^
A
A
A

Fungerar baksmälla-piller verkligen?

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

14 January 2022, 09:00

En baksmälla som utvecklas efter stor konsumtion av alkoholhaltiga drycker är känd för många. Samtidigt mår en del människor så dåligt att de nästa morgon efter att ha druckit först och främst vandrar till närmaste apotek för att få medicin mot baksmälla. Forskare försökte ta reda på deras effektivitet - och blev förvånade.

Experter från Storbritannien, som representerar National Narcological Center vid Royal School of London, har utvärderat välkända baksmälladroger som är populära bland stadsborna. Som ett resultat fann man att de flesta av dessa medel - bara en placebo.

Under studien studerades mer än två dussin vetenskapliga artiklar, som analyserade effekten på människokroppen av populära komponenter mot baksmälla - L-cystein, kryddnejlikaextrakt, koreansk ginseng, kinesiskt päron. Totalt analyserades effekten av ett tjugotal läkemedel. Fyrahundra volontärer deltog i projektet. Det är viktigt att notera att effekten av populära analgetika som acetylsalicylsyra och paracetamol inte har utvärderats.

Enligt resultaten av studien fann man att kryddnejlikasextrakt hade en relativt märkbar effekt: tabletter och vätskor med denna komponent lindrade baksmällabilden med cirka 19 % (för deltagarna i experimentet efter att ha druckit alkohol).

Experter anser att informationen som erhållits under studien inte är helt korrekt. Antalet volontärer var alltså relativt litet, bland deltagarna fanns inga personer över 65 år och kvinnor. Den initialt negativa effekten av läkemedel mot baksmälla på kroppen har inte heller studerats (och många experter påpekar att dessa läkemedel är skadliga för hälsan). Så vissa mediciner mot baksmälla förvärrar huvudvärk, orsakar illamående och till och med en stark allergisk reaktion. Tyvärr är den stora majoriteten av sådana produkter som erbjuds över disk på apotek inte läkemedel, utan biologiskt aktiva kosttillskott, huvudsakligen bestående av örtblandningar och extrakt.

Forskare förklarar: när det gäller baksmälla är det lättare att förhindra det i förväg än att behandla det. Det är optimalt att avstå från alkohol under festen, eller dricka alkohol med måtta. Och med utvecklingen av ett baksmällasyndrom bör du ta flera tabletter aktivt kol (1 tablett per 10 kg kroppsvikt), dricka en tillräcklig mängd rent dricksvatten under dagen. Med huvudvärk kan du ta en tablett acetylsalicylsyra, och med svår berusning hjälper ett lavemang. Och ännu bättre - självmedicinera inte och, om möjligt, kontakta en läkare.

Resultaten av studien publiceras på sidan THEGUARDIAN

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.