^
A
A
A

Hur farligt är försenade mediciner?

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

31 August 2017, 09:00

Information om slutdatum för användning av läkemedel betyder alltid en sak: om drogen är försenad måste den kasseras. Men amerikanska specialister påpekade att många av de försenade läkemedlen fortsätter att fungera även efter utgångsdatumet.

Varaktigheten av lagring av läkemedel kan vara 2-5 år från tillverkningsdatumet. Apotekare genomför emellertid inte studier om effekten av läkemedel som har gått ut 10, 15 eller till och med för fyrtio år sedan, eftersom de anser att detta är opraktiskt.

Det vill säga om läkemedelsföretaget har bekräftat läkemedlets handling och säkerhet i tre år från utsläppsdatumet, räcker det med att skriva denna tidsfrist i instruktionen - och dokumenten för drogen kommer att vara redo. Men - vad kommer det att hända med medicinen efter de angivna tre åren?

Experimentet, som beskrivs i Jama Internal Medicine, visade sig: åtta droger, som innehöll femton olika aktiva ingredienser, förblev effektiva i flera årtionden efter att de hade gått ut.

Ett sådant experiment genomfördes under ledning av den amerikanska regeringskampanjen för att fortsätta med droglagringsperioden. Målet med en sådan kampanj är att säkerställa största möjliga lagring av läkemedel för militära och civila behov vid krigsrätt.

Studier i laboratoriet bekräftades: mer än 90% av läkemedlet förlorar inte sina egenskaper, även 15 år efter utgången av lagringsperioden.

Kan det här innebära att medicinen inte ska kastas bort, även om utgångsdatumet har löpt ut?

Om allt var så enkelt. Det finns en hel del faktorer som påverkar läkemedlets kvalitet: det är de förutsättningar där läkemedlet är lagrat, indikatorerna för omgivande temperatur och fuktighet, graden av penetration av solstrålning etc.

Det är osannolikt att huvuddelen av konsumenterna kommer att behålla läkemedel under sådana förhållanden som finns i amerikanska armélagret. Med detta i åtanke, och inte bara det, övervakar amerikanska livsmedels- och drogförvaltningen vanliga konsumenter och insisterar på att under inga omständigheter bör försenade läkemedel användas - graden av risk är för orimligt hög.

Särskilt försiktig är det nödvändigt att vara med sådana kraftfulla medicinska preparat, som hormonella och antibakteriella medel, insulinhaltiga preparat, nitroglycerin.

För att hålla drogerna effektiva och säkra måste du lagra dem på de platser som rekommenderas för förvaring i instruktionerna för det specifika läkemedlet. Det är viktigt att regelbundet kontrollera innehållet i hushålls- och bilhjälpmedelskit, kontrollera villkoren för giltigheten för alla tillgängliga läkemedel. Det rekommenderas inte att lagra mediciner i köket och i badrummet - ibland är det för varmt och / eller fuktigt.

Om medicineringen rekommenderas att lagra i kylskåp, bör det tilldelas för detta ändamål en separat stängnings hylla eller fack: Medicinen ska inte komma i kontakt med livsmedel, liksom eventuellt bör inte falla i händerna på barn.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.