^

Clenbuterol för viktminskning

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 10.08.2022
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Drogen Clenbuterol avser den farmakologiska gruppen av beta-adrenomimetika för behandling av bronkopulmonala sjukdomar. Förekomsten av ett antal metaboliska effekter i detta läkemedel gav upphov till praktiken att använda klenbuterol för viktminskning, vilket läkarna inte godkände.

trusted-source[1], [2]

Indikationer för användning

Enligt den officiella instruktionen har Clenbuterol (andra handelsnamn - Contraspazmin, Spiropent) sådana indikationer för användning:

  • kronisk bronkit
  • bronkial astma
  • kronisk obstruktiv lungsjukdom (COPD);
  • dammbronkit och lungfibros med silikos;
  • lungens emfysem;
  • pulmonell tuberkulos.

Form av beredningen: tabletter av 0,02 mg; sirap (i flaskor om 100 ml).

Farmakodynamik

Verkningsmekanismen av clenbuterol på bronker och lungor - borttagning spasmer, minskning av slemproduktion, minskar dess viskositet och förbättrad clearance - tillhandahålls det verksamma ämnet - klenbuterol-hydroklorid, som är 4-amino-alfa (t-butyl-amino) metyl-3,5-diklorbensyl alkohol. Beta-2-adrenerga receptorer Clenbuterol har samma effekt som adrenalin och noradrenalin, dvs exciterar dem. När de interagerar med det aktiva stället i en enzymmembranceller ökar koncentrationen av cykliskt adenosinmonofosfat (cAMP) och proteinkinas inaktive. Resultatet är inhibering av en signalöverförings inflammatoriska immunceller i bronker och lungor och avslappning av muskelfibrerna.

Men detta läkemedel påverkar också beta-1-adrenoreceptorer av hjärtat och beta-3-adrenoreceptorer, vilka är lokaliserade i fettvävnad. Således fungerar Clenbuterol för viktminskning genom att stimulera beta-3-adrenoreceptorer, vilket leder till en metabolisk effekt - ökad värmeproduktion och aktivering av lipolys. Dessutom finns det en anabole effekt av detta läkemedel, vilket beror på en positiv effekt på syntesen av proteiner. Av denna anledning anses läkemedlet i drogläkemedel som doping och är förbjudet.

Farmakokinetik

Efter intag absorberas Clenbuterol för viktminskning i matsmältningssystemet och går in i systemcirkulationen. Biotillgängligheten är 89-98%. Halveringstiden varar mer än 24 timmar, resterande nivåer av aktiv substans detekteras i blodet efter 48 timmar efter en enda användning.

Clenbuterol klövs i levern genom glukononisering (konjugation med glukuronsyra), utsöndring av metaboliter sker genom njurarna.

Hur man dricker Clenbuterol för viktminskning?

Börja dricka Clenbuterol eftersom tyngdförlusten ska vara med en minsta daglig dos på 20 mcg (en tablett på 0,02 mg), den maximala dagsdosen - 120 mcg. För män är initialdosen 40 mcg (två tabletter) per dag, det maximala dagliga intaget är 140 mcg.

Det finns två system för att ta Clenbuterol för viktminskning - "explosiv" och konventionell

Enligt det första systemet (populärt hos kroppsbyggare) i 14 dagar, tas läkemedlet från och med minst 20-40 μg, med en ökning av dosen dagligen eller varannan dag. Vid slutet av den andra veckan ska dagsdosen vara 100-140 mcg (5-7 tabletter). Sedan görs en tvåveckorsavbrott, varefter mottagningen återupptas från en dos av 100-140 μg.

Med den här metoden är huvudproblemet att användningen av beta-adrenomimetika leder till missbruk, och att stoppa intaget av tabletter saktar metabolism.

Det andra systemet är erkänt som det bästa, vilket innebär en gradvis ökning av dosen från den initiala 20 μg till 100 μg i 14-17 dagar. Det finns också ett alternativ: inom fyra veckor tas minsta dosen utan ökning.

Clenbuterol kan inte användas i mer än 16 veckor under ett kalenderår.

