^
A
A
A

Behöver jag ta en vuxen för att undvika en epidemi?

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 26.11.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

19 July 2017, 09:00

När det gäller att möta epidemin berättar alla om behovet av barnvaccination. Men hur man vara en vuxen? Behöver de vaccineras, när och från vad?

Immunoterapeuter är faktiskt oroliga på allvar: i Ukraina gör nästan ingen av vuxna obligatoriska vaccinationer, i synnerhet mot difteri. Varför? Den viktigaste faktorn är bristen på nödvändig information. Få personer vet att för vuxna finns ett antal obligatoriska vaccinationer.

Specialisterna berättade vilka vacciner som ska komma ihåg efter 20 år, och vad kan hända om detta inte är gjort.

Ukrainas hälsovårdsministerium ger obligatorisk revaccination mot sjukdomar som difteri och stelkramp. Faktum är att immunförsvaret, som bildas efter vaccination mot dessa sjukdomar, existerar endast under 8-10 år. Därför rekommenderas att vaccineras vid 26 år och därefter var 10: e år.

I vissa länder vaccineras vuxna mot kikhosta. I Ukraina beror den obligatoriska karaktären av denna vaccination på den epidemiologiska situationen. För närvarande finns inget akut behov av ett sådant vaccin.

Hälsosekretariatet identifierade också en lista över yrken vars representanter är skyldiga att göra vaccinationen utan misslyckande. Det här är människor som, på grund av sin yrkesverksamhet, direkt kan kontakta farliga patogener. Bland sådana yrken är läkare, veterinärer, lantarbetare och köttbearbetningsföretag, anställda i barninstitutioner etc.

Enligt statistiken dödades 30 patienter med kotan och stubbkramp i Ukraina under de senaste tre åren. Förra året noterade Världshälsoorganisationen att vaccinationsområdet i Ukraina är det minsta bland andra europeiska länder. Därför är läkare oroliga, eftersom det finns alla förutsättningar för epidemins utveckling.

Det anses att en smittsam epidemi inträffar om mer än 90% av befolkningen har immunitet mot sjukdomen. I vårt land är denna siffra mindre än 40%.

Som den ledande immunoterapisten V. Kotsarenko påpekar, vaccineras de flesta ukrainare inte på grund av intern migration. Förflyttning från en bosättning till en annan förblir folk fast vid polikliniken enligt uppehållstillståndet. En ytterligare faktor är dålig sanitetsutbildning. Personen kan återkalla behovet av vaccination endast med anställning (och även då inte alltid), eller när han skadas av en rostig nagel.

"Episodiska flares av samma difteri i den vuxna miljön är tillgängliga. Dessutom är sjukdomen mycket svårare än i barndomen. I förhållande till tetanus är statistiken också en besvikelse. Vid infektion med en stubbkramp är risken att bli sjuk från en patient utan vaccination mycket högre. Att genomföra upprepade vaccinationer är avgörande, eftersom vi pratar om väldigt farliga infektiösa patologier - sannolikheten för ett dödligt utfall är väldigt högt, sammanfattade Kozartsenko.

När det gäller barn har endast 46% av de små patienterna vaccinerats under det gångna året - och det är inte ens varje andra barn.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.