^
A
A
A

Frågan om tillverkning av ett intranasalt anti-coronavirusvaccin övervägs

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

21 December 2021, 11:00

Anställda vid British University of Lancaster har redan kommit nära att skapa ett anti-covid-vaccin, inte av injicerbar, utan av en intranasal typ.

Preliminära studier av det nya läkemedlet på djur har visat en minskning av symtomatiska manifestationer av sjukdomen och blockerar överföringen av virusinfektion.

Forskare vaccinerade gnagare med en tvåstegs administrering av läkemedlet och fann att hamstrar fick fullständigt skydd mot lunginfektion, inflammation och andra smärtsamma manifestationer som utvecklas efter infektion med COVID-19-viruset .

Det är anmärkningsvärt att tvåstegsadministrationen av det intranasala preparatet resulterade i en signifikant minskning av spridningen av viruset från gnagares andningsorgan. Detta kan innebära att vaccinet kan innehålla patogenen i det område där det används. Det visar sig att om läkemedlet injiceras i näshålan är det möjligt att inte bara förhindra infektion, utan också blockera virusöverföring, för att stoppa den pandemiska spridningen av infektionen.

Professor Munir, en specialist i virologi, övervakade personligen experimentets gång. Han noterade följande: "Vårt forskningsprojekt visar att installationen av lokalt immunskydd inom området för införande av coronavirus i kroppen inte bara kommer att minska graden av kliniska manifestationer, utan också förhindra att patogenen flyttar från en sjuk person till en annan, frisk person."

Det studerade intranasala läkemedlet är baserat på ett fågelvirus, det orsakande medlet för pseudo-pest eller Newcastlesjukan. Detta virus kan föröka sig i människokroppen, men skadar den inte. Forskare har lyckats omdirigera Newcastlesjukan-viruset till att producera spikproteiner från coronaviruset, vilket gör att kroppen börjar implementera ett immunsvar mot covid-19-patogenen.

Intranasal administrering av läkemedlet orsakade produktionen av antikroppar hos gnagare riktade mot flera varianter av coronavirusinfektion, vilket indikerar att omfattande skydd sannolikt kommer att skapas.

Ledande forskare vid Lancaster University, Dr. Rycroft-Malon, uttryckte förtroende för att forskare har lyckats ta ett viktigt steg i förebyggandet av COVID-19-sjukdomen, vilket kommer att stoppa den pandemiska spridningen av infektioner runt om i världen.

Forskare noterar att intranasal vaccination är mer tillgänglig, tolererar transport väl och, troligen, kan användas även i barndomen. Den regelbundna uppkomsten av nya coronavirusstammar indikerar behovet av att intensifiera arbetet med vacciner och utforska alla möjliga sätt att "stävja" infektionen.

Den intranasala vaccinationssprayen har ett antal fördelar, eftersom den är lätt att administrera, stärker det lokala immunförsvaret avsevärt och kan vara ett utmärkt alternativ för individer som har kontraindikationer mot injicerbar vaccination.

Resultaten av arbetet publiceras på iSciences sidor

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.