^
A
A
A

Vad är risken för vitamin B12-brist vid graviditet?

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

31 May 2017, 09:00

Bebisar, som föddes hos kvinnor med brist på vitamin B 12, har en ökad tendens att utveckla typ 2-diabetes, liksom andra metaboliska sjukdomar. Sådana slutsatser erhölls av engelska forskare efter studien.

Projektutvecklare Professor Ponusamli Saravanan, liksom andra forskare, pratade om resultaten av sitt arbete vid mötet vid Endocrinology Society.

Cyanokobalamin - eller B 12 - avser vattenlösliga vitaminämnen, som finns i tillräckliga mängder i animaliska produkter: kött, mejeriprodukter, ägg, fisk. Dessutom införs detta vitamin i en artificiell form ofta i produkter avsedda för vegetarianer - till exempel i müsli eller spannblandningar för att förhindra dess brist.

Enligt den senaste informationen från American National Institutes of Health är det rekommenderade antalet cyanokobalamin per kvinnor under graviditeten 2,6 μg.

Otillräckligt antal B 12 under graviditet leder till en störning av metabolism i kroppen av fostret. Nyfödda barn kan ha insulinresistens och har en ökad risk för diabetes mellitus typ II.

Sådana negativa konsekvenser beror på försämrad produktion av leptin, en hormonell substans som produceras i däggdjurs- och humant lipocyter. Leptin är känt för många som ett "fullfetthetshormon" - det är tack vare det att vi förstår att vi är nöjda när de äter.

Om leptin i kroppen inte räcker, eller om det finns motstånd mot det, börjar en person att äta, det förekommer en uppsättning vikt. Som en följd av detta bryts metaboliska reaktioner, vävnader förlorar känslighet mot insulin, vilket ger upphov till utvecklingen av insulinberoende diabetes.

Forskningen som utförs av forskarna fick visa att innehållet av cyanokobalamin i blodet hos en gravid kvinna mindre än 150 pmol per liter är en potentiell risk för nedsatt metabolism i en framtida baby. Barn som är födda med vitaminbrist kan sedan få problem med leptin och normal metabolismnivå i allmänhet. Det finns en stor del av sannolikheten att utan genen cyanokobalamin fungerar genen som är ansvarig för mängden leptin inledningsvis felaktigt, vilket medför en permanent brist på denna hormonella substans.

"Hittills kan vi inte röra en tydlig mekanism varför det här händer. Vi har bara ett antagande som bygger på det faktum att cyanokobalamin deltar i metyleringsprocesser, vilket innebär att dess brist kan påverka graden av aktivering av några gener ", förklarade forskarna.

Medicinska specialister rekommenderar otvetydigt att lyssna på forskare. Även trots att studien inte har slutförts, och resultaten av försöken har ännu inte verifierat officiellt rätt slutsats kan redan dras: alla kvinnor som planerar att bli gravid eller redan är gravida bör få alla viktiga vitaminer - och cyanokobalamin i deras nummer

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.