^

Glutamin

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 10.08.2022
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Huvudfunktioner

  • Ökar immunfunktionen.
  • Förhindrar överträningssyndrom.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Teoretisk grund

Glutamin är den vanligaste aminosyran som finns i människans plasma och muskler. Skelettmusklerna syntetiserar, ackumulerar och frisätter glutamin vid hög hastighet. Det deltar i syntesen av proteiner, kvävegivaren för syntes av nukleotider, transporterar kvävtransport mellan olika vävnader, är ett substrat för bildande av urin. Glutamin - en kraftfull näringskälla för intestinala enterocyter och celler i immunsystemet.

Glutamin kan tydligen vara villkorligt oumbärligt under en hög metabolisk stress eller kritiska tillstånd. Nivåerna av skelett- och plasmaglutamin reduceras vid infektioner, operationer, skador, acidos och brännskador. Långvariga uthållighetsbelastningar, såsom en maraton, kan också minska koncentrationen av glutamin i plasma. Dessutom är koncentrationen av glutamin i plasma mycket lägre hos utbildade idrottare än hos idrottare i kontrollgruppen.

Eftersom glutamin är oumbärligt för immunsystemets optimala funktion, kan en minskad plasmakoncentration i det förvärra immunfunktionen och öka risken för infektion. Glutamintillskott kan förbättra immunfunktionen, minska risken för infektion och bidra till att förhindra överträningssyndrom.

Forskningsresultat

Användningen av glutamintillskott för inpatienter under perioder med allvarlig fysiologisk stress är välkänd. Orala eller parenterala glutamin tillskott efter stort trauma eller kirurgi för att upprätthålla muskel glutamin koncentration, förbättra utsöndringen av 3-metylhistidin (katabolismen av muskelmarkör), för att förhindra tarm atrofi, öka kroppsmassa och minska sjukhusvistelser.

Men fördelarna med glutamintillskott för idrottare under perioder med intensiv träning är ännu inte fastställda. Castell et al. Studerade effekten av glutamintillskott på löpare i genomsnitt, maraton- och supermaratonavstånd, liksom på elitrobotar. Observationer genomfördes under träning och tävlingar. Strax efter belastningen till utmattning fick 72 idrottare en drink som innehöll glutamin och 79 - en placebo. Idrottare fyllde i frågeformulär om förekomsten av infektioner inom sju dagar efter belastningen. Antalet idrottare som rapporterade ingen infektion var signifikant högre i gruppen för glutamintillskott (81%) än i placebogruppen (49%). Infektionsfall var minst noterade bland löpare på medellånga sträckor och mest av allt i marathoner och supermarathoners, liksom i elitrobotar efter intensiv träning. I ett senare experiment, Castell et al. Rapporterade att glutamintillskottet inte verkar påverka immunsystemets funktion (uppskattad genom fördelningen av lymfocyter).

Rohde et al. Effekten av glutamintillskott och upprepad belastning på tillståndet av immunkompetenta celler i ett godtyckligt cross-placebo-kontrollerat experiment studerades. Åtta idrottare cyklade 30, 45 och 60 minuter vid 75% V02max och vilade i 2 timmar mellan tävlingarna. Även om plasma glutaminnivåer bibehölls i gruppen, kan förbruka Minowa-glutamin och tillsats sänktes i gruppen förtärde en placebo, antalet lymfocyter och lymfocyter stimulerade med fytohemagglutinin minskade inom 2 h efter varje värme i båda grupperna. Sålunda är postnagruzochnye-immunförändringar inte beroende av reducerade koncentrationer av glutamin i plasma.

Rekommendationer

Koncentrationen av glutamin i plasma kan minska efter intensiv träning, vilket leder till utarmning av glutamin. Ett adekvat dagligt intag av kolhydrater kan emellertid bidra till att förhindra uttömning av muskelglykogen och överträning samt upprätthålla glutaminens normala status. Medan vissa preliminära uppgifter visar att glutamintillskott kan minska andningsinfektioner hos idrottsmän, krävs ytterligare forskning för att bekräfta resultaten.

Uppmärksamhet!

För att förenkla uppfattningen av information, är denna instruktion för användning av läkemedlet "Glutamin" översatt och presenterat i en speciell form på grundval av officiella instruktioner för medicinsk användning av läkemedlet. Före användning läs anteckningen som kom direkt till medicinen.

Beskrivning tillhandahålls för informationsändamål och är inte en guide till självläkning. Behovet av detta läkemedel, syftet med behandlingsregimen, metoder och dos av läkemedlet bestäms enbart av den behandlande läkaren. Självmedicinering är farlig för din hälsa.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.