^
A
A
A

Har vi kontroll över tiden vi spenderar med prylar?

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

16 August 2021, 09:00

Som många studier visar har de flesta människor ingen kontroll över hur mycket daglig tid de spenderar med prylar och hur länge de tittar på skärmarna på en bildskärm eller smartphone.

Inom medicin finns det ett sådant begrepp som "skärmtid" - det här är den tidsperiod under vilken en person befinner sig framför skärmen på en surfplatta, smartphone, dator eller TV. Det är ingen hemlighet att en sådan period kan vara ganska lång, vilket har en extremt negativ effekt på många funktioner i kroppen. Lång skärmtid är ofta förknippad inte bara med synskada, utan också med utvecklingen av depressiva tillstånd och neuroser, uppkomsten av asociala handlingar och självmordstankar och bildandet av uppmärksamhetsbrist i barndomen och tonåren. Dessutom påverkar långvarig exponering för gadgetskärmar negativt sömnkvaliteten och stör hjärnans aktivitet. Nyligen har både terapeuter och psykologer, liksom läkare inom andra områden, pratat om detta. Det har gjorts många studier som visar ett starkt samband mellan skärmtidens längd och utseendet på uttalade psykologiska problem.

Det är dock inte alla som inte alltid kan bedöma skärmtiden korrekt. Naturligtvis kan du spåra det efter gadgetens aktivitetsperiod. Men hur verklig är en sådan subjektiv bedömning? Forskare från Stellenbosch University och University of Oslo har studerat mer än tolv tusen vetenskapligt material om detta ämne. Som ett resultat pekade de ut nästan femtio av dem, vilket gör det möjligt att ge en giltig uppskattning av den verkliga skärmtiden.

Det studerade materialet innehöll information om femtiotusen människor: det visade sig att nästan alla utvärderingar av den tid som spenderades framför skärmarna inte motsvarade verkligheten. Forskare förklarar att den genomsnittliga användaren felbedömer perioder genom att överskatta eller underskatta deras varaktighet. Endast cirka 5% av deltagarna beräknade skärmtiden relativt exakt.

Experter påpekar behovet av att tydligt registrera det ögonblick då gadgeten slås på och av, vilket är särskilt viktigt för barn och ungdomar. I de flesta fall underskattas varaktigheten av skärmtiden, eftersom endast den längsta vistelsetiden framför skärmen beaktas, utan att ta hänsyn till de periodiska korta "tillvägagångssätten". Utan sådan information kommer det inte att vara möjligt att bedöma sannolikheten för att utveckla depressiva tillstånd, känslor av värdelöshet och ensamhet och antisocialt beteende.

Forskare noterar att det är nödvändigt att genomföra fler sådana studier, för att informera allmänheten mer om detta problem, även om detta kräver mycket ansträngning.

Detaljerna beskrivs i materialet i den periodiska publikationen Nature Human Behavior .

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.