^
A
A
A

Energivärdet för anaerob och aerob träning

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Energi, som ger fysisk aktivitet och aktivitet, bildas på grund av kemiska bindningar av mat. Vägarna för ackumulering av energi och dess fördelning i kroppen är många och olika. Energi ger cellernas aktivitet och minskningen av muskelfibrer. Övning baserat på faktorer som hastigheten av sammandragning av muskelfibrer beror på närvaron av energi i muskelfibrerna, så bevarande och överföring av energi är de avgörande faktorerna vid utförandet av fysiska övningar. Dessa processer beror på konsumtion av näringsämnen, liksom på fitness, genetiska data och typen av fysisk aktivitet som utförs. Att känna till dessa processer och de faktorer som påverkar dem är mycket viktiga för att utveckla individuella dieter och träningsprogram som är utformade för att optimera träning och övergripande hälsa.

Ackumulering av energi

Energi ackumuleras i de kemiska bindningarna av kolhydrater, fetter eller proteiner. Den kemiska energin hos proteiner som en källa till fysisk aktivitet används emellertid inte omedelbart. De främsta leverantörerna av energi för kemiska bindningar är fetter och kolhydrater. Fetter av mat förvandlas till fettsyror och används av kroppen. De kan användas i olika syntesprocesser eller direkt som en energikälla. Överskott av fettsyror omvandlas till triglycerider och ackumuleras huvudsakligen i fett och, delvis, i muskelvävnad. Gränser i ackumulering av fett existerar inte, så halten av ackumulerat fett hos människor är väldigt annorlunda. Fettbutikerna 100 gånger eller mer överstiger energireserverna av kolhydrater.

Kolhydrater av mat blir till glukos och andra enkla sockerarter och används av kroppen. Enkla sockerarter omvandlas till glukos, som kan användas i syntesprocesser och som energikälla. Överskott av glukosmolekyler införlivas sedan i långa kedjor av glykogen och ackumuleras i lever och muskelvävnad. Mängden glykogen som kan lagras är cirka 100 g i levern och 375 g i vuxnas muskler. Aerob träningsbelastning kan öka ackumuleringen av muskelglykogen med en faktor 5. Överskottet av konsumerade matkarbohydrater, som överstiger deras nivå, som är nödvändiga för maximal fyllning av det potentiella glykogen depotet, blir till fettsyror och ackumuleras i fettvävnad.

I jämförelse med något kolhydrat eller protein ökar fett mer än 2 gånger mängden energi uppmätt i kilokalorier, så de är ett effektivt sätt att ackumulera energi samtidigt som kroppsvikt minimeras. Energi i lagrat fett eller glykogen förvaras i kemiska bindningar av dessa ämnen.

En annan form av energilagring som kommer direkt från kemiska bindningar av mat som används för att upprätthålla motorisk aktivitet är kreatinfosfat (CRF) eller fosfokreatin. Kroppen syntetiserar fosfokreatin och ackumulerar små mängder av det i musklerna. Kreatinsuppladdningar ökar signifikant intramuskulära nivåer av kreatin och fosfokreatin.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.