^
A
A
A

Vitamin K: Nya fördelar upptäckta

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

31 August 2021, 14:00

Om du regelbundet innehåller livsmedel som är berikade med vitamin K i din kost kan du tredubbla risken eller till och med förhindra utvecklingen av ateroskleros i det kardiovaskulära systemet. Sådana slutsatser uttrycktes av experter som representerar Edith Cowen University, som ligger i Australien.

K-vitamin är en fettlöslig vitaminsubstans som finns i två smaker:

  • fylokinon närvarande i gröna;
  • menakinon, producerat av bakterier och finns i vissa djurjästa livsmedel (t.ex. Ost).

Forskare från Australien har noggrant undersökt information om mer än 50 tusen patienter som deltog i ett danskt experiment om studier av kostegenskaper, onkologi och hälsa, som varade i 23 år. Alla som deltog i projektet fyllde i början med ett speciellt frågeformulär med frågor om måltiden. Vidare jämförde forskarna kostens egenskaper med frekvensen av sjukhusvistelse hos patienter med diagnoser av ischemisk stroke, kranskärlssjukdom, ateroskleros i perifera artärkärl.

Som ett resultat visade det sig att patienter som regelbundet konsumerade en stor mängd produkter som innehåller vitamin K hade nästan 20% mindre risk för sjukhusvistelse för kardiovaskulära patologier, aterosklerotiska sjukdomar (särskilt de där främst perifera artärkärl påverkas).

Som en av de ledande författarna till studien, försäkrar professor Nicola Bondonno, "vitamin K förhindrar ackumulering av kalcium i de grundläggande artärkärlen, vilket blockerar utvecklingen av vaskulär förkalkning."

Varför handlar det bara om användningen av en ökad mängd vitamin? Faktum är att de befintliga medicinska rekommendationerna endast avser den genomsnittliga dagliga volymen av vitamin K, vilket är nödvändigt för att säkerställa tillräckliga blodproppar, utan att ta hänsyn till detta ämnes förebyggande roll för att förhindra aterosklerotisk patologi i det kardiovaskulära systemet. Experter insisterar: det är nödvändigt att se över moderna kriterier och fastställa nya normer för användning av vitamin K, med hänsyn till den senare riktningen.

K -vitamin finns i många växtfoder - i synnerhet kål, spenat, sallad, broccoli, gröna ärtor och jordgubbar. Dessutom kan det erhållas genom att äta kyckling, nötlever.

Förresten, ett överskott av ett ämne i kroppen, liksom dess brist, är inte heller välkommet, eftersom ett ökat intag av vitamin K kan framkalla en ökning av blodviskositeten, utvecklingen av trombos och flebit. Detta fenomen anses vara ganska sällsynt, men det finns för närvarande ingen övre gräns för vitamin K -intag.

Informationen presenteras på JANA -tidningssidan

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.