^
A
A
A

Vad är smart endoprostetik?

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 04.09.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

28 May 2021, 09:00

Amerikanska ortopedspecialister förutspådde att den överhängande introduktionen av "smarta" knäleds-endoproteser skulle införas i medicinsk praxis.

Representanter från Stony Brook University, University of Western Ontario och University of Binghamton har behärskat den tekniska förmågan att kontrollera konstgjord ledslitage och hantera rehabilitering.

Kirurgi för ledbyte av knäleden - detta är en av de vanligaste ortopediska operationerna. Många av dessa ingrepp måste upprepas för att ersätta en trasig eller sliten protes.

Oftast söker unga fysiskt aktiva människor medicinsk hjälp, som även efter konstgjord knäbyte fortsätter att upprätthålla fysisk aktivitet och leda en aktiv livsstil. Denna aktivitet har dock sitt "minus": endoprotesen slits ut snabbt och det blir nödvändigt att utföra en andra ersättning.

Nästan aldrig, läkare vet inte och kan inte veta graden av fysisk aktivitet hos patienter som genomgick artroplastik: de registrerar bara slitaget på leden och föreskriver nästa revision. För unga människor är det ett ganska allvarligt problem att upprepa operationen var 5-10: e år, och inte bara ekonomiskt. Därför försöker många patienter hitta en "gyllene medelväg" mellan tillräcklig fysisk aktivitet för hälsan och undvika onödig stress på leden.

Amerikanska forskare tog itu med detta problem och skapade så småningom en "smart" knäartikulär endoprotes som kan övervaka och kontrollera motorbelastning.

Endoprotesen innehåller inbyggda sensorer som registrerar trycket på leden och ger en uppfattning om graden av slitage på implantatet. Denna innovation ger patienten möjlighet att övervaka protesens tillstånd, vid behov, begränsa belastningen och därmed förlänga användningstiden för implantatet.

Eftersom användningen av ett löstagbart batteri i en endoprotes inte verkade särskilt bekvämt för forskare, utvecklade de en autonom energimekanism som kan aktivera enheten på grund av ledrörelser.

För tillfället har den "smarta" enheten redan testats på en speciell testbänk. Kärnan i utvecklingen är följande: under rörelse producerar den artificiella leden friktion med sina ytor och matar lastsensorerna. Enligt preliminära studier kräver denna näring inte någon signifikant fysisk aktivitet alls. Även en enkel promenad kommer att generera tillräckligt med mikrovatt för att driva sensorerna.

Utvecklingen av mer hållbara endoproteser kommer att göra det möjligt för patienter att förbättra sin livskvalitet mindre ofta för att söka ortopedisk vård.

Information på sidan: Binghamton University

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.