^
A
A
A

Diskussioner om älskare är förknippade med sömnbrist

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

06 November 2017, 09:00

Forskare har funnit att par som inte regelbundet får tillräckligt med sömn, händer rädslan mycket oftare. Par som ger full sömn mindre än den rekommenderade tiden (ca 8 timmar) förvärrar inte bara deras hälsa utan också deras relationer. En sådan slutsats kom från psykologspecialister från University of Ohio. De undersökte mer än 40 par som var i ett förhållande och regelbundet kränktes. Om både mannen och kvinnan sov inte tillräckligt med tid, kommunicerade de med varandra mestadels i höga toner, med uppenbara anteckningar av illvilja. Om bara en person inte sov ut ur paret, blev risken för strid reducerad med ungefär hälften.

Experter-psykologer i studien uppmärksammade att tonen och gester människor gräl och blodnivåerna av interleukin-6, samt antiinflammatoriska faktor protein (tumor necrosis): cirkulationsförändringar i dessa ämnen leder ofta till utvecklingen av olika kroniska sjukdomar. Forskare har funnit: endast en sådan faktor som en brist på full sömn påverkar inte ökningen av inflammatoriska markörer. Som ett resultat av dålig och otillräcklig sömn, män och kvinnor ofta kommer i konflikt med varandra: grälet provocerade stressyndrom, vilket i sin tur påverkar negativt tillstånd av immunförsvaret. Dessutom har experter kunde bevisa att sömn påverkar ett gott humör, och även vid en lämplig humor väl vilade celler är till nytta för många områden i hjärnan - och i synnerhet i området som är ansvarig för beslutsfattandet. Nästan omöjligt att hitta den bästa vägen ut ur en situation, inte har involverat logiskt tänkande, ironi, en vilja att lyssna på sin motståndare. Det är inte heller oavsiktligt att unga föräldrar under de första månaderna efter barnets födelse ofta går igenom en personlig kris. Skälen till detta är samma: en man och en kvinna behöver bara sova bra och bra. Naturligtvis leder brist på sömn inte alltid till liknande resultat.

Beskriva resultaten av studien, författarna talar om kronisk, långsiktig sömnberövning: människokroppen lider alltid, irritabilitet och negativitet ackumuleras, vilket förr eller senare påverkar inställningen till ens partner. En sömnlös natt kommer inte att göra mycket skada på kroppen, men redan i flera nätter, utan sömn av hög kvalitet, förvärras verklighetens uppfattning, blockerar behovet av kommunikation och hämmar glädje. Om sömnbrist blir permanent, är personen redan hotad av allvarligare konsekvenser: isolering, apati och till och med depression. I vissa män och kvinnor kan sexuell attraktion minska, immuniteten kan förvärras. Sådana konsekvenser är verkligen allvarliga. Så är det värt att riskera din hälsa och kvaliteten på relationen? Det är bättre att prata med varandra och lösa problemet även innan det börjar göra egna anpassningar till ditt liv.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.