Överdosering av Clenbuterol orsakar en ökning av biverkningar: tremor, arytmier och frekventa hjärtritningar, fallande blodtryck, psykoneurologiska störningar. Betydande överdosering är fylld med hjärtstillestånd.

Clenbuterol och Thyroxin för viktminskning

Tyroxin (L-tyroxin Levothyroxine, Eutiroks, Eferoks) - en syntetisk analog av en sköldkörtel hormon - används för att kompensera för brist av endogena tyroidhormoner i hypotyreos olika etiologier.

Gemensam användning av droger Clenbuterol och Thyroxin för viktminskningsuppfödare av medicinsk viktminskning förklarar att tyroxin påverkar ämnesomsättningen, aktiverar splittringen av proteiner och lipider. Se mer information - Sköldkörtelhormoner för viktminskning

Öka det dagliga intaget har biverkningar, såsom förlust av aptit och viktförlust, sömnstörningar, diarré och kräkningar, skakningar, takykardi, överdriven svettning, obalans, ångest och ökad ångest.

Clenbuterol analoger bantning : Salbutomol, Ventolin, Izadrin (. Bronhodilatin, Neoepinefrin, Neodrenal, ritodrin, Euspiran et al), terbutalin (Brikanil), fenoterol (Partusisten) hexoprenalin.

Recensioner av läkare om Clenbuterol för viktminskning är otvetydigt negativa: Användningen av droger som inte är avsedda för deras syfte kan endast skada deras hälsa. Användningen av detta läkemedel leder sålunda till en störning i balansen mellan sköldkörtelhormoner vid utveckling av sekundär hypothyroidism.

Analysera recensioner av de som tappar viktminskning om Clenbuterol för viktminskning kan vi dra slutsatsen att användningen av detta läkemedel leder inte bara till viktminskning (i genomsnitt 2-3 kg per vecka), men också till försämring av välbefinnandet.

Förvaringsförhållanden: bort från solljus, vid rumstemperatur.

Hållbarhetstid - 24 månader.

trusted-source[6], [7], [8]

Kontraindikationer för användning

Kontraindikationer för användning av Clenbuterol är individuella överkänslighet, hypertyreos, takykardi, hjärtarytmi med hypertrofisk obstruktiv kardiomyopati, akut hjärtinfarkt.

Användning under graviditet - under de första tre månaderna och en månad före födseln - är kontraindicerad.

trusted-source[3], [4], [5]

Biverkningar

Användningen av clenbuterol för viktminskning orsakar oftast biverkningar som uppträder av takykardi, förändringar i blodtrycket nedåt, skakningar i händerna, muntorrhet, illamående, urtikaria. Det finns också huvudvärk, sömnlöshet, ett tillstånd av ökad ångest och nervositet.

Användningen av klenbuterol för viktminskning aktiverar klyvningen av glykogen i levern (glykogenolys), vilket leder till en ökning av sockerhalten i blodet med möjlig hyperglykemi. Dessutom kan läkemedlet orsaka förlust av kalium och en minskning av syntesen av taurin, vilket orsakar muskelspasmer.

Den farligaste biverkningen av detta läkemedel är ventrikulär hypertrofi.

Interaktioner med andra droger

Clenbuterol är oförenligt med preparat av gruppen av beta-blockerare. Samtidig mottagning med droger för att minska blodsockernivån, effekten av den senare. Clenbuterol ökar risken för extrasystol när den används med hjärtglykosider.

Uppmärksamhet!

För att förenkla uppfattningen av information, är denna instruktion för användning av läkemedlet "Clenbuterol för viktminskning" översatt och presenterat i en speciell form på grundval av officiella instruktioner för medicinsk användning av läkemedlet. Före användning läs anteckningen som kom direkt till medicinen.

Beskrivning tillhandahålls för informationsändamål och är inte en guide till självläkning. Behovet av detta läkemedel, syftet med behandlingsregimen, metoder och dos av läkemedlet bestäms enbart av den behandlande läkaren. Självmedicinering är farlig för din hälsa.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.