobiella och till och med antitumöreffekter.

Produktionen av ny naturfilm är ganska prisvärd, eftersom den inte kräver speciella tekniska faciliteter. Produktionen av naturliga förpackningar kan etableras på företag som specialiserat sig på tillverkning av livsmedelsprodukter och polymerer. Det viktigaste är att ett sådant företag följer de fastställda normer som gäller för livsmedelsindustrin.

Frågan om massproduktion av en ny typ av förpackning befinner sig fortfarande i lösningsstadiet. Experter kan inte namnge det exakta datumet än. Med tanke på att konsumenternas efterfrågan på alternativ för hållbara plastfilmer växer stadigt, kommer detta sannolikt att hända snart.

Primär informationskälla: Journal of Food Engineering

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.