^
A
A
A

Läkemedel som innehåller kalcium ökar risken för stroke

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 23.11.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

26 May 2012, 12:03

Millioner britter som dricker tabletter för att öka styrkan på benen är allvarligt hotade. Läkare säger att kalciumintag bör strikt mätas och endast när det är verkligen nödvändigt. Studier har visat att personer som regelbundet tar kalciumhaltiga tabletter ökar risken för hjärtsjukdom med 86%. De är mer än dubbelt så sannolikt att drabbas av hjärtattack än de som inte tog kosttillskott alls.

Men forskare säger att det inte finns någon mening att öka intaget av mat med högt kalciuminnehåll. Detta ökar också risken för stroke. Enligt professor Sabina Rohmann vid Zürichs universitet, om en ökning av kalciumintag från mat inte kan ge en betydande börda för kardiovaskulärsystemet, ska kalciumtabletter konsumeras endast under överinseende av en läkare.

Dessutom hävdar professor Jan Reed och hans kollega Mark Bolland vid University of Auckland i Nya Zeeland att idag är säkerheten för kalciumtabletter ifrågasatta och håller på nära håll. "Läkare över hela världen förskriver kalcium för patienter på grund av att det är naturligt och därför säkert, varför inte öka antalet ben med det", säger de.

Forskare skriver om tidigare studier, vilket gav upphov till att prata om det faktum att på grund av kalciumförbrukning finns sådana sjukdomar som fetma, diabetes och stroke. Nu är det redan bevisat att det påverkar kroppens artärer.

Läkare tror att de flesta människor inte behöver ta kalcium i tabletter. Det räcker till exempel i mejeriprodukter. Det skulle vara bra att också hålla på en diet.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.