^

Hudskikt

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 20.11.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

1: a laget - kåt

Formellt är stratum corneum den översta delen av skiktet kallas epidermis. Men i kosmetologi anses det vanligtvis separat, eftersom det handlar om de flesta kosmetika som riktar sig mot det. Stratum corneum är den tunnaste filmen på ytan av huden, som kan höjas med en nål och som bildar en vägg av blåsor när den brinner. Om du lägger det under ett mikroskop kan du se många genomskinliga skalor (kåt våg eller hornhinnor), som är byggda från ett speciellt protein-keratin. När horniga vågar levde celler, men i utvecklingsprocessen förlorades kärnan och cellorganellerna. Sedan det förlorade cellen sin kärna blir den formellt död. Huvuduppgiften för dessa döda celler är att skydda vad som ligger under dem. Med andra ord, de utför samma roll som höjder av ödlor eller fjädrar av fåglar. Om inte de ser mindre imponerande ut.

Kåta vågar angränsar sig nära varandra och förbinder sig med speciella utväxter på membranet. Och hela utrymmet mellan skikten av kåta flingor fylls med ett ämne som är en blandning av lipider (fetter). Intercellulär substans utför samma roll som cementmureri i en tegelvägg, d.v.s. Binder horniga flingor mellan sig och säkerställer hela strukturen. Med vattenavvisande egenskaper leder inte den intercellulära substansen i stratum corneum vatten och vattenlösliga ämnen in i huden, och tillåter inte alltför stor förlust av vatten från djupet av huden. Det är tack vare det kåta lagret att huden är en pålitlig barriär som skyddar oss mot den yttre miljön och främmande ämnen (vi talar mer om hudbarriären senare).

Observera att ämnen som utgör kosmetiska produkter är främmande för huden, eftersom de inte hör till kroppen. Att uppfylla sin huvuduppgift - att skydda kroppen från yttre påverkan, skyndar inte huden att "ta" den främling och försöker förhindra penetrering av kosmetiska ingredienser inuti. Vissa kosmetika kan förstöra eller försvaga det skyddande skiktet i huden, och då börjar det förlora fukt och dess känslighet för miljöfaktorer ökar.

Oavsett hur stark våg och oavsett hur väl kontra dem "cement", de tester som dagligen utsätts för huden, så stora att hornlagret är mycket snabbt slitas ut (precis som kläder slits ut). Vägen ut, vilken natur som har hittats av denna situation, ber sig själv - om kläderna har slits ut måste det bytas ut. Därför skämda kåta skalor flyger från ytan av huden och förvandlas till vanliga hushållsdamm som samlats på bokhyllor och under soffan (naturligtvis, i damm utbildningen bidrar inte bara till vår hud, men huden är mycket hög bidrag).

Stratum corneum är vad vi ser när vi tittar på huden, och det är också huvudpunkten för inflytande för kosmetiska produkter. Däremot börjar bildandet i djupet av epidermis, och det är där att de processer som påverkar dess utseende förekommer. Från utsidan kan vi dekorera stratum corneum, förbättra ytans egenskaper (göra det mer smidigt och plastiskt) och skydda mot skador. Och ändå, om vi vill ändra sin struktur väsentligt, måste inverkan börja inifrån.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

2: a lager - epidermis

Huvuduppgiften för epidermis är produktionen av stratum corneum. Detta mål ägnas åt livet för huvudcellarna i epidermis, som kallas keratinocyter. Som mogning flyttar keratinocyter till ytan av huden. Dessutom är denna process så välorganiserad att cellerna rör sig uppåt i ett enda lager, "axel till axel".

Det lägsta skiktet av epidermis, där cellerna delas kontinuerligt, kallas basal. Hastigheten för hudförnyelse beror på hur intensivt cellerna i det basala skiktet är uppdelade. Även om många kosmetika lovar att stimulera cellfördelningen i basalskiktet, är det i verkligheten bara få att kunna göra detta. Och detta är bra, eftersom under vissa förhållanden i huden är stimulering av celldelningen av basalskiktet oönskat.

På det basala membranet mellan de basala keratinocyter sitta celler som ansvarar för bildandet av pigmentet (melanocyterna) är belägna något ovanför immunceller som är ansvariga för igenkänning av främmande ämnen och mikroorganismer (Langerhans celler). Självklart kommer drogerna som penetrerar djupare än stratum corneum, inte bara att påverka keratinocyterna, utan även cellerna i immunsystemet och pigmentcellerna. En annan typ av celler som finns i epidermis-Merkel-cellerna - ansvarar för taktil känslighet.

trusted-source[5]

3: e lager - dermis

Dermis är en sorts mjuk madrass på vilken epidermis vilar. Från epidermis av dermis avgränsas av det basala membranet. Det innehåller blod och lymfkärl som närmar huden, medan epidermis saknar blodkärl och helt beror på dermis. Basen av dermis, som grunden för de flesta madrasser, är "fjädrar". Endast i detta fall är det speciella fibrer, byggda från proteiner. Fibrer bestående av kollagen-protein (kollagenfibrer), som ansvarar för elasticiteten och styvheten hos dermis, och de fibrer, som består av ett protein elastin (elastin fibrer), låter huden att sträckas och återgå till sitt tidigare tillstånd. Utrymmet mellan "fjädrarna" är fyllt med "packning". Den bildas av geliknande ämnen (främst hyaluronsyra) som håller vatten. Även om dermis är delvis skyddad mot yttre påverkan av epidermis och stratum corneum, är skada gradvis ackumulerad i den. Men det händer ganska långsamt, eftersom alla strukturer i dermis uppdateras ständigt. Om förnyelseprocessen gick lika bra under hela livet, kommer huden alltid vara fräsch och ung. Emellertid, som åldrandet saktar ner alla uppdateringar i det, vilket leder till ansamling av skadade molekyler, minskad hudelasticitet, rynkor.

Mellan fibrerna är de huvudsakliga cellerna i dermis-fibroblasterna. Fibroblaster är biosyntetiska fabriker som producerar olika föreningar (komponenter i den intercellulära matrisen av dermis, enzymer, signalmolekyler etc.).

Derma är inte synligt från utsidan. Men beroende på dess struktur beror det på huruvida huden är elastisk eller lethargisk, oavsett om den är jämn eller skrynklig. Även färgen på huden beror delvis på dermis, eftersom rodnaden ger huden blod som löper genom dermisens kärl. Vid en atrofi av derma och epidermis får huden gulaktig färg på grund av genomskinliga subkutana fettkroppar.

trusted-source[6]

4: e lager - fettvävnad

Fettvävnad, som namnet antyder, innehåller fett. Och han borde vara där han är. Alla hade antagligen höra den beundrade uppskattningen av en smal flicka - "hon har inte ett gram fett." Men om detta var sant skulle flickan representera en eländig syn. Det finns faktiskt ingen skönhet utan fett, eftersom det är fettvävnaden som ger formerna en rundhet och huden - friskhet och jämnhet. Dessutom mjukar blåsorna, håller värmen och vid vissa perioder av livet hjälper en kvinna till syntesen av kvinnliga könshormoner. Fettvävnad består av lobuler separerade av fibrös vävnad. Inuti lobule ligger fettceller, liknar påsar med fett, och passerar även blodkärlen. Eventuell kränkning av fettvävnadens kvalitet - ackumulering av överflödigt fett i cellerna, förtjockning av skiljeväggar mellan lobulerna, svullnad, inflammation etc. Har en katastrofal effekt på utseendet.

trusted-source[7], [8], [9], [10]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.